Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. V kinech těžce tratil. Na streamu pátý Indiana Jones dokazuje, že má co nabídnout
    Filmy7. 9. 2023
    V kinech těžce tratil. Na streamu pátý Indiana Jones dokazuje, že má co nabídnout

    Poslední díl jedné z nejslavnějších filmových sérií všech dob v kinech zůstal za očekáváním. Indiana Jones a nástroj osudu přišel skoro na 300 milionů dolarů, publikum za lístky po celém světě utratilo 381 milion a odhaduje se, že studio Disney na projektu tratilo sto milionů. Premiéry na Disney+ se pátý Indy zatím nedočkal, ale po prvotním přesunu na VOD, kde si ho lidé mohou zaplatit, se mračna přece jen trochu roztahují. Nástroj osudu si tam vede nadmíru dobře a vychází najevo, že hlavně starší generace návštěvu kina přeskočila a dobrodružnou nostalgii si vychutnává z pohodlí domova.

  2. Slepičí úlet naruby. Pokračování skvělého plastelínového animáku v první ukázce
    Filmy6. 9. 2023
    Slepičí úlet naruby. Pokračování skvělého plastelínového animáku v první ukázce

    Už třiadvacet let starý stop motion animák Slepičí úlet patří k vrcholným dílům studia Aardman zodpovědného za Wallace s Gromitem a Ovečku Shaun. Kreativní kurníková parodie vězeňských filmů v režii pionýrů plastelínové animace Nicka Parka a Petera Lorda je plná filmových referencí a baví spojením akce, napětí i humoru pro celou rodinu. Druhý díl s podtitulem Zrození nuget dorazí 15. prosince na Netflix a v první upoutávce zcela mění žánr i prostředí.

  3. Rose McGowan jako součást #MeToo. Vychovali ji v kultu, zabili jí přítele a znásilnil ji producent
    Téma6. 9. 2023
    Rose McGowan jako součást #MeToo. Vychovali ji v kultu, zabili jí přítele a znásilnil ji producent

    Padesátiletá herečka, modelka a aktivistka Rose McGowan, kterou si můžete pamatovat z filmů jako Vřískot či Planeta Teror, má neuvěřitelný život. Podle vlastních slov nezažila dětství, narodila se do kultu Children of God a následně prchla do USA, které rovněž popisuje jako mocenský a lidská práva potlačující kult. Hollywood, v němž se angažovala jen proto, aby předešla bezdomovectví, jí namísto lukrativního přístřeší poskytl celoživotní trauma. Roku 1997 ji znásilnil producent Harvey Weinstein, proti němuž o dvacet let později jako první veřejně vystoupila.

  4. Poválečné Tokio zadupe do země. Japonci nechají Godzillu rozpoutat inferno
    Filmy5. 9. 2023
    Poválečné Tokio zadupe do země. Japonci nechají Godzillu rozpoutat inferno

    Godzilla je zásadní postavou japonské kinematografie od roku 1954, ale tentokrát bude jeho úder speciální (nezapomínejme, že správně se má uvádět v mužském rodu). Ikonické monstrum, které původně vyplynulo z úzkosti postatomového věku, se v chystaném filmu Godzilla Minus One na stříbrných plátnech představí už posedmatřicáté. Produkce japonské společnosti Toho působí jako přímé pokračování slavného originálu a v první delší upoutávce sype náznaky absolutní destrukce, na kterou se hollywoodské verze nechytají.

  5. Tvůrci Sedm a Klubu rváčů ve filmu Zabiják publikum záměrně nudí
    Filmy5. 9. 2023
    Tvůrci Sedm a Klubu rváčů ve filmu Zabiják publikum záměrně nudí

    Fantastický Michael Fassbender dle prvních ohlasů vévodí thrilleru Zabiják od režiséra Davida Finchera (Sedm, Klub rváčů), který měl světovou premiéru na probíhajícím benátském festivalu. Nejočekávanější produkce Netflixu letošního roku se na streamovací službě objeví 10. listopadu a rozkročení mezi mainstreamovou kategorizací a Fincherovým náročnějším rukopisem je v ní podle hrstky úvodních recenzí patrné. Dvouhodinový, svižně pojatý snímek se zatím hlavně chválí, pár hlasitějších výtek se přesto najde.

  6. Piráti z Karibiku 6: Bláznivý koncept od tvůrce Černobylu dostal zelenou
    Filmy4. 9. 2023
    Piráti z Karibiku 6: Bláznivý koncept od tvůrce Černobylu dostal zelenou

    Budoucnost žádné hollywoodské série není tak ošemetná jako v případě Pirátů z Karibiku. Pět dosavadních filmů sice dohromady vydělalo 4,5 miliardy dolarů (plus nehoráznou hromadu peněz za merch či televizní práva), jenže Salazarova pomsta z roku 2017 z kin s tržbami 796 milionů dolarů vydolovala podstatně méně než čtyřka (1,046 miliardy), trojka (963 miliony) i dvojka (1,066 miliardy). Johnny Depp navíc vyměnil filmové zákulisí za hudební a soudní, tudíž Černá perla šest let kotví na mělčině a odpadá i diskutovaný spin-off s Margot Robbie. S nadějnými zprávami však přichází tvůrce Černobylu a The Last of Us Craig Mazin, jenž má k šestce hotový scénář. Čeká se prý jen na skončení aktuálních stávek.

  7. Největší film všech dob? Taylor Swift míří do kin a ostatní premiéry kvapně prchají
    Téma4. 9. 2023
    Největší film všech dob? Taylor Swift míří do kin a ostatní premiéry kvapně prchají

    Dlouhé fronty u pokladen a úvodní tržby srovnatelné s filmy o Avengers. Do předprodeje zamířily vstupenky na koncertní záznam Eras Tour zpěvačky Taylor Swift, která americká kina rozezpívá od 13. října. Zájem je enormní stejně jako o lístky na samotnou koncertní šňůru, jež bude pokračovat i v průběhu příštího roku a která ze Swift učinila nejbohatší ženu hudební branže. Už tři filmy, jejichž uvedení se s tímto projektem krylo, vzaly nohy na ramena a premiéru přesunuly.

  8. V Praze pokračuje natáčení Interview s upírem. Zahraniční produkce dostala výjimku
    Seriály4. 9. 2023
    V Praze pokračuje natáčení Interview s upírem. Zahraniční produkce dostala výjimku

    Druhá řada seriálové adaptace románu Anne Rice, jenž se na stříbrná plátna dostal roku 1994 ve filmu s Bradem Pittem a Tomem Cruisem, bude v pražských studiích a ulicích pokračovat v natáčení navzdory probíhající herecké stávce. Stanice AMC, pro niž Interview s upírem vzniká, dosáhla cenné dohody s hereckou asociací SAG-AFTRA. Shodné povolení obdržel také další připravovaný projekt AMC The Walking Dead: Daryl Dixon, jehož štáb se chystá druhou sérii vytvářet v dosud nespecifikovaných evropských lokacích.

  9. Kevin Costner se chce soudit s tvůrci seriálového megahitu, jehož ukončení je v troskách
    Seriály4. 9. 2023
    Kevin Costner se chce soudit s tvůrci seriálového megahitu, jehož ukončení je v troskách

    Kariéra slavného Kevina Costnera vstoupila roku 2018 do televizní renesance zásluhou neowesternového seriálu Yellowstone, který je už pátou sezónu obřím hitem na Paramount Network (k vidění je rovněž na tuzemské platformě SkyShowtime). Příběh o současné dynastii rančerů Duttonových se rozrostl o úspěšné prequelové série 1883 a 1923 a s Costnerovou účastí se původně počítalo až do sedmé série. Pro neshody s showrunnerem Taylorem Sheridanem a kvůli nabitému rozvrhu však herec z projektu vycouval a nyní prozradil, že zvažuje podat na tvůrce žalobu. To může ohrozit i produkci částečně zkompletované páté řady, která stagnuje kvůli aktuálním hollywoodským stávkám.

  10. Netflix před 25 lety prodal první DVD. Prestižní prvenství náleží kultovní fantaskní komedii
    Téma3. 9. 2023
    Netflix před 25 lety prodal první DVD. Prestižní prvenství náleží kultovní fantaskní komedii

    Cesta Netflixu na vrchol streamovací kultury byla pořádně trnitá. Započala roku 1998, kdy se dnešní mocná společnost vrhla na prodej a zasílání DVD. Cédéčkový formát tehdy vytlačoval VHS a představoval zářnou budoucnost, přičemž průmysl kontrolovala společnost Blockbuster. Zakladatel Netflixu Reed Hastings se jí rozhodl šlapat na paty a 10. března 1998 zaslal adresátovi první zakoupené DVD s filmem Beetlejuice.

  11. Feministické hračky sestavující jadernou zbraň. Bláznivina Barbenheimer skutečně vzniká
    Téma2. 9. 2023
    Feministické hračky sestavující jadernou zbraň. Bláznivina Barbenheimer skutečně vzniká

    Sjednocení filmových premiér Barbie a Oppenheimera se ukázalo být jedním z nejlepších marketingových tahů v dějinách kinematografie. Dva tematicky i esteticky zcela odlišné snímky už dohromady vydělaly přes dvě miliardy dolarů a internetový mem Barbenheimer je v posledních týdnech všude. Unikátní příležitosti se tudíž chytlo béčkové studio Full Moon Features, které dle webu JoBlo připravuje doslovný crossover zdánlivě neslučitelných látek.

  12. Krvavé řádění Draculy na lodi mohlo být skvělé. Rozpáraná hrdla kazí nedotažený scénář
    Recenze1. 9. 2023
    Krvavé řádění Draculy na lodi mohlo být skvělé. Rozpáraná hrdla kazí nedotažený scénář

    Historický hororový snímek The Last Voyage of the Demeter v amerických kinech těžce propadl a už po dvou týdnech ho studio Universal přesunulo na stream. Šikovný norský režisér André Øvredal (Lovec trolů) adaptoval málo probádanou kapitolu Captain’s Log z proslulého románu Brama Stokera, v níž hrabě Dracula cestuje z Transylvánie do Londýna na obchodní lodi Demeter. V knize a v jejích dosavadních adaptacích nedůležitý úsek pojal jako klaustrofobický vyvražďovací horor, který v nejlepších momentech evokuje vetřeleckou sérii. V těch slabších je bohužel hloupý a nedomyšlený.

  13. Stalloneho Shawshank. Kriminál byl propadák, který ukončil Slyovo triumfální období
    Téma31. 8. 2023
    Stalloneho Shawshank. Kriminál byl propadák, který ukončil Slyovo triumfální období

    V průběhu osmdesátých let se Sylvester Stallone spoléhal zejména na popularitu Ramba a Rockyho, kteří měli roku 1988 na kontě už tři, respektive čtyři díly. Díky nim se stal ohromnou hvězdou, jíž ročně chodil až milion fanouškovských dopisů. Jakmile však odbočil k jiným látkám, publikum zůstávalo překvapivě netečné. Tak jako v případě nejprve přehlíženého akčňáku Kriminál (1989), který zpětně nachází uznání a jehož si dnes můžete od 22 hodin pustit na Prima Cool.

  14. Meg Ryan po mnoha letech v romantickém filmu. Uvízne s Davidem Duchovnym na letišti
    Filmy31. 8. 2023
    Meg Ryan po mnoha letech v romantickém filmu. Uvízne s Davidem Duchovnym na letišti

    Jedna z nejobsazovanějších a nejoblíbenějších hereček 90. let se po osmi letech objeví v novém filmu. Romantické drama What Happens Later zamíří na podzim do amerických kin a Meg Ryan, která snímek na motivy divadelní hry Shooting Star rovněž režírovala, si v něm zahraje po boku Davida Duchovnyho. Jen co magazín Entertainment Weekly zveřejnil první zákulisní fotografie, na internetu skončila i první oficiální upoutávka.

  15. Seriálová ostuda HBO končí po pěti dílech. Weeknd a Deppova dcera to pěkně slízli
    Seriály30. 8. 2023
    Seriálová ostuda HBO končí po pěti dílech. Weeknd a Deppova dcera to pěkně slízli

    Necelé dva měsíce po uvedení závěrečné epizody minisérie Idol padlo definitivní rozhodnutí, že provokativní seriál s Lily-Rose Depp a Abelem „The Weeknd“ Tesfayem nebude pokračovat. Vlna kontroverze, tristní přijetí a bídná sledovanost vrazily kudlu do zad ambicióznímu projektu od tvůrce Euforie, který mapoval zrod a tvrdý život popové hvězdy.