Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Zpívající Schwarzenegger jako Ivan Drago. Jak málo stačí k úderné parodii
    Téma3. 10. 2023
    Zpívající Schwarzenegger jako Ivan Drago. Jak málo stačí k úderné parodii

    Co dříve spadalo do oblíbené cinefilní kategorie „co kdyby“, to nyní můžeme díky přesvědčivým deepfake technologiím na internetu vidět na vlastní oči. Vedle Pána prstenů či Avatara v režii Wese Andersona zaplavují YouTube také alternativní obsazení slavných filmových postav, přičemž Arnold Schwarzenegger je se svou vizáží, hlasem a akcentem vyhledávaným terčem. Influencer Brian Monarch jím v novém videu nahradil Dolpha Lundgrena, čímž Ivana Draga i celou čtyřku Rockyho rázem proměnil v obskurní retro parodii.

  2. Při výrobě zrušené komiksovky Batgirl zmrzačili komparzistku. Má těžké následky
    Téma2. 10. 2023
    Při výrobě zrušené komiksovky Batgirl zmrzačili komparzistku. Má těžké následky

    Ambiciózní pokus o hrané vzkříšení netopýří superhrdinky se studiu Warner Bros. nezdařil a takřka hotová Batgirl loni po údajných hrozivých testovacích projekcích putovala do trezoru. Kontroverze nad odpískaným projektem, v němž si zahráli třeba Leslie Grace či Brendan Fraser, však pokračuje a nabývá nových rozměrů. Cristina Stanovici, jež byla v komparzu při natáčení ve skotském Glasgow, skončila po střetu s motorkou nesoucí kamerové vybavení v nemocnici s mnohačetnými zlomeninami. Dle svých slov bojovala o život, dodnes trpí silnými bolestmi a proti studiu zahajuje právní kroky.

  3. Nicolas Cage je v traileru nového filmu Dream Scenario k nepoznání
    Filmy20. 9. 2023
    Nicolas Cage je v traileru nového filmu Dream Scenario k nepoznání

    Nedávno jsme psali o tom, jaké úspěchy Nicolas Cage sklidil na festivalu v Torontu se svým novým filmem Dream Scenario, kde se překonává. Teď se můžete podívat na čerstvě zveřejněný trailer a posoudit sami. Ve své další roli je hollywoodský herec prakticky k nepoznání. Ale válí. Posuďte sami.

  4. Dream Scenario: Z Nicolase Cage je plešatý páprda v jeho údajně nejlepším filmu
    Filmy16. 9. 2023
    Dream Scenario: Z Nicolase Cage je plešatý páprda v jeho údajně nejlepším filmu

    Devětapadesátiletý Nicolas Cage se vždy rád překonával. Poslední dobou to dotáhl až na internetový mem, v němž se zrcadlí jeho nejšílenější herecké momenty. Na rozdíl od mnohých akčních hvězd minulosti je jeho kariéra stále zajímavá tíhnutím k variabilním projektům od neotřelých režisérů, kteří ho umí vyformovat tak, že vždy dostaneme úplně jiného Nicka Cage. Dvojnásob to platí pro snímek Dream Scenario, jenž na světové premiéře v Torontu sklidil skvělé ohlasy. Herec v něm po sérii ušpiněných plavovlasých ztroskotanců ztvárňuje obtloustlého brýlatého plešouna, jenž se lidem za záhadných okolností zjevuje ve snech.

  5. Neomylný hororový filmař inscenuje Pád domu Usherů. V ukázce vyčnívá Luke Skywalker
    Seriály13. 9. 2023
    Neomylný hororový filmař inscenuje Pád domu Usherů. V ukázce vyčnívá Luke Skywalker

    Osmidílná minisérie Pád domu Usherů, v níž ikonické dílo Edgara Allana Poea adaptuje šikovný režisér Mike Flanagan, dorazí na Netflix 12. října, přestože ji streamovací agent původně sliboval na začátek letošního roku. Tvůrce oceňovaných netflixovských hitů jako Půlnoční klub či Dům na kopci a Záhadné sídlo Bly převádí povídku z 19. století do současnosti a inscenuje působivý rozklad rodiny Usherů, jejíž patriarcha Roderick stojí v čele velké farmaceutické společnosti. I na malém prostoru v první oficiální upoutávce zaujme Mark Hamill, jenž ztvárnil vypočítavého rodinného právníka Arthura Pyma.

  6. Nejoblíbenější sportovní film. Rivalové jsou podle Laudy pravdiví, Huntův syn běsnil
    Téma13. 9. 2023
    Nejoblíbenější sportovní film. Rivalové jsou podle Laudy pravdiví, Huntův syn běsnil

    Neuvěřitelná sportovní rivalita mezi jezdci formule 1 Niki Laudou a Jamesem Huntem se nad často smrtelně nebezpečnými vozovkami vznášela v 70. letech, kdy oba šampióni byli na vrcholu sil. Snímek Rona Howarda Rivalové, který slaví deset let od prvního uvedení v britských kinech, tuto emocionální a turbulentní kapitolu závodní historie podává ve špičkovém technickém provedení a se skvělými herci. Lauda, jenž se premiéry dožil a na produkci spolupracoval, byl nadmíru spokojený. Potomci zesnulého Hunta však měli značné výhrady.

  7. Akta X jsou televizním milníkem. Mají největší fandom a první zakázanou epizodu
    Seriály12. 9. 2023
    Akta X jsou televizním milníkem. Mají největší fandom a první zakázanou epizodu

    Co začalo v září 1993 jako nenápadný páteční pořad o agentech FBI vyšetřujících případy obestřené paranormálními jevy, to záhy expandovalo do zřejmě nejzásadnějšího hraného seriálu 90. let. Poslední dekáda tisíciletí přála i díky zrodu internetu šíření konspiračních teorií a utváření online komunit, což do jisté míry způsobila právě Akta X. Místy tajuplné, jindy vtipné či takřka hororové příběhy Muldera a Scullyové, které prosluly také zvláštní jiskrou mezi nimi, vyšlapaly cestu jednak zpopularizování fanfikce, jednak kultuře internetových paranormálních videí a jejich dešifrování.

  8. Dva rekordy dokazující, že 2023 je nejlepším filmovým rokem století
    Téma12. 9. 2023
    Dva rekordy dokazující, že 2023 je nejlepším filmovým rokem století

    Do konce kalendářního roku zbývají víc než tři měsíce, což mimo jiné znamená, že nás čekají filmové premiéry většiny nadcházejících oscarových kandidátů. Přesto není od věci vyhodnotit především letní sezónu, která se díky Barbie a Oppenheimerovi zapíše do dějin. Perspektivou nejvýdělečnějších filmů roku zjistíme, že tři letošní premianti nespadají mezi pokračování zajetých franšíz. A to je něco, co se povedlo poprvé od roku 2001. Ve zbývajícím čase navíc budou mít premiéru očekávané bijáky od věhlasných tvůrců, které mohou dosavadní krasojízdu z pohledu kvality letošnímu roku ještě vylepšit.

  9. Van Damme bude drtit protivníky v sérii Mortal Kombat, již před 30 lety inspiroval
    Téma11. 9. 2023
    Van Damme bude drtit protivníky v sérii Mortal Kombat, již před 30 lety inspiroval

    Jeden z nejzasloužilejších akčních mazáků se po jednatřiceti letech konečně připojuje k věhlasné videoherní sérii Mortal Kombat. Jean-Claude Van Damme naváže na Arnolda Schwarzeneggera a Sylvestera Stalloneho, kteří se objevili v předchozích dílech coby T-800 a John Rambo. V nadcházejícím Mortal Kombat 1 bude mít protagonista Johnny Cage Belgičanovu vizáž, která se opírá zejména o Van Dammeho role v klasikách Krvavý sport a Kickboxer.

  10. První záběry z dvojky Aquamana. Film má být tak špatný, že studio zazdí propagaci
    Filmy11. 9. 2023
    První záběry z dvojky Aquamana. Film má být tak špatný, že studio zazdí propagaci

    Zrovna když kulminují drby o tom, že společnost Warner Bros. úplně zanevřela na řádnou propagaci blížícího se Aquamana 2, se na internetu objevil první půlminutový teaser. Snímek si tedy zatím drží naplánovanou prosincovou premiéru a před čtvrtečním zveřejněním plnohodnotné upoutávky odhaluje návraty Jasona Momoy, Patricka Wilsona či záporáka Yahya Abdula-Mateena.

  11. Tarantino zřejmě našel protagonistu svého posledního filmu. Na slavnou tvář zapomeňte
    Filmy11. 9. 2023
    Tarantino zřejmě našel protagonistu svého posledního filmu. Na slavnou tvář zapomeňte

    Režisér a scenárista Quentin Tarantino hodlá předejít filmařské senilitě a oznámil, že jeho nadcházející desátý snímek s názvem The Movie Critic zatáhne za jeho kariérou oponu. Šedesátiletému autorovi Pulp Fiction či Hanebných panchartů není filmová kritika cizí, rozváděl ji například v loni zveřejněné knize Filmové spekulace. Svůj poslední snímek zasadí do 70. let a hlavní roli smyšleného recenzenta, jenž přispívá do magazínu zaměřeného na pornografii, údajně nabídl šestatřicetiletému herci Paulu Walteru Hauserovi.

  12. Filmové kritiky jsou zmanipulované a kinematografie shnilá. Slavný web má pořádný průšvih
    Téma9. 9. 2023
    Filmové kritiky jsou zmanipulované a kinematografie shnilá. Slavný web má pořádný průšvih

    Webová stránka Rotten Tomatoes představuje jeden z nejvyužívanějších ukazatelů kritických ohlasů filmových děl. Stačí jedno kliknutí a rázem víme, jak recenzenti a recenzentky daný titul hodnotí, respektive jakou má od nich průměrnou známku. S konkrétnějšími statistikami je to však složitější. Nově vyplynulo na povrch, že minimálně jedna PR agentura našla způsob, jak s recenzemi a jejich autory manipulovat.

  13. Návrat nejděsivější jeptišky je důkazem, že duchařské horory nelze brát vážně
    Recenze8. 9. 2023
    Návrat nejděsivější jeptišky je důkazem, že duchařské horory nelze brát vážně

    Filmový vesmír V zajetí démonů se rozrůstá o druhý snímek cílený na nejstrašidelnější, potažmo nejpopulárnější bytost současných mainstreamových duchařin. Padlý anděl převtělený do bledé jeptišky rozpoutává v hororu Sestra II klášterní teror zahalený do tmy a prostoupený dlouhým čekáním na každou lekačku, v nichž jsou tvůrci pořád mizernější. Souboj mladých řádových sester s místy všemocným, jindy povážlivě laxním a zranitelným démonem se snaží oslovit mysteriózním detektivním vyprávěním. Jenže tahle hororová alternativa Šifry mistra Leonarda dělá z náboženského pozadí hloupoučkou zábavu.

  14. Monarch: Odkaz monster míří do zničeného San Francisca. První trailer seriálu s Godzillou
    Filmy8. 9. 2023
    Monarch: Odkaz monster míří do zničeného San Francisca. První trailer seriálu s Godzillou

    Americko-japonský seriál Apple TV+ Monachr: Odkaz monster s Kurtem Russellem, Mari Jamamoto a Qyoko Kudo se dnes představil v prvním traileru, na který se můžete podívat s českými titulky. Seriál, jehož název odkazuje ke smyšlené organizaci Monarch pověřené stíháním pradávných monster, pokryje až sedmdesátiletou dějovou plochu. Protagonistou bude armádní důstojník Lee Shaw, jehož si ve dvou časových liniích zahrají Wyatt Russell s otcem Kurtem Russellem.

  15. Tom Hardy a Austin Butler září v drsném motorkářském dramatu Bikeriders
    Filmy7. 9. 2023
    Tom Hardy a Austin Butler září v drsném motorkářském dramatu Bikeriders

    Tom Hardy si konečně odběhl od Venoma a 30. listopadu se v českých kinech představí tak, jak mu to svědčí nejlépe. V krimi dramatu The Bikeriders ztvární drsného vůdce motorkářského gangu Vandals, který v průběhu 60. let přitvrzuje na nezákonných aktivitách, do nichž stahuje i horkokrevného mladíka Bennyho (Austin Butler). Snímek režiséra Jeffa Nicholse (Bahno z Mississippi) nicméně dává v prvním dvouminutovém traileru na vědomí, že nejdůležitější bude střízlivá perspektiva Bennyho manželky Kathy (Jodie Comer).