Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Největší bizár roku? Film o bigfootech s hereckými hvězdami musíte vidět, abyste uvěřili
    Filmy14. 2. 2024
    Největší bizár roku? Film o bigfootech s hereckými hvězdami musíte vidět, abyste uvěřili

    Co když jste poslední žijící zástupci mystického živočišného druhu, ale je vám to úplně jedno? V hlubokých lesích si totiž chcete v klidu zasouložit, zavrčet, vydrbat blechy a unikat před civilizovaným světem, který se nezastavitelně rozpíná. Bigfoot, v USA a Kanadě též nazývaný Sasquatch, asi neexistuje, ale ve svérázné festivalové novince Sasquatch Sunset se v prvním traileru vybarvuje jako ten nejsympatičtější protagonista široko daleko. A navíc je jich celá tlupa a pod maskami mručí i herecké osobnosti jako Jesse Eisenberg (Social Network) a Elvisova vnučka Riley Keough (Šílený Max: Zběsilá cesta).

  2. Z přehlíženého Fincherova klenotu bude seriál. Slavný režisér se ale nevrátí
    Seriály14. 2. 2024
    Z přehlíženého Fincherova klenotu bude seriál. Slavný režisér se ale nevrátí

    David Fincher si v devadesátkách udělal jméno především kultovními generačními thrillery Sedm (Seven) a Klub rváčů (Fight Club). Na jejich úkor neprávem zapadla tajuplná Hra (The Game), v níž Michael Douglas jako znuděný milionář dostává od mladšího bratra (Sean Penn) narozeninový dárek, na jaký nikdy nezapomene. Rafinovaně vystavěný snímek se dočká televizního remaku od Kevina Williamsona, jednoho z otců série Vřískot (Scream) a tvůrce seriálu Stoupenci zla (The Following)

  3. Hvězda Stranger Things proti drakovi. Trailer (ne)pohádkové Mladé dámy láká na epickou podívanou
    Filmy14. 2. 2024
    Hvězda Stranger Things proti drakovi. Trailer (ne)pohádkové Mladé dámy láká na epickou podívanou

    Vedle Adama Sandlera v úloze Kosmonauta z Čech (Spaceman) ozdobí nadcházející premiéry Netflixu také Millie Bobby Brown ze Stranger Things, která se 8. března představí jako Mladá dáma (Damsel). Vržená do temné propasti svým smluveným ženichem, pohledným princem Henrym (Nick Robinson), Elodie se stává součástí drastické obětní tradice a přesnídávkou pro draka. Houževnatá dívka se však s osudem, který potkal mnoho nevinných žen, nehodlá smířit. V takřka tříminutovém traileru se z pohádkové nevěsty mění v akční hrdinku, jejíž příběh vypadá epicky – pokud z něj tedy tvůrci neukázali to nejlepší.

  4. Za Landovu zradu ve Star Wars herci nadávali. Slavný zvrat přitom vznikl kvůli Fordovi
    Filmy14. 2. 2024
    Za Landovu zradu ve Star Wars herci nadávali. Slavný zvrat přitom vznikl kvůli Fordovi

    Star Wars jsou filmový fenomén jako žádný jiný. Popkulturní bašta, významný milník ve vývoji hollywoodských blockbusterů, pro tvůrce štědrá finanční zakázka a také noční můra pro všechny, kteří se z nějakého důvodu znelíbí fanatickému publiku. O některé špatné zkušenosti se podělil i první představitel Landa Calrissiana, šestaosmdesátiletý Billy Dee Williams, v exkluzivně zveřejněném útržku ze svých nadcházejících memoárů. Po premiéře filmu Impérium vrací úder (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back) roku 1980 mu lidé i před dcerou veřejně nadávali, jelikož Lando v závěru slavně (i když nakonec jen kamuflovaně) zradil svého parťáka Hana Sola (Harrison Ford).

  5. Chris Rock natočí remake dánského Chlastu. Režisér originálu mu hrozí proplesknutím
    Filmy13. 2. 2024
    Chris Rock natočí remake dánského Chlastu. Režisér originálu mu hrozí proplesknutím

    Dramedie Chlast (Druk) s Madsem Mikkelsenem si roku 2021 dokráčela pro Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek, přičemž nominaci obdržel také její režisér Thomas Vinterberg. Slavný dánský filmař stojící za filmy Rodinná oslava (Festen) či Hon (Jagten) musí podobně jako řada evropských tvůrců před ním zatnout zuby a sledovat, jak jeho úspěšné dílo přemění k obrazu svému (v tomto případě pod obraz) hollywoodská fabrika. Příběhu o učitelích, kteří si krizi středního věku a pracovní vyhoření umírňují nonstop udržovanou hladinkou v krvi, se pod produkčním dohledem Leonarda DiCapria chopí komik, herec a příležitostný režisér Chris Rock. A Vinterberg mu s humorem pohrozil fackou, jestliže natočí kravinu.

  6. Star Wars napravují chyby. Nový seriál se v létě zaměří na milovanou postavu
    Seriály13. 2. 2024
    Star Wars napravují chyby. Nový seriál se v létě zaměří na milovanou postavu

    Disneyho Star Wars se léta prohýbají pod palbou kritiky. Seriál Mandalorian sice drží galaktickou vlajku hrdě napnutou a dočkáme se ho také v celovečerní podobě, ale jinak si publikum žehrá na absenci kontinuální vize. Rok 2024 se ovšem možná zapíše jako počátek velké resuscitace, neboť vedle comebacku Rey (Daisy Ridley) se v následujících letech dočkáme také návratu do časů prvních Jediů pod taktovkou Jamese Mangolda (Indiana Jones a nástroj osudu) nebo celovečeráku od duchovního nástupce George Lucase Davea Filoniho (Mandalorian, Ahsoka). Už v létě uvidíme rovněž sérii The Acolyte zasazenou padesát let před událostmi Epizody I, která přivede oblíbenou knižní postavu Vernestru Rwoh.

  7. Rozhovor dekády. Největší skandál královské rodiny od režiséra Koruny míří na Netflix
    Filmy13. 2. 2024
    Rozhovor dekády. Největší skandál královské rodiny od režiséra Koruny míří na Netflix

    Před pěti lety absolvoval princ Andrew, mladší bratr nynějšího krále Karla III. a vévoda z Yorku, skandální rozhovor pro stanici BBC. Rodina jeho interview považovala za skvělou příležitost k veřejnému očištění, neboť od roku 2008 jej vyšetřovala FBI kvůli možnému napojení na kontroverzního miliardáře Jeffreyho Epsteina. Následně byl dokonce obviněný z pohlavního styku s nezletilou dívkou. Svými zmatenými odpověďmi se však „černá ovce“ královské rodiny kompletně zdiskreditovala. Po stopách už legendární zpravodajské relace se vydává snímek Rozhovor dekády (Scoop), který Netflix uvede 5. dubna a v němž se proti sobě posadí Gillian Anderson (Akta X) a Rufus Sewell (Smrtihlav).

  8. Sylvester Stallone ví, koho by chtěl vidět jako nového Ramba. Jeho volba mnohé překvapí
    Filmy13. 2. 2024
    Sylvester Stallone ví, koho by chtěl vidět jako nového Ramba. Jeho volba mnohé překvapí

    Vietnamský veterán a drsný vykonavatel spravedlnosti John Rambo se v podání Sylvestera Stalloneho pustil do akce v pěti celovečerních filmech, a to v rozmezí sedmatřiceti let. Rambo: Poslední krev (Rambo: Last Blood) z roku 2019 nenapsal za ikonickou sérií nejlepší tečku, na šestém filmu však Stallone pracovat nechce. Sedmasedmdesátiletý představitel Rockyho nicméně v noční talkshow Jimmyho Fallona prozradil, že o případném nástupci pro filmový či televizní spinoff má celkem jasno. Bez prodlevy jmenoval Ryana Goslinga, jenž se bude v březnu ucházet o Oscara za roli Kena v miliardové Barbie.

  9. Objeví se Cruise v nové tarantinovce? Režisérův poslední film láká hollywoodskou šlechtu
    Filmy12. 2. 2024
    Objeví se Cruise v nové tarantinovce? Režisérův poslední film láká hollywoodskou šlechtu

    Quentin Tarantino se rozloučí ve velkém stylu. Teprve nedávno vyšlo najevo, že první zvučnou posilou jeho jubilejního a pravděpodobně posledního desátého filmu The Movie Critic bude Brad Pitt. Ten si pod kultovním filmařem zahrál už v Hanebných panchartech (2009) a snímku Tenkrát v Hollywoodu (2019), za který obdržel Oscara pro nejlepšího vedlejšího herce. Tarantino však dlouho obdivuje také dalšího čerstvého šedesátníka Toma Cruise. Jeho obsazení zvažoval už pro úlohu kaskadéra Cliffa Bootha, jež nakonec připadla Pittovi, a nyní hodlá hvězdu Mission: Impossible údajně dostat před kamery alespoň pro malý epizodní štěk.

  10. Margot Robbie nenominovali na Oscara a strhl se poprask. Jak moc hercům na ceně záleží?
    Téma11. 2. 2024
    Margot Robbie nenominovali na Oscara a strhl se poprask. Jak moc hercům na ceně záleží?

    Je to možná nejžhavější filmové téma posledních týdnů, k němuž se vyjádřilo mnoho celebrit a nakonec ho musela uvádět na pravou míru také osoba, již se proti její vůli týká. Margot Robbie byla hlavní tváří loňského megahitu Barbie, který v lednu sice sklidil osm oscarových nominací včetně té na nejlepší film roku, avšak Robbie i režisérka Greta Gerwig ve svých kategoriích ostrouhaly. Herečka přesto vyjádřila radost ze zbylých nominací a projevila týmového ducha, jenž je pro mnoho tvůrců spolu s kvalitou jejich výrobku důležitější než hmotné ceny. Kde je ale pravda? Opravdu hercům a herečkám na zlatých soškách s výrobní cenou kolem tisícovky dolarů (23 430 Kč) zas tak nesejde?

  11. Divákům vadí odvážné scény mezi Ortegou a Freemanem v Premiantce. Proč jim přijdou nechutné?
    Téma10. 2. 2024
    Divákům vadí odvážné scény mezi Ortegou a Freemanem v Premiantce. Proč jim přijdou nechutné?

    V černohumorném dramatu Premiantka (Miller's Girl) hraje Jenna Ortega (Wednesday) osmnáctiletou studentku Cairo Sweet, která úspěšně svede profesora angličtiny a kreativního psaní Jonathana Millera v podání Martina Freemana (trilogie Hobbit). Součástí filmu, který kritika moc nepochválila a stále ho můžete vidět v tuzemských kinech, je rovněž sexuální scéna mezi jednadvacetiletou herečkou a dvaapadesátiletým hercem, která na sociálních sítích zvedla vlnu nevole.

  12. Nového Predátora s ženskou hrdinkou natočí režisér nejlépe přijatého dílu
    Filmy10. 2. 2024
    Nového Predátora s ženskou hrdinkou natočí režisér nejlépe přijatého dílu

    Ikonický vesmírný lovec s „pěkně ohyzdnou držkou“ procitl k novému životu zásluhou historického dobrodružného hororu Predátor: Kořist (Prey), v němž roku 2022 proháněl udatné Komanče v čele s nepravděpodobnou hrdinkou Naru (Amber Midthunder). Film odehrávající se roku 1719 okouzlil publikum i kritiky, kteří na Rotten Tomatoes hlásají nadšení v 94 % z 282 nashromážděných recenzí. To je jasně nejlepším výsledkem série, již roku 1987 nastartoval kultovní Predátor (Predator) s Arnoldem Schwarzeneggerem a Carlem Weathersem. Není tak divu, že budoucnost franšízy se vkládá do rukou režiséra Dana Trachtenberga, jenž po Kořisti natočí také další díl s názvem Badlands, zasazený pro změnu do blízké budoucnosti.

  13. Jak vznikl Železný trůn? Hra o trůny se rozroste o další epický seriál
    Seriály10. 2. 2024
    Jak vznikl Železný trůn? Hra o trůny se rozroste o další epický seriál

    Hra o trůny (Game of Thrones) představila své vítěze a poražené před pěti lety, čímž však nastartovala novou éru seriálových adaptací knižního díla George R. R. Martina. Už do druhé sezóny letos vstoupí dějový předchůdce Rod draka (House of the Dragon) o vnitřním rozkolu vládnoucího rodu Targaryenů, který drží mocenskou ruku nad Sedmi královstvími díky svým zbývajícím obávaným drakům. Podle novinek The Hollywood Reporter se nově pracuje na dalším prequelu, který zmapuje dobyvatelská léta Aegona Targaryena. Píše jej komiksový spisovatel Mattson Tomlin, jenž s Mattem Reevesem spolupracoval na Batmanovi s Robertem Pattinsonem.

  14. Temnému případu přibývá silná konkurence. Tokyo Vice v druhé řadě udržuje famózní laťku
    Recenze9. 2. 2024
    Temnému případu přibývá silná konkurence. Tokyo Vice v druhé řadě udržuje famózní laťku

    Na HBO Max stále trenduje mrazivý Temný případ (True Detective) s Jodie Foster, ale pozornost byste pomalu měli obracet na skvělý a dosud spíš přehlížený seriál Tokyo Vice. Kriminální sonda do zločineckých i investigativních praktik japonské metropole, v níž americký novinář Adelstein (Ansel Elgort) koncem 90. let nahání mocného gangstera s pomocí neúplatného detektiva Katagiriho (Ken Watanabe), právě vstupuje do druhé desetidílné sezóny. Úvodní dvě epizody, jež budou nové díly následovat vždy s týdenním rozestupem, volně navazují na závěr první řady a do zajímavě rozloženého katalogu postav zapouští střety zájmů a dosud neprobádané motivace.

  15. Horor roku? Film, který nadchl kritiky i Stephena Kinga, se předvádí v originálním traileru
    Filmy9. 2. 2024
    Horor roku? Film, který nadchl kritiky i Stephena Kinga, se předvádí v originálním traileru

    Australské horory představují samostatnou kategorii od 70. let, kdy tamní kinematografie prošla tvůrčí renesancí a vedle hodnotných děl Petera Weira nabídla různé odnože exploatačního žánru, v nichž lidští protagonisté sváděli nerovný boj s tamní nezkrotnou přírodou. Po úspěchu loňské duchařiny Mluv se mnou (Talk to Me), která díky studiu A24 ohromila publikum po celém světě, se dveře pro „Aussie horory“ otevírají dokořán. A to se ještě dost nemluví o další tamní žánrové senzaci s názvem Late Night with the Devil, která zatím bezvýhradně nadchla festivalové obecenstvo a také Stephena Kinga, jenž z ní „nemohl spustit oči“. Nezávislý retro snímek s vycházející hereckou hvězdou Davidem Dastmalchianem (Oppenheimer) vyjde v polovině března ve vybraných amerických kinech i na streamovací službě Shudder a představuje se v první originální upoutávce.