Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Tajně připravovaný kraťas ze série Jurský svět právě online!
    Filmy17. 9. 2019
    Tajně připravovaný kraťas ze série Jurský svět právě online!

    Premiéra třetího dílu nové trilogie s názvem Jurský svět by měla do kin dorazit až v červnu roku 2021. To však neznamená, že nás tvůrci nechávají upadnout do letargie a zapomnění. Nyní si pro nás připravili unikátní osmiminutový kraťas, který je tím nejlepším předčasným trailerem pro nadcházející plnohodnotné dobrodružství.

  2. Recenze #2: Nabarvené ptáče - Snese krutý příběh s minimem slov srovnání s Marketou Lazarovou?
    Recenze15. 9. 2019
    Recenze #2: Nabarvené ptáče - Snese krutý příběh s minimem slov srovnání s Marketou Lazarovou?

    Ambiciózní česká produkce, o které bylo v posledních týdnech napsáno první i poslední, se konečně představila divákům v tuzemských kinech. Krutý příběh z období druhé světové války byl převážně pro své stylistické uchopení a málomluvné vyprávění přirovnávám k tvorbě Andreje Tarkovského. Právem?

  3. Retro recenze: Mroží muž - Rozprávka o šíleném sociopatovi od autora komediálních klasik
    Recenze11. 9. 2019
    Retro recenze: Mroží muž - Rozprávka o šíleném sociopatovi od autora komediálních klasik

    Kevin Smith se těší značné oblibě zásluhou svých originálních komedií s výstředními hrdiny. V poslední dekádě však zkouší od humoru odbočit k temnějším stránkám lidstva a společnosti. Jeho ideologická kampaň vyvrcholila roku 2014 dosti svérázným počinem s názvem Mroží muž. Toho si můžete dnes večer pustit v televizi a při té příležitosti si na něj trochu zavzpomínáme.

  4. Téma: Jsou dlouhé filmy automaticky lepší?
    Téma10. 9. 2019
    Téma: Jsou dlouhé filmy automaticky lepší?

    Známý web Rotten Tomatoes je potenciálním lůnem pro různé statistiky ze světa filmu, což nyní zúročil v zajímavém průzkumu. Jeho cílem bylo zjištění, jak si vedou v hodnocení snímky v závislosti na jejich délce. A výsledky byly poměrně přesvědčivé.

  5. Adam Sandler po delší době v opravdu výborném filmu?
    Filmy7. 9. 2019
    Adam Sandler po delší době v opravdu výborném filmu?

    Adam Sandler je v Hollywoodu zvláštní pojem. Především posledních 10 let netočí moc dobré filmy, ale na Netflixu si ho přesto hýčkají a každý jeho projekt má ohromnou sledovanost. A teď to navíc vypadá, že se strefí do chuti také kritikům.

  6. Recenze: The Furies - Hororová jatka s kupou maskovaných zabijáků
    Recenze5. 9. 2019
    Recenze: The Furies - Hororová jatka s kupou maskovaných zabijáků

    Jste-li zarytými fanoušky hororových subžánrů jako slasher a exploitation (v češtině lze laicky říci vyvražďovaček), možná už nějaký čas víte o chystaném australském projektu, v němž šest dívek nahánění po lese šest maskovaných magorů. Snímek s názvem The Furies konečně vstoupil na veřejnost a je čas zhodnotit, jak se vůbec povedl.

  7. Trailer: Imaginární Hitler Taika Waititi se představuje
    Filmy4. 9. 2019
    Trailer: Imaginární Hitler Taika Waititi se představuje

    Očekávaný proti-rasistický snímek Jojo Rabbit, natáčený mimo jiné v České Republice, je tady s druhou a delší upoutávkou. A vypadá to, že se máme v lednu na co těšit.

  8. John Travolta opravdu našel nové dno své herecké kariéry
    Filmy4. 9. 2019
    John Travolta opravdu našel nové dno své herecké kariéry

    Je to stále ta samá písnička. Hvězda sedmdesátých a devadesátých let John Travolta se už dlouho pokouší o návrat mezi hereckou smetánku, ale každým dalším projektem se jí spíše nešťastně vzdaluje. Nyní mu těžce podráží nohy i jeho nejnovější film.

  9. Recenze: Itsy Bitsy - Pavoučí horor v duchařském prostředí
    Recenze3. 9. 2019
    Recenze: Itsy Bitsy - Pavoučí horor v duchařském prostředí

    Pavoučí horory jsou v oblasti kinematografie poměrně vyhledávaným a oblíbeným zdrojem strachu. Málokdo má totiž osminohá stvoření v lásce a samotná představa toho, že se nám po baráku promenáduje přerostlý jedovatý pavouk, dohání mnohé z nás k třesavce. Právě tento problém mají hrdinové filmu Itsy Bitsy, na který se podíváme trochu blíže.

  10. 25 filmů, které si nesmíte nechat ujít ve zbytku roku - část 2
    Téma1. 9. 2019
    25 filmů, které si nesmíte nechat ujít ve zbytku roku - část 2

    Rok 2019 zatím vypadá z pohledu filmového fanouška více než slibně. Za sebou už máme několik velkých premiér a viděli jsme snímky, o nichž se toho hodně napsalo i prodiskutovalo. Ani poslední třetina letošní kino-sezóny by však neměla zahálet a čeká nás mnoho titulů, které se jednoznačně řadí k těm očekávaným. Podívejme se v předstihu na 25 z nich.

  11. Bude Joker nejtemnějším komiksovým filmem historie?
    Téma30. 8. 2019
    Bude Joker nejtemnějším komiksovým filmem historie?

    Jedním z nejočekávanějších filmových titulů nadcházející podzimní sezóny bude beze sporu Joker v režii Todda Phillipse. Dva dosud představené trailery slibují vysoce autorský a unikátní pohled na danou tématiku, který by se mohl ucházet i o prestižní filmová ocenění. Pojďme vypíchnout pár zákulisních informací a rozhovorů se zainteresovanými osobami, které mohou přiblížit netušenou šíři a ambice tohoto projektu.

  12. Nejslavnější animovaný seriál potvrzuje další film a nové série
    Seriály28. 8. 2019
    Nejslavnější animovaný seriál potvrzuje další film a nové série

    Jak studio Disney pomalu a jistě pohlcuje ostatní filmové společnosti, dostáváme v posledních měsících tuny zpráv o nových chystaných projektech, které souvisí právě s převodem práv do rukou všemocného Myšáka. Nejinak tomu nyní je v případě odkoupeného studia 20th Century Fox a jeho kultovního seriálu Simpsonovi.

  13. Venom 2 za účasti věhlasného kameramana a Woody Harrelsona. Dorazí i Spider-Man?
    Filmy27. 8. 2019
    Venom 2 za účasti věhlasného kameramana a Woody Harrelsona. Dorazí i Spider-Man?

    Po nedávném rozdělení studií Sony a Disney se nejambicióznějším projektem prvně jmenovaného stává pokračování loňského Venoma. Kritiky rozcupovaný komerční hit nabírá hvězdný tvůrčí tým a škádlí fanoušky v otázkách účasti momentálně nezaměstnaného pavoučího muže.

  14. 25 filmů, které si nesmíte nechat ujít ve zbytku roku - část 1
    Téma25. 8. 2019
    25 filmů, které si nesmíte nechat ujít ve zbytku roku - část 1

    Rok 2019 zatím vypadá z pohledu filmového fanouška více než slibně. Za sebou už máme několik velkých premiér a viděli jsme snímky, o nichž se toho hodně napsalo i prodiskutovalo. Ani poslední třetina letošní kino-sezóny by však neměla zahálet a čeká nás mnoho titulů, které se jednoznačně řadí k těm očekávaným.

  15. Spider-Man končí v MCU a fandové se bouří
    Filmy21. 8. 2019
    Spider-Man končí v MCU a fandové se bouří

    Neexistuje jiné téma ze světa filmu, které by s internetem momentálně otřásalo více. Studia Disney a Sony se bohužel nedohodla na nových podmínkách a mělo by následovat jejich tvůrčí osamostatnění, což nejvíce odnese populární pavoučí hrdina, který se v kinech stále prohání pražskými ulicemi.