Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Při psaní nejlepšího akčního filmu historie byl na extázi. Slavný režisér dává lekci z kreativity
    Téma1. 7. 2021
    Při psaní nejlepšího akčního filmu historie byl na extázi. Slavný režisér dává lekci z kreativity

    Být geniální vizionář sám o sobě někdy nestačí a pro skutečně dobrý nápad je třeba vyzkoušet alternativní cesty k navýšení kreativity. Tak to alespoň provedl jeden z pionýrů moderních blockbusterů při psaní legendární akční klasiky.

  2. Jeden z nejslavnějších herců devadesátých let trpí 'syndromem Bruce Willise', sdílí konspirace a jeho kariéra je v troskách
    Téma29. 6. 2021
    Jeden z nejslavnějších herců devadesátých let trpí 'syndromem Bruce Willise', sdílí konspirace a jeho kariéra je v troskách

    Včera oslavil 55. narozeniny charakterní americký herec, jenž byl ještě před deseti lety vyhledávaným hollywoodským jménem, schopným zazářit v jakémkoli žánru. Od té doby se však hodně věcí změnilo a kdysi oblíbená celebrita rychle upadá v zapomnění, vyvažované snad jen vlastními kontroverzními názory.

  3. 'Kinematografie je zpět'. Hvězdy miliardové série oslavují úspěch nejnovějšího filmu
    Filmy29. 6. 2021
    'Kinematografie je zpět'. Hvězdy miliardové série oslavují úspěch nejnovějšího filmu

    Kina jsou veřejnosti konečně otevřena a lidé opět ve velkém utrácí své peníze za nenahraditelný zážitek na velkém plátně. A herecké hvězdy kasovně triumfální série z toho mají pochopitelně velkou radost.

  4. Rodinnou filmovou klasiku nepřekonal v tržbách ani Titanic. Snímek inspiroval vznik 'nejhorší videohry historie'
    Filmy27. 6. 2021
    Rodinnou filmovou klasiku nepřekonal v tržbách ani Titanic. Snímek inspiroval vznik 'nejhorší videohry historie'

    Dnes večer si máte možnost v televizi (od 20:00 na Prima Max) pustit milovaný snímek z roku 1982, jímž si Steven Spielberg upevnil pozici nejoblíbenějšího režiséra své generace. Kasovní úspěch filmu byl bezprecedentní a zůstává dosud nepřekonán, ovšem na poli herních konzolí se instantní filmové klasice vůbec nedařilo.

  5. Legendární parodie má dostat novou verzi. "Možná to zničí mou kariéru," tvrdí akční hvězda, spojovaná s hlavní rolí
    Filmy26. 6. 2021
    Legendární parodie má dostat novou verzi. "Možná to zničí mou kariéru," tvrdí akční hvězda, spojovaná s hlavní rolí

    Oblíbený komediální tvůrce prý kuchtí pro studio Paramount novou verzi jedné z nejlepších filmových parodií a hlavní roli si má zahrát herec, do něhož byste to rozhodně neřekli.

  6. O roli v jednom z nejdůležitějších filmů historie přišla slavná herečka kvůli vlastní lenosti
    Téma25. 6. 2021
    O roli v jednom z nejdůležitějších filmů historie přišla slavná herečka kvůli vlastní lenosti

    Filmový průmysl je přeplněn různými historkami o tom, jak slavní herci propásli výjimečné příležitosti a přišli o role v oslavovaných kinematografických milnících. K zástupu takových "nešťastníků" se nyní přidává také krásná mexická herečka, která se doznala k vlastním fyzickým nedostatkům.

  7. Vin Diesel přiblížil, co stálo za jeho nenávistným vztahem s hvězdným kolegou
    Téma24. 6. 2021
    Vin Diesel přiblížil, co stálo za jeho nenávistným vztahem s hvězdným kolegou

    Hlavní tvář populární série Rychle a zběsile nabídla vysvětlení, co mohlo stát za veřejně propíranými konflikty s neméně slavným kolegou.

  8. Indiana Jones 5: V Londýně začalo natáčení a sousedé jsou z obrovského štábu nešťastní
    Filmy23. 6. 2021
    Indiana Jones 5: V Londýně začalo natáčení a sousedé jsou z obrovského štábu nešťastní

    Výroba obrovských hollywoodských filmů je pro leckoho nesmírně vzrušující záležitostí, jíž by se chtěl za každou cenu zúčastnit. Pro obyvatele východní části Londýna, kde se momentálně natáčí jeden z nejočekávanějších snímků příštích let, však jde o přesně opačnou rovnici.

  9. K vidění je první klip z Jurského světa 3. Dinosaury se to v něm jen hemží!
    Filmy22. 6. 2021
    K vidění je první klip z Jurského světa 3. Dinosaury se to v něm jen hemží!

    Na internetu se objevil krátký teaser na pětiminutové video, které budou moci spatřit návštěvníci kinosálů IMAX před filmem Rychle a zběsile 9.

  10. Skvělí herci, kteří si opakovaně kazí renomé v mizerných filmech
    Téma22. 6. 2021
    Skvělí herci, kteří si opakovaně kazí renomé v mizerných filmech

    Jsou slavní, talentovaní a renomovaní, ovšem jejich herecký rejstřík v poslední době úplně neodpovídá požadavkům, jaké na ně automaticky kladou filmoví fanoušci a kritici. Tito herci a herečky až příliš často znevažují své jméno účastmi v mizerně přijímaných snímcích, po nichž pár dní po premiéře ani pes neštěkne.

  11. Recenze: Godzilla vs. Kong - souboj filmových titánů vstupuje do českých kin. Strhne vizuálním provedením
    Recenze10. 6. 2021
    Recenze: Godzilla vs. Kong - souboj filmových titánů vstupuje do českých kin. Strhne vizuálním provedením

    Z VOD zamířil do českých kin blockbuster Godzilla vs. Kong. Při té příležitosti připomínáme dubnovou recenzi Jakuba Vopelky. PŮVODNÍ TEXT: Netrpělivě očekávaný blockbuster svádí poprvé od roku 1962 dohromady Godzillu s King Kongem a disponuje epickým měřítkem, které takřka nemá sobě rovného. Otázkou zůstává, zdali vám budou špičkový audiovizuál a uctivé klanění asijským předchůdcům stačit.

  12. Zemřela Libuše Šafránková
    Téma9. 6. 2021
    Zemřela Libuše Šafránková

    Smutnou zprávu potvrdil pro CNN Prima News hereččin syn Josef Abrhám mladší. Princezně českého filmu bylo šedesát osm let.

  13. Tvůrci Indiana Jonese přišli s kreativním řešením, jak 'omladit' zestárlého Harrisona Forda
    Filmy9. 6. 2021
    Tvůrci Indiana Jonese přišli s kreativním řešením, jak 'omladit' zestárlého Harrisona Forda

    Natáčení pátého Indiana Jonese konečně odstartovalo ve Velké Británii a k dispozici jsou nové fotografie, které ukazují, jak tvůrci vyřeší kaskadérské limity osmasedmdesátiletého Harrisona Forda.

  14. Film o odhalení největšího sexuálního predátora století už zná představitelky hlavních rolí
    Filmy8. 6. 2021
    Film o odhalení největšího sexuálního predátora století už zná představitelky hlavních rolí

    Snímek podle knižního bestselleru bude sledovat dvojici reportérek, která pomohla vynést na veřejnost hrozivou osobní historii slavného filmového producenta.

  15. Pokračování jedné z nejlepších amerických komedií tohoto století je údajně na spadnutí
    Filmy7. 6. 2021
    Pokračování jedné z nejlepších amerických komedií tohoto století je údajně na spadnutí

    Hvězdně obsazená romantická komedie z roku 2005 zabodovala u kritiků i diváků a nyní to vypadá, že se opravdu dočkáme dlouho odkládaného pokračování.