Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Druhá Duna slaví obří úspěch. Překonává tržby jedničky a jde ve stopách Oppenheimera
    Filmy4. 3. 2024
    Druhá Duna slaví obří úspěch. Překonává tržby jedničky a jde ve stopách Oppenheimera

    Druhá Duna (Dune: Part Two) konečně vtrhla do světových kin a všichni doufali v megahit, který po dlouhých týdnech sucha potěší všechny kinaře. A ti se dobrých zpráv opravdu dočkali. Druhý díl adaptace Franka Herberta skoro zdvojnásobil otvírací čísla jedničky a má nakročeno k tomu, aby ji i v celkových tržbách velmi rychle předběhl.

  2. Zajímavosti o novém seriálu To se vysvětlí, soudruzi!: Agentka StB i účast trikaře Arabely
    Seriály3. 3. 2024
    Zajímavosti o novém seriálu To se vysvětlí, soudruzi!: Agentka StB i účast trikaře Arabely

    V neděli večer začne na obrazovkách České televize nový seriál To se vysvětlí, soudruzi!, který se bude snažit navázat na divácký úspěch hitu Smysl pro tumor. Žánrově by však nemohly být oba seriály vzdálenější. Po dramedii o rakovině nás totiž čeká ulítlá sci-fi parodie z dob komunismu. A tímto netradičním žánrovým mixem výčet zajímavých informací rozhodně nekončí.

  3. Legendární sci-fi se vrací na první fotce. Nový Tron se hodlá posunout nečekaným směrem
    Filmy3. 3. 2024
    Legendární sci-fi se vrací na první fotce. Nový Tron se hodlá posunout nečekaným směrem

    Dlouho to vypadalo, že se ikonická sci-fi značka Tron po druhém díle s podtitulem Legacy už na plátna kin nikdy nevrátí. Po několikaletých spekulacích a dlouhých přípravách ale třetí díl Tron: Ares přeci jen dostal zelenou. Místo Jeffa Bridgese tentokrát dorazí Jared Leto, režie se ujme Joachim Rønning (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) a snímek dorazí do kin příští rok. Vysoká očekávání fanoušků nyní ještě více namlsává první oficiální fotka.

  4. Fenomén Smyslu pro tumor i po finále překonává očekávání. Seriál oslovil 3 miliony diváků
    Seriály2. 3. 2024
    Fenomén Smyslu pro tumor i po finále překonává očekávání. Seriál oslovil 3 miliony diváků

    Od konce seriálu Smysl pro tumor uplyne už týden a Česká televize se již chystá na nedělní premiéru seriálu To se vysvětlí, soudruzi!, i přesto ale veřejnoprávní stanice stále sbírá vavříny za svůj dojemný hit. Čísla sledovanosti totiž ukazují, že celkový úspěch seriálu byl ještě větší, než se původně myslelo. A diváci i nadále přibývají.

  5. VOD tipy: Dorazil velkolepý Napoleon, Kosmonaut z Čech i druhý Aquaman
    VOD1. 3. 2024
    VOD tipy: Dorazil velkolepý Napoleon, Kosmonaut z Čech i druhý Aquaman

    Tento víkend se na streamovacích službách nese na vlně příchodu velkých blockbusterů i ambiciózních titulů, z nichž ovšem řada z nich v kinech nezabodovala tolik, jak se čekalo. Netflix pak nabízí premiéru dvou nových sci-fi, jedna z nich pak nese výraznou českou stopu už v samotném názvu. Ano, na stream konečně dorazil očekávaný Kosmonaut z Čech (Spaceman) s Adamem Sandlerem.

  6. Kdy se vrátí nejlepší Star Wars seriál? Slavný herec prozradil, že si ještě počkáme
    Seriály1. 3. 2024
    Kdy se vrátí nejlepší Star Wars seriál? Slavný herec prozradil, že si ještě počkáme

    Zatímco na filmovém plátně si dává svět Hvězdných válek menší dovolenou, na Disney+ se franšíza prostřednictvím seriálů jako Mandalorian či Obi-Wan Kenobi vesele rozrůstá. Jen ne vždy ke spokojenosti svých fanoušků. Jednotlivým sériím bývá často vytýkána proměnlivá kvalita či přílišná sázka na fan servis. Andor z roku 2022 se však těmto neduhům dokázal vyhnout a skalními příznivci je považován za nejlepší Star Wars dílo poslední dekády. Druhá sezóna si však dá ještě na čas.

  7. Seriálovému Pánu prstenů se fanoušci smáli. Amazon už přesto chystá třetí sérii
    Seriály29. 2. 2024
    Seriálovému Pánu prstenů se fanoušci smáli. Amazon už přesto chystá třetí sérii

    Když měl v roce 2022 premiéru seriál Pán prstenů: Prsteny moci (The Lord of the Rings: The Rings of Power) z ikonického světa J. R. R. Tolkiena, mělo jít o jeden z největších seriálů historie. Tuto metu fantasy možná překonala přepáleným rozpočtem okolo půl miliardy dolarů, jinak ovšem seriál velmi razantně rozdělil publikum. Někteří ho brání jako žánrovou jednohubku, jiní se mu naopak spíše smějí za amatérskou práci se zdrojovým materiálem a řadu nechtěně vtipných okamžiků. Na Amazonu jsou ovšem i přesto spokojení a nehodlají jednu ze svých nejzvučnějších značek jen tak uzavřít.

  8. Druhá Duna je monumentálním sci-fi opusem. K mistrovskému dílu jí ale krůček chybí
    Recenze28. 2. 2024
    Druhá Duna je monumentálním sci-fi opusem. K mistrovskému dílu jí ale krůček chybí

    Na žádný snímek nebyl v poslední měsících a možná i letech upřen zrak s takovými očekáváními jako na druhou Dunu (Dune: Part Two). Adaptace velebené sci-fi ságy od Franka Herberta si získala přízeň čtenářů knihy i tradičních diváků už výtečným prvním dílem, druhé části ovšem předchází naprosto extatické zahraniční recenze a příslib komerčního spasitele, jenž po dlouhých týdnech sucha naplní kina a utrží stamiliony. Sequel Duny (Dune) je zkrátka takřka předurčen k tomu, aby se stal kinoudálostí a největším diváckým hitem Denise Villeneuvea. Jenže tak jednoduché to snímek u diváků mít asi nebude.

  9. Seriálová Iveta míří do televize. Voyo poprvé poruší své základní pravidlo
    Seriály28. 2. 2024
    Seriálová Iveta míří do televize. Voyo poprvé poruší své základní pravidlo

    Když televize Nova před lety výrazně šlápla do své streamovací platformy Voyo a začala ji plnit originální tvorbou, strategie stanice byla jasná – tituly jako Případ Roubal, Jitřní záře či aktuální krimi Metoda Markovič: Hojer zůstanou vždy pouze exkluzivitou pro streamovací platformu a do televize se nikdy nepodívají. Nyní ovšem Nova a Voyo alespoň dočasně porušují své pravidlo a chystají pustit na obrazovky jeden ze svých největších hitů.

  10. Březnové hity od CANAL+: české klasiky, thriller od Russella Crowa i Apple TV+
    VOD28. 2. 2024
    Březnové hity od CANAL+: české klasiky, thriller od Russella Crowa i Apple TV+

    Platforma CANAL+ je čím dál větším hráčem na streamovacím poli a v posledních týdnech vytahuje jeden trumf za druhým. Jaké zajímavé originální tituly či české počiny zde můžete v březnu zhlédnout?

  11. Seriály, které byste měli sledovat po konci Smyslu pro tumor. Jakým počinům se vyplatí dát šanci?
    Seriály27. 2. 2024
    Seriály, které byste měli sledovat po konci Smyslu pro tumor. Jakým počinům se vyplatí dát šanci?

    V neděli večer definitivně skončil velký televizní hit České televize Smysl pro tumor, který si svým skloubením humoru a vážného tématu získal nespočet diváků. Že už se vám nyní po seriálu stýská a rádi byste koukli na něco podobného? Doporučíme vám tituly, které by vám mohly sednout.

  12. Nový Harry Potter dorazí dříve, než jsme mysleli. Warneři prozradili, kdy se ho dočkáme
    Seriály27. 2. 2024
    Nový Harry Potter dorazí dříve, než jsme mysleli. Warneři prozradili, kdy se ho dočkáme

    Můžeme nad tím kroutit hlavou, můžeme o tom nadávat, ale to je bohužel tak všechno, co s tím můžeme dělat. Ano, diváky milovaný Harry Potter se po poměrně krátké době dočká svého remaku, tentokrát ovšem v podobě seriálu na platformě Max. Mladý brýlatý kouzelník se tak znovu podívá do Bradavic, zase se střetne s Voldemortem… a to vše s kompletně novým obsazením a velkým rozpočtem. A nyní už víme, že první sérii nejspíš dostaneme překvapivě brzo.

  13. Top kina ČR: Matka v trapu je novou královnou a zachraňuje návštěvnost. Madam Web zkolabovala
    Filmy26. 2. 2024
    Top kina ČR: Matka v trapu je novou královnou a zachraňuje návštěvnost. Madam Web zkolabovala

    Tuzemská kina v uplynulých týdnech napjatě čekala na nový hit. A konečně se ho dočkala. Zatímco česká sci-fi Franta mimozemšťan je velkým únorovým propadákem, romantická komedie Matka v trapu s Petrou Hřebíčkovou boduje a bude nejspíš jedním z nejnavštěvovanějších českých filmů první poloviny roku.

  14. TV sledovanost: Smysl pro tumor se loučí na vrcholu. Propadák Tomáše Kluse našel nové dno
    Téma26. 2. 2024
    TV sledovanost: Smysl pro tumor se loučí na vrcholu. Propadák Tomáše Kluse našel nové dno

    V neděli večer dospěla do svého konce diváky oblíbená dramedie Smysl pro tumor, u níž oči spousty fanoušků nezůstaly suché. A že jich bylo. Seriál z dílny České televize v posledním týdnu potvrdil pozici megahitu i jednoho z nejsledovanějších pořadů současnosti. To na Primě panují rozporuplnější pocity. Mají zde sice nový kriminální hit, ale také jeden velký propadák.

  15. Tatér z Osvětimi dojímá v prvním traileru. Adaptace knižního hitu ukazuje lásku i hrůzy války
    Seriály26. 2. 2024
    Tatér z Osvětimi dojímá v prvním traileru. Adaptace knižního hitu ukazuje lásku i hrůzy války

    Kniha Tatér z Osvětimi (The Tatooist of Auschwitz) od spisovatelky Heather Morris se v roce 2018 stala bestsellerem, po němž se zaprášilo i v tuzemských knihkupectvích. Neuvěřitelný příběh Ludwiga Sokolova, jednoho z přeživších hrůz v koncentračním táboře, dojal tehdy takřka všechny a z autorky knihy se posléze stala v podstatě specialistka na neskutečné osudy lidí z druhé světové války. Bylo jen otázkou času, než si silného příběhu všimnou také v Hollywoodu. Premiéra ambiciózní minisérie se tedy už pomalu blíží.