Články

Nejnovější články

  1. Kaskadér s Goslingem a Blunt potvrdil soumrak filmových hvězd. Do kina se na ně už nechodí
    Téma15. 5. 2024
    Kaskadér s Goslingem a Blunt potvrdil soumrak filmových hvězd. Do kina se na ně už nechodí

    „Co ksakru lidé po filmech vlastně chtějí?“ Tuhle návodnou otázku si pokládá kritik Matt Singer z webu ScreenCrush a naráží tak na značně neuspokojivé kasovní výsledky Kaskadéra (The Fall Guy). Ten při rozpočtu kolem 130-140 milionů dolarů dosud v kinech utržil zhruba jen sto milionů, nad čímž pohlavárům studia Universal nezbývá než smutně kroutit hlavou. Přitom mělo jít o jasný divácký hit. Co tedy publikum momentálně přesvědčí k návštěvě kina?

  2. Nečekané seriálové novinky: Vrátí se Lara Croft, Nicolas Cage si opravdu zahraje Spider-Mana
    Seriály15. 5. 2024
    Nečekané seriálové novinky: Vrátí se Lara Croft, Nicolas Cage si opravdu zahraje Spider-Mana

    Amazon si pro nás v polovině května nachystal pár překvapení. Poté, co videoherním adaptacím naservíroval jednoho z jejich nejzdařilejších zástupců v podobě série Fallout, se streamovací chrám Jeffa Bezose vrhne na seriál Tomb Raider. Laru Croft přivede do televize herečka a autorka seriálu Potvora Phoebe Waller-Bridge, která si tím plní dětský sen. A to není vše, neboť Nicolas Cage herecky povede hranou sérii Noir, v níž ztvární Petera Parkera alias Spider-Mana obývajícího dimenzi 90214. Tutéž verzi už daboval v animovaném mnohovesmírném nářezu Spider-Man: Paralelní světy.

  3. Chytal nacisty, inspiroval Bonda a zpíval metal. Život a smrt Christophera Lee v novém dokumentu
    Filmy15. 5. 2024
    Chytal nacisty, inspiroval Bonda a zpíval metal. Život a smrt Christophera Lee v novém dokumentu

    Jestliže by život nějakého renomovaného herce vydal na pořádně hutný seriál, musel by jím být zesnulý Londýňan Christopher Lee. 196 centimetrů vysoký elegán s podmanivým hlubokým hlasem posbíral od roku 1946 zhruba 250 filmových rolí, z nichž vynikají čaroděj Saruman z Pána prstenů, Hrabě Dooku ze Star Wars a hlavně Drákula, jehož ztvárnil celkem desetkrát. Samostatným fantastickým příběhem byl jeho osobní život, neboť za války v tajné službě dopadal nacistické zločince a znal se s autorem Jamese Bonda Ianem Flemingem, jemuž údajně posloužil jako inspirace pro agenta s povolením zabíjet. O legendární osobnosti vzniká dokumentární snímek v režii Jona Spira, v němž své zkušenosti s Leem vylíčí třeba Peter Jackson nebo Joe Dante.

  4. Konflikt se přiostřuje, draků přibývá. Nový trailer Rodu draka rozpoutává občanskou válku
    Seriály15. 5. 2024
    Konflikt se přiostřuje, draků přibývá. Nový trailer Rodu draka rozpoutává občanskou válku

    Není to tak dávno, co nás HBO obšťastnila zeleným a černým dvojtrailerem Rodu draka (House of the Dragon), který zdůrazňoval dvě strany ústředního konfliktu ve fantaskním Západozemí. Možná jste tedy nečekali, že se před červnovou premiérou dočkáme příliš mnoha nových záběrů. Nakonec ale přistává ještě jedna pořádná upoutávka, kterou budou moct opět ti nejvěrnější pečlivě pitvat záběr po záběru, protože obsahuje hned několik nových výjevů a vět.

  5. Garfield ve filmu fanoušky cynického kocoura vyděsí. Rodičům ale poslouží dobře
    Recenze15. 5. 2024
    Garfield ve filmu fanoušky cynického kocoura vyděsí. Rodičům ale poslouží dobře

    Co si budeme nalhávat, převedení populárních komiksových stripů o lenivém kocourovi na filmová plátna ještě nikdy nedopadlo vyloženě dobře. Pomineme-li několik nepodstatných animáků, které si to v rychlém sledu před zhruba dekádou a půl namířily rovnou na trh s nosiči, většině z nás se vybaví dvojice podivných snímků z let 2004 a 2006, v nichž animovaného Garfielda pohybujícího se v jinak reálně vypadajícím světě namluvil Bill Murray. Nyní to v Hollywoodu zkouší poněkud jinak, méně bizarně, ale jen o trochu úspěšněji.

  6. Genderově převrácené Vánoce. Česká televize to se štědrovečerní pohádkou zkusí trochu jinak
    Filmy15. 5. 2024
    Genderově převrácené Vánoce. Česká televize to se štědrovečerní pohádkou zkusí trochu jinak

    Záchrana království, princ, princezna. Nezbytné propriety bude obsahovat i letošní vánoční pohádka, kterou Česká televize uvede na Štědrý večer. Existuje však nemalá naděje, že tento rok se dočkáme poněkud jiné a snad i odvážnější podívané než v nedávné minulosti – a nejen proto, že princezna se neobjeví pouze jedna, nýbrž hned tři.

  7. Cate Blanchett oslavila 55 let. Autoritativní a charismatická herečka uhraje vše krom obyčejnosti
    Téma15. 5. 2024
    Cate Blanchett oslavila 55 let. Autoritativní a charismatická herečka uhraje vše krom obyčejnosti

    Jistě není náhoda, že Martin Scorsese svěřil ve svém historickém dramatu Letec roli ikonické Katharine Hepburn právě Cate Blanchett – asi žádná současná herečka nemá stejně blízko k étosu ostré, nepřístupné, emancipované, ale také nesmírně charismatické a vtipné herečky, jež se pyšní mnoha rekordy ohledně počtu vyhraných cen. Blanchett dokonce v tomhle ohledu Hepburn poslední roky začíná šlapat na paty. V úterý oslavila 55. narozeniny a její kariéra dost možná stále ještě nedosáhla vrcholu.

  8. Simpsonovi jen tak neskončí. Tvůrce prozradil, jaké historické mety chce se seriálem dosáhnout
    Seriály15. 5. 2024
    Simpsonovi jen tak neskončí. Tvůrce prozradil, jaké historické mety chce se seriálem dosáhnout

    Legendární rodinka letos slaví 35 let od své premiéry a od té doby jsme se Homera a spol. na obrazovkách nezbavili. Jedná se o historicky nejdéle běžící americký animovaný seriál i sitcom a už teď je jasné, že minimálně již potvrzenou 36. sérií Simpsonovi (The Simpsons) své seriálové působení prodlouží. I když seriálu mnoho fanoušků vyčítá okoukanost či únavu materiálu, letos nabrali „žluťáci“ podle kritiků druhý dech. Tedy v jejich případě už tak čtvrtý či pátý. I to je jeden z důvodu, proč tvůrci nehodlají skončit. Naopak mají velké ambice.

  9. Remake Barbarelly loví skvělého režiséra. Svůdné oblečky ukáže Sydney Sweeney
    Filmy15. 5. 2024
    Remake Barbarelly loví skvělého režiséra. Svůdné oblečky ukáže Sydney Sweeney

    Jsou filmové remaky, jež minimálně mužské publikum bez remcání uvítá. Komiksová sci-fi Barbarella z roku 1968 je tím brakem, v němž tehdy obdivovaná Jane Fonda v extravagantních kostýmech vystavila své ženské přednosti a ztvárnila vesmírnou hrdinku ze 41. století, která bojuje s šíleným vědcem pomocí vlastní sexuality a jejího objevování. Krkolomná feministická exploatace se dočká remaku od studia Sony, který roku 2022 oznámila koprodukující herečka Sydney Sweeney (Euforie). Po roce a půl mlčení vyšlo najevo, že pozici režiséra má na dosah britský poklad Edgar Wright (Jednotka příliš rychlého nasazení, Baby Driver).

  10. Svět Star Wars se otřese. Příští film obsazuje největší vesmírnou drsňačku z Vetřelce
    Filmy14. 5. 2024
    Svět Star Wars se otřese. Příští film obsazuje největší vesmírnou drsňačku z Vetřelce

    Světelné meče jsme v kinosálech nezahlédli od roku 2019, brzy se to ale změní. Režisér Jon Favreau (Kniha džunglí, Iron Man) chystá celovečerní dobrodružství Din Djarina (Pedro Pascal), snímek s názvem Mandalorian & Grogu má mít premiéru už roku 2026. Příběh z období, kdy se odehrává také oblíbený seriál Disney+ Mandalorian, zatím moc trumfů nevytáhl. Nyní však zčásti potvrzené zákulisní informace indikují, že jednu z hlavních rolí ztvární legendární herečka Sigourney Weaver, představitelka Ellen Ripley ze sci-fi série Vetřelec.

  11. Lásko má, já stůňu! Noc na Karlštejně i po 50 letech sází na milované písně i divadelní zábavu
    Filmy14. 5. 2024
    Lásko má, já stůňu! Noc na Karlštejně i po 50 letech sází na milované písně i divadelní zábavu

    „Císař dal postaviti Karlštejn jako pokladnici svatých ostatků, kde chce o samotě rozjímat a oddávat se skutkům křesťanské pokory a sebezapírání,“ dozvídá se spanilá, odvážná i do Otce vlasti zamilovaná Eliška Pomořanská přísné pravidlo: Na hrad Karlštejn ženy nesmějí! Přesto se mu nejen ona, ale i mladá dívka Alena pokusí vzepřít a na zapovězeném panovnickém sídle přenocovat. A výsledkem je poněkud strojená, avšak až shakespearovsky výřečná komedie s několika nezapomenutelnými písněmi.

  12. George Lucas se málem nedožil dvaceti. Pak vytvořil největší filmovou značku historie
    Téma14. 5. 2024
    George Lucas se málem nedožil dvaceti. Pak vytvořil největší filmovou značku historie

    Čerstvě osmdesátiletý George Lucas je víc než jen režisérem. Nejbohatší muž Hollywoodu má v zádech nesmrtelný odkaz Star Wars, z jejichž úspěchu vytěžil možná i kontroverzní, ale především obdivuhodné věci. The Wall Street Journal jej roku 2016 nazval Edisonem filmového průmyslu, jeho společnost Lucasfilm od 70. let dominuje různým technologickým aspektům kinematografie, jimž zarostlý nevysoký muž v kostkované košili rozumí jako málokdo. Ne všechna jeho rozhodnutí byla správná, drtivá většina z nich však dopadla na maximálně úrodnou půdu.

  13. Režisér Temného případu se po vážných obviněních vrací. Herecké hvězdy mu stále věří
    Filmy14. 5. 2024
    Režisér Temného případu se po vážných obviněních vrací. Herecké hvězdy mu stále věří

    Přestože režíroval hned čtyři epizody z nedávno uvedeného epického seriálu Vládcové nebes, v posledních letech filmař Cary Joji Fukunaga paběrkoval. Režisér první série Temného případu či dramatu Bestie bez vlasti byl přitom v roce 2021 na vrcholu, když se završení craigovské éry Jamese Bonda s názvem Není čas zemřít setkalo s úspěchem; tehdy také natáčel zmíněné Vládce nebes. V následujících letech ale kalifornský tvůrce musel čelit řadě obvinění z nátlakového, sexuálního či jinak nevhodného chování napříč různými natáčeními a většina Hollywoodu od něj dala ruce pryč. To se však nyní mění.

  14. Tvůrce hitu Uteč opráší hvězdu Scary Movie. Chystá mrazivý horor z fotbalového prostředí
    Filmy14. 5. 2024
    Tvůrce hitu Uteč opráší hvězdu Scary Movie. Chystá mrazivý horor z fotbalového prostředí

    Produkční stáj Jordana Peelea chystá další děsivý příběh. Newyorský bavič i zdatný filmař se od svého dosud posledního režijního zářezu Nene (Nope) stačil producentsky podílet na hororově laděném animáku Wendell a Wild či nedávném chváleném akčňáku Opičí muž. Ještě předtím, než dohlédne na remake svého oblíbeného horůrku od Wese Cravena Lidé pod schody, zaštítí Peele svým zvučným jménem další hrůzostrašné vyprávění.

  15. Divoch s křehkým srdcem Harvey Keitel slaví 85 let. Ikonický herec má bohatší kariéru, než mnozí tuší
    Téma13. 5. 2024
    Divoch s křehkým srdcem Harvey Keitel slaví 85 let. Ikonický herec má bohatší kariéru, než mnozí tuší

    Harvey Keitel patří jistě k nejcharismatičtějším hercům své generace. A vzhledem k tomu, že tu mluvíme o generaci nejživelnějších filmů z dílny es jako Scorsese, Campion a Tarantino, nejspíš si můžeme rovnou říct, že je jedním z nejcharismatičtějších herců vůbec. Filmaři mu často svěřovali role nezkrotných ďáblů za hranou zákona. Sám přitom deset let pracoval jako soudní stenograf. Dnes slaví 85. narozeniny a nezdá se, že by se chystal zastavit.