Občanská válka

76%
Občanská válka
Dystopické válečné drama Občanská válka (v originále Civil War) sleduje nepříliš vzdálenou budoucnost, ve které se rozpoutal ozbrojený konflikt mezi obyvateli Spojených států amerických. Fotoreportérka (Kirsten Dunst) a její kolega (Wagner Moura) se snaží nastalou situaci dokumentovat a informovat o ní veřejnost, nicméně ani oni nestojí stranou. Všichni novináři se totiž stali legitimními cíli válčících stran a není nikdo, kdo by jim zaručoval bezpečnost. Zdá se však, že válka mezi občany bude možná brzy rozhodnuta. Povstalecké jednotky Kalifornie a Texasu (takzvané „Západní síly“) totiž míří k Washingtonu D.C. s cílem dobít hlavní město do 4. července a svrhnout oficiální vládu. Co vedlo k rozpadu státu, který byl až donedávna považován za vzor demokracie, a jak celý konflikt nakonec dopadne?



Recenze: Občanská válka

Kinobox.cz
70%

Těžko stravitelný, těžko popsatelný zážitek. Britský režisér Alex Garland nepřekvapuje v tom smyslu, že hlavní, o co se opět pokouší, je co nejvíc překvapit. Rozhodně se na vás nikdo nemůže zlobit, pokud na něj nebudete mít trpělivost nebo náladu, s trochou vstřícnosti tu ale jde najít hodně hereckých i situačních kvalit.


Klajnik
Klajnik
8 627 bodů
7
Druhá americká občanská válka. To je panečku téma! Skýtá mnoho zajímavých motivů a současně je tak atraktivní, protože jestli (nebo až - protože nic není věčné a vše se proměňuje) USA padne, tak to bude v důsledku vnitřních rozkolů a rozhodně to téma má podklad v tom, co můžeme pozorovat v současných Spojených státech amerických.
Ačkoliv se film jmenuje Civil War, tak není pojat tak, jak bychom očekávali... Garland nefantazíruje a nevytváří predikci toho, co by mohlo vést k druhé americké občanské válce a jak by celé dějiny konfliktu mohly probíhat. Ukazuje, že potencionální druhá americké občanská válka by vlastně v mnoha ohledech probíhala stejně jako každá jiná válka (jednoduché rozlišování na my/oni, masové hroby, zmatek a zmar). Autor centruje pozornost na různé výjevy války, různé střípky a velká pozornost je věnována válečnému zpravodajství a přidruženým tématům; nezaujatost/odstup novináře a správný moment/fotka.
Nutno dodat, že tyto motivy jsou tématizovány dobře a ač je považuju za zajímavé, tak bych osobně upřednostnil, aby film o druhé americké občanské válce byl tedy prvoplánovější a zaobíral se právě tou potencionální občanskou válkou - tím, jak impérium rozložil populismus, úpadek občanské společnosti, nezodpovědnost politických elit, dezinformace umožněné svobodou slova, resentiment obyvatelstva a tak dále.
Lze si to do filmu jakoby dosadit, ale není to tak, že by k tomu autor vyloženě vybízel. Naopak se takovému výkladu do jisté míry vzpírá. Garlandovo pojetí by mohlo být zasazeno prakticky do jakékoliv války, a proto jsem trochu zklamaný. Atraktivita onoho tématu není zužitkována, protože se film zaměřuje na jiné motivy. Napadá mě, že Garland možná ani nechtěl dělat film o druhé americké občanské válce, ale zasadil svůj děj a témata do ní, protože věděl, že to bude chytré marketingové rozhodnutí.
  • zpracování motivů
  • audiovizuál
  • výběr motivů k tematizaci
  • nejde dost do hloubky
Renfield
Renfield
2 763 bodů
7
Série válečných událostí pohledem reportážních fotografů, takže vlastně bez emocí a těžce odosobněně. Pro postavy to neplatí pouze v jediném případě, když jde o jejich blízké, o kterých ale divák neví nic, ten tak zůstává u nezúčastněného sledování. Samozřejmě jde o scénu, ve které je přítomen Jesse Plemons a nemohu tvrdit, že každý bude mít tento nezúčastněný pocit. Z veškerého dění je bezesporu nejsilnější, čemuž velmi přidává právě i fantastický Plemons! Každopádně celá tahle cestovní část solidně funguje, výjevy jsou realistické, často podpořené výborným zvukem nebo hudbou dvojice Barrow/Salisbury, aby přejezdy občas odlehčilo americké country. Až na několik chvil (hořící les) úplně chybí Hardyho poetická kamera, tolik typická pro filmy Alexe Garlanda, což ovšem dává smysl. Ve Washingtonu se vše mění, nastupuje jiný film, který sice nemá špatnou akci, ale k náladě předešlého dění příliš nesedí. Přesto by to nebyl špatný závěr, kdyby se postavy nedostaly tam, kam se dostaly a kdyby nebyla pronesena slova...
JaraSlama
JaraSlama
2 029 bodů
8
Režisér Alex Garland klade divákům jednoduchou otázku: Co by se stalo, kdyby fašistický prezident ovládl Spojené státy americké? Tento koncept se prolíná skrze příběh válečných novinářů, kteří zažívají hrůzy konfliktu. Film nabízí pestré vizuální podání a vybroušenou formu, přičemž se zaměřuje na netečnost společnosti a zvěrstva války. Hlavní postavy jsou vyprázdněné a emocionálně zbavené, což umocňuje působivost filmu. I přes počáteční zklamání se Občanská válka rozvíjí do silného zážitku, který vyžaduje opakované shlédnutí. Garland opět potvrzuje svou schopnost přinášet nečekané a výrazné filmy.


Dodatečné informace

Původní název:
Civil War (více)
  • USA Občanská válka
  • USA Civil War
  • USA Guerra Civil
  • USA İç Savaş
  • USA Kolaps
  • USA Падение империи
  • USA 美國內戰
Premiéra v ČR:
18. 4. 2024
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
USA, Velká Británie
Rozpočet:
50 mil. USD
Tržby:
72,25 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné