Profilový obrázek

Kobi

Komentáře 156

Od nejnovějších
  1. Chudáčci
    Chudáčci (2023)
    6
    Růže pro Algernon meets Frankenstein. Originální, chvílemi vtipné, ale tyhle podivnosti zkrátka nejsou pro mě. A to se prý ještě jedná o režisérův nejpřístupnější film. Ou kej. Nechci vidět ty, které nedávají aspoň nějaký smysl. A vážně se nikdo nepozastavuje nad tím, že voplzlí chlapi v letech souloží se - zjednodušeně řečeno - retardovanou malou holkou? Soška pro Emmu naprosto zasloužená!
  2. Late Night with the Devil
    Late Night with the Devil (2023)
    6
    Tři s odřenýma ušima. Skvělá premisa, bohužel nedotažená do konce. Ve výsledku jako by autoři nevěděli, jak skvělý začátek taky nějak smysluplně zakončit. Cast se povedl — Dastmalchian hlavní roli využil naplno a ostatní přicmrndávali znamenitě. Škoda přeškoda, čekal jsem trochu víc.
  3. Vetřelec: Romulus
    Vetřelec: Romulus (2024)
    10
    Velká spokojenost na všech frontách. Casting se povedl - neokoukané tváře hrají co mají, android Andy byl vytěžený do maxima a návrat druhého androida byl naprosto v pořádku. Design lodi a celého světa famózní, ale to ze mě asi z části hovoří i nostalgie (chuť pustit si znovu Alieny 1-4 vzrostla na max). Ano, bez finále bych se obešel a klidně bych poslední akt nechal ležet na podlaze střižny. Co se odehrálo na plátně do té doby bylo naprosto dostačující a některé scény byly luxusní audiovizuálně i napětím. Není to čistá pětka, ale poté, co se několik posledních filmů snažilo tuhle frančízu totálně zabít, je tohle nádherný krok zpět k tomu, co fungovalo a musíme za to být rádi. Jen se obávám, že už v tomto vesmíru opravdu není kde brát a klidně bych celou sérii uložil do kryokapsle na dalších 200 let. Což se nestane, film vydělává, takže se dočkáme v následujících letech nastavované kaše.
  4. Tramwaj
    Tramwaj (1966)
    8
    Look, if you had one shot or one opportunity to seize everything you ever wanted in one moment…Would you capture it or just let it slip?
  5. Single Man
    Single Man (2009)
    6
    Formální stránka na jedničku. L.A. šedesátých let vypadá krásně, kostýmy jsou skvělé a hraje k tomu Korzeniowski, což je záruka kvality. A ty neustálé proměny saturace barev, které beze slov naznačují Colinův propad do nicoty, či výšvih zpět mezi živé! Bohužel mi nějak nesedl obsah. Některé postavy byly samoúčelné, vstupovaly hlavní postavě do života jen pro efekt. Scénář možná trpí knižní předlohou. Colin perfektní a jeho slzy mu věříte.
  6. Spláchnutej
    Spláchnutej (2006)
    8
    Neskutečně vtipný a vynalézavý animák. A to jsem ještě tak dobrou čtvrtinu prospal, protože film jsem pustil dětem po nedělním obědě v naději, že mě nechají chvilku dáchnout.
  7. Twisters
    Twisters (2024)
    8
    Takových dobrých 3.5 hvězd. Bál jsem se, že to bude o přeměně Powella z namachrovanýho týpečka na cool strejdu, ale on byl od začátku úplně vpoho. Jsem rád, že romantika byla jen tušit z pohledů ústřední dvojice a nedošlo na líbačku pod troskami. Letní pohodovka se skvělými triky. [ČSFD víkend Boskovice]
  8. Motorkáři
    Motorkáři (2023)
    8
    Fajn komorní drama. U nich je to vždycky 50/50 — buď si v nich něco najdu a budou mě bavit, nebo mi přijdou nudné. Tady mě zaujalo motorkářské prostředí a postavy. Absentující příběh mi nevadil, tady šlo o přenesení atmosféry a to se filmu podařilo. [ČSFD víkend Boskovice]
  9. Mizerové: Na život a na smrt
    Mizerové: Na život a na smrt (2024)
    4
    Na můj vkus až moc hloupé. Martin Lawrence se snažil sejmout Chrise Tuckera z pozice nejotravnějšího filmového černocha všech dob (5. element) a skoro se mu to povedlo. Kde by tenhle hereckej neumětel byl, kdyby se před 30 lety nepřichomýtl k téhle frančíze? [ČSFD víkend Boskovice]
  10. Stovky bobrů
    Stovky bobrů (2024)
    6
    Kudos tvůrcům za takovýto počin. Nechápu, jakým způsobem se to dostalo z hlavy autora až na plátno kina v ČR, ale jsem rád za možnost to vidět. Film pro mě začal jasně za 5 hvězd a jejich počet klesal s přibývajícím časem. Těch ptákovin bylo postupem času už moc a jak odeznělo prvotní nadšení, vystřídalo ho netrpělivé vyhlížení konce. Kratší stopáž by v tomto případě hrála jasně ve prospěch filmu. [ČSFD víkend Boskovice]
  11. Deadpool & Wolverine
    Deadpool & Wolverine (2024)
    10
    Über-meta humor v tom nejlepším podání. A to jsem v životě neviděl jediný X-meny ani Marvelovku. Nebylo to bezchybný, ale v plným letňáku se klady filmu znásobily. [ČSFD víkend Boskovice]
  12. V hlavě
    V hlavě (2015)
    8
    K pěti hvězdám stačilo málo. Chybělo mi o něco více humoru, možná jsem nebyl ve správné náladě - napoprvé se mi asi před lety líbil více než teď. Díky filmu jsem byl poprvé v životě svědkem situace, kdy mi můj osmiletý syn zalhal, že mu něco spadlo do oka, když u filmu brečel (rozloučení s Bing Bongem). To mě dojalo stejně, ne-li víc než samotný film, který jinak dobře hraje na struny melancholie.
  13. Anthropoid
    Anthropoid (2016)
    6
    Chtěl jsem si po dočtení knihy Dva proti říši (silné doporučení, pokud se zajímáte o osudy Gabčíka s Kubišem) zopáknout i tuhle filmovou verzi jedné z nejdůležitějších událostí českých dějin. Nemám obecně nic proti tomu, když si film realitu přikrášlí nebo zjednoduší pro větší dramatičnost a ani zde mi to nevadilo. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že tohle téma šlo zadaptovat lépe. Nevím přesně, kde tkví problém - možná už jsem z hollywoodských bijáků zvyklý na větší emoce, lepší akci, filmovější soundtrack. Snímku chybělo něco, co by ho posunulo do vyšších pater historických filmů a upřímně - kdyby nešlo o část českých dějin, pravděpodobně by zapadl kamsi ke dvěma hvězdám.
  14. Ze dřeva
    Ze dřeva (2022)
    10
    Bylo jednou jedno dřevo… A od té doby, co se ho naučili pra-lidé zpracovávat, stalo se nedílnou součástí jejich životů a dodnes přetrvává nejdůležitějším materiálem. Nápaditý kraťas vyčnívající hlavně neobvyklou technickou stránkou, která se často nevidí. A nápadů má v rukávu také dost, takže nemůžu než ohodnotit plným počtem 5 ořechů z 5.
  15. 28 týdnů poté
    28 týdnů poté (2007)
    8
    Nakonec vlastně docela fajn zombíkárna. Soudě dle zdejších komentářů to mělo být extrémně hloupé, ale v roce 2007 byla asi laťka průměrné inteligence o dost výše, protože mi z dnešního pohledu chování protagonistů nijak přehnaně nelogické nepřišlo. Těším se na 28 let poté.
  16. Furiosa: Sága Šíleného Maxe
    Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024)
    10
    Podobně jako u Avatara 2, i zde nadšení z prvního dílu opadlo. Pořád je to skvělý film, akce je nadupaná a prvotní strachy z přemíry cgi po chvíli opadly, ale nadšený holt člověk může být jen poprvé. Navíc mi přišlo, že film s postupujícím časem slábl, než aby budoval tenzi a mířil k velkolepému finále. Občas mi unikaly motivace některých postav a dějové kličky. Ve výsledku budu mít radši Charlize a Toma, kteréžto si rád pustím jednou ročně, zatímco Annu a Chrise jen tak jednou za pět let. Edit: na druhé zhlédnutí lepší, časem se to možná na těch 5 vytáhne
  17. Johnny
    Johnny (2022)
    10
    Krásný, smutný film. Polská kinematografie je momentálně na světové úrovni a tento snímek to jen potvrzuje. Chtěl jsem si film pustit hlavně kvůli Ogrodníkovi, který zatím exceloval ve všem, co jsem s ním viděl. Tady nejenže pokračuje v naprosté herecké kanonádě, ale navíc mu skvěle sekunduje Trojan - dohromady je to úžasná podívaná na herecké talenty své generace. Film je nádherně nasnímaný, kamera zabírá jeden úžasný záběr za druhým; ty jsou navíc skvěle osvětlené a povšimněte si, jak umně film pracuje s barevnou paletou žlutá/modrá/červená. Bravo.
  18. Maratónec
    Maratónec (1976)
    8
    Film postupně odkrývá jednotlivé vrstvy a pokud o něm na startu nic nevíte, jste s další a další vrstvou více vtahováni do spletitého děje. Prvních pár desítek minut jsem netušil, co se děje, ale postupně to zaklapávalo víc a víc, až se nakonec objevil celý obrázek. Trochu mi vadilo naivní počínání hlavní postavy, kam se mi vlastně Hoffman typově ani moc nehodil.
  19. Hořící Mississippi
    Hořící Mississippi (1988)
    10
    Krásně nasnímané, perfektně zahrané. Pouštějte to prosím ve školách dětem v kritickém věku, aby viděly, že rasismus je už v dnešní společnosti naprosto nepřijatelný. Silný film, u některých scén mě mrazilo a ačkoliv telefon při koukání na filmy nevytahuju, tady jsem ZÁMĚRNĚ odvracel zrak na druhou obrazovku a koukal na videa vtipných koťátek.
  20. Šílený Max: Zběsilá cesta
    Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)
    10
    Nazval bych tento film Megahustým monstermasakrem. Absolutně kulervoucí non-stop akční jízda od první do poslední minuty, kde se neustále něco děje, jedna velkolepá scéna střídá druhou a misky vah se překlápí neočekávaně na jednu či druhou stranu. Vizuální a zvukové orgie, které podle mě v tomto století nezestárnou. Upřímně doufám, že bude někdy obnovená premiéra v kinech, rád bych si na to zašel.
  21. Birdman
    Birdman (2014)
    10
    Dlouho jsem se na Birdmana bál podívat, premisa mě až tak nezaujala a ani ukázky mi nic neslibovaly. Ó jak jsem se mýlil. Od první vteřiny, prvního záběru a prvního dialogu mě to dokázalo připoutat a nepustilo až do samotného konce. Stylová podívaná, precizně natočená, podpořená skvělými herci a naprosto odzbrojujícími dialogy. To pomezí reality a fikce se mi náramně zažralo pod kůži. A když ve filmu po několika minutách zazněla Pavane pour une infante défunte od Ravela, věděl jsem, že je to trefa za 10/10.
  22. Pád do tmy
    Pád do tmy (2005)
    6
    Všechno funguje skvěle až do doby, než se tam objeví glumové v plné parádě. Od té doby je to chaotická vyvražďovačka s velmi špatnou choreografií a roztřesenou kamerou, přes kterou není nic vidět. První polovině bych dal v klidu 5/5, ale ten zbytek to bohužel sráží dolů.
  23. Seven Minutes in the Warsaw Ghetto
    Seven Minutes in the Warsaw Ghetto (2012)
    8
    Ryzí deprese zkondenzovaná do krátkého animovaného animovaného filmu. Nepotřebuje ukazovat nic víc, než běžný život v ghettu, a stejně je vám z toho úzko. A ty oči. Ty oči! Stejně jako v Madam Tutli-Putli byly na loutky v post-produkci přilepeny oči živých herců, které díky tomu ožily a najednou se nekoukáte na kus dřeva, ale do duše živoucí bytosti. Výsledek je působivější, než kdyby takový snímek byl čistě hraný.
  24. Gattaca
    Gattaca (1997)
    8
    Čekal jsem naprosto jinou podívanou, ale přesto nejsem zklamán. Komorní scifíčko, které se nikam moc nežene, spíše přešlapuje na místě - nosné jsou hlavně myšlenky, nikoliv akce. Song Departure ze soundtracku je jak z jiného světa, díky za něj skladateli ❤️
  25. Věčnost a den
    Věčnost a den (1998)
    10
    Pomalý a rozjímavý film s výborným Ganzem potulujícím se nejen po městě, ale zejména ve své vlastní hlavě. Co se ve filmu dělo mi vlastně přišlo druhořadé, důležitá pro mě byla ta neuchopitelná atmosféra a svět vzpomínek na život a na smrt. S nádherným soundtrackem.
  26. Zabijáci rozkvetlého měsíce
    Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023)
    8
    Na jednu stranu můžeme být rádi, že streamovací giganti pustí korunu a něco takového nechají Scorseseho natočit. Je to krásný, pomalý a přesto ne nudný vhled do americké historie. Na druhou stranu to ale postrádalo jistou filmovou údernost, nějaký pořádný tah na branku a gradaci. Emočně mě to nechalo naprosto netknutým, ačkoliv v podobných filmech mám většinou husí kůži nasazenou v míře větší než malé. Možná to bylo i absencí filmové hudby. Takový Max Richter by filmu jistě slušel (ostatně se stačí zadívat a zaposlouchat na jím ozvučené Nepřátele), ale chápu rozhodnutí v tomto filmu hudbu upozadit.
  27. Duna: Část druhá
    Duna: Část druhá (2024)
    10
    Měl jsem s druhou Dunou pár problémů (např. neusnout v prvních 30 minutách - nepovedlo se), ale jakmile začal film nabírat obrátky, byl jsem v křesle zařezaný a na drátkách. Zvukově a obrazově naprostá špička, pro kterou je jakákoliv domácí obrazovka příliš malá. Proto doufám ve výroční projekce po X letech, abych si mohl ty úžasné záběry a vtahující hudbu a zvuky užít znova ve velkém a nechat se naprosto pohltit.
  28. Ocelová pěst
    Ocelová pěst (2011)
    6
    Dafuq did I just watch? Obří kovovej robot mlátí do živého býka? Hlavní postava, co se snaží tak moc být za debila a na konci se zázračně přepne do módu supertáta? // Edit: vše výše zmíněné platí beze zbytku. Ale viděli jsme to s dětma za poslední půlrok počtvrté a nějaké kvality to má. 2 -> 3
  29. Ikarův pád
    Ikarův pád (1977)
    8
    Menšík a Hlaváčová excelují v skoro až divadelním filmu. Nevěděl jsem, koho mi během sledování bylo více líto – Menšíka, který už nezvládá svoji závislost a postupně přichází o všechno; Hlaváčové, která ztratila iluze už před lety, nebo Hanzlíka, který je jak mezi mlýnskými kameny a musí snášet tlak z obou stran. A do toho úlisnej strejček, který sice sám rodinu nikdy neměl, ale do cizí by se mu to kecalo. Já být Menšík, tak asi začnu chlastat taky, sdílet domácnost s takovým Grímou.
  30. Godzilla Minus One
    Godzilla Minus One (2023)
    8
    Krásná pocta staré Godzille a konečně zase monsterfilm, kde se člověk o někoho i reálně strachuje. Výbuchy a destrukce pak nejsou jen samoúčelná honírna, ale prvek s emocionálním přesahem. Prosím tímto tvůrce, aby o dvojce ani neuvažovali. Cokoliv se budou snažit naroubovat na takto uzavřený film bude navíc a zbytečné. Utrpení Japonců bylo jistě veliké, ale kreténi - pardon, diváci - kteří si do malého sálu na maloměstě donesli pytlíky brambůrek a popcorny a v těch nejemocionálnějších scénách jsem slyšel hrabání a šustění mi toto utrpení celkem kvalitně dokázali zprostředkovat. Nenávidím lidi a být Godzillou, sežehnu je modrým radioaktivním plamenem okamžitě.
  31. Zimní prázdniny
    Zimní prázdniny (2023)
    10
    Skoro bych přes všechny blockbustery zapomněl, jak jsou tyhle malé velké filmy fajn. O vztahu nerudný učitel - zmetkoidní žák už toho bylo natočeno dost a Zimní prázdniny nepřidávají nic navíc, ale to, co nabízejí je dojemné a srdceryvné. Paul Giamatti si doufám jde pro svého Oscara, casting se všeobecně hodně povedl a bylo radost proplout dvěma hodinami konverzací, hledání sebe sama, sedmdesátkového feelingu. A hrál k tomu perfektní soundtrack.
  32. Jagna
    Jagna (2023)
    10
    Nádherná hudba podkresluje olejomalbami malovaný film z polského venkova, jehož příběh je sice přímočarý, ale co by taky mohl člověk čekat od prostého života, jehož koloběh je vymezený setím a sklizní. Chápu, že z čtyřdílné knižní ságy se musela spousta listů nechat ležet na zemi, takže mi ani nijak nevadilo, že některé postavy byly více karikaturami než prokreslenými charaktery. Nemusíme si ale nalhávat, že bez unikátního vizuálního stylu by po filmu neštěkl pes, protože nic zásadně zajímavého se v něm nestalo. Ty nádherné výjevy (bouřka, tanec v krčmě, masopust) ale stejně vyniknou více, než kdyby se ve snímku rozvíjel nějaký složitý příběhový spletenec. Za mě se skloubila forma s obsahem ve vyváženém poměru a Jagna je pro mě jedním z filmů roku.
  33. Bod obnovy
    Bod obnovy (2023)
    8
    Mňam dopí*i! Robert Hloz vařil guláš s bladerunnerovským základem a přimíchal do něj i porci Minority Reportu, Detroit: Become Human a Black Mirror. Nápady sice nijak originální, provedení audiovizuálního charakteru však na jedničku. Na obsahu se mohlo zapracovat přece jen o něco více, trocha napětí by neškodila. Tam, kde by si mohl hollywoodský film dovolit akční scénu nebo dvě, si musí český biják holt vystačit s dialogy. Celkově jsem moc rád, že to někdo zkusil a zapojil do procesu lidi, kteří rozumí oku lahodícímu designu.
  34. Luther: Pád z nebes
    Luther: Pád z nebes (2023)
    4
    Seriálového Luthera miluju, ale tohle byl opravdu krok vedle. Ve filmu nefungovalo téměř nic - žádné napětí, žádné emoce. K tomu dementní záporák s naprosto přestřelenou zápletkou. A ani ten Idris podle mě v tomhle guláši neměl možnost předvést něco navíc.
  35. Ještěr
    Ještěr (2023)
    8
    Benicio hraje Benicia, atmosféra řádně hutná a podbarvená tak temnými tóny, že by se za ně nestyděla ani Hildur Guðnadóttir. Moc dobrá rutina, která ovšem za úplnými peckami o něco zaostává, a já nevím moc v čem. Připomínalo mi to slabší odvar z 10 let starého Zmizení.