matufran

Komentáře 43

Od nejnovějších
  1. Hunger Games: Balada o ptácích a hadech
    Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023)
    8
    Prequel, mapující období, které formovalo prezidenta Snow (nechám v anglické verzi bez skloňování), byl pro mě velkým překvapením. Očekával jsem slaďárnu s nějakým twistem, a že v kině budu já a x náctiletých slečen, což se díky bohu nepotvrdilo. Dostal jsem poměrně hutný příběh o začátcích Hladových her s překvapivým závěr, který jsem vůbec nečekal. Díky bohu jsem film viděl v originále, tudíž pěkně vynikly dvojmyslné slovní hříčky se slovem “snow”. Líbil se mi náhled na dobu před Hladovými hrami a jejich počátky (vzhledem k tomu, že jsem nečetl původní trilogii ani tuto knihu) všechno mi pěkně zapadlo dohromady a pochopil jsem význam Hladových her. Dále musím vyzdvihnout, že žádný charakter není černobílý a často jsem se přistihl, že Coriolanovi fandím. Oproti původním filmům vidíme průběh Hladových her z druhé strany, což je osvěžující vhled. Co mě naopak neskutečně iritovalo byly songy - jeden, dva ok, ale občas jsem si připadal jako v Superstar. Každopádně potěšila interpretace Hanging tree, která mi zahrála na nostalgickou notu. Kombinaci akce v aréně, romantickou linkou, temné a světlé stránky budoucího prezidenta Snow a twistem na konci, který dal podnět chování Coriolanuse v budoucnu, hodnotím film velmi kladně.
  2. Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství
    Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022)
    8
    Jsem z toho jaksi rozpačitej. I když musím uznat, že Mads Mikkelsen jako Grindelwald se mi moc líbi - je takovej reálnější než Deep. Pokud jde o místa, rád bych se podíval i jinam než na berlínské Ministerstvo kouzel a stejně jako v New Yorku nebo v Paříži odhalil další německá magická zákoutí. Ale na druhou stranu skok do Prasinek a Bradavic byl taky fajn. Co zamrzelo je absence některých postav, které se objevili v předchozích dvou filmech, za to některé nové mile překvapily. Magické souboje byly trochu suchopádné, ale že by vyloženě zklamali se říct nedá. Nad čím zaplesá srdéčko každého Potterheada jsou různě šikovně zakomponované odkazy na původní filmovou oktalogii, a že jich není málo. Dějově se nic moc nového nedozvíme, ale přece jen jsou některá tajemství odkryta - i když podtitul je dost zavádějící. Každopádně o dějové lince musím ještě popřemýšlet a v hlavě si to srovnat.
  3. Uncharted
    Uncharted (2022)
    8
    "Nic neočekávat!" To je moje motto. A... vyplatilo se. Zápletka poměrně jednoduchá, pár twistů, které jsou předvídatelné. Nějaká ta akcička, řešení hlavolamů. Fajn. Pro mě, jakožto hráče se tvůrci trefili do vkusu. Něco takového bych si dokázal představit na psku. Akorát při hraní se můžete více ponořit do příběhu díky haldě doplňujících textů kolem a více si ho vychutnat. Co potěšilo? Nolan North jednoznačně! Jediné co mě chybělo ke štěstí byla pořádná přestřelka v jedoucím voze.... Tom Holland jakožto ústřední postava nevadil, naopak bylo příjemného vidět ho jinak, než spider-man. Zato Mark Wahlberg, mě nesedí obecně, natož tady. Zbytek hereckého ansámblu nijak neurazí, ani neosliní. Zkrátka jsem příjemně zrelaxoval!
  4. Robin Hood
    Robin Hood (2018)
    4
    Robin v novém hávu? Ano prosím! Že zasazení příběhu neodpovídá době? To vůbec nevadí, inovativní přístup ke 100x ohrané látce je rozhodně velké plus. Co se týče kostýmů tak ty doplňují ráz celého filmu a opět žádným způsobem neruší ba naopak. Herecký ansábl je poměrně slušný, i když film láká hlavně na Tartona Egertona či Jamieho Foxxe, ničím zajímavým mě neosilnili. Za to hlavní záporák v podání australana Bena Mendelsohna byl jiné kafe a zaujal mě od prvního okamžiku. I když musím uznat, že šišlání mě překvapilo. Co se týče postav jako takových jsou poměrně ploché a nezajímavé a v průběhu děje je vám úplně fuk co se s nimi stane. Což navazuje na příběh, který obsahuje spoustu zajímavých a nečekaných prvků, ale jeho potenciál není využit na plno. Rozhodně bych přidal více akčních scén, jelikož jsem od tohoto typu filmu očekával šílenou jízdu, která se nedrží při zemi, ale divák se pobaví (největší odvaz je snad vidět v traileru). Humorem snímek taky dvakrát nesrší, pár vtípků se tu vyskytne, ale tak nějak odezní do prázdna. A málem bych zapomněl na Marianu, kterou ztvárnila irka Eve Hewson, ty černé linky jí rozhodně sluší, hlavně když lítá se žlutým kabátkem a červenou šálou po středověkém Nottinghamu. Co rozhodně vítám je otevřený konec nastavený na přímé pokračování. Pokud to srovnám s Králem Artušem je Robin Hood hodně podprůměrným snímkem. Škoda potenciál to mělo.
  5. Největší showman
    Největší showman (2017)
    8
    Moc mě mrzí, že jsem to neviděl na stříbrném plátně. Neuvěřitelně chytlavý songy, sympatické postavy. Děj má spád a ani na okamžik nenudí. Po příběhové stránce slabé, ale primárním cílem bylo upoutat a pobavit, což se rozhodně povedlo.
  6. Wonder Woman
    Wonder Woman (2017)
    8
    WW opravdu příjemně překvapila. Film je svižný, dynamický a efektově povedený. Co mi trošku vadilo, tak u padouchů jsem měl pocit, že jsou charakterově ploší a nemají žádnou motovaci k dosažení cíle. Naopak oceňuji přiblížení příběhu hlavní hrdinky. Dočkáme se jak lasa pravdy, tak i bojových scén s mečem. Románek mezi ústředními protagonisty je klišé, bez něhož se snad neobejde žádný superhrdinský film.
  7. Fantastická zvířata a kde je najít
    Fantastická zvířata a kde je najít (2016)
    8
    S hodnocením jsem si musel dát odstup, abych vše v klidu vstřebal. Film to není špatný, viděli-li jste poslední čtyři filmy s Harrym jde na snímku vidět zřetelný podpis režiséra Davida Yatese, který právě onu Potterovskou atmosféru se do filmu snažil přenést. Co se týče příběhu, ten je tak trochu naivní, občas nelogický (jak poznali onu postavu? proč lektvar ovlivnil jen určité lidi?) a s čím jsme museli počítat je dle mého zbytečná linka s láskou. Avšak vizuál byl opravdu libivý, a ty zvířáta prostě boží. Jelikož jsem zarytý Potter fan, vítám rozšíření kouzelnického světa. Na mě ve filmu bylo příliš málo akce, co se týče používání kouzel. Když si to v hlavně srovnám, tak za mě 4 hvězdičky.
  8. Inferno
    Inferno (2016)
    6
    Další typická Brownovka, kde nikomu nemůžete věřit. Po Šifře a Andělích to samé v bledě modrém, akorát se trošku obměnily kulisy. Nemůžu říct, že mě příběh do sebe nějak vtáhl, ale jo, něco málo jsem se dozvěděl, ale pořád to byla nějaká tucotová akční honička s návštěvami ne moc slavných míst. Nebyl jsem však nadšený jak u Šifry, abych si okamžitě začal o Dantem googlit první poslední. Co mi hlava nebere je posloupnost filmů, které jsou v návaznosti na knihy seskládaný úplně v jiném pořadí. Ono je to vlastně jedno, stejně nejsou propojeny. Co říct závěrem? Je-li Brown vaše srdcovka, tak to prostě "must see", jinak klidně projdě dál o nic zajímavýho nepřijdete.
  9. Dead of Summer
    Dead of Summer (2016)
    6
    Ze začátku se to tváří jako příjemná duchařina okořeněná špetkou satanismu. V jednotlivých dílech jsou představeny ústřední postavy, což je fajn. V průběhu seriálu však narazíte na nelogičnosti, například někdo zemře za záhadných okolností, ale tábor funguje dál, jako by se nic nedělo. Nejlepší přítel postavy, která umřela, to de facto vůbec neřeší a vše je v pohodě. Někdo vidí ducha, ostatní taky, ale stále si myslí, že to není pravda. Musím však ocenit atmosféru posledních dvou dílů, kdy se příběh řítil do cílové rovinky a opravdu byl děsivý.
  10. Star Trek: Do neznáma
    Star Trek: Do neznáma (2016)
    6
    Tento film, resp. série, začíná trpět neduhem dalších dílů. Po skvělé dvojce klesla kvalita, ta příběhová, dějová linka mě vůbec nenadchla a vlastně jsem netušil, proč se na tuto misi posádka vydala. Chyběl mi nějaký tahoun, jako byl ve dvojce geniální Cumberbatch. Herecké výkony nebyly nejhorší, vizuál byl líbivý, přesto jen 3*. Potěšilo mě však milé rozloučení Leonard Nimoyem ke konci filmu.
  11. Zejtra napořád
    Zejtra napořád (2013)
    4
    Pokus o natočení české krimi komedie se moc nezdařil. Film se snaží podobat americkým filmům tohoto typu, na jednu stranu super, zkoušejme nové žánry, ale na stranu druhou, to prosím ještě dolaďme!
  12. Percy Jackson: Moře nestvůr
    Percy Jackson: Moře nestvůr (2013)
    6
    Taková oddychovečka u které se může úplně vypnout mozek a koukat se na skotačící teenagery. Příběh je zajímavý, o tom, žádná, ale ne zásluhou scénáře, ale knihy, na které film stojí. Těch pár nápadů, které se v tomto snímku objevili nebylo z hlavičky scénáristy, ale tvořivého autora Ricka Riordana, který je opravdu kreativní. Doporučuju si spíš přečíst knihu, bude to o 100% lepší zážitek!
  13. Já, padouch 2
    Já, padouch 2 (2013)
    8
    Humorný, úžasný a pozor! - jeden z animáků, která má nějaký docela solidní děj. Já se bavil od začátku a do konce, i když je fakt že film je po většinu stopáže postaven na groteskních Minionech, ale to nevadí - bez těchto malých, žlutých potvůrek by to nebylo ono.
  14. Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
    Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic (2013)
    8
    Krvavá řež s nápadem. Jedna z nejzajímavější věcích, kterou jsem viděl. Vezměte si klasickou pohádku, rozviňte ji do budoucnosti a odůvodněte se si, proč pohádka skončila, tak jak skončila, celou dobu sedíte přikovaní sedačce a čekáte co bude, i když to vlastně víte. Akorát škoda, že nebyl využit celý koncept příběhu, který je vymyšlen sice přímočaře, ale nápaditě. Škoda, že zlé čarodějnice si mohou dělat co chtějí a ty hodné nemohou "nic" (teda tak to na mě z plátna působilo)... Každopádně jsem se ani chvíli nenudil
  15. Mocný vládce Oz
    Mocný vládce Oz (2013)
    8
    Od tohoto dílka jsem moc neočekával a díky bohu, dostal jsem přesně to jsem dostat chtěl. Film naivitou doslova přetéká, ale když se to snoubí s nádherně barevnou zemí Oz... co vám z toho vyjde? Film v Disneyovském stylu pro děti. Uznávám, černobílý začátek, by mohl, pro toho kdo nevím o co jde naznačovat nějaký jiný žánr a na některé "hororové" scény, například valící se armáda opičáků na hřbitově, by mohl někdo namítnout, že toto rozhodně není film pro mladší obecenstvo. Každopádně nádherné kostýmy, pohádková atmosféra, souboje čarodějnic a jejich kouzla mě nadchly jako malé dítě. Konec každopádně zklamal, když hodná a inteligentní čarodějnice se stane v závěrečné scéně naivkou a skončí to klasickým hollywoodským happyendem.
  16. Sněhurka
    Sněhurka (2012)
    6
    Sněhurka, tak trochu jinak. Milý film, který splnil svůj účel - pobavit a zaujmout děti. Někteří namítnou, že s klasickou pohádkou kterou známe, snímek nemá nic společného, ale trocha inovace a jiný pohled chválím - palce nahoru. Julia Roberts v roli královny pobaví, některé komentáře podotýkají, že byla upozaděna, ale to je účel, když se jedná o příběh o Sněhurce. Hlavní představitelka Lily Collins působí přirozeně a roli princezničky zvládla dobře...
  17. Messengers 2: The Scarecrow
    Messengers 2: The Scarecrow (2009)
    2
    Neuvěřitelně předvídatelný "horor" s charaktery postav s totálně iracionálním chováním ve stylu Scary movie: Smrti - život --> vyberu si radši smrt. A závěr filmu shrnu asi takto - Oh my God!
  18. Hunger Games
    Hunger Games (2012)
    8
    Z námětu jsem nadšen a jeho přenesení na plátno je uspokojivé. První půlka nic moc, ale pak se to rozběhlo. Směska thrilleru, sci-fi a romanťárny je docela zajímavá netradiční kombinace. Občas mě přímo štvala kamera, které zřejmě měla vtáhnout diváky do děje, ale z roztřesených pohybů se to moc nepodařilo, bylo by lepší kdyby některé z scény (ať už jen kvůli zážitku) se netřepali. Ale jinak jsem v celku spokojen.
  19. Tři mušketýři
    Tři mušketýři (2011)
    6
    Základní kostra je naprosto totožná s příběhem od Dumas, ale se spoustou zvrácených úprav a děj, že má film skoro 2 hodiny, je minimální. Na to, že každý mušketýr dostal do vínku nějakou schopnost navíc, jich ve filmu téměř vůbec nevyužívají. Kladně hodnotím obsazení do rolí královských manželů - mladé lidi, když už inovace v akčním stylu proč ne, soubojové scény vypadají opravdu velkolepě. Milady jako dvojtá agentka, tak k tomu není co dodat, ale ztvárněna Millou Jovovich je opravdu kouzelná. I když je příběh o mušketýrech podán úplně jinak, nedokážu si pomoci, ale film se mi líbí - akční scény, vynálezy do Da Vinciho to mě dostalo.
  20. Sherlock Holmes: Hra stínů
    Sherlock Holmes: Hra stínů (2011)
    6
    O něco málo slabší než díl předchozí. První film šlapal jako hodinky, jeho pokračování se dere v tempu stejném ne-li pomalejším. Dostali mě akční scény, vizuálně velice povedené a efektní. Bohužel příběh byl skoro o ničem. Postava Noomi Rapace je spíše navíc než, aby do příběhu v nesla něco nového, což je škoda. Od Guye Ritchieho jsem očekával trošku víc...
  21. Vyměřený čas
    Vyměřený čas (2011)
    8
    Film který mě bavil a ani minutu jsem se nenudil. Byl jsem skeptický, když jsem v obsazení v hlavních rolích uviděl Justina Timberlakea a Amandu Seyfried, ale film je příjemný překvapením a oba aktéři jsou herecky výborní. Film si zaslouží svých 85% nebo 85 jednotek času?:)
  22. Prokletý ostrov
    Prokletý ostrov (2010)
    10
    Tento thriller vás od začátku do konce nechává na pochybách, aby jste na konci zjistili, že to co jste považovali za skutečné, nebyla vlastně pravda. Obdivuji režiséra i scénáristy, že dokázali tento zážitek zprostředkovat pomocí filmového plátna.
  23. P.S. Miluji Tě
    P.S. Miluji Tě (2007)
    8
    Když mi u filmu ukápne slza je co říct, ale když potoky slz tak to je opravdu drsný. Přenést takové emoce diváku je obtížné, ale v tomto filmu se to náramně povedlo:)
  24. Dokonalý trik
    Dokonalý trik (2006)
    8
    Boj dvou kouzelníků, o kterých nevíte, který je vlastně ten dobrý a ten zlý. Jen mi vadili skoky z přítomnosti do minulosti a zpět, ve kterých jsem se často ztrácel a nedokázal určit v jakém období se vlastně odehrávají. Jinak příběh poutavý a plný nečekaných zvratů no prostě celý Christopher Nolan:)
  25. Muži v naději
    Muži v naději (2011)
    8
    Výborná komedie s množství vtipných až groteskních okamžikům prokládaných příběhem, který vlastně nemá hlavu a patu. Hlavním motem je zřejmě pobavit diváka a to se panu Jiřímu Vejdělkovi opravdu daří. Film ničím nepřekvapil, ale spíše zklamal, jak už tu bylo psáno "obhajobou nevěry" . Ale na druhou stranu je to jedna z výborných komedií dnešní doby. 85%
  26. Drive
    Drive (2011)
    8
    Takové Need for speed ve filmové podobně s příběhem. Hlavní představitel je přesvědčivý a Rayen Gosling ho ztvárnil úžasně. Příběh má opravdu "drive":)
  27. Thor
    Thor (2011)
    8
    Taková směska, sci-fi a komedie. Tento film mě osobně velmi pobavil a vůbec nenudil. Má příběh, má humor a velmi se mi líbili vizuální efekty.
  28. Šefové na zabití
    Šefové na zabití (2011)
    8
    Po dlouhé době KONEČNĚ komedie. Vlastně úplně jednoduchá zápletka, spousty vtipných gagů a k tomu ještě Kevin Spacey, Jennifer Aniston či Jason Bateman, kterému byla jeho role snad šitá na míru. I když dalo se z toho vytřískat určitě víc:)
  29. Oko dravce
    Oko dravce (2008)
    6
    Ze začátku velice strhující thriller, se zajímavou zápletkou. Ke konci přijde velké zklamání v podobě super výkonného počítače, který vše řídí a ovládá. Na druhou stranu je tento počin určitým varováním před počítači, bez kterých se v dnešní době neobejdeme.
  30. Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
    Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011)
    8
    Velkolepé finále v akčním stylu. V porovnání s knihou jsem dostal, co jsem čekal, takže mě toho moc nepřekvapilo. I když bitva o Bradavice měla velice rychlí spád a mohlo se scén vyždímat trošku více. Zamrzelo, že někteří herci nedostali tolik prostoru kolik si zasloužili, např. sourozenci Carrowovi se jen mihli a ani si pořádně nezabojovali. Akční scény vyplňovali občas, teda v českém znění stupidní monology a dialogy, které často neměli hlavu ani patu. Úskalím byl hlavně český dabing, zdál se být odfláknutý. 85% za to, že jsem s Harrym vyrůstal...
  31. Červená Karkulka
    Červená Karkulka (2011)
    6
    Námět není špatný, ale kdyby byl upraven bylo by to o moc lepší. S pohádkou jako takovou tento film nemá vůbec nic společného, až na pár scén. Občas mi to připomínalo Twilight. Amanda Seyfried jako vždy půvabná, ale ta červená hučka ji fakt nesluší:)
  32. The Last Templar
    The Last Templar (2009)
    0
    VELKÉ zklamání, zdůrazňuji "velké". Na to, že je to dvojdílný snímek, jehož jedna stopáž je 90 minut, je to jedno velké NIC... Příběh nelogicky poskládaný, a s knižní předlohou vůbec nesouhlasí děj, který je VELMI odlišný a s knihou vůbec nic nemá společného. Hlavní filmová postava je ukecaná a akční blondýna, jejíž knižní předloha je pravým opakem. Jedním slovem... !!!HRŮZA!!! Podobnost s knižní předlohou: minimální - 10% (to je lepší si přečíst knihu) dabing: mizerný (u některých postav monotonní povídání než dabování) příběh: logická návaznost ubohá
  33. Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka
    Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka (2010)
    4
    O proti předchozím dílům byl děj nezáživný, i když se cení obměna prostředí zelených luk a lesů za moře, jež nebyla nápadem scénáristů, ale autora. Změna režiséra určitě neprospěla. Grafické efekty, jako byl drak či vodní had, byli prvotřídní a zaujali mne. Příběh má dojemný konec, kdy se děti loučí s Narnií, který mě trochu emočně zasáhl... 30%
  34. Na vlásku
    Na vlásku (2010)
    8
    Úchvatná podívaná s krásným a promyšleným příběhem dávajícím smysl. V české verzi oceňuji přezpívané originální songy do češtiny, i když neznám originál. Nejvíce se mi líbila píseň, kterou zpívá Locika, když "kouzlí" s vlasy. U snímku se pobaví, jak malí, tak i dospělí.... 85%
  35. Králova řeč
    Králova řeč (2010)
    8
    Tomuto snímku nelze snad nic vytknout. Ze začátku, pro mě osobně, nudný děj začal asi po 40. minutě nabírat na obrátkách a stával se zajímavějším. Vychutnával jsem si excelentní výkony Colina Firtha a Geoffreyho Rushe. Režisér perfektně využil kombinaci známých herců s kontrastem méně známého pana Rushe. Plusem je určitě doba ve které se děj filmu odehrává v pozadí s politickými problémy a hrozbou 2. světové války.