Profilový obrázek

Orbeek

22

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Uživatel nevyplnil svou lokalitu.



    Oznamuje se láskám vašim
    Oznamuje se láskám vašim (1988)
    7
    Téma česko-německých vztahů běžných lidí na konci konci 2. svět války je zajímavým tématem (zde se navíc odehrávající se na německém území s hlavními postavami českého, totálně nasazeného mladíka a Hitlerjugend školačky). Ke škodě, že jej Kachyňa více neakcentoval, nepřidal na hloubce, vykreslení a více rozdílnost nevyjádřil jazykovou autentičností. V jeho podání vyznívá jistě velmi turbulentní doba jaksi mdle. Přispívají k tomu i (ne)herecká, často strojená ztvárnění hlavních představitelů. Ze skvělého námětu pak zůstává po většinu snímku (jako z mála jejich scén uvěřitelné) laškování Vaculíka s Hrubešovou, její otevřená nahota a osud jejich nešťastné lásky. Vážné téma natočené "pro mládež" v lepším provedení dobových "větrů v kapse" s nepotkávajícím se a rušivým hudebním podkresem tažené skvělou kamerou. Zajímala by mě knižní předloha od Karla Zídka ... Snímek sledoval z DVD na velkoformátové obrazovce s volnějším zájmem, nenudíce se k doplnění Kachyňovi filmografie a a s lehkým kriticko-empatickým úsměvem. V mnoha obrazech by mu slušelo velké plátno.
    Království Planeta opic
    Království Planeta opic (2024)
    8
    Vizuál, epično a rozšíření světa Planety opic jsou skvělé. Drobné naťuknutí Legendy o opičím králi a starověkého Říma je milou, chytrou ideou. Opice v mimice naprosto přehrávají lidské herce (a drtivou většinu současných českých "herců" ; ) Sem tam skřípající příběh je ve finále "ve hvězdách" jako předpolí pro pokračování, na které jsem zvědavý ... těším.
    Wonka
    Wonka (2023)
    9
    Velké, zábavné překvapení ... s chutí bych podíval znovu (nemít toho tolik ve frontě ; ) Na dokonalosti ubírá současné umělé, gendrově-rasové hlazení originálních předloh, byť v tomto případě snesitelně a protiřečící si antikapitalistický podtext. Forma, "A" (i většina ostatních) herci, songy ... radost. Paul "Paddington" King umí!

    Oblíbená díla

    • Plakát 1

    Oblíbení tvůrci

    • Plakát 1