Profilový obrázek

FaKeAlity

Komentáře 292

Od nejnovějších
  1. Obvyklí podezřelí
    Obvyklí podezřelí (1995)
    8
    Mohl to udělat i zahradník... Zpočátku hodně pozvolný rozjezd, po té půlhodince se to konečně rozjelo na plné obrátky a nezastavilo se to. Řešení mě, stejně jako asi dvacet dalších, napadaly po celý film. Když detektiv vyřkl ortel, říkal jsem si, "chacha", ale pak to zaklaplo. Jen moje čelist ne. Každopádně držitel Oscara Kevin Spacey, právník Postlethwaite a sice malinká rolička, ale i tak mě zaujal Giancarlo Esposito. Jdu si dát doutník :) Nicméně abych to zhodnotil: velmi originální thriller. Silné čtyři hvězdy. Dobrá práce, Kevine. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  2. 12 opic
    12 opic (1995)
    10
    Jeden z mé top ten, především díky dějové linii, kde se míchá minulost s budoucností kořeněná přítomností, a takovéhle koktejly já prostě miluju. Když jsem řekl 'především díky dějové linii', vůbec to neznamená, že ostatní filmové aspekty 12 opic příběh předčil mílovými kroky, v žádném případě. Super zahraný pošuk Jeffrey Bradem Pittem je jedna z jeho nejlepších rolí dle mého názoru. Ten jeho vykulený výraz a gestikulace rukama jsou super. No ale i Bruce Willis odvádí špičkovou práci, film má díky tomu tu správně hutnou atmosféru, ozvučení je špičkové a konečné zjištění, co Twelve Monkeys vůbec udělali, mě dostalo do kolen. Filmová lahůdka. Oceňuju i Armstrongovu závěrečnou píseň v credits. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  3. Toy Story 2: Příběh hraček
    Toy Story 2: Příběh hraček (1999)
    10
    Výborné pokračování výborného filmu. Takhle vypadat každý druhý díl, bylo by ve světě filmu o dost lépe. Scéna s novým Buzzem byla trošku okopírovaná z jedničky, ale to vůbec nevadí, člověk se zasměje u příhod Woodyho, Buzze a ostatních. Zvlášť skvělé bylo opravování Woodyho, slézání letadla a hlavně a především nepovedené záběry! I narážka na Bug's Life byla vypečená, opravdu podívaná od začátku do konce. Dabéři se znovu překonávají. Výborná práce Pixaru. Navíc v prostorovém zvuku ještě o třídu lepší. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  4. Toy Story: Příběh hraček
    Toy Story: Příběh hraček (1995)
    10
    Toy Story přišel jako blesk z čistého nebe. Krásně piplaná 3D grafika zde ožívá v podobě Woodyho, Rakeťáka a dalších hraček a Vám se tak vrací vzpomínky na mládí, kdy jste měli obyčejné hračky a pak jednu tu speciální... Příběh zde hraje sice druhé housle, ale v první řadě jde o podívanou pro celou rodinu s příjemným koncem, a vzhledem ke krátké stopáži se výborně hodí v podstatě na jakýkoliv večer. Musím také vyzdvihnout skvělé originální dabování, hlavne Tima Allena, ale i Tom Hanks a další "hrají" pěkně. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  5. Mrtvý muž
    Mrtvý muž (1995)
    0
    Film o rozmazaném lejnu natažený na dvě hodiny brnkání na nervy s inteligenčně slabšími jedinci. Jediná dobrá scéna byla když tam jeden týpek kanibalizoval ruku. Jarmuschovy filmy nejsou asi pro mne, ale musím je někdy přetrpět. // EN, CZ SUB
  6. Leaving Las Vegas
    Leaving Las Vegas (1995)
    2
    Za celý film se nestalo vůbec nic. Cage se uchlastává k smrti, dává všem najevo, že nechce pomoct a diváci ani neví, proč. Elisabeth naskočí do tohohle vlaku bez keců, všem problémům ukazuje zadek (doslova, pojďte mě oprcat a bude vše ok) a podporuje alkoholika v dalším pití tím, že chlastá s ním a ještě mu koupí jako dárek placatku, ze které má Cage větší radost než z oranžové košile, kterou si hned zaprasí krví. Nic zde nedává smysl, postavy jednají jak pubertální retardi a to i mimo ústřední dvojici. Rádoby srdceryvné scény jsem si přejmenoval na časoryvné, jelikož ty dvě hodiny života mi už asi nikdo nevrátí. Jedna hvězdička za slušnou hudbu. // EN, CZ SUB
  7. Ace Ventura: Volání divočiny
    Ace Ventura: Volání divočiny (1995)
    8
    Existuje spousta vymazlenějších filmů se silnějším příběhem, lepšími herci a jejich výkony nebo i režií. To všechno uznávám a jsem si toho vědom, ovšem Jim Carrey v podání dabéra Bohdana Tůmy pro mne znamená jeden z nejvtipnějších filmů. Tenhle snímek je moje slabina a nestydím se za ní. // Viděl jsem v českém dabingu.
  8. Ace Ventura: Zvířecí detektiv
    Ace Ventura: Zvířecí detektiv (1994)
    6
    Jim Carrey je můj nejoblíbenější komik a v téhle své první velké roli přímo exceluje. Viděl jsem to i v originále, ale prostě se mi první dabing Bohdana Tůmy líbí mnohem víc. Má to docela dost nedostatků, ale pro mě je směrodatné to, jak moc mě film zaujme. Tenhle můžu vidět kdykoliv. // Viděl jsem v českém dabingu.
  9. Vykoupení z věznice Shawshank
    Vykoupení z věznice Shawshank (1994)
    10
    Jestli vám někdo bude tvrdit, že Shawshank Redemption je jeden z nejlepších (neřkuli ten úplně nejlepší) filmů kinematografie, nepřete se s ním. Tenhle snímek na to má. Velice silný příběh, v jehož průběhu se zasmějete, pocítíte lítost, soucit s hlavními hrdiny i syrovost obyčejného vězeňského života. Takový hřejivý pocit, kdy pro vás kamarád zajistí tři pivka při opravování střechy budovy na značky, nebo když buduje novou knihovnu, najdete jen v málokterém filmu. A je to ten pocit, který i někdy prožijete na vlastní kůži, ve svém vlastním životě. Opravdové veledílo, hudba na špičkové úrovni, herci vynikající a příběh silný jak jen může být. Je to také jeden z těch mála filmů, kdy je český dabing jen nepatrně horší než originál. Ať už se na to kouknete v tom či onom dabingu, nepřijdete ani o kousek atmosféry, která na vás ze zdí shawshankské věznice dýchne hned při první scéně. Brilantní kousek. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  10. Forrest Gump
    Forrest Gump (1994)
    10
    Extrakt všeho, co ty nejlepší filmy mají mít. Nehledě na to, že se jedná o amerického Cimrmana, příběh je naprostá špička, herecké obsazení je trefené skvěle, hudba lahodí uchu kdykoliv zazní, a Zemeckis je prostě borec. Občas mi maličko vadily nelogičnosti (kulka v zadku, skok z lodi na krevety za poručíkem Danem), ale tenhle film válcuje ostatní o třídu svým pojetím, svým pohledem (rozuměj pohledem člověka s IQ 80) a taky oscarovým Tomem Hanksem. Excelentní. Naprosto mě dostala Hanksova intonace, asi se to budu taky muset naučit pro ohromování přátel :-) Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  11. Leon
    Leon (1994)
    8
    Director's Cut Výborné drama! Už od začátku si drží nejen vysoký standard, který neopustí až do úplného konce, ale také vaši pozornost. Při sledování Leona, ne tak chladnokrevného nájemného zabijáka, kterak si vezme do péče mladičkou Mathildu, se tají dech. Jean Reno to zahrál skvěle, stejně jako Natalie Portman, kdy musím smeknout. Ovšem i tyto dva převyšuje o fous Gary Oldman! Naprosto brilantní výkon v roli zkorumpovaného policisty. Na druhou stranu mi přišla spousta věcí nedořešených a jen tak vyvolávajících otázky bez odpovědí, jako např. co to bylo za pilulky, co polykal Oldman a tak dále. Ani konec není úžasný, překvapující nebo jinak famózní. Už uprostřed filmu se naznačí, jak by to mohlo skončit, a tak se také stalo. A Tony mi připomínal pořád Salieriho z první Mafie :) // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  12. Jurský park
    Jurský park (1993)
    10
    Námět, zpracování, herecké obsazení, příběh, efekty a režie - to je jen několik věcí, za co Jurskému parku uděluju plný počet. Filmek příjemně odbíhá, neslevuje z tempa nastaveného od samého začátku, akce střídá nádherné scenérie... zkrátka Spielberg a spol. v plně parádě. Šťouralové zde sice možná najdou nějaké mouchy (místy trochu nelogičnost nebo "těsné" momenty jako auto je těsně zabilo, kostra těsně zabila Tima apod.), ale tomuhle filmu to odpouštím. Baví mě a to je hlavní. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  13. Philadelphia
    Philadelphia (1993)
    6
    Rozhodně jsem z toho nebyl tak vydřenej jako většina, hlavně díky tomu, že jsem to viděl až po My Sister's Keeper. Sice jiná nemoc, ale průběh hodně podobný. Nicméně obsazení je hodně dobré, především teda Denzel Washington se mi moc líbil, stejně jako minirole pro Bradleyho Whitforda, to jsem ho málem nepoznal :) Dále mě potěšila i Mary Steenburgen, hrála dobře. Jinak cílený slaďák na konci je dost brutální, až mi to u toho videa jak byl malý lezlo trochu krkem. Hanksova proměna dejme tomu, ale ten make-up byl dost průhledný... Škoda. Není to špatný film, ale k dokonalosti mu velký kus chybí. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  14. Co žere Gilberta Grapea
    Co žere Gilberta Grapea (1993)
    8
    Zezačátku docela velká nuda, i když Depp s fenomenálním DiCapriem táhli tento film po celou stopáž. Není náhodou, že jsem za poslední týden viděl tři filmy s Johnnym Deppem, ani v tomto snímku, jak už jsem naznačil, nevybočuje ze své vysoké laťky. Ovšem Leonardo alias retard Arnie ... to je špička. Je to ještě lépe zahrané než cvok v podání Brada Pitta ve filmu 12 opic, a to už je co říct. Po skončení filmu jsem se ale nemohl ubránit pocitu, že příběh je o ničem. Připadalo mi to jako nějaká reportáž ze zapadlé vesničky, děj se za ty téměř dvě hodiny nikam nepohnul. Nebýt toho, bylo by to za plný počet. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  15. Volný pád
    Volný pád (1993)
    8
    Tento film mě zaujal především kompaktností, od začátku, kdy se D-Fens rozhodne jít domů, přes území gangů, Ňamkoland nebo golfové hřiště, vždycky vyšiluje správným směrem. Tedy poukazuje na správné problémy. Moc mě mrzí, že se z něj nakonec vyklubal psychopat, protože mít to jiné rozuzlení, byla by to pětihvězda. Vlastně od té doby, co zastřelil v Armádním výprodeji prodavače, to byl nefalšovaný volný pád. Ale kvalitou. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  16. Prometheus
    Prometheus (2012)
    4
    Na Promethea jsem se dost těšil, i když jsem si nedělal plané iluze, abych nebyl zklamán. To jsem byl ale tak jako tak. První polovina filmu je slabá, jako by Ridley Scott ztratil svůj glanc v budování napětí i ve výběru herců. To je další kámen úrazu, Bishop měl alespoň nějaké emoce, tady Andy působí hrozně strojově, vůbec mi to k tomu nesedlo (i když je to paradox), jediná postava, která se mi líbila, byla Charlize Theron (Guy Pearce ušel, ale čekal jsem víc). Ostatní ať už vymírali nebo přežívali, mě nijak zvlášť nezajímali. Co mě ovšem zajímalo, byly nelogičnosti v příběhu. Třeba jako že ženská sešitá obří sešívačkou přiběhne do řídícího centra a osazenstvo ani neřekne wazzup, nebo jak ten potetovaný zrzek (sry, nevzpomínám si na jméno) došel k jejich lodi (i když uvítací poloha nohy před hlavou jsou efektní, asi někdy vyzkouším)? Nejvíc mě ale Scott nasral tím, že (ok, v souladu s titulky mu tak budu říkat) Tvůrce nejdřív nasedl za ten kokpit ("omg, to je ono!! to je z jedničky!! jsem v sedmém nebi", ale pak se rozhodl pronásledovat obří mimozemské cosi... Chápu, že Ridleymu je asi milion let, ale jak mohl toto zeslonit? Tvůrce měl chcípnout v kokpitu a nechat ze sebe vylézt Alien Quen, nebo alespoň něco. Všechno lepší než tohle. A jsem zase rozhořčený, jen co jsem si na ty scény vzpomněl :) // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  17. Vetřelci vs Predátor 2
    Vetřelci vs Predátor 2 (2007)
    0
    UPDATE po druhém shlédnutí: Změna hodnocení z 1* na odpad. Tenhle film si nic jiného nezaslouží. Původní komentář: No tak to byla ptákovina! Z celého filmu jsem neměl skoro nic, protože je použit šíleně tmavý filtr, herci se tváří jak někde na pláži kdyby je napadli raci, Predator je jakýmsi zázrakem (asi síla vůle) odolný vůči krvi Aliena (v jedničce se mu roztavil nejen krunýř, ale i zbraně) a ani se mi moc nelíbil ten Predalien... Bojů je tu hodně málo a když už, tak jsou zahalené ve tmě, takže v podstatě nejde ani nic vidět (jen podotýkám, že monitor mi svítil na konfiguraci Brightness i Contrast 100). Jedna hvězdička je za ten poslední boj na heliportu, ale jinak bída. Po hodině jsem se modlil, ať už je konec. // EN, CZ SUB
  18. Vetřelec vs. Predátor
    Vetřelec vs. Predátor (2004)
    6
    Hodnotit tento snímek je z mého pohledu značně ošemetné. Mám rád jak Aliena, tak Predatora. Už to není horor, pouze čistá akce, která se ale zezačátku vleče jak šnek. Naproti tomu souboje mezi Predatorem a Alienem jsou vynikající. Neseděl mi konec (nemám rád otevřené konce) a taky spolupráce Predatora s člověkem. Kdo kdy viděl, aby lovec lovil s někým jiným, navíc jiné rasy? Dokazuje to i ten konec, kdy mu jeho spolubojovníci z lodi nepomohli při boji s matkou alienů. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  19. Vetřelec: Vzkříšení
    Vetřelec: Vzkříšení (1997)
    6
    Našlapaná akce od začátku do konce. Moc se mi líbí, že každý režisér otiskl v Alienovi svou osobitou stopu, stejně tak i Jeunet. Film je hvězdně obsazen, kromě klasiky Sigourney Weaver tu hraje i Winona Ryder nebo Ron Perlman. Klasická popcornová akce, u které jsem se výtečně bavil. A také i já musím vyzdvihnout podvodní řežbu. Filmařsky výtečně provedené. Zážitek tedy (z)kazí až ten "half-alien" na konci. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  20. Vetřelec 3
    Vetřelec 3 (1992)
    6
    Nový alien (takzvaný Runner), všude vyholená Ripley, pětadvacet beznadějných vězňů a depresivní taktovka režiséra Davida Finchera. Výborný film. Nejlepší byla naháněná s alienem a taky když se "klubal" z krávy. A ten konec mě dostal (tedy poprvé). Je škoda, že nepřežil Hicks ze dvojky, ale aspoň tu byl chvilku Bishop. // Update 4. 8. 2023: Film zestárl opravdu dost. Poměrně dlouhou dobu se tu nic neděje a některé pasáže jsem se vyloženě nudil. // EN, CZ SUB
  21. Vetřelci
    Vetřelci (1986)
    10
    Cameron je bůh a tímto filmem to jen potvrdil. Sice už za sebou měl prvního Terminatora, ale jemu to nestačilo. Aliení dvojka je mnohem akčnější a živější než první díl. Tým drsných mariňáků je povolán na zabijačkové hody. Ty se jim však vymknou z rukou a na konec zbyde pouze jeden z nich. Obrovská škoda, že ne Vasquez, která je jednou z mých nejoblíbenějších vedlejších rolí vůbec. Film nepostrádá atmosféru jedničky, avšak na rozdíl od něj staví na hrůzách co možná největšího počtu monster. Jediná scéna, kdy jsem malinko zklamaný, je ta, kdy Ripley napodobuje Arnolda v Comandu a jde zachránit malou holčičku. Podle mne zbytečně přehnané. Naproti tomu finální bitka s "matkou" je lahůdka. Alien je boží zvířátko :P . // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  22. Vetřelec
    Vetřelec (1979)
    10
    Je tomu už 30 let, kdy tahle klasika běžela v kině, proto jsem si ji připomenul. I dnes má co nabídnout, kromě tolikrát zmíněné hrůzy z neznáma i slušnými hereckými výkony a hlavně Sigourney Weaver coby poručík Ripley nemá chybu. Ridley Scott vymyslel kult, který se dočkal hned tří dalších pokračování a dvou nepřímých. Scéna, kdy malý Chestburster vyskočí z Kanea, je přímo legendární. Na tomhle vyrostli moji rodiče a já tenkrát, když se na to dívali už na videu, nemohl strachy spát. Pro mě je Alien jedno z nejdokonalejších a nejlepších filmových monster. Výborný počin. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  23. Gauneři
    Gauneři (1992)
    10
    Tarantinovská klasika, kterou mám fakt rád. Sice ne radši než Pulp Fiction, ale řadím to mezi tři nejlepší filmy Quentina. Nejlepší z filmu je asi hned ta úvodní, když kamera ukazuje nejprofláklejší Tarantinův trik, kroužení kolem scény. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  24. Addamsova rodina 2
    Addamsova rodina 2 (1993)
    4
    Ve dvojce se Sonnenfeld rozhodl popustit uzdu svému černému tumoru, což zní fajn, ale výsledkem jsou většinou jen vágní a někdy až skoro trapné situace a repliky, které mě nijak zvlášť nepobavily. I ta celá premisa Festera, který se chce oženit, mi přišla dost nevyužitá. Hodně pozornosti dostávali Wednesday s Pugsleym na táboře, ale v dnešní době už to zní vyčpěle. Ze souboje dvou nic moc dějových linek tak musím zahlasovat pro tu Festerovu, ale je to taková reverzní Sophiina volba - chtěl bych nechat zastřelit obě, ale byl jsem donucen si vybrat tu oblíbenější (dceru, ne linku; pozn. pro filmové kritiky). // EN, CZ SUB
  25. Addamsova rodina
    Addamsova rodina (1991)
    6
    Nejvíc se mi líbila Mamuschka a ten vztah Festera s Gomezem a jeho neustálé narážky na to dětství, což rádoby Festerovi způsobovalo velké problémy se rozpomenout. Ta premisa mi přišla docela vtipná a udržovala mou pozornost po celou stopáž. Film tak příjemně ubíhá, ale tak nějak jsem cítil, že to mohlo být daleko lepší. Jako by se Sonnenfeld bál, aby nešel až příliš do hloubky černého humoru a schovával si to až do dvojky. // EN, CZ SUB
  26. Tankový prapor
    Tankový prapor (1991)
    4
    Všichni tady furt na někoho řvou, jak jsou neschopný a k ničemu a nám Čechům se to z nějakého mně nepochopitelného důvodu líbí. Nejspíš díky tomu máme pocit, že nejsme jediní na koho se řve a zasmát se někomu, že spadl z tanku nebo byl chycen při sexu s vojačkou a za to byl seřvanej jak malej Jarda, no to je přímo k popukání. Až jsem se za vyhřezlý hemoroid popadal. V těch několika málo scénách, kde není nějakej uřvanej trpaslík nebo zakomplexovanej kágébák, se překvapivě objevuje i několik alespoň trochu vtipných replik. Měl jsem velkou radost z mladého Bohdana Tůmy. // CZ
  27. Terminátor: Temný osud
    Terminátor: Temný osud (2019)
    4
    To byla kámo skvadra. Polidštěný T-800, který se stará o rodinku v domě u lesa, bábinka Sarah Connorová, nová Sarah Dani, která bohužel překročila Avogadrovu konstantu a v čele vylepšená super bojovnice Grace, které musíte píchat každých 15 minut inzulín, aby nechcípla, takže ji ostatní drtivou většinu filmu jen bezvládnou tahali. Kdo byl docela cool, byl Rev-9, nový typ Terminátora, který si dokáže oddělovat .. kostru(?) a být na dvou místech současně. Nemastná neslaná akce, která jen připomíná zašlou slávu prvních dvou dílů. Škoda. // EN, CZ SUB
  28. Terminator Salvation
    Terminator Salvation (2009)
    8
    John Connor neměl zastavit Soudný den. Měl ho přežít... Tyhle slova z konce trojky se mi vybavila po shlédnutí prvních deseti minut. Co to sakra? Lidí dost, přestože ty atomovky z konce Rise of the Machines napovídaly o jiném scénáři. No budiž, třeba se na dalších částech Země odehrával stejný příběh jako ve zmíněné trojce. McG to asi přehlédl a už od začátku jsem tak k této legendě přistupoval s mírným despektem. Ten se ale změnil s příchodem obřího mechaterminátora (jak to jinak nazvat? :) a hlavně mototerminátora. Jo, už je to přeplácaný samýma kombinátorama, ale fakt jsem se v téhle scéně nejvíc bavil. Co obligátní hláška I'll be back.? Když ji neřekne Arnie, neměla by tam být. Aspoň od Balea to neznělo moc přesvědčivě. Dost se mi i líbil konec, i když to s tím darováním srdce fakt přehnali :))) Když Connorovi probodnul terminátor hruď, zastavil se mi dech - fakt jsem nečekal, že by mohl zemřít. Nojo, jenže pak to srdce no... Hlavně cameo T-800 v podobě Arnolda mě osobně moc potěšilo a při těch typických tónech jeho příchodu mi běhal mráz po zádech. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  29. Terminátor Genisys
    Terminátor Genisys (2015)
    2
    Terminator Genitalys je odfláknutá reinkarnace prvního a druhého dílu, kdy z důvodu scénáristické impotence zcela ignorují třetí a potažmo i čtvrtý díl. Nevadilo by mi to, protože se to jako že odehrává v alternativní realitě, neboť Sarah s Johnem zabránili Soudnému dni. Potud dobrý a spokojen jsem byl i s vysvětlením stárnutí Arnieho, ale tam to skončilo. Záporák je hrozný slizoun, ostatní herci se snaží pouze tvářit mega drsně a házet hlášky, ale dohromady to absolutně nefunguje. Celý film jsem se modlil, ať už je konec a mohu se vrhnout na Dark Fate. Nejprve jsem tomuto filmu dal 2 hvězdičky, ale po shlédnutí pokračování jsem si to rozmyslel. // EN, CZ SUB
  30. Terminátor 3: Vzpoura strojů
    Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003)
    8
    Musím snížit na čtyři hvězdičky, vykrádání nápadů (brýle, variace na I'll be back apod.) bych nejradši vymazal, ale na druhou stranu 'Talk to my hand' bylo dost dobrý. Jinak na Arniem je vidět, že mu v době natáčení bylo 56 let, ale byl v neuvěřitelné fyzičce... Nick Stahl se mi jako John Connor teda moc nelíbí ani Claire Danes, ačkoliv v jiných filmech nebyla špatná, tady mi prostě neseděla (John Connor: Připomínáš mi mojí matku. WTF?!). Naproti tomu T-X je moc pěkná a svojí roli zvládla dobře po boku Arnieho. No a třešničkou na dortu byla jízda jeřábu s Arniem, celá ta scéna je bez chyby, dokonalá :) . Jsem velmi zvědavý na McGho, co provede se čtvrtým pokračováním. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  31. Terminátor 2: Den zúčtování
    Terminátor 2: Den zúčtování (1991)
    10
    Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. I dnes, po téměř dvaceti letech, mě výprava a efekty uchvacují tak jako tenkrát, když jsem si na T-101 hrál a scéna se skokem na Harleyi za tahač byla moje nejoblíbenější. Viděl jsem teď Directors Cut a je to neuvěřitelně skvělý film, milník kinematografie. Považuju to za nejlepší akční sci-fi, které kdy bylo natočeno, herci jsou naprosto skvělí (hlavně Linda Hamilton se od prvního Terminátora dost dobře vypracovala), v režisérském křesle duchovní otec Terminátora Cameron, zvuk špičkový (5.1 to jistilo)... Bomba... časovaná... nukleární :) // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  32. Terminátor
    Terminátor (1984)
    10
    Bez Schwarzeneggera by to bylo ... vlastně by to nebylo ono. Je to vynikající film, počátek jedné velké legendy, která, doufejme, neskončí nějak hloupě či trapně. Je pravda, že logika filmu maličko pokulhává. Např. základní stavební kámen filmu - John Connor: Kyle řekne Sarah, že budoucnost dána není a že on přišel z jedné z mnoha možných budoucností. Je to prý těžké vysvětlit, což tomu bych i jako věřil. Ovšem když budoucnost dána není, jak se z ní mohl Kyle vrátit do současnosti? No, tyhle chybky (je jich samozřejmě víc) pominu s ohledem na velká jména, zejména u tří hlavních představitelů a jednoho z nejlepších režisérů planety Camerona. Pravda, doba sice už trochu pokročila, ten stop-motion kyborga je dneska už hodně zastaralý. Sice v tomhle komentu převážně kritizuju, ale dávám pět hvězdiček. Proč? Kladů je tolik, že bych vyčerpal nevyčerpatelné. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  33. Hannibal - Zrození
    Hannibal - Zrození (2007)
    2
    Příběh o zrození Hannibala se tedy nijak nepovedl, film zvláštně skáče z přítomnosti do minulosti a přitom každý divák s alespoň trojcifernným IQ ví, co bude pointou. Prequel především postrádá atmosféru hannibalovské trilogie s Hopkinsem, hlavní postava je sympatická co by se za předkožku obřezaného muže vešlo a i ti záporáci tam jsou pouze do počtu a chovají se jak ocasové. Asijská linka mi úplně sebrala dech, až jsem se málem zalknul vlastními zvratky a když Hannibal junior hrábnul na katanu předků, na kterou se může hrabat jen při nějaké zvláštní příležitosti, fandil jsem mu, ať spáchá neprodleně seppuku. // EN, CZ SUB
  34. Červený drak
    Červený drak (2002)
    6
    Celkem napínavý thriller s hvězdným obsazením v čele s Anthony Hopkinsem v jeho poslední roli v kůži Hannibala Lectera. Film se soustředí hlavně na vztah mezi hlavním vyšetřovatelem, kterého hraje Edward Norton, a právě Hannibalem, jinak nic extra navíc nenabízí. Zajímavostí je, že antagonista se snaží se svým démonem bojovat, to moc často k vidění není, ale stejnak mu to k ničemu nebylo. Na konci je pěkný zvratek (menší zvrat). // EN, CZ SUB
  35. Hannibal
    Hannibal (2001)
    6
    Hannibal je řemeslně dobře zpracovaný film, ovšem bez Jodie Foster poloviční, Julianne Moore se sice snaží, ale na svou předchůdkyni rozhodně nemá. Hannibal si žije poklidným životem, dokud ho nezačne pronásledovat Mason, jehož tvář mě dost odpuzovala :) Lidožroutští divočáci byli třešničkou na dortu brutality, které je tady poměrně dost, v čele s dnes již kultovní mozkovou scénou. Bohužel vše se točí v poněkud přílišné tmě, občas jsem se ve zmateném ději ztrácel a proto nemohu dát vyšší hodnocení. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  36. Mlčení jehňátek
    Mlčení jehňátek (1991)
    10
    Asi nejlepší thriller všech dob. Bezkonkurenční ústřední dvojka (Hopkinse jsem měl dlouho za jednoho z nejlepších herců), skvělý motiv, atmosféra, hudba (!), rozuzlení, stopáž... Prostě všechno na tomhle filmu je dokonalý. Viděl jsem ho už Xkrát, ale pořád mi učarovává styl Hannibala, v dnešním porovnání tak trochu drsnější House :) Ještě mě čeká knížka :) // Viděl jsem v originálním znění s titulky.
  37. Obecná škola
    Obecná škola (1991)
    10
    Na rovinu říkám, že drtivá většina českých, potažmo československých filmů, mi přijde jako pěkná kravina. V záplavě nevtipných, z-wishe-hollywoodských rádoby velkoděl, se ale občas objeví nějaká ta výjimka, která potvrzuje tohle pravidlo. A tou výjimkou je třeba právě Obecná škola. Teda, aspoň chci doufat. Ono totiž spousta věcí, co mi je protivných, tady ukazují. Táta Edy, kterej by mohl být super, kdyby se nechoval jak dement k Edovi, mlácení dětí, ať už ve škole, nebo jinde, je mi absolutně odporný, lhaní jim a podobně taky. Taky ta výzdoba místností je strašně zoufalá, jsem hrozně rád, že tahle doba už je za námi. Doufám, že tohle všechno tam je z recese. Dohromady to totiž hrozně pěkně funguje, film příjemně odsýpá, má několik dobrých hlášek a i nějaké to poselství a vždycky se na něj rád podívám. // CZ
  38. Poslední skaut
    Poslední skaut (1991)
    10
    Slušnej akčňák se super hláškama, které tomuto filmu zajišťují mých pět hvězdiček. O to sladší bylo, že jsem ho viděl poprvé až v roce 2023, kdy jsem se bál, aby to nebyly takový ty devadesátkový bizáry, co se občas někde vyskytnou a jejichž hodnocení je vysoké především kvůli nostalgii. Vy si ale zadělávat na rakovinu vyvolanou stresem nemusíte, protože jednak jsem to absolvoval za vás, a jednak je to fakt dobrej snímek. Bruce tu hraje takovýho toho šmudlu, co vypadá jak fetka a loser, ale v okamžiku chytne napřaženou pěst, skáče z mostů a zkrátka dělá takový ty věci, na který i John Wick musel trénovat. K tomu ještě navíc má prořízlou pusu jak dlaždič, v čemž mu skvěle sekunduje i jeho "parťák" Damon Wayans. Celkově chemie mezi oběma hlavními představiteli funguje též na jedničku. Moc jsem se bavil. // EN, CZ SUB
  39. JFK
    JFK (1991)
    6
    Spousta smrtí známých osobností je zastřena konspiračními teoriemi, ale ta o zabití JFK je jedna z největších. Těžko říct, jak to doopravdy bylo, spis jsem nečetl a na tom náměstí jsem taky nebyl. Četl jsem jen internety a nějaké knihy, případně viděl filmy. Nebudu tedy soudit pravdivost, mám rád ten slogan od EA Sports - Challenge everything, takže to, čemu věřím já nebo tady Oliver, je mi celkem fuk při celkovém hodnocení tohoto filmu. Byl docela napínavý i přes svou delší stopáž, herci jsou přesvědčiví, vypíchl bych Joe Pesciho a Gary Oldmana, opíchal Kevina Bacona a zapíchl slizáka Tommyho Jonese. Kevin Costner docela šel. Píšu, že je docela napínavý, ale člověk se musí snažit, pořád se mluví a mluví a přitom nic neděje. Definoval bych to tedy tak, že napínavost si určuje každý divák sám. Ocenil jsem i dobové materiály. Řemeslně pěkně odvedený film, ale čekal jsem trochu víc. Možná víc odvahy režiséra. // EN, CZ SUB