Profilový obrázek

Teg

Komentáře 422

Od nejnovějších
  1. Medvěd
    Medvěd (2022)
    10
    Dvě série, každá jiná, každá skvělá. Vstup nám dává nahlédnout do provozu vytíženého bistra. Klidné povahy trpí. Kdo má ale zkušenost z branže ocení zasvěcenost jednotlivých detailů a hlavně genius loci, díky kterému pochopíte, proč takhle složitou a nevděčnou branži lidé dělají a jaké oběti musí přinášet. Po konci druhé série je pět hvězd málo.
  2. 1883
    1883 (2021)
    8
    Ta počáteční fascinace západem je na 6 hvězd, bohužel v druhé polovině začal Taylor těžce tlačit na pilu a je z toho vyřazovačka ve stylu Saw. Škoda nečerpaného potenciálu.
  3. Čarodějnice
    Čarodějnice (2015)
    8
    Artová nedoceněná žánrovka postavená na dobových textech o čarodějnictví. Kdo chce, najde průměrný atmosférický thriller, někteří ale možná přečtou i něco mezi řádky.
  4. Za zdí zahrady
    Za zdí zahrady (2014)
    4
    Má to slušný vizuál ale atmosféru totálně zabíjí zamýšlená (nejspíš) debilita rádoby dekadentního děje. Na to jsem si bohužel nezvykl a odmítám to akceptovat.
  5. Párty Hárd
    Párty Hárd (2019)
    6
    Objektivně vlastně poměrně kvalitní a většinou i vtipná komedie, která jde hodně na krev. Pominu že se mi v některých chvílích dělalo špatně, ale nemohl jsem si pomoci, abych se nesmál. Otestuje kde až máte svoje hranice, ale pokud to dáte, není tomu moc co vyčítat. Lepší vidět cenzurovanou verzi...
  6. Seveřan
    Seveřan (2022)
    8
    Těžká symbolika. Snový rauš bersekera truchlícího po pomstě, aby v poslední půlhodině dostal konec, po kterém prahne. Formu tomu upřít nelze, scénář ale nakonci ulétne (nebo vyměkne?) a utopí se ve zbytečném patosu, čekal jsem mnohem větší jízdu valkýr. Škoda.
  7. Síla
    Síla (2021)
    8
    Zpracování Martina Marečka si rozhodně nezaslouží nějakou větší kritiku, ale sledovat to je čiré utrpení. Vnímám to jako odstrašující případ kam až jde v odsouzení ostatních a vlastní sebelítosti a touze ji propagovat zajít. Název Síla je vhodně zvolený, protože právě síla je to, co se hlavnímu hrdinovi nedostává.
  8. Hastrman
    Hastrman (2018)
    8
    Jako režijní debut opravdu zdařilé. Poetika je zde velice silná, vše je čisté a přehledné, herecky na úrovni nejvyšší špičky. Chybí tomu jen málo. Moc se mi to líbilo.
  9. The Yukon Assignment
    The Yukon Assignment (2017)
    6
    Jsem vlastně rád, že jsem to viděl. Ten vizuál i střih je na poloamatérský snímek skvělý a já každý dokument o Yukonu, nebo Aljašce nasávám jako houba. Nemohl jsem se ale zbavit pocitu, že ač o sobě tvrdí, jaký je dobrodruh, mnoho rozhodnutí bylo neskutečně naivní a mohlo se jim šeredně vymstít. Ale co, nakonec všichni jsme lidé. Koukáte a jste fakt rádi, že to dobře dopadlo, oba přežili a vrátili se ve zdraví domů do jejich velké malé británie :-)
  10. Kovboj Bebop: Lovec odměn
    Kovboj Bebop: Lovec odměn (2021)
    2
    Proč seriál vidět? - za žádných okolností nechcete koukat na předlohu - jste fanoušci předlohy a máte sklony k sebepoškozování - milujete Firefly a chcete se přesvědčit, že je to nejlepší cyberpunk na světě. Proč seriál nevidět? Máte: - rádi předlohu - rádi anime - rádi sami sebe
  11. Vlkochodci
    Vlkochodci (2020)
    10
    Pochopitelně nejde nesrovnávat s předchozí Písní moře a hlavně Tajemstvím Kellsu, které je Vlkochodcům tak nějak nejblíž. Spoustu jsme toho už viděli v předchozích filmech a třeba hudba je tu nejslabší. Ale víte co, ono to vůbec nevadí, protože pokud jste správně naladěni, s radostí se zase ponoříte do keltských bájí a pověstí, mechových závrtů, lesních jezírek a zeleného ticha. Je moc dobře, že se takové animáky dělají.
  12. Éra samurajů: Bitva o Japonsko
    Éra samurajů: Bitva o Japonsko (2021)
    6
    Jak už tu zaznělo, jedná se o vizuálně skvěle zpracovaný dokument, který je ale zcela poplatný nenáročnému divákovi, kterému od diplomovaných historiků stačí teatrální komentáře o tom, jak moc je brutální někomu useknout hlavu. To nejzajímavější zde vůbec nezazní a něco je naopak překrouceno tak, aby nebyl obrázek potoků krve nedej bože pokažen nějakým politikařením, nebo dalšími vlastnostmi hlavních aktérů...
  13. Dámský gambit
    Dámský gambit (2020)
    10
    Asi se neshodnu s většinou lidí v názoru, že poslední díl je vyvrcholení celé série. Dle mého názoru seriál slušně graduje od začátku ale vrcholí zhruba uprostřed druhé poloviny. Pocitově je tak poslední díl nejslabší, nejméně originální a závěr je plný západního patosu. Ale asi si to lid žádá :-). Na plný počet je to i tak.
  14. Dark
    Dark (2017)
    8
    Moc se mi to líbilo a kladně oceňuji především německou preciznost, s jakou je celý uzel převyprávěn a nakonec i rozseknut. Celkově by příběhu ale slušela kratší linie, jedna série by bohatě stačila a odpadlo by spoustu zbytečné výplně. S hereckými výkony problém nemám.
  15. Kačeří příběhy
    Kačeří příběhy (2017)
    10
    Naprosto otevřeně říkám, že první zkušenost byla hrozná. S původní sérií to nejde srovnávat, tak jako u mnoha jiných legendárních seriálů. Naštěstí tvůrci toto pochopili a udělali vlastně uplně nové kačery, jedoucí na uplně odlišné vlně. A víte co? Já si to po nějaké době zamiloval.
  16. Klaus
    Klaus (2019)
    6
    Je to celé hrozně osudové (což teď frčí) ale originální to není, spíše bych řekl, že pro hledání inspirace se nemusí chodit daleko. Se zařazením jako komedie nesouhlasím, u animáku se chci především bavit a to se mi tady nepodařilo. Zlé to není, ale jsou jistě hezčí a zábavnější pohádky.
  17. Rambo: Poslední krev
    Rambo: Poslední krev (2019)
    8
    Chápu, že na někoho, kdo koukal v poslední době jen na Marvelovky, je to málo akční. Někoho zase může pobuřovat správný starozákonní masakr. Já ale vystupuji z řady a říkám: "Toto je pravý Rambo". Vzpomeňme na jedničku, Sly chtěl být vždycky dramatický herec. Jestli se mu to dařilo je otázka, ale postavě Ramba ta smršť sebelítosti a takového amerického pofňukávání, že za plotem už to není co to bývalo, dává nenapodobitelný šmak.
  18. Ironie osudu aneb Rozhodně správná koupel
    Ironie osudu aneb Rozhodně správná koupel (1975)
    8
    Pro našince je to celé takové divné a těžko pochopitelné. Někdo, kdo nikdy nebyl v bani může být překvapený scénou ze sauny, kde se nalévají alkoholem. Jinak na nový rok je v Moskvě a Leningradě snad každý totálně našrot, kolem čehož se koneckonců celý film točí a ještě z toho vyždímá romantickou zápletku jak stehno.Je to celou dobu takové rusky roztomilé a člověk se od toho nemůže odtrhnout. Pominu to, že si v té době létají tam a sem, jak se jim zachce (asi byly letenky tak levné, nebo vydělávali tolik peněz) a naopak kvituji vtípek o stejných panelácích a stejně pojmenovaných ulicích. Jako takovou lehce bizardní zajímavost doporučuji, ale pokud je váš nejoblíbenější film Avengers, bude to na vás asi moc pomalé.
  19. Mandalorian
    Mandalorian (2019)
    6
    Je vážně lehčí točit seriál, než celovečerák. Stačí totiž na konec každého dílu hodit nějakou vějičku a zbytek může být průměrný. Bohužel přesně to Mando je. Průměrný. Většina dílů je bohužel dokonce podprůměrných. Zachraňují to vizuální efekty, nedotažený westerno-samurajský feeling a baby joda. Mrzí mě, že každý kdo se vyspal s někým z vedení studia, si může za odměnu splnit sen a režírovat jeden díl hvězdných válek. Asi tak.
  20. #martyisdead
    #martyisdead (2019)
    10
    Je to fakt bomba, ale tím, že se bavíme o díle jiného formátu, než ochotnické seriály, musíme již srovnat s plnohodnotnou světovou tvorbou a tam to na plný počet není. Přesto dávám pátou hvězdu za sociální přesah. Pokud mohu svůj názor, nastávající generace teenagerů už bude fígle pedofilů dobře znát a jen tak jim nenaletí. Budou ale daleko víc nebezpeční sami sobě a typická dětská krutost v tom hraje velkou roli. Myslím, že je fajn na to poukazovat a Pavlovi Soukupovi děkuji. Chtělo by to více propagace.
  21. Zmlsané dějiny (2018)
    10
    Forma mi fakt nevadí, přijde mi zábavná i když humor někdy lehce přes čáru. Na druhou stranu, je to přece jen komerční pořad, který má přitáhnout co nejvíce pozornosti a to se mu určitě daří na výbornou. Snad by jen zasloužil větší propagaci (viz počet hodnocení).
  22. BlacKkKlansman
    BlacKkKlansman (2018)
    6
    To poselství na konci s Trumpem je sice silné, ale celý film to nezachrání. Navíc by ani nemělo ovlivnit pohled na něj. Zůstává nevyužitý potenciál něčeho, co je napůl cesty mezi komedií a dramatem.
  23. Poslední království
    Poslední království (2015)
    8
    Ještě je co dohánět, nicméně už je zde vidět obrovský potenciál předlohy od Bernarda Cornwella. Jedná se bez nadsázky o jednoho z nejlepších a hlavně velmi precizních vypravěčů historické fikce. Rád bych doufal, že díky úspěchu tohoto seriálu se do budoucna setkáme se seriálovým zpracováním např Kroniky válečníkovy.
  24. Asterix a tajemství kouzelného lektvaru
    Asterix a tajemství kouzelného lektvaru (2018)
    8
    Někde tu zaznělo, že tam nebyli žádní dobří římané... To je přece podstata Asterixe, že všichni římané jsou špatní :). Na můj vkus se nový animák bere pořád ještě příliš vážně oproti klasickým dílům. Ale jinak situační humor a animace na jedničku.
  25. Skleněný
    Skleněný (2019)
    6
    To, co se povedlo, je precizně zpracovaný rozbor jednotlivých postav v ústavu a skvělé herecké výkony. Zbytek už bohužel působí jen jako slepenec různých nápadů s koncem, který postrádá jakoukoliv zajímavou myšlenku. Jakoby to rejža už chtěl mít za sebou. To je i důvod nízkého hodnocení.
  26. Muž, který zabil Dona Quijota
    Muž, který zabil Dona Quijota (2018)
    8
    Ryze autorské. As jako Lynch dostal příležitost udělat nové díly Twin Peaks podle sebe, podobnou příležitost dostal konečně i Gilliam a je to dobře. Celý příběh a styl vyprávění vám možná připomene Barona prášila, jehož kvalit však bohužel nedosahuje. Z kulis vystupuje pohádková postava, pomalu spolu s hlavním hrdinou ztrácíte pojem o realitě a vše začíná nebo naopak přestává dávat smysl. Zatímco u Barona prášila ještě Gilliam zvládl svoji fantazii v závěru ukočírovat, tady už se mu definitivně utrhla ze řetězu. Škoda, konec mohl být lepší. i tak díky za další film, Terry. Bojím se ale, že už jich moc nebude...
  27. Solo: Star Wars Story
    Solo: Star Wars Story (2018)
    6
    Nechtěl bych být v kůži režiséra, který točí SW pro Disney. Tolik příběhových klišé, které naordinují, to musí být peklo. Jsem zvědav, kdy slavnější herce přestane bavit brát tam epizodní role jen proto, aby byli "ve Starwars".
  28. Prezident Blaník
    Prezident Blaník (2018)
    6
    Vtípky občas dobré i když jen "pro zasvěcené", ale jako celek to nějak nedrží pohromadě. Takže sorry jako, nejde udělat film jen na tom, že do něj natlačím co nejvíc známých osobností.
  29. Sing Street
    Sing Street (2016)
    4
    Je to hezky natočené, ale příběh je tak neuvěřitelně blbý... jo a písničky taky za moc nestály. Sorry jako.
  30. Star Wars: Poslední z Jediů
    Star Wars: Poslední z Jediů (2017)
    6
    Šlo by o tom napsat hodně... jako wtf? Omg? co to je? Ale já napíšu jen: "První SW film u kterého jsem se nudil". Zkrátka, tohle není SW, pouze průměrně natočený blockbuster který má vydělat (a vydělá) hodně peněz.
  31. Vikingové
    Vikingové (1999)
    6
    Trestuhodně nevyužitý potenciál slušného castu a geniální hudby, která je asi to nejlepší s Vikingskou tematikou co je. Když si pomyslím co skvělého mohlo na tomto legendárním dílku Jerryho Goldsmitha vzniknout... Neodpustím si poznámku, že předloha Crichtona stojí totálně zahouby. Tři hvězdy je maximum, které může film dostat a stojí to především na skvělé hudbě, několika výborně natočených scénách a atmosféře, kterou dokázal McTierman ještě vtisknout. Příběh celkově je totální paskvil a zmatek.
  32. Svět podle Daliborka
    Svět podle Daliborka (2017)
    2
    Poměrně prvoplánový dokument. Forma, kterou Klusák zpracovává, brnká na ty správné struny a publikum se povýšeně usmívá. Při trochu kritičtějším pohledu je to ale čistý hyenismus. Daliborka, který nejspíš díky souhře okolností dopadl jak dopadl je mi líto, ale Vítek tu zaprasil víc než slušně. Takže palec dolů. Hezky to napsal Marigold.
  33. Mlčení
    Mlčení (2016)
    8
    Prvních pár minut jsem se těšil jak napíšu komentář o plytkosti děje. Duchovní přicházejí z hlediska každého křesťana zoufale nevybaveni pro jakoukoliv a už vůbec ne misionářskou službu. Neví se modlit před jídlem, jsou sobečtí a zbabělí (hlavně Rodrigues), odpuštění nefandí a vůbec máte pocit, že cesty víry jim jsou cizí. Možná podobně jako mnoho současníků. Každopádně se brzy možná právě proto neubráníte různým úvahám a o to v tomto filmu jde především. Jakkoliv nemusíte souhlasit nebo sympatizovat s hlavní postavou (já vůbec). Díky za takový film.
  34. Král Šumavy
    Král Šumavy (1959)
    6
    Česká kotlina je krásné místo. žijí zde spořádaní lidé, nemají jiné starosti než pracovat, starat se o své děti, chodit na tancovačky... Ale u státních hranic, tam je hůř. Stále prší, marast, bažina. Z mlhy pak přicházejí ozbrojení zločinci, převaděči agentů, zloději a vrazi zlých tváří, lidský odpad. Mají spojence, starousedlíky, sedláky, kulaky, z nichž každý je podezřelý z podvratné činnosti. Těžká je řehole pohraniční stráže, která s puškou v ruce brání nic netušící občany naší země před tou svoločí. Kachyňu mám rád. Asi to i chápu, ale je to hnus fialovej z kterýho se mi chce blejt...