Zajímavosti o Star Trek: Picard

75%

Zajímavosti 29

  • Hlavní designér Neville Page bude zodpovědný za návrh nových mimozemšťanů pro Star Trek: Picard a také za aktualizaci a transformaci známých oblíbenců. Protézy pro seriál by vyrobil protetický designér Vincent Van Dyke ze společnosti Vincent Van Dyke Effects.
  • První seriál Star Treku, v němž se v hlavním obsazení objevili dva herci, kteří si zopakovali své role ze dvou různých seriálů Star Treku: Picarda ze seriálu Star Trek: Nová generace (1987) a Jeri Ryan, která si zopakovala roli Sedmé z Devíti ze seriálu Star Trek: Voyager (1995).
  • James MacKinnon spolupracuje se sérií Star Trek od roku 1996. Star Trek: Picard (2020) představuje jeho sedmý trekovský seriál nebo film. Říká, že "je to teď součástí mé DNA". James poprvé okusil Trek díky spolupráci se slavným maskérem Michaelem Westmorem, držitelem Oscara a ceny Emmy, na seriálech Star Trek: Deep Space Nine (1993) a Star Trek: Voyager (1995). Později James pracoval na seriálu J. J. Abramse Alias (2001), kde se seznámil s výkonnými producenty Alexem Kurtzmanem a Heather Kadin, kteří tehdy byli scenáristy sci-fi seriálu. Když James zjistil, že tato dvojice pracuje na seriálu Star Trek: Discovery (2017), okamžitě požádal o spolupráci. Toto spojení nakonec vedlo k tomu, že MacKinnon pracoval na seriálu Star Trek: Picard.
  • Kromě Stewarta (Picard) je Michelle Hurd (Raffi Musiker) jediným dalším hercem, který byl ve všech třech sezónách uveden jako hlavní herec. Raffi byl také jedinou hlavní původní postavou, která byla zachována i pro třetí sezónu.
  • James MacKinnon vypráví, že jednou byla na romulanskou postavu Nareka, kterého hrál Harry Treadaway, aplikována jednoduchá jizva. Šlo o generickou jizvu a před odesláním snímků producentům ke schválení na ni byla nanesena krev. Tehdy si James uvědomil, že při maskérské zkoušce byla použita červená krev! Ale jak každý fanoušek Star Treku ví, Vulkánci a Romulané mají krev zelenou! MacKinnon to používá jako příklad toho, jak malé věci mohou proklouznout. Ale naštěstí "jsem to zachytil až na poslední chvíli".
  • Romulanská rasa hraje velkou roli v ději seriálu Star Trek: Picard. Procházejí celým seriálem. A klasický romulanský vzhled se vyvíjel. Neville Page navrhoval make-upy s přihlédnutím k jejich společné vulkanské DNA, čímž vznikly dva různé vzhledy Romulanů. První design by měl plné čelo, nosní můstek a špičaté uši vytvořené pomocí silikonových přístrojů. Druhý by měl stále trochu hřeben čela, ale vypadal by více lidsky, včetně plné hlavy vlasů. Uši by se dočkaly vylepšení, nyní by měly malé hřebínky nebo hrbolky. Pro dosažení lidštějšího vzhledu by bylo hercovo obočí pokryto silikonovými blokátory obočí nebo přenosovými blokátory Pros-Aide a poté by na něj bylo položeno nové krajkové obočí, které by mu dodalo ostrý romulanský úhel. James prozradil, že použití blenderů by mohlo trvat stejně dlouho (nebo dokonce déle) než aplikace přístrojů na čelo, protože tento proces je náročný na detail. Například při líčení Ethana Pecka jako mladého Spocka v seriálu Star Trek: Discovery (2017) mohlo trvat až dvě hodiny, než se nalíčil a odlíčil. James říká, že práci se silikonem miluje a že většina protéz v seriálu byla vyrobena právě z tohoto materiálu. Říká, že u pěny může být obtížné skrýt splývající hranu, ale u silikonu "stačí na ni poklepat trochu acetonu a zmizí". Další výhodou práce se silikonovými pomůckami je jejich přirozená průsvitnost. James vysvětluje, že při práci s pěnovými přístroji musí vizážisté průsvitný efekt malovat na neprůhlednou pěnu, mnohdy za použití husté mazací barvy na gumové masky. Protože silikon je již velmi průsvitný, lze jej předem obarvit a poté lehce natřít paletou barev na bázi alkoholu.
  • Data, syntetická forma života, kterou od začátku seriálu Star Trek: Nová generace (1987) představoval Brent Spiner a která se zdála být lidštější než mnohé lidské postavy v seriálu, se vrátí ve filmu Star Trek: Picard. James MacKinnon měl ve skutečnosti předchozí zkušenosti s líčením Spinera jako Data. Vypráví, že při práci na filmu Nová generace: Star Trek: První kontakt (1996) potřeboval Michael Westmore (dlouholetý maskér a supervizor trekovského univerza) někoho, kdo by s ním spolupracoval na Datově make-upu. A James měl to štěstí, že byl vybrán! James říká, že to bylo "super, super úžasné!". Pro film Star Trek: První kontakt James pomáhal nanášet část představující Datovy vnitřní části, zatímco Michael Westmore nanášel zbytek make-upu androida. James měl možnost sledovat mistra při práci a nyní, o více než dvacet let později, říká: "Mám příležitost přivést tuto milovanou postavu zpět." Co tedy James udělal, když tuto šanci dostal? Zavolal Michaelu Westmorovi a zeptal se ho, co udělal! Michael byl tak laskav a poslal Jamesovi seznam make-upů, které původně na Data použil. Mnohé z make-upů na seznamu již nebyly k dispozici, takže James si nakonec vytvoří vlastní paletu. Začal s palačinkou Aquacolor pro základní barvu. Palačinku původně použil Westmore na Datovy ruce a James by ji nyní použil jako základ pro Datův obličej. James by pak palačinku zapečetil tmelem, čímž by vznikla tlumená zlatá barva, která by vydržela celý den. Říká: "Šlo to super, super hladce. Bylo to perfektní, žádné problémy." James by pak vzal dvě různé barvy z palety Skin Illustrator Alchemy a smíchal je tak, aby napodobily zlatý pudr použitý na původním líčení Data od Westmora. Spinerovy ruce by pak nalíčil podobným způsobem a vložil by do nich kontaktní čočky, které by odpovídaly starším barvám čoček. Když Brent Spiner hrál postavu Data v seriálu Star Trek: Nová generace, měl už tmavé vlasy. V té době mu byla dokreslena vlasová linka s malými vlásky ve tvaru zátek, které představovaly jeho "syntetické vlasy". Pro film Star Trek: Picard byla vyrobena paruka, která představovala tento starý vzor "děrované" vlasové linie, aby odpovídala původnímu vzhledu.
  • Sir Patrick Stewart si naposledy zahrál Jeana-Luca Picarda ve filmu Star Trek: Nemesis (2002), což se tehdy považovalo za jeho poslední roli.
  • Star Trek: Discovery (2017) a Star Trek: Picard (2020) jsou první dva seriály Star Treku, které byly vytvořeny a vysílány v širokoúhlém formátu 2,40:1.
  • Patrick Stewart se tímto seriálem stává druhým hercem, který se objevil jako hlavní postava ve dvou různých hraných seriálech Star Treku a zopakoval si hlavní roli ze Star Treku: Nové generace (1987). Prvním byl Michael Dorn, který hrál Worfa jako hlavní postavu v seriálech Nová generace a Star Trek: Deep Space Nine (1993). Colm Meaney se v těchto seriálech také objevil jako Miles O'Brien, ale jako hlavní postava byl uveden pouze v seriálu Deep Space Nine. Stewart je však prvním hercem, který má hlavní roli ve dvou různých hraných trekovských seriálech.
  • V laboratoři doktora Nooniena Soonga použili k dekoraci kulis lampy IKEA.
  • Seriál se měl původně natáčet v Torontu, stejně jako Star Trek: Discovery (2017), ale v předprodukci byl přesunut do Kalifornie, aby se využilo téměř 16 milionů dolarů z daňových úlev.
  • Byla to Sonequa Martin-Green ze Star Trek: Discovery (2017), kdo dal filmu Star Trek: Picard (2020) jméno. Pracovní název seriálu byl "Star Trek: Destiny". Sonequa se v jednom rozhovoru zmínila o tom, co označila jako "Picardova show". Producentům seriálu se to, co slyšeli, líbilo - a název se uchytil.
  • Postavy Borgů v Picardovi vypadají jinak než v předchozích dílech Star Treku. Nyní se jim říká xB (bývalí Borgové) a mnohé z nich byly zbaveny borgských prvků, takže jsou pokryty jizvami se zbytky borgské techniky, které jsou v nich stále zabudovány. Když James mluví o novém vzhledu Borgů, říká, že chtěli, aby vypadali lidštěji, "nechtěli jsme, aby vypadali příliš frankensteinovsky". Pro borgské postavy, kterým chyběly končetiny, byli obsazeni herci s amputovanými končetinami a poté jim byly nasazeny protetické pahýly ve stylu xB. Pro dosažení tohoto nového vzhledu byly vytvořeny silikonové pomůcky, do kterých byly vlepeny 3D tištěné technologické kousky. Borgské technické kousky byly nejprve natřeny lesklou automobilovou barvou, aby se vytvořil zářivý chromový vzhled, a poté byly protetické přístroje předem natřeny kolem mechanických borgských kousků. Jedním z triků, které James MacKinnon a jeho tým při natírání bývalých Borgů používali, bylo nanášení vazelíny na 3D vytištěné kousky. Jakmile by skončili s procesem stříkání, odstranili by vazelínu Q-tipem a odhalili by kovový povrch technického dílu. Picardovi maskéři by pomocí předem vyrobených přístrojů vytvořili širokou škálu xB a James MacKinnon by si také zahrál borgského drona, což byl podle jeho slov "životní sen".
  • Seriál se odehrává 35 let po filmu Setkání na Farpointu (1987).
  • Romulanský Raptor nad dokovací stanicí, když romulanští váleční ptáci opouštějí "rekultivační zařízení", už nedrží v pařátech dvojici světů Romulus a Remus. Nepochybně proto, že oba byly zničeny při incidentu se supernovou ve Star Treku (2009).
  • Vzhledem k tomu, že se seriál odehrává dále v budoucnosti než jakýkoli předchozí film nebo seriál Star Trek, vysvětlil scenárista Alex Kurtzman, že se při tvorbě produkčního designu snažil o uzemněný přístup: Snažili jsme se tomu vyhnout: "Místo toho, abychom měli věci jako šílené vznášející se mrakodrapy a všechna klišé science fiction... snažili jsme se tomu vyhnout. Jde o osobní detaily, na které se můžete napojit hned, i když se to odehrává tak daleko v budoucnosti."
  • První setkání Jeana-Luca Picarda a Sedmé z Devíti. Picard i Sedmá z Devíti byli asimilováni Borgy.
  • Tento seriál souvisí se Star Trekem (2009), protože se zmiňuje o zničení planety Romulus, které způsobilo, že Spockova a Neronova posádka byla poslána zpět v čase a vytvořila alternativní časovou linii pro Kirkovu posádku. Tento seriál se však neřídí alternativní časovou linií založenou v tomto filmu (známou jako "Kelvinova časová linie") a místo toho zůstává v "základní časové linii", v níž se odehrávají všechny ostatní seriály Star Treku.
  • Mnoho fanoušků poznamenalo, že červenobílý lak La Sireny připomíná design slavné elektrické kytary "Frankenstein" Edwarda Van Halena. Po Van Halenově smrti 6. října 2020 vedoucí seriálu Michael Chabon v příspěvku na sociálních sítích potvrdil, že produkční designér Todd Cherniawsky skutečně vytvořil loď podle ikonické kytary.
  • Postava kybernetika Bruce Maddoxe je bývalý velitel Hvězdné flotily Maddox, který se objevil ve filmu The Measure of a Man (1989), kde ho hrál Brian Brophy.
  • Opakující se melodie v úvodní znělce se poprvé objevila v roce 1992, kdy ji mimo obrazovku zahrál Kaminův syn ve filmu The Inner Light (1992) (mezi 30:40 a 31:15).
  • Sir Patrick Stewart uvádí, že seriál ovlivnil jeho předchozí film Logan (2017), a zdůrazňuje, že v obou filmech jsou postavy stále stejné, ale jejich svět se změnil a ony se těmto změnám musí přizpůsobit. Stewart přiznává, že film Logan (2017) ho povzbudil, aby se pokusil se svou rolí o něco jiného.
  • Když Picard navštíví archiv Akademie Hvězdné flotily, můžete vidět transparent ke Dni kapitána Picarda, který děti z Enterprise-D vyrobily pro každoroční akci. Stejný transparent se objevuje i v epizodě Nové generace "Pegasus".
  • První seriál Star Treku, který v první sezóně nemá žádné hlavní postavy, které by byly aktivními členy Hvězdné flotily.
  • Picardova psa číslo jedna hraje záchranářský pitbul jménem Dinero. Patrick Stewart trval na tom, aby Picard měl psa tohoto plemene, protože on a jeho žena dobrovolně spolupracují s organizací na záchranu pitbulů.Scénárista a producent Michael Chabon poznamenal, že Dinero je sice velmi přátelský a mazlivý pes, ale není to moc dobrý herec. Několik plánovaných scén s Číslem jedna muselo být přepracováno, protože Dinero nechtěl přijmout režii.
  • Druhá série byla obnovena ještě před odvysíláním první.
  • Seriál se odehrává v roce 2399, tedy 20 let po událostech filmu Star Trek: Nemesis (2002) (který se odehrával v roce 2379). Při použití formátu hvězdného data založeného na TNG by se tak začátek seriálu nacházel těsně po hvězdném datu 76000.
  • Vinice Chateau Picard se poprvé objevila v epizodě Family (1990). Provozoval ji bratr Jeana-Luca Picarda Robert s manželkou Marií a jejich syn René. V epizodě Star Trek: Generations (1994) se Jean-Luc dozvěděl, že Robert i René uhořeli při požáru a Jean-Luc zůstal posledním v rodu Picardů.