Zajímavosti o Země na zcestí

36%

Zajímavosti 14

  • Hlasatel uvádí, že celková hnací síla pozemských motorů je 150 bilionů tun (1,5Г-10^14 tun). To není ani zdaleka dostatečný tah k pohybu Země, která má hmotnost přibližně 6 583 kvintilionů tun (6,583Г-10^21 tun).
  • Přibližně v čase 58:30 se kamera uvnitř transportéru pomalu stáhne z přední části transportéru dozadu. Na začátku tohoto pohybu kamery jsou ve zpětném zrcátku vidět nohy kameramana.
  • Kdykoli je Jupiter zobrazen, jeho mraky se pohybují velmi rychle. Ve skutečnosti by pohyb Jupiterových mraků při pohledu z takové vzdálenosti od planety nebyl mimo časosběrný snímek patrný.
  • Když Peiqiang pláče v nulové gravitaci, slzy mu stékají po tváři. V prostředí s nulovou gravitací zůstávají slzy díky povrchovému napětí přilepené k očím. To pozorovali astronauti na palubě skutečné Mezinárodní vesmírné stanice.
  • Navigační platforma Mezinárodní vesmírné stanice využívá odstředivou sílu způsobenou rotací k vytvoření umělé gravitace. Když Peiqiang zastaví rotaci, začne se pomalu vznášet. Ve skutečnosti by náhlé zastavení rotující plošiny způsobilo, že by on i každý další volný předmět letěl bokem ke stěně.
  • Režisér Frant Gwo nikdy předtím nerežíroval sci-fi film. S režírováním předchozích dvou filmů měl pouze zkušenosti. Než bylo Putování po Zemi dokončeno, nikdo nevěřil, že je schopen natočit tak epický film.
  • 1:55:05 Na povrchu Jupiteru jsou jasně patrné dopady komety Shoemaker Levy 9.
  • Gong Ge'er, producent filmu, si zahrál hostující roli policisty na policejní stanici Ji'ning.
  • Společnost Wanda Media původně do tohoto filmu investovala velké prostředky, ale později je stáhla kvůli jinému romantickému filmu. Tento krok téměř zastavil produkci filmu, ale naštěstí tým přesvědčil herce Wu Jinga, aby se vzdal svého platu, a dokonce ho přiměl do filmu investovat. Wu Ťing měl jedinou podmínku, že musí natočit "dobrý film", což věrně splnili. Film se stal na čínském trhu drtivým hitem a Wu Jing dostane své peníze zpět a ještě mnohem víc. Zajímavé je, že další dceřiná společnost skupiny Wanda, AMC theaters, je hlavním distributorem filmu v USA. Film však uvidíte s titulky bez anglického dabingu.
  • Čínský filmový průmysl oslovil několik slavných režisérů: James Cameron, Luc Besson, Alfonso... a další. Všichni nabídku odmítli. Práce nakonec přistála na nepříliš známém režisérovi Frantovi Gwo, který byl nejvíce zapálený pro původní příběh. Gwo a jeho kolegové napsali osnovu o 25 000 slovech, což bylo vysoko nad normálem. Strávili spolu šest měsíců, pracovali dnem i nocí, psali a pak předlohu přepisovali. Nakonec má samotná předloha milion slov. Každá postava, kterou ve filmu uvidíte, má detailní pozadí a příběhy.
  • Mnozí mohou zpochybnit myšlenku přesunout celou Zemi namísto stavby velkých vesmírných lodí. Ve skutečnosti, jak se v románu původně vypráví, Spojené státy navrhly postavit velké vesmírné lodě, aby vyslaly lidstvo usadit se v nové sluneční soustavě. Na palubu se však kvůli omezenému prostoru může dostat jen bohatá elita. Letenka stojí více než 30 milionů dolarů. Tento plán byl odstřelen během obrovských občanských nepokojů poté, co prosákly informace, že lidé, kteří nemohou zaplatit 30 milionů dolarů, budou ponecháni napospas smrti. Čína a zbytek světa navrhly postavit obří motory, které by přemístily celou planetu, jak jsme viděli ve filmu. Další úvaha, jak je zmíněno v románu, je, že rizika pro vesmírné lodě, které by udržely biosféru po dobu 2 500 let, jsou příliš vysoká.
  • Wu Jing, jeden z hlavních hrdinů, původně souhlasil, že se objeví pouze v jedné scéně, ale protože byl jedinou velkou hvězdou filmu, režisér Franta změnil scénář a dával ho do dalších a dalších scén. Z jednoho natáčecího dne se tak staly týdny a pak měsíce. Wu jingův plat za každý film se pohybuje kolem 10 milionů amerických dolarů. Po týdnech natáčení se ho režisér zeptal, že když je film nadrozpočtový, možná by mu nevadilo, kdyby nedostal zaplaceno. Wu jingovi se režisér a film natolik líbily, že nejenže souhlasil s tím, že nedostane zaplaceno, ale investoval do něj i své vlastní peníze ve výši asi 9 milionů amerických dolarů. Mnoho lidí si tehdy myslelo, že Wu Ťing byl režisérem podveden. Ve skutečnosti by se bez Wuova jména film vůbec neprodal do tolika kin. Jestliže je režisér Franta otcem filmu, Wu Ťing je něco jako jeho anděl strážný. K takovému požehnání dochází v čínském filmovém průmyslu jen zřídka.
  • Podle časopisu The Hollywood Reporter je Putování po Zemi "prvním čínským mezihvězdným filmem". Čínská autorka sci-fi a scenáristka Anna Wu říká, že sci-fi "je pro čínský filmový průmysl novou výzvou". Přestože vznikla řada fantasy filmů, řekla serveru The Verge, že studia a investoři váhají, pokud jde o tento žánr, protože se domnívají, že k úspěchu potřebují jak vysokou úroveň speciálních efektů, tak shrábnout spoustu peněz.
  • Příběh vychází ze stejnojmenného románu spisovatelky Cixin Liu, která získala cenu Hugo.