Amundsen

65%
Amundsen

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry.

Aby byl první, obětoval cokoliv

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. Režisér filmu Espen Sandberg, který natočil Kon-Tiki nebo poslední Piráty z Karibiku, se nebojí ani zobrazení Amundsenových temnějších stránek. Film Amundsen se z části točil i v Praze.

Nad Amundsenovými odvážnými výpravami žasl celý svět, už za svého života se stal světově známou postavou. Jeho soupeření o dobytí jižního pólu s britským námořním důstojníkem a objevitelem Robertem Scottem, je jednou z moderních světových legend. Být slavným objevitelem se Roald Engelbregt Gravning Amundsen rozhodl už jako malý. Měl v sobě obrovské odhodlání, touhu, vytrvalost, tvrdohlavost, zároveň to byl pro mnohé nenapravitelný snílek. Vůli dobrodruha ale doplňovaly i ambice a snaha o prvenství za každou cenu. Pro své cíle byl ochotný hazardovat a obětovat dobré jméno a pověst, životy svých druhů i životní vztahy. V pozadí Amundsenových expedic a objevů stojí jeho praktický bratr Leon, jenž se staral o zázemí, vyjednávání, organizaci výprav a především o jejich náročné financování. Jedním ze základů filmu je právě jejich obtížný vztah. (Bontonfilm)




Recenze: Amundsen

Kinobox.cz
50%

Nevím, nakolik je férové srovnávat norskou kinematografii s Hollywoodem, ale po řemeslné stránce vypadá Amundsen velmi dobře. Byl pro mě ale především motivací k tomu, abych si zjistil, které z těch divných věcí ve filmu se opravdu staly a jestli se opravdu staly tak divně. A většinou nikoliv...


Brenan88
Brenan88
47 150 bodů
6
Amundsen má všechny předpoklady být výborným životopisným filmem ,tak proč ním vlastně není? V první řadě je to samotná osobnost Amundsena. Jen těžko se budete ztotožňovat s někým takovým. Na jedné stráně se mu nedá upřít zapálení ,ctižádost a odhodlání ,ale na druhou stranu nehleděl na lidi kolem sebe a neřešil dopady svého jednání. Vše je to navíc natočené hrozně nudně a nezáživně. Při délce dvou hodinu se prostě chtě nechtě budete nudit. Po technické stránce není moc co vytknout. Film prostě vypadá dobře ,ale na tom se nedá přece stavět. Našince potěší i známe české tváře v pidi rolích. 60% je zcela adekvátní.
Chrustyn
Chrustyn
43 169 bodů
4
Díky zasněženým záběrům film dokáže působit velkolepě, ale ve výsledku je dost nudným životopisným filmem o slavném polárníkovi, který by se více vyjímal odpoledne v TV než na velkém plátně. Film nepřináší do daného žánru nic nového a herecky i režijně, působí hrozně lacině.
Pete69
Pete69
31 728 bodů
7.5
Příběhy o dobrodruzích, objevitelích mají u mě automaticky nějaký ten bodík navíc, protože to je prostě moje oblíbené téma. Příběh o Amundsenovi je krásný po vizuální stránce, ukazuje hodně z jeho života a je fajn, že jsem se dozvěděl, že byl celkem komplikovaná osobnost. Větší důraz na jeho expedice by ale neškodil.. tempo také trošku pomalejší. Přesto jsem si snímek užil nad míru.

Dodatečné informace

Původní název:
Amundsen (více)
  • Norsko Amundsen
  • Norsko Amundsen: La gran expedición
  • Norsko Viaggio ai confini della Terra
  • Norsko Voyage au bout de la Terre
Premiéra v ČR:
26. 12. 2019
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Norsko, Švédsko, Česká republika
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch