Zajímavosti o Den za dnem

79%

Zajímavosti 24

  • V úvodu epizody má na sobě něco, co vypadá jako stužka "Pobřežní hlídky pro bojové akce" spolu s armádními stužkami. Medaile CG Combat Action se uděluje pouze příslušníkům námořnictva, USMC a pobřežní stráže.
  • Ve 4. díle Lydia vypráví o tom, jak se jako mladá žena seznámila na Kubě se svým manželem. V 9. epizodě je však toto tvrzení popřeno, když uvádí, že Kubu opustila jako nezletilá během operace Pedro Pan.
  • Doba, po kterou v bytě žijí, se dramaticky mění od prvních 10 měsíců až po "téměř dvě desetiletí" v pozdějších epizodách.
  • Několik herců z tohoto seriálu hrálo také v seriálu The Fosters (2013). Justina Machado (Penelope Alvarez) - Sonia Rivera Lisset Chavez (Young Lydia) - Ximena Sinfuego Tony Plana (Berto) - Victor Gutierrez Alex Quijano (Mateo) - Tony Delgado
  • Rita Moreno používá stejný přehnaný hispánský přízvuk, s jakým hrála Googie Gomezovou v broadwayské frašce "The Ritz" z roku 1975, za kterou získala cenu Tony, a který zopakovala i ve filmové verzi z roku 1976.
  • Mackenzie Phillips se objeví v rebootu filmu One Day At a Time. Hraje poradkyni a bývalou veteránku, která vede podpůrnou skupinu pro veterány s posttraumatickou stresovou poruchou; tu v 8. epizodě první série navštěvuje Penelope Alvarez (Justina Machado). Ostatní přeživší herci z původního seriálu (Valerie Bertenelli; Glenn Scarpelli; Shelly Faberes, Michael Lembeck, Howard Hessman, Mary Louise Wilson, Richard Massur a Corey Feldman) nemají v plánu se v rebootovaném seriálu objevit; alespoň k 5. 2. 2018. Ačkoli Phillipův manžel na obrazovce, Michael Lembeck, který hrál manžela Julie Cooperové Maxe Horvatha, režíroval jednu epizodu seriálu.
  • V šesté epizodě Penelope říká, že Schneider je starší než ona, ale ve skutečnosti je Justina Machado (Penelope) o čtyři roky starší než Todd Grinnell (Schneider). To více odpovídá Bonnie Franklinové; představitelce hlavní role v původním seriálu; a jejímu věkovému vztahu se Schneiderovou z tohoto seriálu; Pat Harringtonovou. Harrington byl o 15 let starší než Franklinová.
  • V původním představení hrál roli Maxe Horvatha hostující režisér Michael Lembeck.
  • Schneiderovo křestní jméno Pat, jak bylo odhaleno v epizodě 3. série "Drinking and Driving", je poctou herci, který hrál Schneidera v 70. letech, Patu Harringtonovi. Harrington zemřel rok před vydáním tohoto restartu.
  • Poté, co byl seriál v listopadu 2020 zrušen, se producent seriálu Sony Pictures TV usilovně snažil najít pro předělaný sitcom nový domov. Tato snaha - považovaná za dlouhodobě neúspěšnou - nebyla úspěšná a herci a štáb byli 8. prosince informováni, že seriál skončil. Spolutvůrci/výkonní producenti/vedoucí seriálu One Day at a Time Gloria Calderon Kellett a Mike Royce se o tuto zprávu podělili s fanoušky seriálu na Twitteru.
  • Zvukové kulisy použité pro film Jeden den za časem byly některé ze stejných kulis, které byly použity pro film Čaroděj ze země Oz.
  • Justina Machado a Rita Moreno si spolu zahrály také ve stejné epizodě seriálu Ošklivka Betty.
  • Pat Harrington, Jr., který hrál Schneidera ve filmu Jeden den za časem (1975), zemřel přesně rok (6. ledna 2016) před vydáním tohoto seriálu (6. ledna 2017).
  • Tato nová série má stejné uspořádání bytu jako původní série, ale zdá se, že se jedná o třípokojový byt. Odehrává se v oblasti Echo Park v Los Angeles. Opět zde mají Schneidera, který však budovu vlastní a zároveň působí jako správce.
  • Polly Cutter zpívá ústřední píseň "This is It" v původní verzi seriálu z roku 1975. V rebootu ji zpívá Gloria Estefan. To dává smysl, protože Penelope Alvarezová a její rodina jsou Kubánci; a Gloria Estefanová je také kubánská Američanka. Ve skutečnosti Gloria Estefan možná pomohla určit etnickou příslušnost postav, když se seriál vyvíjel.
  • Původní verze tohoto sitcomu je považována za přelomovou, protože seriózním způsobem představila čistě ženskou rodinu a vážně a docela realisticky vylíčila rozvod. Nebyl však kriticky oceněn. Nová verze je však kritiky oceňována a byla několikrát nominována na cenu Emmy a Zlatý glóbus.
  • Tony Plana, který hraje Berta, Penelopina otce, hraje také zesnulého manžela Justiny Machado (Penelope) v osmé řadě seriálu Zoufalé manželky.
  • Čtvrtá série měla mít 13 dílů, ale vzniklo jich jen sedm, protože natáčení bylo zastaveno kvůli pandemii koronaviru v roce 2020. A sedmý díl je animovaný speciál, který vznikl proto, že se týkal voleb v roce 2020 a scénáristé nechtěli přijít o časové okno.
  • Pop TV, kabelový kanál vlastněný společností CBS Corp., oznámil 27. června 2019, že přebírá seriál One Day at a Time pro čtvrtou sezónu, jejíž 13 epizod je plánováno na rok 2020.
  • Nedávno televizní kritik rozebral rozdíl mezi Schneiderem Todda Grinnella a Schneiderem Pata Harringtona: "Díky Harringtonovu výkonu a možná i proto, že Schneiderovy zvláštnosti a nedostatky byly pro scénáristy zábavné, se Schneider stal postavou seriálu Jeden den v čase, kterou americká veřejnost znala nejlépe, přestože seriál byl ve skutečnosti o matce a jejích dvou holčičkách. (Harrington byl také jediným hercem, který v seriálu získal cenu Emmy.) Nový Jeden den v čase se z tohoto vzorce vymyká. Schneider 2.0 je komický ve své zapomnětlivosti, ale není určen k tomu, aby okatě kradl scény. Scénáristé a Grinnell pochopili, že tento seriál je o Penelope, její rodině a jejich zkušenostech. Všechno ostatní - včetně boba, který bydlí nahoře - musí být až na druhém místě. One Day at a Time 2017 je o světě Alvarezových. A Schneiderová? Ten v něm prostě žije."
  • Mackenzie Phillipsová z původního sitcomu se objeví v 8. epizodě 1. série.
  • V poslední epizodě první série Rita Moreno křičí "hej, lidi", což poprvé řekla v první sérii (a později se to stalo seriálovou hláškou) filmu The Electric Company (1971).
  • Přestože se seriál zaměřuje na kubánsko-americkou rodinu, Justina Machado, Marcel Ruiz a Rita Moreno jsou Portorikánci.
  • Poté, co stanice ABC zrušila obnovený seriál Roseanne, byla zveřejněna jemně satirická reklama* spojená s Netflixem na tento pořad (*"Reminder: One Day at a Time je sitcom o semknuté dělnické rodině, který se chytrým a inovativním způsobem zabývá mimořádně aktuálními společenskými otázkami. Ya know, if you're suddenly looking for a show like that...").