Zajímavosti o Ready Player One: Hra začíná

82%

Zajímavosti 186

  • Na začátku filmu při hledání artefaktu používá Aech útočnou pušku ze hry Halo.
  • Mužský avatar Aech/ Helen by mohl být poctou původnímu konceptu Switche z Matrixu (1999). Switch měl být původně muž uvnitř matrixu, ale ve skutečnosti žena. V Ready Player One je Helen žena, ale jejím avatarem je muž "Aech"
  • Ve scéně, kdy High Five vstupuje do kina promítání Osvícení, je slyšet latinský chorál „Dies Irae“ hrající v pozadí na žesťové nástroje. V doslovném překladu „Den hněvu“ je Dies Irae melodie pocházející ze 13. století a byla používána mnoha skladateli.
  • Poté, co vyhrál první klíč, jde Parzival koupit nějaké skvělé věci do obchodu s názvem "Avatar Outfitters". To je jasný odkaz na „Urban Outfitters“ – velkou maloobchodní společnost v USA.
  • Ukázalo se, že Sho je ve skutečnosti 11letý chlapec jménem Xo. V ojedinělých případech, kdy byla dětská postava ve stejném věku jako jeho herec, se hlavní natáčení odehrálo v létě 2016. Mladému herci Philipu Zhaovi bylo v době zahájení natáčení skutečně 11 let.
  • Ruční zbraně Wade a Daito drží Sorrenta, když hacknou jeho avatara, jsou potlačený IMI Desert Eagle Mark VII v .44 Magnum a Heckler & Koch Mark 23.
  • Odkaz na Spielberga lze nalézt v první části závodu, kde se objeví T-Rex z Jurského parku se známým vrčícím zvukem a vzhledem.
  • Když Parzival mluví s Hallidayem v Hallidayově podkrovní ložnici, vidíme záběr mladého Hallidaye hrajícího na svém Atari 2600 a na podlaze je vidět Big Trak. Big Trak bylo vozítko z 80. let, které bylo možné naprogramovat tak, aby sledovalo zadané souřadnice ke konečnému cíli. S připojeným přívěsem by mohl jít do kuchyně, nechat si do přívěsu umístit sendvič a poté se k vám vrátit s obědem.
  • Dalším odkazem na 80. léta je sáček Doritos na straně spolujezdce v dodávce hned poté, co vybuchne kataklyzma a oni najdou Artemise bloudícího na ulici, a poté, co ho Wadeův strýc Rick udeřil pěstí a on spadl na zem, je na stolku v pozadí také vidět balíček Doritos se stejným designem. pokud by v nostalgické reedici slavných nacho chipsů nepředělali ikonické logo, v roce 2045 by s sebou tahali (a/nebo jedli) zhruba 60 let starý pytlík Doritos.
  • Ve scéně, ve které se Wade setkává se Sorrentem. Sorrento nabízí Wadeovi Millenium Falcon, aby mu pomohl najít Zlaté vejce. Ben Mendelsohn (Sorrento) hrál Orsona Krennica ve filmu Rogue One: Star Wars Story (2016).
  • Železný obr je doslovná (i když neochotná) Chekovova zbraň, která je ztělesněním jeho axiomu: „Pokud jste v prvním aktu pověsili pistoli na zeď, pak by se z ní v následujícím mělo střílet. Jinak ji nedávejte tam.".
  • Varování Aech Wadea (jako Parzival), že Art3mis (dívka) by mohla být ve skutečném světě chlapcem, předznamenává, že Aech je ve skutečném světě odhalen jako žena jménem Helen.
  • „Auto 9“, upravenou automatickou pistoli Beretta 93R z původního RoboCop (1987), Parzival krátce používá při přestřelce v tanečním klubu.
  • Když se I-R0k setká se Sorrentem ohledně koule, odhalí lebku Steampunk Pirate King zpod štítu používaného Perseem v Souboj Titánů (1981).
  • V závěrečné bojové scéně, kdy se do boje zapojí i ostatní avataři, je Parzival vidět, jak drží nad hlavou boombox, což může být odkaz na film z 80. let Řekni cokoliv...(1989), kde John Cusack drží boombox, aby ukázal, jak moc miluje svou přítelkyni. Na tuto scénu se odkazuje také v seriálu Simpsonovi (1989) a v mnoha dalších popkulturních dílech. Řekni cokoliv... byl také jedním z filmů, které si mohl klan High-Five vybrat, když se snažil zjistit, do jakého filmu šel Halliday na rande.
  • Heslo Nolana Sorrenta (Ben Mendelsohn) napsané na žlutém lístečku je B055man69. Ben Mendelsohn se narodil v roce 1969.
  • V úvodní scéně zobrazující Hallidayovu rakev jsou květiny uspořádány jako symbol velení Hvězdné flotily ze „Star Treku“.
  • Jedním ze špendlíků na klopě Hallidayova obleku během jeho smrtelného videa je miniatura Simona, populární elektronické hry od Milton-Bradley, ve které jste potřebovali sladit světla stisknutím čtyř tlačítek ve stejném pořadí, v jakém se rozsvítila. Přestože se jednalo o velmi populární hru v 80. letech, špendlík představuje hru v její "moderní" verzi z 21. století (ve tvaru černého disku, s tlačítky v každém kvadrantu).
  • V knize Ready Player Two (pokračování románu, podle kterého je tento film natočen), Wade přirovnává Ogdena Morrowa k postavě Simona Pegga ve filmu Soumrak mrtvých (2004). V tomto filmu Ogdena Morrowa ve skutečnosti hraje Simon Pegg.
  • Kurátor dvakrát ukáže ruku, aniž by si toho Parzival všiml. Poprvé poté, co byl požádán, aby znovu ukázal večírek v kanceláři, odpoví: 'Chceš se vrátit'? (s odkazem na nutnost couvat na začátku závodu) a poté, co Parzival řekne Art3misovi, že Kira je klíčem k druhému vodítku, zvolá „Máš pravdu“, ale oni si myslí, že jen odkazuje na skutečnost, že právě jsem viděl jedinou zmínku o Kire v celých Hallidayových archivech.
  • Dvakrát je vidět Perseův štít ze Souboj Titánů (1981). Nejprve je to zakrytí krabice, která drží Orb of Osuvox, a znovu na konci filmu je to část kořisti I-R0k, která spadne.
  • Během sekvence Shining Parzival vytáhne Aecha ze skladiště suchého zboží, ve kterém Wendy zamkla Jacka. Spielberg také odkazoval na tuto sekvenci v Jurském parku.
  • Když se v Aechově garáži Parzival rozhoduje, co si oblékne na rande s Artemis ve hře, je na stěně vidět volební plakát Goldie Wilson z Návratu do budoucnosti (1985). To je náznak toho, že Aech je ve skutečnosti Afroameričan.
  • Když se kamera rozjede těsně předtím, než je Sorrento zatčen, starý muž mezi jásajícím davem má na sobě hnědou bundu uprostřed záběru a vypadá jako James Halliday bez brýlí.
  • Spielberg rozšířil soutěž tak, aby přesněji zahrnovala Hallidayův Anti-Escapism Aesop; pochopení Hallidayových vášní je způsob, jak gunters odhalí každý proces, protože to byl jediný způsob, jak Halliday věděl, jak komunikovat se světem. Nicméně dokončení každého soudu vyžaduje pochopení samotného Hallidaye - konkrétně jeho nejhlubší lítost. První pokus se zdá být závodem Bullet Hell v Kurzu smrti plném popkulturních odkazů, kterým se za pět let nikomu nepodařilo úspěšně projít... protože jediný způsob, jak jej dokončit, je doslova jít „Zpátky opravdu rychle, tak rychle, jak jen můžeme – opravdu přišlápněte pedál na kov“, což vede k extradimenzionální zkratce, která obchází všechna tato nebezpečí; to symbolizuje Hallidayovu lítost nad utápěním v nostalgii. Je to také elegantní způsob, jak přizpůsobit první klíčovou bytost na školní planetě, aby se maximalizoval potenciál pro přístup k ní; i kdyby někdo na tu stopu přišel, je nepravděpodobné, že by se o to pokusil, pokud by nebyl na nízké úrovni a neměl co ztratit. Druhý soud se zdá být Dungeon Crawl založený na Osvícení; film, který on a jeho jediná láska sledovali na jediném rande, na kterém kdy šli. Nicméně každý hlavolam a nepřítel ve stylu hry v samotné simulaci je neporazitelný; řešením je zachránit slečnu v nouzi z tanečního sálu a požádat ji o tanec; to symbolizuje Hallidayovu lítost, že dovolil hrůzám světa, aby mu zabránily hledat lásku. Poslední zkušební verzí je Atari 2600 a knihovna všech her, které kdy byly pro tento systém vyrobeny. Může být dokončeno pouze nalezením Easter Egg v Trope Namer, Adventure – což symbolizuje jeho lásku ke hrám jako věcem, které se mají hrát, místo aby jen vyhrávaly – ale skutečným testem je magicky závazná smlouva nabízená na konci; je to opakování toho, jak Halliday donutil Ogdena Morrowa, aby podepsal své podíly v Gregarious Games, odmítl jeho zásah a stáhl se do OASIS na zbytek svého života. Je to vlastně Tajný test charakteru, symbolizující Hallidayovu lítost, že se otočil zády ke svému nejlepšímu příteli, a s ním i veškerý kontakt se světem obecně. Wade odmítá podepsat, což je pravé řešení
  • Když se Wade poprvé setká se Samanthou (Artyho skutečný protějšek), zjistí, že má na obličeji mateřské znaménko. Zpočátku to z rozpaků schovává pod vlasy. Ale jak se s Wadem do sebe zamilují, vlasy se jí pomalu vzdalují od obličeje. Za prvé, je jednoduše zastrčený za jejím pravým uchem. Později je to v nízkém culíku. V závěrečné scéně (poté, co High Five získá kontrolu nad OASIS a Wade a Samantha spolu šťastně žijí), má vlasy sčesané do dvojitých drdolů.
  • V knize je to Wade, ne Samantha, kdo je zajat IOI, a dělá to záměrně, aby se dostal do jejich databáze.
  • Zhruba v době, kdy Anorak/Halliday dává Parzivalovi/Wade the Big Egg, říká větu: „Bál jsem se o celý svůj život, až do dne, kdy jsem věděl, že můj život končí. A tehdy jsem si uvědomil, že je to děsivé a jakkoli může být realita bolestivá, je to také jediné místo, kde si můžete dát slušné jídlo." Toto je citát od Woodyho Allena (ne od Groucha Marxe, jak uvádí mnozí), který řekl: "Nejsem blázen do reality, ale pořád je to jediné místo, kde si můžete dát pořádný steak."
  • Před závěrečnou bitvou o Oázu, když Wade pronáší svůj projev, můžete na boku jeho čelenky vidět znak Největšího amerického hrdiny (1981).
  • V románu „The Stacks“ žije Wade Watts v Oklahoma City a poté se stěhuje do Columbusu, OH. Ve filmu žije od začátku v Columbusu.
  • Ve scéně, kde Halliday uděluje velikonoční vajíčko ve svém dětském domově, hraje mladý Halliday na podlaze konzolovou hru. Systém, který hraje, je Colecovision, hra, kterou hraje, je Gorf, a úroveň, na které je, je poslední šéf, Vlajková loď. A ano, porazil šéfa, což je důvod, proč vidíme, že mu zbývá 1 život, a vyhýbá se projektilu vypálenému z nepřátelské lodi, i když okamžitě vidíme, že se před tím, než vstane, objeví slova „hra skončila“.
  • Loď "Serenity" (z Firefly (2002) a Serenity (2005)) doručí Toshira, když se rozhodne připojit k závěrečné bitvě. Když přistál v boji, oblékl si také klasického robotického avatara Gundam z roku 1979.
  • První oblečení, které si Wade vyzkouší, je princův kabát, který se nosí na obalech alb Dirty Mind, Controversy a Purple Rain. Skladba Prince „Chci být tvým milencem“ je také slyšet na začátku filmu.
  • Existují náznaky, že Kurátor je více než NPC (nehráčská postava). První nastane, když si mylně myslí, že s ním Art3mis mluvil, když hledali druhou stopu. Film také působí, jako by se mohl věnovat pouze požadavkům jednoho návštěvníka najednou.
  • Každý Sixer, který se objeví ve filmu, má jedinečné číslo, které se nikdy znovu nepoužije, s výjimkou #665312, který se objeví třikrát (a pokaždé umírá): 1) Dostane detailní záběr ve válečné místnosti IOI těsně před první závod Copper Key (ve kterém všichni Sixers zřejmě zemřou); 2) Když IOI hraje výzvu "Shining", je viděn, jak ho zabíjí nahá ježibaba; 3) V závěrečné bitvě je prvním, koho zabil Chucky.
  • V románu se ukázalo, že Helen (Aech) je gay. Ačkoli se to ve filmu nikdy nezmiňuje, je to zpětně zmiňováno při zvažování scény Zářící v místnosti 237, kdy k Aechovi přijde „nahá dáma z vany“, která odpoví: „Víš co? '' V tomto bodě filmu se stále předpokládá, že Aech je muž.
  • Hudba ve scénách hotelu Overlook je hudba použitá ve filmu Osvícení (1980). Některé záběry v celé sekvenci jsou také převzaty z původního filmu, nejnápadněji některé záběry během scény v místnosti 237.
  • Během závěrečné velké bitvy se Parzival objeví v raketometu n A41 SPNKR ze série Halo. Použije ho k vystřelení rakety na pavoučího mecha, na kterém byl Art3mis.
  • Během výletu High Five do simulace The Shining Sho zmiňuje, že nakonec film sledoval skrz prsty, čímž naznačil, jak je vlastně příliš mladý na to, aby se na něco takového díval. Vysvětluje to také, proč byl ze skupiny tím, kdo v závodě zdemoloval své auto navzdory naprosté absenci překážek na správné cestě, protože děti obvykle nejsou známé svým řidičským uměním.
  • V románu Wade najde Měděný klíč dobrodružstvím prostřednictvím klasického modulu Dungeons & Dragons „Hrob hrůzy“. I když se to ve filmu neděje, stále odkazuje na Tomb of Horrors tím, že představuje ikonickou „Tvář Velkého zeleného ďábla“ na zadní části Aechovy dodávky.
  • Ve scéně, kde jsou Halliday a Parzival v rekreaci Hallidayovy dětské ložnice, je vesmírná tapeta na stěně s dveřmi stejná jako v koleji Chrise Knighta a Mitche Taylora ve filmu "Skutečný génius" (1985).
  • S výjimkou Samanthy, Wade nikdy nenazve žádného z ostatních členů Vysoké pětky jejich skutečnými jmény poté, co se s nimi setkal ve skutečném světě.
  • Když Sorrento během závěrečné bitvy zplodí Mechagodzillu, na soundtracku je slyšet tematická hudba z původního filmu "Godzilla"(1954).
  • Na konci filmu, když je Wade v Hallidayově pokoji, je vidět plakát k filmu "Rivalové". Tento plakát byl vodítkem k velikonočnímu vajíčku v knize.
  • Velká většina filmu je úplně jiná než kniha. To zahrnuje hádanky a umístění klíčů, smrt Daita, setkání Art3mis s Wadem spíše ve druhém aktu než na konci a postavy běžící z IOI, když Parzival dokončí třetí test.
  • Během prvního závodu je budova Silvercup Studios vidět několik sekund poté, co King Kong přistane na trati. Silvercup Studios nejen vytvořilo spoustu popkulturních produkcí, ale samotná budova je místem, kde se odehrává poslední boj "Highlandera" (1986).
  • Zkratka IOI je kývnutím na klasickou arkádovou hru Pong, což je jedna z her, kterou na konci hraje mladý Halliday. (L připomínají pádla, zatímco O je míč).
  • Sho usekne I-R0kovi ruku pomocí Glaive (starobylé magické vrhací zbraně s pěti hroty), kterou použil princ Colwyn, aby pomohl porazit Bestii z filmu "Planeta Krull" (1983).
  • Scény OASIS jsou natáčeny digitálně (kromě vstupu do světa "Osvícení" (1980)), zatímco skutečné scény jsou natáčeny na film s velkým důrazem na celuloidový šum. To poskytuje jemné vodítko, že je něco špatně, když je Sorrentova stanice hacknuta kvůli nedostatku zrna v digitální kinematografii.
  • Dalším velkým odklonem od knihy je postava I-R0ka, který se ve filmu objevuje jako hlavní postava jako důvěrník a spoluspiklenec Sorrenta, zatímco v knize je zmíněn dvakrát. Jednou v Aechově soukromé chatovací místnosti (kde se ukázalo, že ho Aech pustí dovnitř jen proto, že je tak hrozný ve střelbě, že je mu k smíchu) a je to kvůli jeho online chlubení, že zná Parzivala & Aech, což vede IOI k první klíčové výzvě na Ludusu. . Kromě těchto zmínek v první kapitole se nikde jinde v knize neobjevuje.
  • Pistole, kterou Parzival používá, když střílí Art3mis, aby ji zachránil ve skutečném světě, pochází z původního televizního seriálu Battlestar Galactica.
  • V knize se Parzival a Art3mis v reálném životě nepotkají až do konce příběhu. Ve filmu se setkají asi v polovině příběhu, aby kladli větší důraz na svůj začínající románek.
  • Hádanka udávající místo, kde se nachází křišťálový klíč, je rychle přečtena, ale je vyřešena IOI dříve, než ji Vysoká pětka rozluští, a její význam není nikým vysvětlen, což některé pozorovatele zanechává zmatené. Nápověda říká, že je třeba vydělit „konečnou odpověď“ „magickým číslem“. Konečná odpověď je 42, jak je vysvětleno ve „Stopařově průvodci po Galaxii“ Douglase Adamse, a magické číslo je 3, jak je zmíněno v písničce ze Schoolhouse Rock. 42÷3=14 a v sektoru 14 se nacházel Anorakův hrad. V knize je sice hádanka o „magickém čísle“, ale vysvětlovala, jak otevřít poslední bránu, ne jak ji najít. Číslo 42 není součástí žádné nápovědy v knize.
  • Systém Atari na Anorak's Castle je připojen k televizoru na kanál 3. Rané herní konzole se k televizoru připojovaly připojením ke dvěma šroubům anténního terminálu pomocí malé spínací skříňky. Tento box měl analogový posuvný přepínač, který bylo možné přepínat mezi TV a herním režimem a mohl posílat signál herního systému buď na kanál 2 nebo na kanál 3, aby se zabránilo rušení s místními televizními stanicemi vysílajícími v oblasti.
  • Ačkoli Steven Spielberg prohlásil, že mnoho odkazů na něj, které jsou v knize, bylo z filmu odstraněno, potvrdil, že Wade bude mít stále svůj vlastní DeLorean, který je prominentním prvkem ve Spielbergově produkovaném "Návratu do budoucnosti" (1985 ).
  • Bomba, kterou Artemis hodí a která na konci vyřadí Mecha Godzillu, se jmenuje Dust Brain a je to figurka z Madballs, řady hraček z poloviny 80. let s gumovými a/nebo pěnovými míčky, které byly nakonec módní záležitostí.
  • Jeden z největších rozdílů mezi knihou a filmem se točí kolem měděného klíče. Ve filmu každý ví, kde je klíč, a často dochází k zdánlivě nemožnému automobilovému závodu, aby jej získal. V románu uplyne mnoho let, aniž by kdokoli věděl, kde se nachází první klíč, dokud Parzival neobjeví oblast mimo svou školu, která vyžaduje, aby prošel kampaní Dungeons & Dragons, než porazil démona v přímé arkádové hře Joust. . Krátce po získání klíče se poprvé setkává s Art3misem, který se téměř měsíc pokoušel porazit démona v Soust.
  • Při detailním záběru na Hallidaye v jeho rakvi jsou ubikace nad jeho očima z roku 1972, téhož roku, kdy se narodil autor knihy Ernest Cline.
  • V románu postava Ultramana z "Urutoraman: Kûsô tokusatsu shirîzu" (1966) hrála klíčovou roli ve vyvrcholení příběhu. O práva postavy se však vedl soudní spor, a tak ji film nahradil Železným obrem ze filmu "Železný obr" (1999).
  • Daito zůstává naživu po celý film, zatímco v knize je zavražděn IOI jak v Oasis , tak ve skutečném světě.
  • Nefritový klíč se ve filmu získává prožitím určitých scén z filmové verze "Osvícení" (1980). V románu je měděný klíč použit k otevření první brány, což vyžaduje, aby hráč prožil a odrecitoval celý film "Válečné hry" (1983).
  • Scéna, kdy Železný obr mizí v lávě a dává palec nahoru, je odkazem na scénu z filmu "Terminátor 2: Den zúčtování" (1991), kde T-800 dělá stejné gesto, když je spuštěn do kádě s roztavenou ocelí.
  • Svatý ruční granát použitý v závěrečné bitvě je odkazem na Svatý ruční granát Antiochie z filmu "Monty Python a Svatý Grál" (1975) a také na zbraň z her Worms. Ve třetí bráně hraje důležitou roli film "Monty Python a Svatý Grál" (1975) ve výchozím románu.
  • Ve filmu Wade dostává svou minci Extra Life od Kurátora. V knize ji vyhrává za objevení a zvládnutí skryté arkádové verze PAC-MANA.
  • Když Šestka IOI napadne Parzivala a Art3mise v tanečním klubu Distracted Globe, Art3mis se brání pulzní puškou M41A1 z filmu "Vetřelci" (1986). Je také vidět, jak používá Lawgiver z filmu "Soudce Dredd" (1995).
  • V jednu chvíli ve filmu gang přejde do simulace hotelu z "Osvícení" (1980). Ve skutečném životě byl Steven Spielberg blízkými přáteli s režisérem filmu "Osvícení" Stanleym Kubrickem. Spielberg dokonce jednou nazval scénu, kde Wendy najde Jackův román, jako „skvělý příklad kontraintuitivního směru“.
  • Vesmírná loď Daito přilétá během poslední bitvy se Sorrentem, je „Serenity“, nákladní loď třídy světlušek z oblíbeného, ​​ale krátkotrvajícího televizního pořadu "Firefly" (2002) a jeho filmového pokračování "Serenity "(2005).
  • Přestože je Wade Watts nebo jeho avatar Parzival součástí High Five, nikdy se jim nepodaří high five dokončit: vždy zůstanou viset.
  • Ve scéně, kde Halliday a Morrow diskutují o schůzce s Kirou, Hallidayův monitor ukazuje, že pracuje na stavbě pokoje 237 ve filmu "Osvícení "(1980).
  • Samantha změní svého Avatara, aby zobrazil své mateřské znaménko ve skutečném světě, než vystřelí Mecha-Godzillovi oko, aby Sorrento přesně věděl, kdo je, jako pomstu za svého otce, který zemřel v jednom ze Sorrentových věrnostních center.
  • Když se Hi-Five nabourá do ponorného modulu Sorrenta jako OASIS reprodukce jejich skutečného já, jejich oči vydávají jantarovou záři. Toto je odkaz na světelný efekt používaný k rozlišení mezi lidmi a replikanty v "Blade Runner" (1982).
  • V Hallidayově oznámení o smrti je jeho rakev stejná fotonová torpédová trubice, ve které je Spockovo tělo umístěno na konci "Star Trek II: Khanův hněv" (1982). To předznamenává, že Hallidayovo tělo stejně jako Spock zemřelo, ale jeho mysl je stále zachována: Spockova mysl byla před svou smrtí přenesena do jiné osoby, zatímco Halliday nahrál své podvědomí do OASIS.
  • Spielberg spolupracoval se společností Industrial Light & Magic (ILM) na vizuálních efektech filmu a třikrát týdně se s ní scházel na tři hodiny. Významná část filmu se odehrává ve virtuálním prostoru podle hotelu Overlook z filmu "Osvícení " (1980). Jednalo se převážně o digitální rekonstrukci filmu s využitím vysoce kvalitního telecinu původního filmu, což jim dávalo určitou volnost nových úhlů kamery a záběrů, které bylo možné z této rekonstrukce vytvořit. Výsledný film obsahuje kombinaci původních záběrů z Osvícení a dodatečné práce ILM. Pouze u několika scén v této sekvenci, které se týkaly skutečných herců, jako je například vystoupení dvojčat Gradyových, museli postavit věrnou reprodukci kulis filmu "Osvícení ", aby herci mohli interagovat. Nakonec byla sekvence dodatečně zpracována, aby se do ní vneslo filmové zrno a další efekty stárnutí, díky nimž byly nové záběry k nerozeznání od původního filmu. Společnost ILM musela také věrně vytvořit digitální rekonstrukce několika kulturních odkazů, které se objevují v celém filmu, včetně stroje času DeLorean, Železného obra, Chuckyho a King Konga, který byl vytvořen podle verze této postavy z roku 1933. Tyranosaurus Rex z Jurského parku byl také ztvárněn podle stejného základního modelu, který společnost ILM vytvořila již dříve při výrobě původního filmu.
  • Aechův/Helenin náklaďák je Utilimaster Aeromaster 'Drone Spitter''.
  • Samantha má na sobě tričko s kresbou z alba 'Unknown Pleasures' od Joy Division.
  • VR, která byla použita k plánování filmů, jako je tento film a "Rogue One: A Star Wars Story" (2016), se zdá být nástrojem, jehož popularita mezi filmaři jen poroste. "Je to v prvních dnech," říká Stockhausen, "ale myslím, že se to stane rutinní součástí procesu."
  • Po filmech "Duel" (1971), "Purpurová Barva" (1985) a "Most špiónů" (2015) to bylo počtvrté, kdy hudbu k filmu Stevena Spielberga nesložil John Williams.
  • Procházení virtuálního náhledu plánovaných scén nejen Spielbergovi umožnilo zvážit kreativní možnosti, jako jsou úhly a osvětlení, ale také Stockhausenovi umožnilo ujistit se, že soubor bude splňovat praktické aspekty. "Bylo skvělé, že jsem mohl říct, je to jako správná velikost?" říká Stockhausen. "Můžeme akci umístit sem a zinscenovat, nebo musíme provést nějaké úpravy? To bylo ohromně užitečné."
  • Jako James Halliday byli zvažováni častí spolupracovníci Stevena Spielberga : Tom Cruise a Tom Hanks.
  • Drobná auta na hromadách byla Zagato Vulpes, nejmenší elektromobil na trhu; před IOI byla řada Renaultů Twizys, rovněž elektrických, ale dostatečně velkých, aby se tam vešli dva.
  • Během scény v tanečním klubu, kde i-R0k říká dívkám, aby opustily stánek, hraje píseň „Blue Monday“ od New Order. Ve filmu "Písen pro nevěstu" (1998) (což je další film hluboko v triviálnosti 80. let) hraje stejná písnička, když Adam Sandler a jeho spoluhráči jsou ve velmi podobném tanečním klubu v téměř identickém stánku.
  • Jane Douglas z videoherního YouTube kanálu Outside Xbox (2012) je v tomto filmu komparzistka. V prvním traileru sedí hned za chlapem s čísly 665312 na helmě.
  • Úvodní obrazovka pro Oasis je velmi podobná úvodní obrazovce Nerve Gear z anime "Sword Art Online" (2012), barvy létají směrem k divákovi a objevuje se logo. Sword Art Online má velmi podobný koncept jako Ready Player One, ale není jasné, zda to byla reference nebo jen náhoda.
  • Nick Robinson a Nat Wolff byli zvažováni pro roli Wadea Wattse/Parzivala před obsazením Tye Sheridana.
  • „Ready Player One“ je fráze z dob klasických videoher.
  • Kdykoli má Sorrento nebo jeho avatar kravatu ve filmu, je na té kravatě nápis „NSIOI“. „NS“ znamená „Nolan Sorrento“ a IOI je jeho společnost.
  • První film Stevena Spielberga, který na domácím trhu vydělal přes 100 milionů dolarů od filmu "Lincoln" (2012).
  • Závodní vozidla pro virtuální realitu provádějí stejný spirálový skok jako James Bond v živé akci ve filmu "Muž se zlatou zbraní" (1974).
  • Teorie, kterou Aech uvádí o tom, kým by Art3mis vlastně mohla být, je téměř totožná s tím, co si Wade říká v románu, aby se udržel při zemi (nebo se o to alespoň snaží), také říká Art3mis, že by mohla být tím, kým je, když si povídají/flirtují.
  • V Aechově garáži je červená vesmírná loď v pozadí vesmírná loď Swordfish z Cowboy Bebop, ale s delší přední přídí a motorem posazeným dále než v anime. Je to stejné jako model vedle obědové krabice plné modelů vesmírných lodí.
  • Po obsazení Tye Sheridana se objevily určité kontroverze. Castingový web Cast It Talent inzeroval, že film hledá „neznámý talent“ pro hlavní roli. Několik lidí poslalo konkurzní videa v naději, že budou obsazeni. Když se necelý den po skončení castingové kampaně objevily zprávy o obsazení Sheridana, reakce lidí, kteří se zúčastnili konkurzu, se pohybovala od pochopení, že pravděpodobně nebudou vybráni, až po pobouření, protože měli pocit, že jim někdo lhal.
  • IOI rig room je příkladem toho, jak jsou skutečné kulisy a CG technologie zapleteny do moderních filmů, jako je Ready Player One. Byl postaven jako tradiční fyzická sada, ale výsledné záběry byly poté vylepšeny rozšířením digitální sady, aby vypadaly větší (a chladnější). A ještě předtím, než byla skutečná scéna postavena, vytvořili filmaři verzi pro VR, aby viděli, jak bude skutečná věc vypadat.
  • Jedna z prvních akčních scén zahrnuje obrovský závod virtuální verzí Velkého jablka, který by mohl být filmovým divákům povědomý. „Hodně jsme se bavili tím, jaké ikonické budovy a billboardy z filmů z 80. let, které se odehrávají v New Yorku, bychom tam mohli jen tak pro zábavu umístit,“ vzpomíná Stockhausen. Namátkou uveďme příklad: když se pozorně podíváte, můžete spatřit budovu z komedie Dustina Hoffmana Tootsie z roku 1982. Nebo se podívejte, jestli v designu archivu Oasis na jiném místě filmu nepostřehnete odkazy na prostředí knihovny z filmu Snídaňový klub.
  • Výroba měla začít v červenci 2016. Scenárista Zak Penn 1. července 2016 na Twitteru oznámil, že první týden natáčení byl dokončen. V srpnu a září 2016 probíhalo natáčení v anglickém Birminghamu; to zahrnovalo i ulici Livery Street v oblasti Jewellery Quarter ve městě, která byla hojně využívána, včetně honičky s dodávkou, která se odehrává ke konci filmu. Honička byla sestříhána tak, aby ulice vypadala delší, než ve skutečnosti je. Hostel pro baťůžkáře Hatters, který se rovněž nachází na Livery Street, byl použit pro interní natáčení scény ve sklepě. Využito bylo také parkoviště Ludgate Hill na Lionel Street, na kterém byly částečně postaveny karavanové domy, a plánovaný výbuch zde způsobil, že některé místní podniky a domy zavolaly záchrannou službu, protože produkční tým nebyl předem upozorněn. Mezi další lokace ve městě patřila bývalá průmyslová oblast Digbeth ve střešní scéně s výhledem na panorama centra Birminghamu. Některé významné budovy ve městě byly vymazány a nahrazeny budovami CGI, aby vytvořily dystopické Ohio v roce 2045. Hlavní natáčení skončilo 27. září 2016.
  • Ačkoli se film má odehrávat v Columbusu, Ohio, ve skutečnosti tam nejsou žádné scény (kromě novinových výstřižků ve Wadeově pokoji), které by to potvrdily, kromě jedné, kdy se Wade poprvé setká se Samanthou v reálném životě a dívá se na panorama města. z dálky. Panoramatický záběr, přestože vypadá obecně, má dvě identifikovatelné budovy Columbus, LeVeque Tower a Huntington Center....které jsou na obou stranách fiktivní budovy IOI. LeVeque Tower může být také krátce vidět v úvodním záběru "The Stacks" daleko v pozadí.
  • Když Halliday hledá velikonoční vajíčko, uvidíte „krabici na pizzu“ Mac LC. Původní Mac v roce 1984 způsobil revoluci jak v grafickém uživatelském rozhraní, tak v operačních systémech, integraci OD a hardwaru a počítačové grafice. LC v roce 1990 znamenal další revoluci na straně Maců a uvedení OS7 o několik měsíců později zcela změnilo počítačové rozhraní a bylo přímou inspirací pro Windows 95. Byl také nesmírně populární mezi kreativci v oblasti grafiky, videa a 3D. Samozřejmě, že spolu s řadou herních stanic, počítačů s Windows a linuxových krabic by jedním z prvních Hallidayových odrazových můstků na cestě k vytvoření Oasis.
  • Jde o první film režírovaný Stevenem Spielbergem pro Warner Bros. Pictures od "A.I. Umělá inteligence" (2001).
  • V ústředí IOI se na obrazovce v kontrolní místnosti „fanboye“ zobrazuje digitální ostrov Manhattan. To je stejné jako na začátku filmu "Útěk z New Yorku" (1981).
  • Šedý Renault AVANTIME přejíždí obrazovku zprava doleva, než uvidíme skrývající se Aechův/Helenův náklaďák. Avantime byl futuristický vůz, který Renault uvedl na trh v roce 2000. Název pochází z francouzského slova „avant“, které znamená „vpřed“, a anglického slova „time“. V továrně Matra bylo vyrobeno pouze 8450 kusů a prodalo se jich něco přes 5000. V roce 2045 vypadá stále futuristicky.
  • VR nepomohla jen filmařům s plánováním virtuálních prostředí. Získali také digitální náhled fyzických sad, které plánovali postavit. „Když stavíte obří kulisu pro normální produkci,“ vysvětluje Stockhausen, „stavíte modely a děláte skicování, jen abyste se ujistili, že jsou všichni na stejné vlně. ." Než tedy jediné kladivo zasáhlo hřebík, tým vykouzlil virtuální procházky plánovanými reálnými scénami, jako je kancelář darebáka Nolana Sorrenta nebo pracovna IOI.
  • Elle Fanning a Lola Kirke byly zvažovány pro roli Art3mis před obsazením Olivie Cooke.
  • Kritik popsal román, jehož je film adaptací, jako „Matrix se setkává s Willy Wonkou a továrnou na čokoládu“.
  • První film Stevena Spielberga, který měl od filmu "Hook" (1991) natočený 70mm film.
  • Film zahrnuje hledání „velikonočních vajíček“ (skryté odkazy) a samotný film se otevřel o velikonočním víkendu.
  • Když Z, Artemis a Aech poprvé vejdou do Aechova obchodu, sedí u zdi Pee Weeho kolo z filmu "Pee Weeho velké dobrodružství".
  • Art3mis přidá své mateřské znaménko do svého avatara poté, co se setkala s Parzivalem ve skutečném životě.
  • Hallidayova společnost se jmenuje „Gregarious Games“. Slovo „společenský“ odkazuje na to, že jste součástí komunity a užíváte si společnost jiných lidí, o čemž je OASIS.
  • Zdá se, že velká část Parzivalovy řeči těla, zejména jeho chraptivého chvástání při prvním setkání s Art3mis, je založena na ztvárnění Teda "Theodora" Logana Keanu Reevese ve filmu "Skvělé dobrodružství Billa a Teda" (1989) - film, na který se odkazuje během Parzivalovy první návštěvy Halliday's Journal, když Halliday navrhne Ogdenu Morrowovi, že by možná měli jít dozadu místo dopředu, a dodává: "Bill a Ted to udělali!"
  • Pasáž ze zdrojového románu popisuje Wadeovu posedlost a „výzkum“ Anorakova almanachu, Hallidayova deníku plného odkazů na knihy, filmy, televizní pořady, hudbu a videohry z 80. let. Jednou z filmografií, které Wade studoval z Almanachu, byl Steven Spielberg.
  • Tracer z populární videohry "Overwatch" (2016) namluvil Cara Theobold, která je také hlasem Tracera ve hře. Na jednom místě v klubu Distracted Globe je také Tracer viděn tančit se ženou, což je odkaz na komiks "Overwatch", který odhalil, že Tracer je lesba.
  • Ernest Cline byl pro svůj román silně inspirován animovaným filmem "Samâ wôzu" (2009), který však ve filmu není zmíněn i přes jiné anime odkazy.
  • Když se Wade a Samantha setkají, má na sobě originální tričko Peter Saville, design použitý na přebalu alba Joy Division „Unknown Pleasures“. Aktuální cena trička je 310 $.
  • Namísto toho, aby byl ILM postaven na skutečné zvukové scéně, vytvořil kulisy scén Oasis jako trojrozměrné počítačem generované (CG) konstrukty. Virtuální realita vstoupila do procesu, když tvůrci chtěli získat lepší pocit z CG prostředí, než z pohledu na ně na obrazovce. Spielberg a Stockhausen si nasadili VR headsets, aby toho dosáhli, a vstoupili do virtuálního prostředí stejně jako postavy ve filmu. VR jim umožnila upravit osvětlení, zvážit úhly kamery a zjistit, zda prostředí vyhovuje jejich účelům více pohlcujícím způsobem než pouhým pohledem na koncepční umění. "Je to skoro jako být na skutečné scéně," říká Stockhausen.
  • Hlavním tahákem filmu je závratná kombinace oblíbených popkulturních odkazů, jako je kultovní DeLorean z "Návratu do budoucnosti" závodící na motorce z filmu Akira. Naplnit film vhodnými odkazy bylo zábavné i pro tvůrce, říká Stockhausen, který popisuje: „Sedli jsme si se Stevenem a řekli si, kdybys mohl závodit s jakýmkoli autem z filmové historie, co by to bylo? A sepsali jsme seznam čistě podle fantazie Willyho Wonky, co bys chtěl.“ Samozřejmé věci, jako je DeLorean, který hraje ve vyprávění velkou roli, musel nejprve schválit usilovně pracující právní tým filmu. Později pak byla vytvořena detailní verze „Oasis“ ve vysokém rozlišení, a právě v těchto davových scénách a v místech, kde se postavy potloukají, mohli tvůrci přihodit spoustu zábavných velikonočních vajíček, které se jen tak mihnou. „Když se podíváte opravdu pozorně,“ říká Stockhausen, “jsou tam různé úžasné vesmírné lodě z různých filmů a na stěnách jsou různé věci.“
  • Freddy Kruger může být krátce viděn, jak skáče na obrazovku, než je zastřelen během montáže na začátku.
  • Ke konci filmu jsou Hallidayova poslední slova „Děkuji, že hrajete mou hru“. Toto je možné přikývnutí/odkaz na "Super Mario 64" (1996), ve kterém Mario říká to samé po závěrečných titulcích: „Mockrát vám děkuji za hraní mé hry.“
  • Kurátor je podobný maskotovi vyhledávače Ask Jeeves z 90. let.
  • Wade Watts pojmenuje svou postavu z OASIS Parzival po Percivalovi, artušovském rytíři, který se proslavil pátráním po Svatém grálu, a zasvětí svůj život hledání velikonočního vajíčka Jamese Hallidaye. Na zadní straně Parzivalova kabátu je rytířský meč.
  • Logo IOI se velmi podobá symbolu portu monitoru na mnoha starších laptopech a počítačích.
  • Bylo poznamenáno, že na Ernesta Clinea měla při psaní knihy velký vliv "Rodinná pouta" (1982). Seriál se odehrával na předměstí Columbusu, kde se odehrává děj tohoto filmu.
  • Michael Keaton byl zvažován pro J.D. Hallidaye.
  • Sorrento je jediná postava, která se neobtěžuje vymýšlet jméno avatara a místo toho používá své skutečné jméno. To dále ilustruje jeho pohrdání Oázou a popkulturou obecně.
  • Art3mis používá to, co se zdá být "Lawgiver II" z celovečerní filmové adaptace soudce Dredda z roku 1995.
  • Wadeova adresa je Unit 56K, Columbus stacks. 56K označuje modem 56K.
  • V jedné scéně na konci filmu je vidět náhodný občan s futuristickou verzí náhlavní soupravy HTC VIVE VR. HTC se podílelo na propagaci filmu pomocí VR arkádových a domácích VR minizážitků Ready Player One VR s nejnovější dostupnou náhlavní soupravou VIVE.
  • Když Wade vysvětluje OASIS hned po části o planetě s kasinem, kamera přejíždí přes několik planet na cestě k místu, kde se rodí všichni avataři. Jedna z těchto planet se jmenuje Ludus, což je školní planeta, na které Wade, Aech a I-R0k v románu navštěvují virtuální školu.
  • Postava F'Nale Zandora v knize nebyla.
  • Když Parzival předváděl Aechovy věci Art3mis, zmiňuje „Harkonnen Drop-Ship“, která se může dostat „z Incipia do Arrakis“ ve velmi krátkém čase. Incipio je vstupním bodem do Oázy nacházející se v Sektoru 1 – její jméno se objevuje na centrální skokové bráně na začátku filmu a krátce na to se diváci poprvé setkají s Parzivalem, když kráčí po Incipiu a upravuje si vlasy. Arrakis je hlavní planeta z knižní série "Duna", která zjevně existuje také v Oáze, i když už nikdy není ukázána ani zmiňována.
  • Společnost Warner Bros. a producent Donald De Line získali práva na adaptaci románu Ernesta Clinea ještě v podobě galerií ve velmi agresivní soutěži, v níž 21. června 2010 porazili konkurenční studia Paramount Pictures a 20th Century Fox, hned následující den poté, co nakladatelství Random House získalo práva na vydání. Cline si v dohodě se studiem stanovil dvě podmínky: první pokus o napsání scénáře podle jeho knihy dostane on a Eric Eason; Cline chce, aby film režíroval Steven Spielberg.
  • Krátce je na výstavě zbraní v kanceláři Sorrenta vidět typická pistole (upravená Taurus 85), kterou nosí kapitán Malcolm Reynolds v seriálu "Firefly" (2002).
  • Kyklopové z filmu "Sindibádova dobrodružství" (1958) Raye Harryhausena je vidět během první scény s přihlášením a závěrečné bitvy.
  • Během závěrečné bojové sekvence filmu je krátce vidět Ruby Rose, hlavní hrdinku seriálu RWBY od Rooster Teeth Productions, jak se ohání svou kosou/odstřelovací puškou Crescent Rose.
  • Když Wade vidí Sorrentovo zařízení, zatímco je hologramem, říká, že vypadá jako obrovská koule pro křečky, což je stejný popis, jaký je uveden v knize při popisu zařízení OASIS Ogdena Morrowse v jeho domě, které hrdinové používají na konci příběhu.
  • V garážové scéně, kde Parzival předvádí lodě H Art3misovi, je na vozíku vidět model mečouna z "Kovboj Bebop: Lovec odměn" (1998).
  • Avatar Nolana Sorrenta, The Boss Man, vychází ze senátora Armstronga z videohry Metal Gear Revengeance.
  • Artemis, v řeckém náboženství bohyně divokých zvířat, lovu, vegetace, čistoty a porodu; Římané ji ztotožňovali s Dianou. Artemis byla dcerou Dia a Létó a dvojčetem Apollóna.
  • V úvodní scéně si Wade sundá brýle a položí je na historický kovový box na svačinu - Mistři vesmíru s He-Manem - z roku 1983.
  • Upoutávka obsahuje adaptaci písně „Pure Imagination“ od společnosti Ghostwriter Music z filmu "Pan Wonka a jeho čokoládovna" (1971). Obsahuje také část písně „Tom Sawyer“ od Rush.
  • Když jde Wade poprvé do klubu za Art3mis, má barman na hlavě čepici Devo z jejich slavného klipu Whip It.
  • Na konci první upoutávky přechází píseň „Jump“ od Van Halen do ukázky úvodní písně z filmů "Návrat do budoucnosti II" (1989) a "Návrat do budoucnosti 3" (1990).
  • Zdrojový román odkazuje na televizní seriál "Spaced" (1999), jehož spoluautorem je Simon Pegg a v němž hraje hlavní roli. Pegg ve filmu hraje Ogdena Morrowa.
  • Percival byl jedním z rytířů kulatého stolu krále Artuše, o kterém poprvé psal Chretien de Troyes, později Thomas Malory a Wolfram von Eschenbach. V legendě a filmu "Excalibur" (1981) se Percival z skromných začátků stal rytířem. On a ostatní rytíři kulatého stolu podnikají výpravu za nalezením (ve filmu do značné míry symbolického) „svatého grálu“, který oživí království krále Artuše. Jak již bylo zmíněno, kouzlo používané k aktivaci Orb of Osuvox je „Charm Of Making“ z filmu "Excalibur" (1981). Jméno Percival v němčině je ‚Parzival‘.
  • Alan Silvestri úzce spolupracoval s režisérem Stevenem Spielbergem, aby dosáhl správného směru pro původní hudební partituru, která by byla nejen charakteristická, ale zároveň by nenarážela na žádné odkazy na popkulturu z 80. a 90. let, a také evokovala a vylepšovala příběh a tón filmu. optimismu, nevinnosti, krásy a smyslu pro zázrak a staromódní dobrodružství, které mnoho hollywoodských filmů 80. a 90. let s velkým efektem využívalo. V rozhovoru pro „Entertainment Weekly“ řekl Spielberg o Silvestriho hudebním záznamu k filmu: „Zatímco všemožné kulturně ikonické odkazy zaplňují ‚Ready Player One‘, partitura, kterou složil Alan Silvestri, je zcela a opojně originální. Mnoho témat, která identifikují děj a charakter a jsou prodchnuty tak perkusivním adrenalinem a vzletnými strunami, že Alan způsobil, že 'Ready Player One' jako by letěl."
  • Aech dráždí Wadea: "Máš na sobě kostým z tvého oblíbeného filmu? Nebuď ten chlap." Toto je odkaz na "PCU - Univerzita nebo klášter"(1994), kdy Jeremy Piven říká Jonu Favreauovi: "Máš na sobě tričko kapely, kterou uvidíš? Nebuď ten chlap."
  • V budově Halliday Journals se na podlahách řad videoherních skříní nachází pouze kombinace her "Pole Position" (1982), "Asteroids" (1979), "Millipede" (1982), "Pong" (1972), "Missile Command" (1980), "Tempest" (1981), "Dig Dug" (1982) a jedna hra, která není od Atari: "Ms. Pac-man" (1981).
  • Ve scénáři se počítalo se zmínkou o "Blízká setkání třetího druhu" (1977), kterou však Sony Pictures vetovalo, přestože šlo o jeden z prvních filmů režiséra Stevena Spielberga.
  • Ernest Cline založil vztah Jamese Hallidaye a Ogdena Morrowa na zakladatelích Applu Stevu Jobsovi a Stevu Wozniakovi. Nicméně Cline řekl, že primární vliv na postavy technopreneurů je založen na:n Nolan Sorrento (Nolan Bushnell, zakladatel Atari)James Halliday (Howard Hughes a Richard Garriott aka Lord British / vývojář Ultima)Ogden Morrow (Harry Knowles, zakladatel Ain't It Cool News)
  • Dvě čtvrtky umístěné nad očima Jamese Hallidaye pocházejí z roku 1972. V tomto roce se narodil Halliday a vznikla první komerčně úspěšná videohra Pong od společnosti Atari. Cena hry: 25 centů
  • Další odkaz Stevena Spielberga je k vidění v Hallidayově podkroví, kde je na zdi plakát "Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy" (1981).
  • Poslední puška, kterou Artemis zplodí, je útočná puška Lancer s bajonetem s motorovou pilou z her Gears of War.
  • Toshirův virtuální avatar 'Daito' je samuraj, který se podobá legendárnímu japonskému herci Toshiro Mifuneovi, který během své dlouhé významné kariéry hrál samuraje v mnoha filmech.
  • Uvedení filmu bylo naplánováno na 15. prosince 2017. Bylo posunuto na 30. března 2018, aby se vyhnulo konkurenci s "Star Wars: Poslední z Jediů" (2017).
  • V pozadí první scény v obchodě je vidět TARDIS z "Doctora Who" (1963).
  • Když se Sorrento setká s I-R0kem o orbu, je vidět havarovaná loď z George Pal verze "Válka světů" (1953), která vydává původní zvuky.
  • I ty nejmenší odkazy musely být odstraněny právním týmem, což znamenalo, že ikony ve filmu se mírně liší od těch, které jsou uvedeny v knize. "Určitě byly některé věci, které jsme nemohli získat, ale nechci je zmiňovat, protože jim nechci dát tisk," směje se Stockhausen. Jedno zřejmé opomenutí v knize je klasická japonská postava Ultraman, i když byla vynechána kvůli dlouhotrvajícímu sporu o to, kdo vlastní práva, spíše než proto, že tvůrci odmítli povolení. Taková opomenutí byla smíšená, říká Stockhausen. "To, že jsme nebyli schopni mít tento majetek, nás přinutilo udělat hloubku toho, jaká by byla konečná věc," trvá na svém. "Kdybychom mohli použít jakéhokoli obřího robota, co bychom chtěli? Pokaždé, když jsme nemohli něco získat, nutilo to hlubší diskusi o tom, co by bylo lepší."
  • O režii tohoto filmu uvažovali Christopher Nolan, Robert Zemeckis, Matthew Vaughn, Peter Jackson a Edgar Wright.
  • Když byl Wade vyslýchán ohledně Hallidayových drobností, odpověděl, že Hallidayovou oblíbenou postavou Goldeneye pro více hráčů byl Oddjob. Programátoři Goldeneye poznamenávají, že Oddjob byl velikonoční vajíčko, protože automatické zaměřování bylo špatně zkalibrováno, ale nebylo vyřešeno, takže bylo obtížné jej zasáhnout.
  • Do některých kin odesláno pod pseudonymem „Deep Blue“. Deep Blue byl superpočítač, který se nejvíce proslavil hraním šachů proti a porážením šachového velmistra Garryho Kasparova.
  • Ve filmu jsou postavy ze stálic popkultury 80. a 90. let, včetně "Železný obr" (1999), "Tron" (1982), "Akira" (1988), "Pán prstenů: Společenstvo prstenu" (2001), "Návrat do budoucnosti" (1985), "Noční můra v Elm Street" (1984), "Tomb Raider" (1996) a "Duke Nukem" (1991).
  • Kurátor, který provází lidi kolem Halliday's Journal, je založen na Arthuru Treacherovi, který je nejlépe známý hraním komorníků a dalších britských rolí.
  • Během scény uvnitř obchodu, v pozadí můžete vidět létající RV ze "Vesmírná tělesa"(1987), EVA modul z roku "2001: Vesmírná odysea" (1968), Colonial Viper z "Hrdinové z galaxií" (1978), hvězdnou stíhačku od "Buck Rogers in the 25th Century" (1979), ED-209 od "RoboCop" (1987), a nakladač od "Vetřelci" (1986).
  • Steven Spielberg natočil "Akta Pentagon: Skrytá válka" (2017), zatímco čekal, až Industrial Light & Magic vytvoří téměř 1500 digitálních efektových záběrů pro tento film. Další filmy, které režíroval, když byl dříve natočený film v postprodukci prostřednictvím ILM, byly "E.T. - Mimozemšťan" (1982) během "Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy" (1981) a "Schindlerův seznam" (1993) během "Jurský park" (1993) (oba filmy byly distribuovány Universal Pictures a vyšly téhož roku 1993).
  • Když Ogden Morrow dorazí, tvrdí, že přiletěl na kouzelných saních. V knize byl Morrow popsán jako připomínající Santa Clause.
  • Ve scéně, kde diskutují o možné skutečné osobnosti Art3mise, je na zrcadle obrázek Wila Wheatona. V knize je Wil viceprezidentem uživatelské rady Oasis. Četl také zvukovou knihu Ready Player One, druhý román Ernesta Clinea, Armada, a pokračování RP1 Ready Player Two.
  • Během závodní sekvence je vidět vývěsní štít divadla. Je na něm napsáno „Schwarzenegger Jack Slater III“. Jedná se o narážku na film Arnolda Schwarzeneggera "Poslední akční hrdina" (1993), jehož autorem je rovněž Zak Penn. Podle Penna byla tato přitakání neúmyslná a byla zařazena pracovníky ILM na návrh spoluautora scénáře Ernesta Clinea. Sám Penn o ní před zveřejněním prvního traileru nevěděl.
  • Během garážové scény můžete vidět kopii robota ED209 z "RoboCop" (1987).
  • Avatar Halliday's Oasis se jmenuje „Anorak“. V britské angličtině je to mírně hanlivý slangový výraz pro někoho s obsedantním a komplexním zájmem o určitý aspekt popkultury, koníčka nebo speciální či úzce specializovaný předmět. Tato úroveň obsedantního fandomu je smyslem postavy Hallidaye a jeho stvoření Oázy.
  • Během klubové scény, kdy se Parzival a Art3mis setkají, je vidět velitel Shepard z videoherní trilogie Mass Effect, jak trapně tančí. Toto je zpětné volání do hry, kde běžícím vtipem je Shepardova neschopnost tančit.
  • Boba Fett je v baru, kde se dělá taneční číslo.
  • Hudbu měl původně skládat dlouholetý spolupracovník Stevena Spielberga John Williams. Kvůli konfliktům v plánování při práci na dalším Spielbergově filmu "Akta Pentagon: Skrytá válka" (2017) však odešel a vedení převzal Alan Silvestri. Toto byl teprve třetí film, kde Spielberg nespolupracoval s Williamsem.
  • Oasis je vlastně zkratka. Je to zkratka pro ontologicky antropocentrickou senzorickou imerzivní simulaci. Toto je zmíněno ve zdrojovém románu Ernesta Clinea, ale není zmíněno ve filmu.
  • Během natáčení si Spielberg nasadil headset pro virtuální realitu a procházel se po virtuálních kulisách s virtuální kamerou, ležel na podlaze a zkoušel úhly kamery a nastavoval záběry. „To je šílené,“ podivoval se.
  • Návěsem, který blokuje silnici uprostřed úvodního závodu, je kamion Jacka Burtona ve "Velké nesnázi v Malé Číně" (1986).
  • Tým expertů na popkulturu, kteří pomáhají Sorrento lovit Hallidayovo velikonoční vajíčko, se ve filmu nazývá „oologové“. Oologie je skutečná věda, která studuje a sbírá ptačí vejce.
  • Krabice s Osuvoxovým kouzlem je stejná, v jaké je Gizmo, když ho dostává Billy ve filmu "Gremlins"(1984).
  • Steven Spielberg je zmíněn (spolu s některými jeho filmy) ve zdrojovém románu Ernesta Clinea. Spielberg prohlásil, že tyto odkazy odstraní, i když některé jako Tyrannosaurus Rex a mimozemská loď z "Válka světů" (2005) se objevují.
  • Během prvního závodu, kdy se Batmobil z roku 1966 zastaví smykem, má zvukový efekt smyku stejnou kadenci jako Na na na na na na na na z úvodních titulků k tématu Batman TV.
  • Kolem 35. minuty je Halliday zobrazen na obálce časopisu WIRED s QR kódem. Kód je čitelný a odkazuje na doprovodný článek o Halliday (červenec 2018).
  • Parzival sice řídí DeLorean z filmu "Návrat do budoucnosti", ale červená světla na přední mřížce vozu, která se otáčejí dozadu a dopředu, jsou připomínkou KITTa ze seriálu "Knight Rider", který byl zase připomínkou Cylonů z původního seriálu "Battlestar Galactica" (oba seriály produkoval Glen Larson).
  • Art3mis používá pulzní pušku M41A z filmu Vetřelci jako svou oblíbenou zbraň v Oáze.
  • Během závodní sekvence, kdy se objeví King Kong, se hraje téma z původního filmu z roku 1933, který složil Max Steiner.
  • Parzivalův pás v Oáze má logo "Hromkočky" (1985). Samotný pás je stejného stylu jako Han Solo.
  • Zemeckisova kostka je pojmenována po režisérovi Robertu Zemeckisovi. Když je kostka aktivována, hraje hudba z trilogie "Návrat do budoucnosti" (1985) v režii Zemeckise. Alan Silvestri složil hudbu jak k trilogii "Návrat do budoucnosti", tak k tomuto filmu.
  • Kouzlo pro použití Orb of Osuvox je z filmu "Excalibur". V moderní irské gaelštině je to "Anáil nathrach, ortha bháis je beatha, do chéal déanaimh", což znamená "Hadí dech, kouzlo smrti a života, tvé znamení stvoření."
  • Kromě samozřejmých vozů Yetti, Delorean a Akira se závodu zúčastnily také vozy Mach 5, Batmobil, dodávka A Team, V8 Interceptor, Christine, Porkchop Express z filmu Velké nesnáze v malé Číně a Trans-Am z filmu Smokey a bandita, obytný vůz z filmu Vesmírné koule.
  • Steven Spielberg v rozhovoru řekl, že jde o třetí nejtěžší film, který ve své kariéře natočil, hned po "Čelisti"(1975) a "Zachraňte vojína Ryana" (1998).