Zajímavosti o Spotlight

82%

Zajímavosti 84

  • Po většinu filmu je na šálku Dunkin' Donuts na stole Matta Carolla ikona programu „DD Perks“, který byl zaveden v roce 2014.
  • V odpočívárně/kavárně Globe je několik výrobků s logy zavedenými po roce 2001. Například malé sáčky Doritos mají logo z roku 2013 a lednice Pepsi má logo z roku 2008
  • Nejméně dvakrát je pan Rezendes viděn, jak pije láhev „New England Style IPA“. Tento druh piva se před začátkem roku 2010 nevyráběl.
  • V pozadí je vidět Starbucks, když některé postavy přechází ulici. Společnost Starbucks přišla do Bostonu v roce 1994, kdy koupila společnost The Coffee Connection.
  • Některé postavy používají termín „9/11“ pro označení teroristických útoků z 11. září 2001, které byly velmi nedávné. Termín 11. září se však začal používat téměř bezprostředně poté. Dne 13. září 2001 vyhlásil deník New York Times The New York Times 9/11 Neediest Fund, „speciální kampaň na získání peněz pro oběti útoku na Světové obchodní centrum“.
  • V seznamu měst (před titulky) je španělské město Granada napsáno chybně „Grenada“.
  • V předposlední scéně se oba reportéři objeví u Globe a zaparkují vedle sebe. Obě jejich auta mají massachusettské poznávací značky se sedmi číslicemi. Massachusetts nikdy nemá na poznávacích značkách více než šest číslic.
  • Když spolu Mike Rezendes a Mitchell Garabedian mluví před soudní budovou a Michell Mikeovi říká o čtrnáctistránkovém dokumentu, má Mike tašku přes rameno. Taška zmizí v další scéně, kdy Mike spěchá zpět do kanceláře Globe.
  • Když Sacha Pfeifferová vede v kavárně rozhovor s obětí, dělá si poznámky do poznámkového bloku. V jednu chvíli je napsáno jen několik řádků, v dalším záběru je blok plný poznámek a ve třetím záběru je vidět několik napsaných řádků.
  • Když si Rezendes a Garabedian povídají před soudní budovou, zatímco Garabedian obědvá, prochází kolem nich na začátku scény a na jejím konci směrem od kamery vysoká blondýnka v šedém obchodním obleku.
  • Stefanie Drummond: Jako Sheila.
  • Ben Bradlee Jr.: Jako reportér s poznámkovým blokem poslouchajícím své fiktivní já, kterého hraje John Slattery, po útocích z 11. září.
  • Richard Jenkins: Jako hlas psychiatra a bývalého kněze Richarda Sipea, neuveden.
  • Patrick McSorely, který Mikeu Rezendesovi vypráví podrobnosti o svém sexuálním zneužívání, později ve spolupráci se svým právníkem Mitchellem Garabedianem svědčil proti kardinálu Lawovi a církvi. Pomáhal také podporovat další oběti, včetně několika svých přátel z dětství. Jak je zobrazeno ve filmu, McSorely se uchýlil k drogám a alkoholu, aby se s nimi vyrovnal. V roce 2004 zemřel ve věku 29 let na předávkování drogami.
  • 23. srpna 2003 byl ve věznici Souza-Baranowski Correctional Institution (nyní Massachusetts Correctional Institution - Shirley) v Shirley ve státě Massachusetts zavražděn spoluvězněm odsouzený římskokatolický kněz John J. Geoghan. Vzhledem k tomu, že jeho odsouzení (za osahávání chlapce ve veřejném bazénu) bylo předmětem odvolacího řízení a on zemřel dříve, než bylo o odvolání rozhodnuto, bylo jeho odsouzení automaticky zrušeno. Tři soudci, kteří rozhodnutí vydali, uvedli, že se řídili pokyny Nejvyššího soudního dvora a že zrušení odsouzení je „obvyklou praxí soudů v tomto Commonwealthu za takových okolností“. Když Sašova babička čte článek v novinách, je na něm výrazně zobrazena Geoghanova fotografie.
  • Ačkoli to film nikdy nezmiňuje, Boston Globe získal v roce 2003 Pulitzerovu cenu ve veřejné službě za články zpravodajského týmu Spotlight o zakrývání sexuálního zneužívání v církvi. Citace ceny zněla: "Za odvážné, komplexní pokrytí sexuálního zneužívání kněžími, úsilí, které prorazilo tajemství, vyvolalo místní, národní a mezinárodní reakce a vyvolalo změny v římskokatolické církvi."
  • Film je popsán v duchu klasického publicistického filmu "Všichni prezidentovi muži" (1976).
  • První nezávislý film produkovaný společností Open Road Films, který získal Oscara za nejlepší film.
  • Film začíná v roce 1976 a končí na začátku roku 2002.
  • Když Sacha Pfeiffer dělá rozhovor s Joem Crowleym v kavárně, zmíní se o „otci Shanleym“. Filmová adaptace hry Johna Patricka Shanleyho "Pochyby"(2008) se soustředí na obvinění kněze ze sexuálního zneužívání.
  • Když se Michael Keaton poprvé setkal s Walterem Robinsonem těsně po Svátku práce v baru hotelu Greenwich v New Yorku, podali si ruce a Keaton nakrčil čelo a řekl: „Víte, vy opravdu nemáte takový bostonský přízvuk.“
  • V jedné scéně se Mitchell Garabedian (Stanley Tucci) ptá Michaela Rezendese (Mark Ruffalo), zda je italského původu. Rezendes je Portugalec, ale Ruffalo je Ital.
  • Ve scéně, kde se Walter setkává s Baronem poprvé v restauraci, Baron čte knihu Dana Shaughnessyho "The Curse of the Bambino". Liev Schreiber, který hraje barona, namluvil dokument HBO "Reverse of the Curse of the Bambino" (2004).
  • Postavu Patricka McSorleyho můžeme ve filmu vidět hned dvakrát. Nejprve v kanceláři svého právníka, kde Marku Ruffalovi odhalí své zneužívání v minulosti. Za druhé, když je Ruffalo v taxíku a mluví s Robbym o vyzvednutí usvědčujících důkazů. McSorley je vidět, jak tlačí své dítě na houpačce na hřišti.
  • Když byl dotázán na nejnovější zprávy o útocích na dvojčata, pracovník Globe řekl, že to bylo „vrtulové letadlo“. Zpočátku docházelo k velkým dohadům a nedorozuměním. Původně bylo hlášeno, že „dvoumotorové letadlo“ zasáhlo (první) věž. Reakce veřejnosti byla, že se jedná o malé dvoumotorové vrtulové nebo turbovrtulové dojíždějící nebo soukromé letadlo. Až když byla veškerá pozornost a všechny zpravodajské kamery zaměřeny na první věž, druhé letadlo narazilo do druhé věže, což vizuálně potvrdilo, že se jedná o dvoumotorová dopravní letadla.
  • Zařazeno mezi „1001 filmů, které musíte vidět, než zemřete“, editoval Steven Schneider.
  • Ve hře Red Sox říká Ben Bradlee, Jr. Mikeovi, že příběh o zneužívání církve „zní slabě“. To odpovídá frázi, kterou použil Bradleeův otec ve filmu "Všichni prezidentovi muži" (1976), když Woodwardovi a Bernsteinovi vypráví, že příběh Watergate „se cítí hubený“.
  • Mitchell Garabedian se objeví v 7 scénách a pětkrát tvrdí, že je „velmi zaneprázdněn“ nebo „nemám čas“.
  • Baron se hned na začátku zmiňuje o klesajícím nákladu a odvolává se na konkurenci jiných médií, včetně internetu. To je posíleno ve scéně, v níž Ben Bradlee Jr. svolává všechny reportéry, aby sledovali televizní zprávy o útocích z 11. září, které se vysílaly v přímém přenosu. Skutečnost je taková, že každý, kdo byl toho rána doma, zapnul televizi a každý, kdo byl v práci, skočil na internet, aby sledoval nejnovější zprávy i živě vysílané videozprávy prostřednictvím několika málo zdrojů, které byly v té době k dispozici, jako například MSNBC. Co se týče předplatitelů novin, většina z nich si musela počkat na následující ráno, aby si mohla přečíst zprávy, ačkoli některé noviny vydaly speciální vydání, která byla doručována domů. Jedinou výhodou novin bylo, že mohly obsahovat nejen text, ale i mapy a grafy, na které se mohli při čtení článků odvolávat. Mezitím internet mohl poskytnout totéž a kromě toho byl průběžně aktualizován a navíc existovaly stovky zpravodajských zdrojů, které byly okamžitě dostupné přes internet. Útoky z 11. září 2001 zdůraznily hodnotu internetu oproti novinám. To byl klíčový okamžik, kdy se osud novin začal prudce zhoršovat. Během dvou let se většina novin zmenšila nejen co do počtu stran, ale i fyzicky, a jen málo z nich pokračovalo v klasickém formátu „broadsheet“ 23,5„ × 29,5“.
  • Baseballová scéna byla natočena během hry Rays-Red Sox v září 2014.
  • Poté, co kardinál Francis Law rezignoval na svůj post arcibiskupa Bostonu, jej vystřídal kardinál Seán Patrick O'Malley. Jedním z prvních činů kardinála O'Malleyho bylo zavést politiku nulové tolerance sexuálního zneužívání ze strany duchovenstva. Kardinál O'Malley je prvním a jediným prezidentem Papežské komise pro ochranu nezletilých, poradního výboru založeného v roce 2014 papežem Františkem, aby pomáhal chránit nezletilé před sexuálním zneužíváním duchovními.
  • Na konci scény, kde Sacha Pfeiffer mluví s Philem Savianem v sousedské restauraci, televize připevněná na zdi krátce ukazuje fotbalový zápas Penn State. V roce 2011 měl Penn State skandál se zneužíváním dětí, který se týkal bývalého asistenta fotbalového trenéra Jerryho Sanduskyho.
  • Na Oscara (2016) získal Spotlight šest cen a dvě získal. Film získal prvního Oscara, který byl té noci předán, za nejlepší původní scénář. Poté, co prohrála v dalších čtyřech kategoriích, byla nominována v (Nejlepší herečka ve vedlejší roli, Nejlepší herec ve vedlejší roli, Nejlepší filmový střih a Nejlepší režie), získala posledního Oscara večera za nejlepší film.
  • Druhý digitálně zachycený film, který získal Oscara za nejlepší film.
  • Jak se zmiňuje v rozhovoru s Mitchem Garabedianem, existují určitá zpětná volání ke kariéře Mikea Rezendese jako taxikáře. Ve vlastním autě má korálkový sedák, a když jede taxíkem ze soudní budovy do kanceláří Globe, dává řidiči pokyny, jaká trasa je nejrychlejší.
  • Režisér Tom McCarthy uvedl jako jeden ze svých odkazů film Všichni prezidentovi muži. Ve filmu Prezidentovi muži říká Ben Bradlee Woodwardovi a Bernsteinovi: „Jste asi dost unavení, že? No, to byste měli být. Běžte domů a dejte si horkou koupel. Odpočiňte si... 15 minut. Pak se zase dejte do pohybu.“ V paralelním okamžiku ve Spotlightu Marty říká Sachovi a Robbymu: „Takže jestli si potřebujete dát chvilku pauzu, zasloužíte si ji. Ale v pondělí ráno vás tady budu potřebovat soustředěné a připravené dělat svou práci.“
  • Tom McCarthy obsadil Jameyho Sheridana kvůli jeho výkonu ve filmu "Syriana"(2005), kde Sheridan hrál McCarthyho šéfa.
  • Kardinál Bernard Law zemřel v Římě 20. prosince 2017. Bylo mu 86 let.
  • Matt Damon byl zvažován pro roli Michaela Rezendese, kterou nakonec získal Mark Ruffalo. Ruffalo byl za tento film nominován na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, zatímco Damon hrál ve filmu "Marťan"(2015) a téhož roku byl nominován na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon.
  • Druhý po sobě jdoucí film, který získal Oscara za nejlepší film s Michaelem Keatonem, po filmu "Birdman"(2014).
  • Jedna divadelní upoutávka obsahovala cover verzi písně XTC z roku 1986 „Dear God“ od Lawlesse a Sydney Waysera. Píseň byla při svém prvním vydání poněkud kontroverzní kvůli tomu, co někteří posluchači slyšeli jako kritiku náboženství a církve, stejně jako její rozporuplný úhel pohledu na existenci Boha.
  • Když se Mark Ruffalo poprvé setkal s Michaelem Rezendesem ve svém domě, měl u sebe notebook a iPhone, aby nahrál Rezendesův hlas, aby získal jeho co nejpřesnější řečové vzorce.
  • Margot Robbie odmítla roli Sachy Pfeiffera kvůli vyčerpání. Pro roli byly zvažovány Amy Adams a Michelle Williams.
  • Michael Keaton sledoval výkon Jasona Robardse Jr. ve filmu "Všichni prezidentovi muži" (1976), aby se trochu inspiroval.
  • Michael Keaton o přízvuku Waltera Robinsona a jeho postavy ve filmu řekl: „Tom McCarthy a další kluci mi řekli, že to je jeden z důvodů, proč ho prostě nemá. Ale upadne do něj, když je mezi lidmi ze své čtvrti nebo z jiných čtvrtí. Ale pak mu ztvrdne r a dělá 'ing' a někdy nedělá 'ing'. Takže když jsem to viděla, říkala jsem si: „Sakra, jak teď určím, kdy mluví s bostonským přízvukem a kdy ne?“ Takže takové drobnosti byly těžké. Ale v podstatě to, co chcete udělat, je být věrný tomu člověku, a tím nemyslím chránit ho. Myslím tím být takový, jaký je, víte? Nesnažit se ho udělat hezčího, než je, nebo tak něco. Víš, jak to myslím?“
  • Studie publikovaná John Jay College of Criminal Justice v únoru 2004 zjistila, že 68 % kněží obviněných ze sexuálního zneužívání bylo vysvěceno v letech 1950 až 1979. Kněží vysvěcení před rokem 1950 představovali 21,3 % obvinění a kněží vysvěcení po roce 1979, 7 %. obvinění.
  • Některým divákům připadalo anachronické, že v tomto filmu, velmi brzy po teroristických útocích z 11. září 2001, je některé postavy již označovaly jako „11. září“. Termín „11. září“ se však začal používat téměř okamžitě po útocích. Například 13. září 2001 New York Times oznámily The New York Times 9/11 Neediest Fund, speciální kampaň s cílem získat peníze pro oběti útoku na World Trade Center.
  • Tom McCarthy citoval filmi "Rozsudek" (1982) a styl režie Sidneyho Lumeta v tomto filmu jako vlivy na tento projekt.
  • Michael Keaton strávil několik dní s Walterem Robinsonem, aby se naučil, jak ho správně napodobit.
  • Liev Schreiber také hraje titulní postavu v "Ray Donovan" (2013), postavě z Bostonu. Donovan a jeho bratr byli obtěžováni knězem a on byl členem S.N.A.P. (Síť přeživších těch zneužívaných kněžími).
  • Film získal převážně pozitivní ohlasy představitelů římskokatolické církve. Arcibiskup Charles Scicluna, bývalý vatikánský hlavní žalobce pro případy sexuálního zneužívání kněžími, řekl italskému tisku La Repubblica, že "všichni biskupové a kardinálové musí vidět tento film." Biskup Robert Barron z Los Angeles nazval film „velmi střízlivý, velmi podhodnocený“ a řekl, že „stálo za to se na ten čas podívat znovu“.
  • Michael Keaton o roli Waltera Robinsona řekl: „Je velmi mocný a velmi přímý, ale dokud toho nedosáhne, je to vlastně docela pohodový chlapík, ale velmi mazaný v tom, jak získává informace. Ne ve špatném slova smyslu, ale opravdu chladným způsobem, jako ptačí pes. Takže jsem tak nějak odpozoroval jeho manýry.“
  • V roce 2016 byl film promítán v National Center for Victims of Crime, aka National Training Institute Conference ve Philadelphii v Pensylvánii, jako zdroj školení. Mezi účastníky byli obhájci obětí, policisté, státní zástupci, právníci a sociální pracovníci, kteří pracují s oběťmi a zatýkají a stíhají pedofily. Eric Mac Leish, Phil Saviano, Joe Crowley a Sacha Pfeiffer hovořili s 850 účastníky konference o svých příbězích, pedofilních kněžích a národním problému obtěžování dětí.
  • Od událostí zobrazených zde novinář Sacha Pfeiffer (v tomto filmu hraje Rachel McAdams) střídavě pracoval v National Public Radio a Boston Globe a vždy pokračoval v pokrytí příběhů o zneužívání kněžími (mimo jiné). 29. července 2021 ve zpravodajském pořadu NPR All Things Counted Pfeiffer oznámil, že (prostřednictvím vtipu v zákonech o promlčení) byl 91letý bývalý kardinál Theodore McCarrick obviněn ze sexuálního napadení teenagera v 70. letech , což z něj činí nejvyššího představitele americké katolické církve, který čelí trestnímu stíhání za sexuální zneužívání duchovními. V průběhu zprávy NPR Pfeiffer vyzpovídal bostonského právníka oběti Mitchella Garabediana – stejného křižáckého právníka, kterého ztvárnil Stanley Tucci ve filmu Spotlight. Na začátku filmu má postava Pfeiffera řadu dialogů o Garabedianovi: "Měl jsem s ním rozhovor pouze jednou. Je to něco jako postava."
  • V listopadu 2021, kdy Phil Saviano zemřel na rakovinu žlučníku ve věku 69 let, Sacha Pfeiffer z NPR informoval o svém životě a letitém poslání odhalit sexuální zneužívání duchovními. Saviano a Pfeiffer byli oba ztvárněni v Spotlight (herci Neil Huff a Rachel McAdams). Během dílu Pfeiffer vyzpovídal Huffa, který se během natáčení spřátelil se Savianem. Huff řekl: "Myslím, že Phil byl skutečně jedním z velikánů, kteří chodili po Zemi v naší době. Tolik z toho, co se v tom filmu stalo, by se nestalo, kdyby Phil nebyl tím, kým byl."
  • Michael Keaton zvažoval, že si dá pauzu po vyčerpávající produkci "Birdman"(2014). Scénář k tomuto filmu na něj udělal takový dojem, že se rozhodl podepsat.
  • Když má nový redaktor Boston Globe Martin Baron (který je Žid) osobní schůzku s kardinálem Bernardem Lawem ve své rezidenci, předá kardinál Baronovi balíček. Když se Baron vrátí ke svému autu a otevře balíček, je to velká kopie Katechismu katolické církve. Kardinál Law požádal o takový katechismus na mimořádném biskupském synodu v Římě v roce 1985, aby se vypořádal se změnami, které způsobil Druhý vatikánský koncil. Byl dokončen v roce 1992 a byl prvním všeobecným katechismem vydaným církví po více než 400 letech. V článku Washington Post z února 2016 (s názvem „Jsem ve světle reflektorů, ale ve skutečnosti to není o mně. Jde o sílu žurnalistiky“) Marty Baron říká, že kopie katechismu použitá ve filmu je stejný, který mu skutečně dal kardinál Law na konci jejich prvního setkání.
  • Zarámovaná fotografie dcery Waltera Robinsona, Jessica, pořízená v roce 2000, je ve filmu vedle stolu Michaela Keatona. Vedle toho je zarámovaná fotografie Keatona s paží kolem Eleny Wohl, která hraje jeho manželku Barbaru.
  • Investigativní reportér Ben Bradlee Jr. je synem Bena Bradleeho staršího. Jako výkonný redaktor deníku The Washington Post dohlížel na vyšetřování skandálu Watergate.
  • Joe Crowley zemřel v dubnu 2017 na chronické respirační a srdeční choroby. Bylo mu 58. Po jeho smrti napsal Sacha Pfeiffer poctu Crowleymu pro Boston Globe s názvem: "Bylo mi ctí tě poznat, Joe Crowley." Pfeiffer řekla, že ona a Crowley zůstali v kontaktu v průběhu let od prvního setkání v roce 2001. Řekla také, že Crowley a Michael Cyril Creighton, kteří ho hráli, se po natáčení stali přáteli a zůstali v kontaktu i poté. Pfeiffer řekl, že Crowleyho přezdívka pro Creightona byla „JC2“.
  • Režisér Tom McCarthy uvedl jako vliv na tento projekt několik filmů: "Duel Frost/Nixon" (2008), "Vysíláme zprávy" (1987), "Televizní společnost"(1976), "Všichni prezidentovi muži" (1976), "Vražedná pole" (1984), "Insider: Muž, který věděl příliš mnoho" (1999), "Občan Kane" (1941), "Eso v rukávu" (1951), "JFK" (1991), "Rozsudek" (1982) a "Dobrou noc a hodně štěstí" (2005), v nichž měl McCarthy malou roli.
  • Tento film získal vůbec první cenu Veritas za nejlepší film založený na skutečných událostech a lidech nebo jimi inspirovaný. Pocta, kterou udělují členové Los Angeles Press Club, je udělována na základě věrnosti filmu k jeho tématu a umělecké dokonalosti. "Most špiónů" (2015) bylo zvoleno na druhém místě (únor 2016).
  • Během rozhovoru pro National Public Radio's „Fresh Air“ Tom McCarthy řekl, že mnozí z herců se krátce poté, co souhlasili s natáčením filmu, setkali s reportéry vyobrazenými ve filmu a že mnoho reportérů strávilo značné množství času na place během natáčení.
  • Walter Robinson řekl: "Sledovat Michaela Keatona, jak se ze mě ve filmu stává, mě nutí omluvit se mnoha lidem, se kterými jsem dělal rozhovory."
  • Mark Ruffalo se zeptal Michaela Rezendese: "Mohu poslouchat, jak na někoho křičíš?"
  • Podle Marka Ruffala byla většina reportérů Boston Globe, kteří skandál odhalili, římští katolíci.
  • Scénář k tomuto filmu byl uveden v roce 2013 na Blacklistu, seznamu „nejlajkovanějších“ nedokončených scénářů roku.
  • V článku z února 2016, který Marty Baron napsal pro deník Washington Post o zážitcích z natáčení filmu Spotlight, Baron chválí film a zejména výkon Lieva Schreibera: „Schreiber mě ztvárnil jako nově příchozího šéfredaktora, který zahájil ono vyšetřování, a v jeho podání jsem stoická, bez humoru, poněkud zakřiknutá postava, kterou mnozí profesní kolegové okamžitě poznají ('Přibil tě') a která mým nejbližším přátelům nepřipadá úplně povědomá....Žurnalisté po celém světě nyní film viděli a reagovali stejně: Tento film je ohromně přesný v tom, jak zobrazuje novinářskou praxi, zejména investigativní zpravodajství. Co se týče mého vlastního zobrazení, musel bych být docela bručoun, abych si stěžoval. Scénář mi dělá čest, stejně jako zdrženlivý, nuancovaný výkon Lieva Schreibera, výjimečného talentu.“ Schreiber později kompliment opětoval: „Je to jeden z nejpyšnějších okamžiků v mém životě, že jsem udělal Martymu Baronovi radost.“
  • Když Walter Robinson navštívil natáčení, byl velmi ohromen poté, co viděl Michaela Keatona sedět u přesné kopie svého stolu, dvouprstý písař, stejně jako on, se staženými rty a koukal přes brýle na čtení na obrazovku počítače Globe z roku 2001.
  • Michael Rezendes řekl: "Sledovat Marka Ruffala, jak znovu ztvárnil pět měsíců mého života, bylo jako dívat se do zábavného domácího zrcadla."
  • Úvěry a titulní karty jsou zasazeny do Milleru, což je typ písma, které Boston Globe používá pro většinu titulků a textu.
  • Boston Globe byl s natáčením velmi nápomocný a schválil návrh kostýmů, produkční design, herce, herečky a scénář.
  • „Četl jste knihu Jasona Berryho?“ ptá se oběť reportéra. Berry je reportér, který se začal věnovat krytí sexuálního zneužívání v louisianských katolických církvích pro National Catholic Reporter a Times of Acadiana. V době, kdy Boston Globe přinesl zprávu o skandálu se zneužíváním v Bostonu, NCR informoval o zneužívání v církvi již 17 let (zatímco jiné, mnohem větší zpravodajské kanály se tím odmítaly zabývat).
  • Walter Robinson řekl: „Moje osoba byla unesena. Kdyby Michael Keaton vyloupil banku, policie by mě rychle spoutala.“
  • Všichni novináři používají modrá pera, jejich šéfové používají černá pera a redaktor používá červené pero.
  • Studie švýcarských kněží zveřejněná 12. května 2003 odhalila, že 50 % těchto duchovních mělo milenky, podobně jako zpráva týmu Spotlight The Boston Globe publikovaná v roce 2002. Jihoafrický sociolog otec Victor Kotze provedl v roce 1991 průzkum mezi katolickými kněžími ve své zemi a zjistil, že 45 % z nich bylo sexuálně aktivních. V rámci všech těchto studií mělo 53 % dotazovaných sexuálně aktivních kněží sex s dospělými ženami, 21 % s dospělými muži, 14 % s nezletilými chlapci a 12 % s nezletilými dívkami. Tato statistika vyvolala monumentální debatu, v níž nikdo nezpochybnil reálnost jeho čísel. Pepe Rodriguez dospěl k závěru, že 95 % praktikujících kněží masturbuje, 7 % má sexuální vztahy s nezletilými, 26 % má „náklonnost k nezletilým“, 60 % má heterosexuální vztahy a 20 % má homosexuální vztahy, a to v průměru na celém světě. Pouze 50 % katolických duchovních žije v legitimním „celibátu“.
  • Během každé přestávky Mark Ruffalo požádal Michaela Rezendese, aby za něj řekl své repliky.
  • Jediné, čeho se Michael Keaton bál, když roli přijal, byl bostonský přízvuk. Po zhlédnutí videozáznamu Waltera Robinsona byl překvapen, že Robinson má jen lehký bostonský přízvuk.
  • Jimmy LeBlanc, který hraje Patricka McSorleyho, sám skutečně přežil skandál se zneužíváním duchovních, takže když ho režisér Tom McCarthy poprvé přivedl na zkoušky s Markem Ruffalem, Michaelem Keatonem a Stanleym Tuccim, obával se, že „návrat“ k Jimmyho zneužívající minulosti by pro něj mohl být příliš emocionálně traumatizující. Když však McCarthy později Jimmyho po skončení sezení doprovázel, zeptal se ho, zda ho jeho první „herecká“ zkušenost s ostatními herci vyděsila. „Samozřejmě, že jsem vyděšený,“ řekl Jimmy, ‚to byl Hulk, Batman a ten chlápek z filmu Ďábel nosí Pradu.‘ ‚To je pravda,‘ odpověděl Jimmy.
  • V době vydání filmu byl Michael Rezendes jediným novinářem zapojeným do vyšetřování, který stále pracoval v týmu Spotlight.
  • Když Michael Keaton roli přijal, ještě před setkáním s Walterem Robinsonem ho sledoval a zjistil, že bydlí nedaleko Robinsonova domu. Získal také video a audio nahrávky Robinsona. Když se s ním Keaton poprvé setkal, napodobil ho tak působivě, že se Robinson vyděsil a řekl mu: „Jak to, že o mně všechno víš? Vždyť jsme se právě potkali.“
  • Během rozhovoru pro National Public Radio's „Fresh Air“ režisér Tom McCarthy řekl, že postavili velkou scénu, která zobrazuje mnoho kanceláří Boston Globe, kde se části příběhu odehrávají. Když reportéři vyobrazení ve filmu poprvé navštívili scénu, přitáhli se ke „svým“ stolům a mnozí z nich začali věci na těchto stolech aranžovat tak, jak to tehdy bylo.
  • Walter Robinson řekl o Michaelu Keatonovi: "Je to jako dívat se na sebe v zrcadle, ale bez kontroly nad zrcadlovým obrazem."
  • Na scéně baseballových her jsou v pozadí vidět Michael Rezendes, Sacha Pfeiffer a Walter Robinson.