Citizenfour

73%

Zajímavosti 15

  • Časopis Time zařadil film na 3. místo mezi 10 nejlepších filmů roku 2014 a označil ho za "nejděsivější mrazivý film letošního Halloweenu".
  • Laura Poitrasová obdržela za reportáž o Snowdenových odhaleních zachycených ve filmu několik novinářských a humanitárních ocenění, včetně ceny George Polka (společně s Glennem Greenwaldem a Ewen MacAskillem), Ridenhourovy ceny za vyprávění pravdy (společně s Edwardem Snowdenem), medaile Carla von Ossietzkého za lidská práva (společně s Greenwaldem a Snowdenem) a ceny Henriho Nannena za úsilí o nezávislost tisku.
  • Poslední díl trilogie Laury Poitrasové o 11. září. Dalšími díly jsou Má země (2006) a Přísaha (2010).
  • Zařazeno mezi 1001 filmů, které musíte vidět, než zemřete, vydaných Stevenem Schneiderem.
  • Edward Snowden se rozhodl kontaktovat Lauru Poitrasovou poté, co viděl krátký film, který Poitrasová natočila pro New York Times o Williamu Binneym, informátorovi NSA.
  • Filmová společnost Lincolnova centra (která vybírá filmy pro newyorský filmový festival) oznámila, že Laura Poitrasová několikrát změnila místo úvodního promítání pro výběrovou komisi newyorského filmového festivalu pro případ, že by někdo sledoval její pohyb. Komisi byl promítnut hrubý sestřih, v němž byly citlivé materiály redigovány, a NYFF "musel zařazení filmu do festivalu držet pod pokličkou až do poloviny září" a film byl "vynechán z festivalových plánů a dokumentů, dokud o něm nebudou moci otevřeně mluvit". Zařazení filmu do hlavního programu festivalu na poslední chvíli bylo pro NYFF bezprecedentní událostí a "vstupenky na obě projekce byly vyprodány během několika hodin".
  • Jakmile Laura Poitrasová v únoru 2013 usoudila, že Edward Snowden je důvěryhodný zdroj, začala používat jiný počítač a oddělené e-mailové adresy. Kromě toho nikdy nekontrolovala svůj e-mail z domova, aby zachovala ochranu zdroje.
  • V závěrečných titulcích filmu je neobvykle uvedeno několik projektů svobodného softwaru a bezpečnostních nástrojů, bez nichž by "tento film nebyl možný". Mezi jmenovanými programy jsou Tor, Tails, Debian GNU/Linux, Off-the-Record Messaging, GNU Privacy Guard, Truecrypt a SecureDrop.
  • Název filmu vychází ze skutečnosti, že v roce 2013 obdržela režisérka Laura Poitrasová zašifrovaný e-mail od cizince, který si říká "Citizenfour", což byl Snowden, a nabídla jí důvěrné informace o nezákonných odposlouchávacích praktikách americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) a dalších zpravodajských služeb.
  • Než se Edward Snowden přihlásil jako whistle-blower, podrobně prozkoumal předchozí případy úniků informací z NSA, jejichž autory byli Thomas Drake, William Binney a J. Kirk Wiebe, a snažil se vyhnout tomu, aby byl umlčen a aby mu byl zničen život jen proto, že o tom uvažoval.
  • Laura Poitrasová přijala v souvislosti s filmem řadu bezpečnostních opatření, která popsal mimo jiné vojenský spisovatel Peter Maass. Poté, co byla při vstupu do USA opakovaně zadržena při hraničních kontrolách, se přestěhovala do Berlína v Německu. Film sestříhala v Německu poté, co tam přiletěla přímo z Hongkongu se Snowdenovými záběry, aby zabránila tomu, že se u ní objeví FBI s příkazem k prohlídce pevných disků. Veškerý filmový materiál je uložen na šifrovaných discích s několika úrovněmi vnořené ochrany. Počítač, který používá ke čtení citlivých dokumentů, je od internetu oddělen vzduchovou mezerou.
  • Deníky Guardian a Washington Post získaly Pulitzerovu cenu za službu veřejnosti za reportáže Laury Poitrasové, Glenna Greenwalda, Ewena MacAskilla a Bartona Gellmana.
  • Podle neznámého zdroje ve filmu je na seznamech amerických zpravodajských služeb 1,2 milionu lidí.
  • Edward Snowden použil pro své krycí jméno číslo "4", protože Thomas Drake, William Binney a J. Kirk Wiebe se pokusili odhalit masové sledování NSA před ním; v jeho mysli byli čísly 1-3.
  • Režisérka Laura Poitrasová sestříhala film v Německu poté, co tam přiletěla přímo z Hongkongu se Snowdenovými záběry, aby zabránila FBI v příkazu k prohlídce jejích pevných disků.