Zajímavosti o Hora mezi námi

65%

Zajímavosti 24

  • Alex a Ben si nikdy nenasazují kapuce ani si úplně nezavazují šály (místo toho je nechávají módně viset), i když jsou celý den venku v zimě.
  • Když se Ben snaží přesvědčit Alexe, aby šel s ním do kajuty, je ve dveřích za nimi na chvíli vidět hlava člena posádky.
  • Po nehodě Ben zkoumá kapalinu, která kape shora, a poté zapálí oheň, což naznačuje, že kapalina je palivo. Palivové nádrže letadla Piper Navajo jsou v křídlech, z nichž jedna byla při havárii utržena. Případné palivo ze zbývajícího křídla by odteklo pod kabinu a nebylo by vidět.
  • Na začátku filmu, když je Ben u přepážky s letenkami, mu agentka řekne, že všechny lety jsou zrušeny kvůli počasí. Když však s Alexem míří k charterovým aerolinkám, je vidět, jak komerční letadlo přistává. Kdyby byly komerční lety zrušeny, soukromé letadlo by do vzduchu nepustili.
  • U vyobrazeného modelu letadla Piper Navajo je hluk motoru v kabině během letu příliš tichý pro cestovní situaci. Buď by nebylo možné, aby se bez sluchátek vzájemně poslouchali a mluvili normálním hlasem, nebo by pilot, který má náhodou sluchátka, mohl zaslechnout rozhovor cestujícího o Londýně.
  • Používají se dva fotoaparáty Leica. Nejprve fotoaparát Leica M Monochrom (digitální) s objektivem Summarit 75 mm, krátkým teleobjektivem. Protože se však jedná o dálkoměrný fotoaparát, přes hledáček neuvidíte zvětšení objektivu, naopak, hledáček má mírný rozšiřující efekt. Když přes hledáček fotoaparátu vidíme blikající světlo v údolí, dochází k efektu zaostření, který u fotoaparátu Leica M neexistuje, a obraz vidíme zvětšený, což není možné (kromě zadního LCD displeje). Chybí nám také zaostřovací pole, tak specifické pro tento fotoaparát. Hned poté, co Alex/Kate W. uvidí blikání, předá fotoaparát Benovi/Idrisovi E. V tomto dalším záběru se však fotoaparát náhle změnil na fotoaparát Leica M4-P (filmový). Je to vidět i díky jinému popruhu fotoaparátu. Poté, co se pomilovali, začne Alex/Kate W. fotit Bena/Idrise E. fotoaparátem Leica M4-P, což není až tak divné, protože po téměř třech týdnech bude baterie digitálního fotoaparátu Leica M již dávno vybitá. Ale bez ohledu na to, jaký objektiv Leica M použije (v tomto případě se myslím jedná o Voigtländer 25 mm), není možné z takto malé vzdálenosti pořídit ostrý zaostřený snímek. Nejmenší zaostřitelná vzdálenost s těmito objektivy je 0,7 metru (resp. v nedálkoměrném spojení 0,5 metru). A pak je tu samozřejmě výše zmíněný problém se středoformátovými negativy.
  • Když letadlo ztratí ocasní část, nepokračuje ve vodorovném a přímém letu, jak to dělá letadlo ve filmu před pádem.
  • Během filmu Alex natáčí fotoaparátem Leica M4-P, což je 35mm kamera. Na konci filmu, když vyvolává snímky v temné komoře, si prohlíží středoformátové negativy, které mají obvykle rozměr 60 x 60 mm.
  • Pumy jsou stínomilní predátoři, kteří potřebují hustou vegetaci, v níž by se mohli ukrýt, a proto by se nepotulovaly nad hranicí stromů.
  • Fotoaparát, který Alex používá, je Leica M4-P vyrobený v letech 1980 až 1986 na 35mm film. Na začátku filmu je fotoaparát vybaven funkcí přehledu snímků, která se u filmových fotoaparátů nevyskytuje, a také funkcí automatického zaostřování, kterou u fotoaparátu Leica M4-P nenajdete. Na konci filmu je fotoaparát opět normálním fotoaparátem Leica M4-P se svitkem filmu a vyvolávací scénou.
  • Když Ben vytáhne Alex z jezera, má kolem kotníku modrou dlahu. Když ji nese do chaty, má ji opět až ke kolenu.
  • Když Ben vytáhne Alex ze zamrzlého jezera, pletená čepice, kterou měla na hlavě, je pryč; ve vodě se odlepila. Později, když se znovu vydávají na cestu, má čepici na hlavě.
  • Na začátku filmu, když jsou Ben a Alex v letadle, se Alex ptá, odkud Ben pochází. Ben odpověděl, že žije v Baltimoru. To je odkaz na jeho ranou práci Stringera Bella v seriálu "The Wire - Špína Baltimoru", který se odehrával v Baltimoru.
  • Mezi herci a štábem koloval vtip, že Kate Winslet by měla dostat zásluhy ve všech odděleních filmu, protože se soustředila na každý detail filmu.
  • Kate Winsletová, která ve své kariéře hrála tolik Američanů, neměla s tímto přízvukem při teplotách pod bodem mrazu žádné problémy. Ovládala dialekt tak dokonale, že jakmile scéna skončila, vrátila se zpět ke svému autentickému anglickému přízvuku a nechala Idrise Elbu žasnout: "Když hraju Američanku, musím pořád mluvit americkým přízvukem. Nemůžu dělat to, co ona, když prostě přepíná tam a zpátky. Říkal jsem si: 'Páni, jsi úžasná! Jak jsi to dokázala?"
  • Na začátku filmu se Alex ptá Bena, jestli je z Anglie. To lze považovat za vtip, protože Kate Winslet i Idris Elba se narodili v Anglii, jen asi 50 mil od sebe.
  • Každé denní natáčení si vyžádalo výstup do 10 000 m do kanadských Skalistých hor poblíž Invermere, kde teploty často klesaly až k minus 38 °C.
  • "Psa" hrají dva žlutí labradoři jménem Raleigh a Austin, kteří se ve filmu objevují poprvé.
  • Většina natáčení probíhala v Kanadě na hranicích provincií Alberta a Britská Kolumbie. Režisér Hany Abu-Assad popsal, že na těchto místech panovaly velmi nízké teploty a tvrdé a drsné podmínky pro natáčení. Mnoho scén se natáčelo na vrcholu hory a on i štáb museli jet 40 minut, než se dostali do základního tábora filmu. Pokud bylo počasí v pořádku, mohli nasednout do vrtulníku a doletět na místo určení i se zásobami.
  • Původně se měl do ledové vody ponořit pouze kaskadér Kate Winsletové, protože se studio obávalo o její bezpečnost. Kate však byla neoblomná, že by to měla udělat ona, a požadovala po režisérovi, aby jí to dovolil. "Já jsem člověk od vody a ledu! Voda je moje parketa!", vyprávěla Kate s odkazem na rozsáhlé natáčení, při kterém byla několik měsíců ponořená ve vodě pro film Titanic.
  • Během tohoto natáčení v roce 2017 se Idris Elba na večírku ve Vancouveru poprvé setkal s budoucí manželkou Sabrinou Dhowre Elba.
  • Poté, co z projektu odstoupili Michael Fassbender a Margot Robbie, je nahradili Charlie Hunnam a Rosamund Pike. Oba však od projektu odstoupili poté, co se projekt dostal do fáze turnaje. Nakonec byli obsazeni Idris Elba a Kate Winslet.
  • Natáčení bylo o několik dní odloženo, aby se Kate Winslet mohla zúčastnit zádušní mše za Alana Rickmana.
  • Před natáčením Kate Winsletová diskutovala o své roli s blízkým přítelem Leonardem DiCapriem. Leo, který ve stejně krutých podmínkách dokončil natáčení filmu REVENANT Zmrtvýchvstání, ji varoval, jak krutá zima bude a jak náročné bude natáčení. Jakmile natáčení začalo, Kate posílala Leovi textové zprávy, na kterých byla zasypaná sněhem a visela z hory, s popiskem: "Tohle je pro tebe, zlato!"