Zajímavosti o Případy 1. oddělení

87%

Zajímavosti 6

  • CHYBY V SERIÁLU: Na začátku 14. dílu první série, kdy na zastávku MHD přijíždí autobus, se v jejím okolí pohybuje mladý muž, který byl napaden fotbalovými chuligány a který utrpěl bodnořezné poranění v oblasti zad. Řidič autobusu vystoupí, přijde k němu a jakmile zjistí, že je zraněný, běží pro lékarničku a volá záchranku. 1) Hovor však započne, aniž by řidič vytočil jediné číslo. 2) Řidič autobusu do telefonu řekně pouze pět vět, a to: "Halo, slyšíte mě ?" "Rychle přijeďte. Něco pod ledvinou. Jo, něco cejtím. Ale rychle, prosím Vás. Rychle." Vůbec se však nezmíní o místě, na kterém se zraněný nachází.
  • K seriálu se vyjádřil i představitel jedné z hlavních rolí Ondřej Vetchý: „V seriálu nepopisujeme a neodhalujeme do detailu všechny postupy kriminalistů, aby seriál nedával návod potenciálním pachatelům. Když ale víte, že jsou to skutečné případy, když vidíte, jaké hrůzy jsou si lidé schopní navzájem dělat, lezou vám oči z důlků. U smyšlených příběhů tohle neřešíte, naopak můžete ocenit jejich literární kvality a kreativitu autorů. Případy 1. oddělení, to je ale tvrdá realita. Častokrát mě šokovala brutalita pachatelů. Třeba když při rekonstrukcích naprosto neosobně a cynicky popisují, jak vraždu provedli. Někdy u toho mají dokonce pocit, že jsou vlastně dobří, výjimeční. Ta ztráta lidského rozměru a lidské sounáležitosti je neméně děsivá.“
  • Vznik třetí a zároveň poslední řady byla náhoda. Dnes již bývalý vedoucí 1. oddělení Josef Mareš, novinář Jan Malinda a kreativní producent Michal Reitler se sešli před Vánoci v roce 2019 na společném obědu, na kterém chtěli projednávat další vzájemnou spolupráci. Ve hře byla druhá řada k seriálu Devadesátky nebo celovečerní komedie, ale nepodařilo se jim najít žádný zajímavý námět, a tak Jan Malinda nakonec navrhl, aby se vrátili k Případům. Všichni souhlasili, že do projektu půjdou pod podmínkou, že budou mít zájem i všichni původní herci a vedoucí projektu Tomáš Feřtek.
  • Některé epizody jsou inspirovány také mediálně známými případy – dopadením sexuálního útočníka z Jižního města, případem vraždy televizního pracovníka atd.
  • Spoluautorem scénáře byl (stejně jako u seriálu Devadesátky, které jsou prequelem tohoto seriálu) bývalý šéf oddělení vražd Josef Mareš.
  • Seriál je inspirovaný skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy 1.