Zajímavosti o Ben-Hur

52%

Zajímavosti 17

  • Celkem 86 koní, které dodal koňský mistr Steve Dent spolu se záložními zvířaty, bylo několik měsíců trénováno, aby byli schopni závodit rychlostí 40 mil za hodinu. Dent sestavoval větší stáje pro filmy, jako je Robin Hood (2010) Ridleyho Scotta, ale řekl, že "tohle byla spíš práce na starosti". Pro koně bylo k dispozici 60 ošetřovatelů a na každé čtyři koňské spřežení bylo nasazeno 12 koní na střídání, aby si zvířata měla možnost odpočinout.
  • Aby filmový štáb zachytil bouřlivý průběh závodu, připevnil ke koním mikrofony, které zaznamenávaly zvuk bušících kopyt, a kamery GoPro byly zakopány v písku. Kamery byly umístěny také na vozech a lidech, přičemž jedna z nich byla umístěna na fotbalovém míči uprostřed trati, zatímco přes něj koně přebíhali. Dva hlavní aktéři si většinu jízdy odvedli sami, aniž by se jim něco stalo. Každý jezdec měl pod kostýmem kevlar.
  • Timur Bekmambetov vysvětlil adaptaci filmu v rozhovoru pro Collider: "Když říkáme 'původní Ben-Hur', musíme být velmi konkrétní v tom, o jaké původní verzi mluvíme. Byly natočeny dvě verze pro velké plátno, a to v roce 1925 ["Ben-Hur A Tale of the Christ" (1925)] a 1959 [Ben-Hur (1959)]. To jsou dvě nejznámější. Na počátku 20. století vznikla také divadelní verze na Broadwayi. Vznikla i řada televizních verzí. Příběh Ben-Hura mi připomíná "Romea a Julii", "Hamleta" a jakýkoli příběh, který napsal [Anton Čechov]. Je nadčasový, takže každá nová generace se k němu chce vrátit, aby ho přizpůsobila novému světu. Filmová verze z roku 1959 trvá čtyři hodiny a je jen málo lidí, kteří vydrží celý film. Je to o lidech, kteří se od nás liší. A to je normální, protože lidé bývali jiní. I diváci byli jiní, stejně jako filmový jazyk, v němž byl film natočen. Film z roku 1959 byl o pomstě, ne o odpuštění. Pro mě to byl hlavní problém, protože si myslím, že román je hlavně o odpuštění, o tom, že se člověk naučil odpouštět. Když jsem si přečetl scénář Johna Ridleyho, byl jsem z projektu nadšený. Pochopil jsem, že Johnova vize příběhu má v sobě tolik světla a že sdílí stejné myšlenky o určitých morálních zásadách jako já. Mluvili jsme s ním o našem moderním světě, který mi vlastně velmi připomíná obrovskou římskou říši. V Římské říši byly nejdůležitějšími hodnotami pýcha, rivalita, moc, síla, diktatura moci a sebeláska. Takový svět dnes nemá žádnou perspektivu. Lidstvo se musí naučit milovat a odpouštět. To by bylo naše jediné řešení."
  • Tato verze příběhu je o 87 minut kratší než předchozí verze Ben-Hur (1959).
  • V roce 1977 Charlton Heston při rozhovoru na propagaci filmu "Ponorka na dně" (1978) prohlásil, že by si rád zahrál v remaku filmu Ben-Hur (1959), ale jen pokud by na konci zemřel.
  • Do role Esther byla původně obsazena Gal Gadot. Kvůli termínovému konfliktu však z role odstoupila.
  • William Wyler, který režíroval film Ben-Hur (1959), byl dobrým přítelem Johna Hustona, dědečka Jacka Hustona, hlavní hvězdy tohoto filmu.
  • Hlavní role byla nabídnuta Tomu Hiddlestonovi. Místo toho se rozhodl pro film Kong: Ostrov lebek (2017).
  • Režisér Timur Bekmambetov trval na tom, aby byl vozatajský okruh postaven skutečně a aby byl realizován s co nejmenším využitím počítačové grafiky. Považoval to za naprosto nezbytné, aby závod vozatajů vypadal a působil realisticky.
  • (asi v 19. minutě) Když je Ester s Ben-Hurem na tržišti, má na sobě moderní kalhoty.
  • (asi ve 12. minutě) Když se Jidáš prochází po tržišti, obchodníci vysypávají košíky s chilli papričkami, které zaplňují celé popředí záběru. Tyto papričky byly představeny světu, když Diego Álvarez Chanca, lékař Kolumbovy druhé plavby do Západní Indie v roce 1493, přivezl první chilli papričky do Španělska a v roce 1494 poprvé napsal o jejich léčivých účincích.
  • Ženy Naomi, Tirza a Ester mají vyholené podpaží, což je pro Židy 1. století dost nepřesné.
  • (asi v 54. minutě) Když se Jidáš snaží pod vodou sundat řetěz z okovů, přetáhne si řetěz přes rameno, kde se články na okamžik vznášejí tam, kde by se železné články svou vahou okamžitě potopily a klesly dolů z okovů a jeho rukou. Materiál jen mírně těžší než voda by se vznášel tak, jak je znázorněno.
  • (cca 1 h 40 min) Ben-Hur je nejméně minutu na plátně tažen svým vozem, ale neutrpí žádné poškození oděvu ani těla.
  • (asi v 1h 45 min) Podle svatých evangelií zatkli Krista chrámoví vojáci, nikoli Římané. V této době byla Judea říší pod římskou kontrolou, ale s vlastními zákony a "policií". Popravovat k smrti mohli pouze Římané, a tak byl Ježíš po židovském soudu předveden k Pilátovi Pontskému.
  • Šejk, kterého hraje Morgan Freeman, má ve svém táboře a karavanu baktrijské velbloudy (2 hrby). Baktrijští velbloudi se vyskytují ve středoasijských stepích, nikoli na Blízkém východě. Dromedáry (velbloudy s jedním hrbem) najdete v Arábii a na Blízkém východě.
  • (cca 33. minuta) Když Římané vpochodují do Jeruzaléma a důstojníci hovoří o bezpečnosti, vzdálenost mezi Pilátem Pontským, Messalou a jejich jízdními důstojníky se mezi záběry mění o několik koňských délek.