Zajímavosti o Den dobytí Bastily

66%

Zajímavosti 26

  • Když hlavní hrdina opouští dům příjemce ukradeného zboží, spatří odstřelovače díky laserovému ukazovátku. Žádný odstřelovač by nikdy nepoužil laserové ukazovátko.
  • Když Mason vyndá medvídka z tašky, pocítí váhu a hmotnost bomby, i kdyby neviděl blikající LED diodu viditelnou skrz jeho srst (jak je vidět, když je bomba poprvé vložena do medvídka).
  • Když uniformovaní policisté sundají špinavého velitele RAPIDu v bankovní hale, je zřejmé, že přímo za ním ještě stojí desítky protestujících, není možné, aby nikdo z nich nebyl zasažen, pokud nebyl zabit, když všichni policisté zahájili palbu na Bertranda.
  • Když vrtulník přistane na střeše Národní banky, je zcela zřejmé, že místo skutečného vrtulníku byl použit model vrtulníku na dálkové ovládání.
  • Když zloději vstoupí do hlavního trezoru, je na displeji zobrazena teplota -5 stupňů Celsia. Kdyby to byla pravda, viděli byste zlodějův dech. Nevidíte nic. Navíc běžné počítačové vybavení není navrženo pro provoz při tak nízkých teplotách, takže je velmi neuvěřitelné, že by tam byla taková zima už od začátku.
  • Když zloději otevřou počítačový terminál, na obrazovce se jasně zobrazí nápis "FEDERAL RESERVE BANK". Nejenže by se francouzská národní banka téměř jistě označovala svým francouzským názvem "Banque de France", ale Francie je unitární stát, což znamená, že neexistuje nic takového jako federální úroveň správy.
  • Peníze jsou pravidelně označovány jako americké dolary. Pro Francouzskou národní rezervní banku by nemělo smysl uchovávat jakoukoli měnu v amerických dolarech, protože Francouzi používají jako měnu eura, jak je vidět na obrazovce počítače ve scéně, kdy jsou peníze "stahovány".
  • Během přepravy Seana Briara, Michaela Masona a Zoe je řidič postřelen a dodávka narazí do několika zaparkovaných aut, během čehož se zdá, že je dodávka totálně zničená se zlomenou přední nápravou; pokračují však v jízdě a záběr po nárazu do Audi ukazuje nepoškozenou dodávku, načež je v posledním záběru opět poškozena.
  • Richard Madden v roli amerického kapsáře. Idris Elba i Kelly Reillyová hrají agenty CIA (americké tajné služby). Zatímco ve skutečném životě jsou všichni Britové.
  • Vydání filmu bylo v různých zemích odloženo kvůli dvěma teroristickým útokům ve Francii, jednomu v listopadu 2015 a druhému na Den pádu Bastily 14. července 2016.
  • Režisér James Watkins se při tvorbě filmu nejprve inspiroval newyorskými filmy 70. a 80. let, jako jsou "Serpico"(1973), "Pán velkoměsta" (1981) a "Francouzská spojka" (1971). Watkins k tomu řekl: "Film byl natočen v době, kdy se v něm odehrával film: "Jsou velmi věrné současnosti a působí opravdu drsným dojmem, a to jsem chtěl skloubit s většími americkými produkčními hodnotami."
  • Angažovanost režiséra Jamese Watkinse ve filmu jistě zapůsobila na producenty filmu. David Kanter, jeden z producentů filmu, řekl: "Byli jsme velkými fanoušky filmů "Jezero smrti"(2008) a "Žena v černém" (2012). Velmi inteligentně reagoval na scénář a během natáčení ovládal každou část filmu, rozuměl tomu, co chce, a měl velmi dobrý vztah s herci. Dal si za cíl vytvořit něco inspirativního a krásného, a to se mu podařilo."
  • Herec Richard Madden zase viděl svou postavu Michaela Masona jako "pouliční krysu, která nemá moc morální kompas ani smysl pro zodpovědnost za své činy. Je to americký kapsář v Paříži, který je tak trochu na suchu, ale má neuvěřitelné schopnosti, je opravdu skvělý v tom, co dělá. Ale myslím, že si není jistý, kým je a kým chce být, a je ve světě trochu ztracený a má určitý pocit možná sebenenávisti, ale je opravdu připravený vydat se na cestu a pokusit se najít jinou stránku sebe sama."
  • Filmaři měli to štěstí, že mohli pro natáčení úvodní střešní honičky obsadit celou střechu obchodního domu BHV, který se nachází přímo uprostřed pařížské čtvrti Marais naproti pařížské radnici (Hotel de Ville).
  • Film byl ve Francii uveden pod původním názvem "Den dobytí Bastily" 13. července 2016, tedy pouhý den před tradičním francouzským svátkem dobytí Bastily, který připadá na 14. července. Tato slavnostní událost je francouzskou obdobou amerického Dne nezávislosti v USA.
  • Scénograf Paul Kirby postavil na střeše obchodního domu BHV falešnou střechu, aby herci mohli v úvodní sekvenci honičky na střeše filmu přeběhnout a vypadat, že se nacházejí přímo na okraji sedmipatrové budovy, za níž se rozprostírá celá Paříž.
  • "Zlatý" Mercedes, který si Sean přivlastní poté, co mu zapálí auto, má poznávací značku AU 925 OH. AU je symbol zlata v periodické tabulce prvků. 925 je ryzost stříbra, takže na poznávací značce je napsáno "Gold Sterling OH".
  • Hvězda Idris Elba nazpíval píseň "The Road Less Traveled", která zazní během úvodní a závěrečné titulkové sekvence filmu. Hrál také ve filmu Obsessed, ve kterém jeho kolegyně Beyoncé zpívala píseň "Smash into you" během závěrečných titulků.
  • Idris Elba i Kelly Reillyová hrají agenty americké CIA (Central Intelligence Agency). Ve skutečnosti jsou to Britové.
  • Oba hlavní mužští herci, Idris Elba a Richard Madden, využili improvizaci, která pomohla vybudovat skutečný a vzrušující vztah jejich postav, Seana Briara a Michaela Masona. Madden řekl: "Jeden z našich prvních společných natáčecích dnů jsme celý den natáčeli scénu v autě na parkovišti a začali jsme si hrát s několika scénami, stříleli jsme po sobě, prostě jsme se bavili a ujišťovali se, že náš americký přízvuk je přesný. Říkali jsme si, že to k postavám docela sedí, že se navzájem popichují a škádlí, tak jsme to do scén zakomponovali a nakonec jsme na začátku nebo na konci scény hodně improvizovali. I když se to ve finálním střihu nepoužije, zkušenost z takového hraní s Idrisem pomohla vybudovat vztah mezi našimi postavami na plátně."
  • Režisér James Watkins a jeho tým chtěli natáčet v neznámých částech francouzského hlavního města Paříže. Kromě nejznámějších pařížských lokací, jako je Sacre-Coeur na Montmartru, tým natáčel i na neznámějších místech, včetně předměstí mimo Paříž a Banlieues, kde žije mnoho nejchudších a nejchudších obyvatel města.
  • Většinu kaskadérských kousků, včetně bojových scén, dělali herci. Díky tomu, že jsme nemuseli stříhat mezi herci a kaskadéry, se film držel reality. Koordinátor kaskadérů James O'Donnell pracoval s herci několik týdnů a připravoval je na scény. Rozstříhal akci na zvládnutelné části a poté navrhoval choreografii boje a herci společně trénovali, dokud nebyli zcela synchronizovaní. Tyto kaskadérské scény vyžadovaly od obou herců maximální nasazení. Herci Idris Elba a Richard Madden cítili, že je nutné, aby se na role plně fyzicky i emocionálně připravili, a strávili mnoho hodin tréninkem, aby byli na akční scény ve špičkové fyzické kondici. Elba uvedl: "Všichni herci se snažili o to, aby se jim dařilo: "Jimmy O'Dee [James O'Donnell], koordinátor kaskadérů, si dal opravdu záležet na tom, abychom byli fit. Nikdy předtím jsem nedělal film s tolika bojovými sekvencemi a moc se mi to líbilo. Mám trochu výcviku v bojových uměních, takže to pro mě byla skvělá zábava uplatnit některé své znalosti. Myslím, že film se rozhodně snaží být v bojových sekvencích co nejsyrovější. Scrappy bylo slovo, které jsem neustále slyšel. Myslím tím, že si opravdu připadáte, jako byste tam byli."
  • Režisér James Watkins řekl představiteli hlavní role Idrisu Elbovi, aby před začátkem natáčení studoval velké filmové antihrdiny, jako je Drsný Harry (1971) a Pepek Doyle z filmu Francouzská spojka (1971).
  • Při vydání filmu na DVD ve Velké Británii dojde ke změně názvu. V britských kinech byl uveden pod názvem "Bastille Day". Pro tamní DVD byl film přejmenován na "The Take", a to z důvodu skutečného útoku na Den Bastily 14. července 2016, který se odehrál mezi jeho uvedením v kinech a na domácím videu. Datum uvedení filmu do kin bylo již dříve posunuto z 19. února 2016 na 22. dubna 2016 kvůli teroristickým útokům v listopadu 2015 v Paříži a na severním předměstí města Saint-Denis.
  • Po teroristickém útoku ve francouzském Nice 14. července 2016 - v den státního svátku Den Bastily -, který si vyžádal 84 obětí a více než 200 zraněných, společnost StudioCanal trvale odstranila veškerou digitální reklamu na film ve Francii. Studio oznámilo, že film z kin nestáhne, ale nechá jednotlivá kina rozhodnout, zda si přejí film nadále promítat. Vzhledem k tomu, že film byl uveden do kin ve středu 13. července, tedy den před útokem, a před uzavřením kin ve Francii v souladu s vyhlášeným třídenním státním smutkem, jedinou zbývající fyzickou reklamou na film ve Francii byly plakáty vystavené v kinech. Studio oznámilo, že bude ponecháno na rozhodnutí kin, zda tyto plakáty odstraní, nebo je ponechají, a zároveň dodalo, že v ostatních regionech, kde se film promítá, se změny pravděpodobně nedotknou.
  • Zajímavějším aspektem výcviku Richarda Maddena bylo učení se kapesním krádežím. Ve spolupráci s konzultantem, který se jmenoval příznačně "zloděj Keith", se Madden naučil triky s rukama a techniky odvedení pozornosti. Madden řekl: "Chtěli jsme, aby některé z jeho manévrů byly trochu křiklavé, aby odrážely Michaelovu domýšlivost z jeho vlastních schopností. Jamesovi velmi záleželo na tom, aby kradení nevypadalo jako kouzlení, ale aby působilo realisticky. Takže pokud se někdo při sledování filmu na DVD pozastaví a pustí si ho zpomaleně, aby si ověřil, že to opravdu dělám já, tak jsem to opravdu udělal!".