Zajímavosti o Yves Saint Laurent

59%

Zajímavosti 9

  • Modelka Victoire Doutreleauová (ve filmu ji ztvárnila Charlotte Le Bonová) v rozhovoru pro Women's Wear Daily v prosinci 2014 uvedla, že pro ni bylo překvapením, když byl ve filmu zobrazen její vztah s Pierrem Bergjem, protože ho tajila a nevěděl o něm ani Yves Saint-Laurent. Doutreleauová o svém vztahu s Bergjem řekla: "Nebylo to mezi námi romantické, spíše sexuální. Trvalo to tři roky, s přestávkami. Yves o tom nevěděl. Jednou se mě zeptal, jestli jsme s Pierrem milenci, ale to bylo o mnoho let později, takže tehdy nemělo smysl mu to říkat." Řekla také, že jejich vztah mohl být pro Bergého způsob, jak všechny ovládat, a že byl dost manipulativní na to, aby to dokázal, ale byl to složitý charakter a velmi dobrosrdečný.
  • Hedi Slimane, který byl v letech 2012 až 2016 kreativním ředitelem značky Yves Saint Laurent, umožnil Jalil Lespertové sledovat zákulisí přehlídek YSL z první ruky.
  • Pierre Niney v rozhovoru pro Gentleman's Journal prozradil, že v jedné scéně natáčené ve skutečném ateliéru Yvese Saint Laurenta drží v ruce pero a hůl skutečného Saint Laurenta.
  • Betty Catroux, přítelkyně a múza skutečného Yvese Saint-Laurenta, konzultovala s tvůrci filmu.
  • Pierre Bergé, kterého ve filmu hraje Guillaume Gallienne, úzce spolupracoval s režisérem Jalilem Lespertem a poskytl štábu rozsáhlý přístup do svých archivů.
  • Madeline Fontaineová obnovila slavné svatební šaty od Diora navržené Saint Laurentem tak, že na bleším trhu našla historické svatební šaty a přestavěla je.
  • Když Saint Laurent v roce 1962 debutuje se svou první kolekcí pod vlastní značkou, jsou všechny šaty z této kolekce skutečné. Modelky, které se objevily na módní přehlídce, musely být odlity tak, aby odpovídaly existujícím oděvům, protože šaty nebylo možné upravit nebo ušít na míru.
  • Nadace Yves Saint Laurent zapůjčila filmařům 77 skutečných kousků ze svého archivu, které byly použity ve filmu. Herci a modelky, kteří tyto autentické oděvy Yves Saint Laurent nosili, museli pod oblečením nosit speciální spodní prádlo, aby se oblečení nikdy nedotklo jejich kůže. Konzervátoři z nadace byli přítomni, aby zajistili správné zacházení s historickými, nenahraditelnými oděvy a jejich správné uložení.
  • Kolekce černé kůže YSL Beat je ve filmu uvedena jako kolekce vytvořená v roce 1964, což naznačuje, že YSL byl vůdčí osobností módy poloviny 60. let, ale ve skutečnosti byla jeho kolekce Beat vytvořena v roce 1960 a pro tehdejší klientelu Diora byla příliš mladistvá a byla hlavním důvodem, proč byl YSL od Diora propuštěn.