Zajímavosti o Panství Downton (2010) [TV seriál] - Panství Downton

89%

Zajímavosti 7

  • Moderní vánoční světla viditelná na vánočním stromku (začátek epizody).
  • Lord Hepworth, kterého hraje Nigel Havers, je pojmenován po Cecilu Hepworthovi a jeho společnosti Hepworth Studios, kde začínala ve filmovém průmyslu herečka Ivy Closeová, babička producenta seriálu Panství Downton (2010) Garetha Neamea.
  • Daisy najde v přízemí na polici desku Ouija. Tyto desky se objevily po americké občanské válce a spiritisté je používali k mluvení s mrtvými. Deska Ouija byla patentována v 90. letech 19. století v USA. Po první světové válce byly velmi populární. Ta, kterou používají, je obecná mluvící tabule britské výroby; na pytlíku s penězi je symbol anglické libry. Přestože věda prokázala, že tyto mluvící tabule jsou skutečně ovládány podvědomím, katolická církev je stále zakazuje používat.
  • Scéna žádosti o ruku se natáčela v září a při natáčení bylo poměrně teplo. Julian Fellows byl naštvaný, když viděl, co bylo natočeno, protože Mary by pravděpodobně v lednu venku v mrazu bez kabátu nebyla, a napsal scénu ve čtvrté sérii, aby vysvětlil, proč neměla kabát.
  • Miniaturní světýlka, která zdobí vánoční stromek po stovkách na začátku epizody - která se má odehrávat o Vánocích roku 1919 - byla představena až v roce 1970.
  • Když Anna odvádí Rosamundu a lady Mary nahoru, kde se setkávají s lordem Hepworthem a Rosamundinou služebnou Shoreovou, je vidět, jak Anna nejprve otevírá dveře a poté vstupuje do pokoje s Rosamundou a Mary. Je přítomna po celou dobu scény. Když se však po konfrontaci s Hepworthem Rosamunda a Mary otočí k odchodu, je Anna stále vidět za nimi, jak se také chystá opustit místnost a zavřít za nimi dveře. Když jsou však Mary a Rosamunda o chvíli později spatřeny na chodbě, Anna, která se právě chystala zavřít dveře a odejít od nich chodbou, zcela zmizela a není nikde vidět. Je také slyšet, jak se dveře zavírají, když jsou Mary a Rosamunda viděny, jak stojí na chodbě, avšak Anna, která zavřela dveře, není zdánlivě nikde vidět.
  • V den natáčení, kdy je na řadě sir Richard s Mary, se hádají a čekají, až se objeví Richardův pistolník. Stojí na místě, odkud má Richard střílet, ale je to nemožné místo, protože je v háji velkých stromů. Střílet se musí na otevřeném prostranství, kde mohou proletět ptáci. Nikdy nepoletí tam, kde jsou koruny nad nimi tvořeny větvemi obrovských stromů. Matthew je na svém místě pod širým nebem a musí jít do háje stromů, aby se k nim dostal.