Zajímavosti o Pozůstalí

79%

Zajímavosti 14

  • Několik epizod ukazuje náboženského fanatika, který se rozhodl vypořádat s Velkým odchodem tím, že žije na vrcholu sloupu. To je v dějinách křesťanství skutečný fenomén; první známou takovou osobou byl svatý Simeon Stylita, syrský křesťanský asketa, který žil třicet sedm let na malé plošině na vrcholu sloupu poblíž Aleppa, než v roce 459 n. l. zemřel ("stylita" odkazuje na řecký výraz pro "sloup"). Simeon měl v byzantské době řadu akolytů a napodobitelů.
  • Podle konzultanta seriálu Rezy Aslana vytváří "Pozůstalí" nové náboženství: "Odchodem se všechno resetovalo. Chtěli jsme tedy vytvořit nové náboženství, a to nejen různé sekty, které vznikly, ale prostě zastřešující, nový způsob uvažování o náboženství - nové mýty, nové symboly. LADR je toho součástí - je to věc, která používá vědecké prostředky k dosažení mystického cíle."
  • Regina King natáčela druhou sérii současně s druhou sérií seriálu "American Crim"e (2015).
  • Kevin Garvey (Justin Theroux) říká "cože?" více než jednou v každé epizodě, ve které se objeví (jiné postavy to říkají v epizodách, ve kterých se neobjeví).
  • V románu The Leftovers má postava Jill Garveyové (v seriálu ji ztvárnila Margaret Qualleyová) oholenou hlavu.
  • Po natáčení šesté epizody se produkce na dva týdny zastavila. Podle HBO se tak stalo proto, aby měl tvůrčí tým více času na přípravu posledních epizod, protože se proslýchá, že to bylo proto, aby spolutvůrce Damon Lindelof provedl změny, protože stanice nebyla spokojena s dosavadními aspekty seriálu.
  • V roce 2016 v rozhovoru pro pořad Fresh Air with Terry Gross na National Publc Radio Christopher Eccleston Grossovi řekl, že role reverenda Matta Jamisona v tomto pořadu byla jednou z několika nedávných životních zkušeností, které ho vedly k tomu, že se přestal považovat za ateistu: "Teď už si nejsem jistý. Určitě jsem před několika lety hrál velkou hru o svém ateismu. A věci se v mém životě změnily. A vím - už si nejsem tak jistý. Já - takže bych teď asi musel říct agnostik....Mám děti....Ztratil jsem otce. Sledoval jsem, jak trpí demencí. Na začátku roku jsem prožila vlastní krizi. Ne - život mě potkal, řekl bych - život. A možná některé otázky v seriálu "Pozůstalí", můj vztah s Damonem Lindelofem, vedoucím seriálu - vzpomínám si, že jsme měli - docela dlouhou diskusi o víře. Tvrdil, že jsem to řekl - protože Matt Jamison se v románu, podle kterého je seriál natočen, objevuje jen na dvou stránkách. Takže Damon byl velmi překvapený, že jsem o tu roli usiloval. Ale já jsem ho upozornil, že, víte, je to skvělá, dramatická postava, episkopální reverend, který možná nebyl vzat při biblickém vytržení. Prostě to tam je. Je k mání. Ale on tvrdí, že jsem řekl, že reakcí toho člověka na to bude, že se stane více náboženským. Nepamatuji si, že bych to řekl. Ale Damon to tvrdí. Ale o víře jsme se bavili. A Damon řekl: Podívejte, já - na to je velmi těžké odpovědět, protože jsem řekl: Jste věřící? Víš, a já se v tom teď opravdu nacházím. Prostě mám pocit, že když jsem si dupnul, že jsem ateista, tak jsem o tom dostatečně nepřemýšlel. Myslím, že jsem byl - chci říct, že určitě existuje velká část mého já, která cítí intenzivní hněv vůči organizovanému náboženství. Ale cítím se v tuto chvíli o něco duchovněji otevřený vůči tomu, co může být náboženskou vírou."
  • Podle Amy Brennemanové nebylo ve scénářích mnoho informací o její postavě, jen popisy toho, jak se Laurie na scéně tváří a jaká gesta dělá. Brennemanová proto volala spolutvůrci Damonu Lindelofovi a žádala ho o informace, aby lépe věděla, co Laurie prožívá.
  • Postava Kevina Garveyho v románu The Leftovers (v seriálu ji ztvárnil Justin Theroux) je starostou Mapletonu v New Yorku, nikoliv policejním náčelníkem, jak je tomu v seriálu.
  • Strop Virgilova přívěsu je pokrytý žárovkami. Jedná se o odkaz na klasiku americké literatury Ralpha Ellisona Neviditelný muž, v níž je hlavním hrdinou tulák squatter ve sklepě, který vybavil 1 369 žárovkami.
  • Liv Tyler v rozhovoru z května 2017 přiznala, že Meg byla tak rozporuplná a záhadná postava, že ji po čase začala hrát, aniž by se snažila pochopit její jednání, a prostě hrála scény tak, jak byly napsány.
  • Tehdejší manželka Justina Therouxe Jennifer Aniston odmítla svému muži pomáhat s nácvikem replik, protože se chtěla vyhnout spoilerům. Anistonová byla velkou fanynkou seriálu.
  • První sezóna pokrývá délku románu Toma Perrotty "The Leftovers", druhá a třetí sezóna jsou zcela původní.
  • 14. října 2014, více než měsíc po skončení první sezóny, odvysílala HBO celou sezónu po celý den jako připomínku data, kdy v seriálu došlo k "velkému odchodu".