Zajímavosti o Přežijí jen milenci

69%

Zajímavosti 31

  • Když se Adam vrátí od doktora Watsona, kde získal krev, Eva objeví pistoli s dřevěnou kulkou. Adam zachází s doktorovou taškou, jako by byla prázdná, a ne jako by obsahovala několik lahví krve.
  • Doktor Watson se pozastaví nad stetoskopem na Adamově krku. Ušní nástavce visí na Adamově levém boku. V záběru na chodbě je nyní stetoskop zavěšen s ušními nástavci na pravé straně.
  • Tom Hiddleston (Adam) a Tilda Swinton (Eva) chodili do školy s členem královské rodiny: Tom navštěvoval Eton College v Berkshire s princem Williamem, zatímco Tilda navštěvovala dívčí školu West Heath v Kentu s princeznou Dianou. Tomovou sestřenicí je také Tamara Vestey, která byla koncem 90. let známá romantickým vztahem s princem Williamem. Tamařin otec (a další Tomův bratranec) je rovněž blízkým přítelem prince Charlese a je také kmotrem prince Harryho.
  • V roce 2016 byl film zařazen 177 kritiky z celého světa mezi 100 nejlepších filmů 21. století podle BBC. Na konci roku 2019 jej hlavní filmový kritik The Hollywood Reporter Todd McCarthy označil za čtvrtý nejlepší film roku 2010.
  • O roli jednal Michael Fassbender.
  • Podle Tildy Swintonové byla při vývoji paruky její postavy použita i vlčí srst/chlupy.
  • Na to, že film o upírech nikdy nepoužívá výraz „upír“, používá často výraz „zombie“, protože tak upíři označují normální lidi.
  • Věta „klidně se vyčůrejte na zahradě“ může být odkazem na větu z románu Michaela Ondaatjeho „Příchod přes jatka“, který je podobně jako tento o týraném hudebníkovi oblíbeným dílem spisovatele a režiséra Jima Jarmusche.
  • Ve filmu je několikrát ukázána bankovka na stole v Adamově domě. Je to československá dvacetikoruna z roku 1988.
  • Tento film má stejný název jako vědeckofantastický román Davea Wallise z roku 1964, který byl zvažován jako filmový projekt pro The Rolling Stones, a měl ho režírovat Nicholas Ray, který byl v 70. letech mentorem Jima Jarmusche, když byl postgraduálním studentem na New York University.
  • Jednou z knih, které si Eva (Tilda Swintonová) přibalí na cestu do Detroitu, je katalog díla Jeana Michela Basquiata. Jeffrey Wright (Dr. Watson) hrál titulní postavu ve filmu Basquiat (1996).
  • Když Eva vystupuje z taxíku u Adamova bytu, cestu jí zkříží skunk pruhovaný a ona zašeptá: „Mephitis mephitis.“ To se jí líbí. Mephitis mephitis je binomické druhové jméno skunka pruhovaného.
  • Mezi témata, o kterých postavy hovoří, patří Jack White a Nikola Tesla. Ve filmu Kafe a cigára (2003) scenáristy a režiséra Jima Jarmusche hrál Jack White v jedné ze scének odborníka na Nikolu Teslu.
  • Upíři Adam a Eva vzpomínají na to, jak se Eva snažila srazit hvězdy z oblohy, aby si je mohla dát do vlasů. To není narážka na upíry, ale na příběh z „Evina deníku“ od Marka Twaina (1905).
  • Během titulků poděkoval scenárista a režisér Jim Jarmusch svému dlouholetému partnerovi vzkazem: „Inspirace a podněty: Sara Driver".
  • Během Adamovy (Tom Hiddleston) návštěvy u doktora Watsona (Jeffrey Wright) se dvakrát v průběhu filmu na jeho jmenovce objeví nápis „Dr. Faust“, což je pocta klasické německé legendě Faust (podle které Christopher „Kit“ Marlowe (Sir John Hurt) napsal divadelní hru). Poté se o něm mluví jako o „doktoru Calligarim“, podobně jako v německém němém filmu Kabinet doktora Caligariho (1920). Dr. Watson také naráží na Adama jako na titulní postavu filmu Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (1964). Watsonovo vlastní jméno připomíná pomocníka Sherlocka Holmese v příbězích sira Arthura Conana Doyla.
  • Adamův dům ve filmu se nachází v historickém Brush Parku v Detroitu ve státě Michigan. Adresa domu je Alfred Street 82. Dům byl zakoupen v roce 2012 po 30 letech opuštění a v současné době se renovuje. Je starý přibližně 135 let, má 7 ložnic a 4 a půl koupelny.
  • V Delray ve státě Michigan je bar, kde se natáčely venkovní záběry. Bar se jmenoval „Ideal“ a byl zavřený od roku 1986. Starý pán, kterému bar patřil, musel koupit sousední dům, aby měl přístup k cementovému schodišti mezi budovami a mohl se dostat do venkovního sklepního patra baru. Starý pán vyprávěl všem členům štábu, kteří ho poslouchali, jak mu trvalo tak dlouho, než bar koupil, a přemluvil starou paní, které dům patřil, aby mu ho prodala, ačkoli dům nechtěl (chtěl jen cementové schodiště, které vedlo do suterénního podlaží). Krátce po natáčení v baru (které proběhlo koncem července 2012) starý pán zapálil sousední dům kvůli penězům z pojistky.
  • Přestože Jim Jarmusch chtěl tento film natočit na film a má všeobecný odpor k digitální kinematografii, musel z rozpočtových důvodů použít Arri Alexa. Podařilo se mu pracovat se slabým osvětlením a specifickými objektivy, aby přišel na dostatečně přijatelný vzhled, který pro něj funguje.
  • Mezi knihami, které si Eva přibalí na cestu do Detroitu, je hra „Endgame“ od Samuela Becketta, „Don Quijote“ od Miguela de Cervantese y Saavedry, „Pequeños poemas“ od Ramóna de Campoamora, „Chrám zlatého pavilonu“ od Yukio Mishimy, „Bastard z Istanbulu“ od Elif Shafak, „Basquiat“ od Dietera Buchharta, „Velvyslanci“ od Henryho Jamese, „Angličané na severním pólu“ od Julese Verna, „Orlando Furioso“ od Ludovica Ariosta, „Brány ráje: Gary M. Radke, „Proměna“ Franze Kafky, „Zwischen zwei Revolutionen“ Ernsta Heilborna, „Madame Bovary“ Gustava Flauberta a „Infinite Jest“ Davida Fostera Wallace.
  • Přestože dvě hlavní a dvě vedlejší postavy jsou jednoznačně upíři, slovo „upír“ se v celém filmu nikdy nepoužije.
  • Navzdory domněnce většiny diváků scénárista a režisér Jim Jarmusch nepojmenoval dvě hlavní postavy přímo podle Adama a Evy z Bible. Spíše se odvolával na satirické dílo Marka Twaina „Deníky Adama a Evy“, které bylo jen zřídka vydáno v kompletní podobě. Jarmusch v rozhovoru pro Hollywood Reporter řekl: „Až při natáčení filmu jsem si uvědomil, že první dojem každého bude odkaz na Bibli. Ups. Teď už je pozdě. Co se dá dělat?" Twainova tvář je jednou z tváří, které jsou ve filmu k vidění na Adamově zdi zarámovaných portrétů.
  • Skladba „Funnel of Love“ od Wandy Jackson na začátku tohoto filmu byla přehrávána výrazně pomaleji než obvykle. Kromě toho, že píseň působí strašidelně, to možná naznačuje, že postavy žijí pomalejší život.
  • Mezi mnoha obrazy na Adamově stěně jsou portréty Richarda Wagnera, Jeana Michela Basquiata, Maxe Ernsta a Dorothey Tanningové, Marcela Duchampa, Nikoly Tesly, sira Isaaca Newtona, Christophera Marlowa (kterého ve filmu představuje i postava sira Johna Hurta), Williama Blakea, Franze Kafky, Edgara Allana Poea, Marka Twaina, Williama S. Burroughs, Oscar Wilde, Mary Wollstonecraft Shelleyová (v dialozích uváděná jako „Mary Wollstonecraft“), Naomi Kleinová, Susan Sontagová, Samuel Beckett, Jane Austenová, Emily Dickinsonová, Arthur Rimbaud, John Keats, Charles Baudelaire, Jalaluddin Muhammad Rumi, Sitting Bull, Black Elk, Geronimo, Joe Strummer, Bo Diddley, Charley Patton, Robert Johnson, Patti Smith, Chrissie Hynde, Hank Williams, Jimi Hendrix, Billie Holiday, John Coltrane, Thelonious Monk, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Gustav Mahler, Henry Purcell, Nicholas Ray, Claire Denis, Aki Kaurismäki, Luis Buñuel, Robby Müller, Fritz Lang, Bruce Lee, Buster Keaton, Rodney Dangerfield, Harpo Marx a Hedy Lamarr, stejně jako řada hudebníků, s nimiž scenárista a režisér Jim Jarmusch spolupracoval na různých filmech, včetně Toma Waitse, Neila Younga, Screamin' Jay Hawkinse, Iggyho Popa a RZA.
  • Adam má také dánský pas se jménem „Lokke (dánská podoba slova ‚Loki‘) Odinson“, což je narážka na jeho roli v marvelovském filmovém vesmíru.
  • Eva (Tilda Swintonová) objedná let pro Adama (Tom Hiddleston) a pro ni pod jmény „Daisy Buchananová“ a „Stephen Dedalus“, hlavní postavy románů F. Scotta Fitzgeralda „Velký Gatsby“, respektive Jamese Joyce „Portrét umělce jako mladého muže“. Stephen Dedalus se objevil také jako vedlejší postava v Joyceově „Odysseovi“. V Joyceově posledním románu „Finnegans Wake“ se opakuje slavná báseň s veršem „riverrun past Eve and Adam“.
  • Bílý trpaslík, o kterém se Eva (Tilda Swinton) zmiňuje Adamovi (Tom Hiddleston) při jízdě městem, je hvězda s názvem BPM 37093, známá také jako Lucy (pojmenovaná podle písně The Beatles Lucy in the Sky with Diamonds). Její jádro se ochlazuje, díky čemuž její jádro pulzuje jako obří gong.
  • Podle scénáře je Eva (Tilda Swinton) stará 2000 let a byla druidskou matriarchou keltského kmene. Adam (Tom Hiddleston) je starý 500 až 600 let. Scénárista a režisér Jim Jarmusch se rozhodl, že Adam a Eva si budou vědomi svého skutečného věku, a proto tvrdil, že nemají důvod ho v tomto filmu uvádět, ale pouze informoval herce o věku postav. V rozšířené verzi nahé scény, která je uvedena ve speciálních funkcích DVD, Adam a Eva skutečně hovoří o jejích druidských vazbách.
  • Christopher „Kit“ Marlowe (Sir John Hurt) se zmiňuje o psaní Hamleta a o tom, že pro Williama Shakespeara psal jako ghostwriter, aby měl odbyt pro svou práci. Skutečný Marlowe zemřel za záhadných okolností ve věku devětadvaceti let, několik týdnů před vydáním první známé Shakespearovy hry. Marlowovská teorie, kterou naprostá většina badatelů považuje za okrajovou, předpokládá, že svou smrt předstíral a přijal pseudonym „William Shakespeare“.
  • V tomto filmu byla zpočátku nějaká akce. Ale když byl scénárista a režisér Jim Jarmusch požádán, aby jí přidal více, tak ji raději celou odstranil.
  • Všichni herci, kteří hráli upíry, nosili paruky ze směsi lidských, jačích a kozích chlupů, aby vypadali divočeji.