Zajímavosti o Prezidentka

?

Zajímavosti 7

  • Producentka Anna Lísalová byla u tvorby snímku od úplného počátku: „Když nás v roce 2020 producentka Barbara Janišová Feglová přizvala podílet se na výrobě snímku Prezidentka, byla to pro nás velká čest. Možnost poznat zblízka první slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou a skrze ní nahlédnout do zákulisí slovenské politiky se nepoštěstí jen tak někomu. Jsme proto rádi, že tento unikátní film již brzy nabídneme českým divákům.“
  • Režisér začal na filmu pracovat již v dubnu roku 2019 a strávil s Prezidentkou více než 260 natáčecích dní, během kterých nasbíral více než 350 hodin materiálu.
  • „Politika má dlouhodobě podobu zabarikádovaného, sebestředného divadla. Jsme odkázáni jen na to, co nám politici doslova zahrají na tiskové konferenci nebo ukážou na sociálních sítích. Nemáme o politice autentické filmy ani knihy. Proto rozhodnutí Zuzany Čaputové, dovolit mi se relativně svobodně pohybovat s kamerou v prostorách prezidentského paláce během výkonu jejího mandátu, považuji za mimořádně velkorysý postoj,“ okomentoval své motivace k natáčení Marek Šulík.
  • „Pro mě má film hodnotu na více úrovních. Osobní, historickou, politickou, občanskou... Ale ta nejdůležitější je v současné době spojena se Slovenskem. Věřím, že příběh, který vypráví, může mít katarzní hodnotu pro mnoho lidí, kteří jsou frustrováni dramatickou proměnou politické kultury a váhají, zda má slušnost v životě smysl,“ říká režisér filmu Marek Šulík.
  • „My politici musíme mít moc nad svými emocemi. Musíme mít pod kontrolou svoje myšlenky, protože tak, jak myslíme, takovými se stáváme. A my se teď především musíme stát lepšími lidmi,“ shrnuje ve filmu svůj přístup Zuzana Čaputová.
  • Časosběrný dokument zachycuje pět let Zuzany Čaputové ve funkci slovenské prezidentky. Intimní filmový portrét přibližuje Čaputovou nejen jako prezidentku, ale i jako (ne)obyčejnou ženu, která dostává do svých rukou zemi v krizi a stává se symbolem naděje. Filmový štáb ji natáčel i v situacích, kam jiné kamery nemohly. Zachytil nejen setkání se světovými vůdci, ale i osobní dramata a dilemata.
  • „Film je vzácný nejen tím, jak blízký přístup měl Marek Šulík ke slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, ale i tím, že je zároveň univerzálním svědectvím o současném světě. V době, kdy se americkou prezidentkou možná stane žena, získává snímek další rozměr a ukazuje, že slovenská společnost je asi ještě víc rozdělená než ta americká. Zblízka zde vidíme, čemu čelí ženy na klíčových pozicích systému ovládaném stále především muži. Navzdory všemu je ale snímek především povzbuzením k vlastní integritě a víru v hodnoty,“ uvedl k zahajovacímu filmu Marek Hovorka.