Zajímavosti o Krajan

AI
73%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Zajímavosti 5

  • Mimo jiné získal Cenu za nejlepší film do 30 let na pražském festivalu FOFR.
  • Premiéru si odbyl v březnu 2024 v pražském kině Dlabačov v rámci festivalu FAMOSFÉRA.
  • Studenti písecké “filmovky” natáčeli čtyři dny v březnu 2023 ve skanzenu Chanovice na Plzeňsku. Náročné podmínky, co se týče zimy a prostředí skanzenu, dopomohlo k tomu, aby filmaři přiblížili atmosféru Silvestrovského večera roku 1944.
  • Pamatuji si to naprosto přesně, říká spolurežisér a kameraman Pavel Sýkora. “Nápad na tento film jsem dostal 24. února 2022. V den, kdy ruská vojska překročila ukrajinské hranice,” vzpomíná na první myšlenku na svůj absolventský film. “Film se sice odehrává během II. světové války, ale znatelně odkazuje na aktuální dění,” říká Sýkora.
  • Krátkometrážní dobové drama Krajan režiséra Pavla Sýkory a Viktora Horáka se dostalo do finálového výběru americké Akademie filmového umění a věd, známé jako studentský Oscar. Letos je Krajan jediným zástupcem České republiky a historicky prvním hraným snímkem z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku (FAMO), který se probojoval do této prestižní soutěže. Byl vybrán z celkem 2683 přihlášených filmů a postoupil do finálové sedmičky. Film z písecké FAMO se na podzim utká o zlatého plešouna společně s filmy z Německa, Británie, Polska, Itálie a USA.