Zajímavosti o Semínko posvátného fíkovníku

AI
78%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Zajímavosti 4

  • Režisér Mohammad Rasoulof (Není zla mezi námi) získal za tento snímek na festivalu v Cannes Zvláštní cenu poroty.
  • Oficiální přihláška Německa do kategorie „Nejlepší mezinárodní celovečerní film“ 97. ročníku udílení Oscarů v roce 2025.
  • S délkou 2 hodiny a 48 minut se jedná o nejdelší film v oficiální soutěži filmového festivalu v Cannes 2024.
  • Režisér Mohammad Rasoulof se měl původně zúčastnit filmového festivalu v Cannes v roce 2023 jako člen poroty sekce Un Certain Regard. V červenci 2022 byl však zatčen poté, co kritizoval vládní zásahy proti demonstrantům v jihozápadním íránském městě Abadan kvůli smrtelnému zřícení budovy. Dne 8. května 2024 Rasouloffův právník oznámil, že byl odsouzen k osmi letům vězení a také k bičování, pokutě a konfiskaci majetku. Dne 12. května 2024 Rasouloff oznámil, že se mu podařilo uprchnout z Íránu a zdržuje se na neznámém místě v Evropě. Dne 24. května 2024 se Rasouloff zúčastnil premiéry filmu v Cannes a na červeném koberci držel fotografie dvou herců z filmu, Soheily Golestani a Missagha Zareha.