Zajímavosti o Marie

?

Zajímavosti 5

  • Proč má podle něj film takový mezinárodní úspěch, režisér odpovídá: „Na to bych já sám rád našel odpověď, ale myslím si že v tom hraje roli několik faktorů, mezi kterými je například to, že se jedná o snadno pochopitelný, univerzální příběh bez dialogů, který je pro lidi čitelný nehledě na jazyk či mentalitu. Určitě hraje roli i to, že se jedná o klasickou techniku Stop Motion animace, která v jiných zemích nemá takovou tradici jako u nás. Pro mě je ten film do jisté míry dětská hra a přistoupíte-li na ní taky, stáváte se jakýmsi Františkovým spiklencem na cestě za Mariiným srdcem a to je na tom, řekl bych, to poutavé.Ještě bych chtěl na tomto místě poděkovat kameramanovi Ondřejovi Mikušovi, střihačce Alexandře Volfové, zvukařce Aničce Hokešové a produkční Berenice Šůsové, bez kterých by film nedošel své finální podoby,“ uzavírá.
  • Piskač shrnul své dojmy z pobytu v Japonsku a na otázku, jak vnímá vztah mezi japonským anime a animovanými filmy, které točíme například u nás v Čechách, odpovídá: „Shodou okolností jsem se byl podívat na výstavě Giant Robots - The Core of Japanese Mecha Anime a bylo zajímavé sledovat, jak se toto odvětví od 60. let vyvíjelo a jak odráželo svou dobu. Anime je s Japonskem nedílně spojeno a je dobré zmínit, že tyto snímky vznikají ve velkých studiích (Studio Ghibli, Kyoto Animation Madhouse, Pierott atp.) a jedná se „průmyslově vyráběný produkt“, který má masový dopad. Autorský, krátký animovaný film, na jaký jsme zvyklí u nás, je o to víc vzácnější. I proto jsou pro ně cizí filmy tak přitažlivé. Je zajímavé, že když se zeptáte na Českou republiku, dostanete skoro vždy odpověď Jan Švankmajer. Když jsem se jich ptal, proč si myslí, že je to k jeho filmům tak táhne, nedokázali mi dát konkrétní odpověď, ale myslím si, že je to právě ta odlišnost a surreálnost, kterou ve skrytu hledají.“
  • Velkým úspěchem bylo také uvedení filmu na Mezinárodním festivalu dětského filmu v Kjótu v Japonsku, kde Piskač zároveň vedl animační workshopy pro děti, mimo jiné také v Českém centru v Tokiu.
  • Film má za sebou světovou premiéru v USA, mezinárodní premiéry v Portugalsku, Kanadě, Chorvatsku, Itálii či Kosovu, českou premiéru na festivalu Anifilm, a čeká jej uvedení na dalších tuzemských festivalech.
  • Příběh zaznamenal vřelé mezinárodní přijetí.