Zajímavosti o Merry - Go - Round

65%

Zajímavosti 6

  • První ze dvou filmů režiséra Ericha von Stroheima, v němž Anton Vaverka hraje rakousko-uherského císaře Františka Josefa. Druhým filmem je The Wedding March (1928).
  • Během rok trvajícího natáčení filmu Foolish Wives (1922) Ericha von Stroheima nemohl producent Irving Thalberg režiséra vyhodit, protože byl zároveň hlavní hvězdou filmu. Díky von Stroheimovým pečlivým kulisám a kostýmům a jeho odmítání přerušit natáčení se náklady vyšplhaly na více než 1 milion dolarů (na tehdejší dobu astronomická částka), než Thalberg výrobu filmu ukončil. Von Stroheim slíbil, že film bude natočen včas a s nižším rozpočtem, Thalberg však byl jiného názoru a trval na tom, že hlavní roli ve filmu by měla hrát hvězda němého filmu Norman Kerry, nikoli von Stroheim. Po šesti týdnech natáčení se Thalberg přesvědčil, že von Stroheimovy excesy a chaotický plán natáčení způsobí překročení rozpočtu i u tohoto filmu, a tak Thalberg von Stroheima náhle vyhodil a nahradil ho režisérem Rupertem Julianem.
  • Produkce Super Jewel. Společnost Universal, která neměla vlastní řetězec kin, používala třístupňový systém značek pro prodej svých celovečerních produktů nezávislým majitelům kin: Red Feather (nízkorozpočtové produkce), Bluebird (mainstreamové produkce) a Jewel (prestižní produkce). Jako jeden z mála "superklenotů" měl tento film prakticky zajištěno zvláštní zacházení ze strany provozovatelů kin, kteří by za normálních okolností požadovali vyšší ceny vstupenek. Společnost Universal přestane své filmy označovat koncem roku 1929.
  • Během natáčení byl Erich von Stroheim propuštěn a nahrazen Rupertem Julianem. Julian znovu natočil většinu již natočených scén a příběh byl oproti původní von Stroheimově vizi pozměněn. Jediné scény natočené von Stroheimem, které se ve filmu dochovaly, jsou úvodní scény s hraběcím vstáváním a oblékáním a jeho rozhovor s Gisellou, divoký milostný večírek s pohárem a hrabě přivádějící Agnes do salonu madam Elvíry a její pohled na klavír a hudbu o tom, jak chce hrát, ale nemůže si dovolit lekce. Celá stopáž představuje necelých deset minut.
  • Vůz č. 31, který se objevuje v tomto filmu, byl kdysi umístěn v Crockerově muzeu v Hollywoodu, prvním muzeu věnovaném rekvizitám a dalším artefaktům z amerických filmů. Muzeum založil herec Harry Crocker kolem roku 1928.
  • Erich von Stroheim se při natáčení filmu dopustil excesů, když do pouličních scén přivezl skutečnou vídeňskou tramvaj (losangeleská tramvaj by se podle režiséra prostě nehodila). Také pro krátkou scénu, kdy herec hrající rakouského císaře vystupuje z hotelu a nasedá do kočáru taženého koňmi, nechal von Stroheim od Universal Studios koupit skutečný kočár, který používal rakouský císař František Josef, a poslat ho do Hollywoodu.