Lidé na něj chodili se zbraní, vzdal se slávy i Supermana. Josh Hartnett už je ale zase v kurzu

Lidé na něj chodili se zbraní, vzdal se slávy i Supermana. Josh Hartnett už je ale zase v kurzu
Pearl Harbor | Buena Vista Pictures
Hartnett byl vedle Leonarda DiCapria, Heatha Ledgera či Ryana Phillippeho teenagerským idolem přelomu tisíciletí, a to zejména díky rolím v kultovních dílech Fakulta, Halloween: H20 či právě Pearl Harbor, který úplně nezacílil na seriózní historickou faktografii, nýbrž nabídl blockbusterové melodrama jako řemen. Rodák z Minnesoty si ale zahrál také v oceňovaném akčňáku Černý jestřáb sestřelen, s Harrisonem Fordem shlížel z plakátu k buddy kriminálce Detektivové z Hollywoodu a nechyběl v komiksovém leporelu Sin City – město hříchu. Jak ale prozradil v rozhovoru pro The Guardian, záhy se začal obávat, že „práce mu kompletně spolkne život.“
Josh Hartnett
Josh Hartnett

Herec, Producent

7.0
„Mohli jste vidět, co se tehdy některým lidem stalo. Úplně je to vymazalo. To jsem nechtěl dopustit,“ vrátil se k období, kdy jej veřejnost pasovala na příští superstar formátu Toma Cruise. Dvakrát mu nabízeli úlohu Supermana v projektu, který tehdy vyvíjel tvůrce Křižovatky smrti Brett Ratner. Hartnett neměl zájem, raději se odstěhoval do Montany a vytyčil si odlišné kariérní cíle. Dotklo se to i spolupráce s Christopherem Nolanem, s nímž se měl sejít kvůli hlavní roli v komiksovce Batman začíná. Herec se ale raději nabídl pro režisérův méně okázalý kouzelnický thriller Dokonalý trik. Měl smůlu, v obou případech byl obsazený Christian Bale.
Roku 2006 si Hartnett zahrál ještě ve hvězdně obsazené krimi Nabít a zabít po boku Bruce Willise a Morgana Freemana, čímž se však jeho áčkové období na dlouho uzavřelo. Bylo to však víceméně dobrovolné, neboť image spojená s extrémní publicitou mu šla proti srsti a přinášela navíc stále nebezpečnější situace. „Nechci tomu přikládat přehnanou váhu, ale docházelo k jistým incidentům. Lidé se objevovali na mém pozemku. Lidé, kteří mě stalkovali. Jeden chlap přišel na jednu mou premiéru se zbraní a tvrdil, že je mým otcem. Děla se spousta věcí, byly to zvláštní časy. Nechtěl jsem být něčím nástrojem,“ vysvětlil herec, jenž v minulé dekádě zářil zejména v seriálu Penny Dreadful.
Halloween: H20
Černý jestřáb sestřelen
Sin City - město hříchu
Nabít a zabít
Penny Dreadful
S několika dalšími hvězdami se upsal seriálovému i jednomu celovečernímu blbnutí Kevina Harta v podobě akční komedie Die Hart, jinak si zvykl hlavně na produkce plovoucí mimo mainstream. „Chápu, že jsem přišel o možnost pracovat s chlapem jako Chris (Nolan). Došlo mi ale, že směřovat kariéru k věcem, o něž máte největší zájem, opravdu není to nejpodstatnější. Důležitější je najít si lidi, jimž skutečně důvěřujete.“
Jedním takovým člověkem se stal Guy Ritchie, jenž Hartnetta obsadil do dvou akčních výplachů s Jasonem Stathamem Rozhněvaný muž a Operace Fortune: Ruse de guerre. V druhém případě Hartnett příhodně ztvárnil hollywoodskou hvězdu Dannyho Francesca, který se ve špionážní partii cítí velmi nepřirozeně. Dostal navíc další příležitost pracovat s Nolanem, v životopisném trháku Oppenheimer ztvárnil fyzika Ernesta Lawrence a jeho výkon sklidil smršť pochval v odborných recenzích i od uživatelů platformy X, kteří kvitovali hercův charakterní přerod.
Oppenheimer
Josh Hartnett – Oppenheimer | Universal Pictures
V těchto dnech se Josh Hartnett představuje v hlavní a pořádně komplikované roli očekávané novinky M. Nighta Shyamalana, tvůrce legendárního Šestého smyslu či Vyvoleného. V překvapivě vystavěném mysteriózním thrilleru Past hraje otce, jenž na popovém koncertě s dcerou zjišťuje, že celá událost možná slouží jen k dopadení stíhaného sériového vraha. Kdo jím ale bude? Hartnett dozrál i pro záporné úlohy a pod Shyamalanem, jenž k životním výkonům vybičoval Bruce Willise či Jamese McAvoye, se může odrazit zpět do první ligy.
Zdroje: Variety, The Guardian
Prohlédněte si žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.