Představitel Bonda končí s herectvím. Agent 007 mu nebyl souzený, dal na špatné rady

Představitel Bonda končí s herectvím. Agent 007 mu nebyl souzený, dal na špatné rady
James Bond | EON Productions
„Nebylo to snadné rozhodnutí, ale nastal čas oznámit odchod na odpočinek,“ uvedl Lazenby na sociální síti. „Od této chvíle už nebudu dál hrát, objevovat se na veřejnosti, dělat rozhovory nebo podepisovat autogramy,“ pokračoval bývalý herec, od něhož by si fotografii ze své oblíbené bondovky nechal rád podepsat například režisér Christopher Nolan. Původně vlažně přijatý titul Ve službách Jejího Veličenstva ostatně s postupujícími roky nachází nové uznání stejně jako Lazenby, jehož herecké schopnosti se po éře nenuceně šarmantního Conneryho zpochybňovaly.
George Lazenby
George Lazenby

Herec, Účinkující

6.1
Houževnatý Australan, s nímž dle některých pamětníků nebylo jednoduché vycházet, přitom předvedl husarský castingový kousek. Kdo jiný také z triviálních reklam ve třiceti letech poskočil rovnou k nejprestižnější filmové franšíze, jíž měl herecky vévodit rovnou v šesti celovečerních částech? Historky o tom, jak se Lazenby k úloze 007 vlastně propracoval, se různí. Ta přímočařejší hovoří o tom, že producenta Alberta R. Broccoliho zkrátka zaujal model z reklam společnosti Fry's Chocolate Cream (níže přiložené video). Spletitá verze prezentovaná v dokumentu Becoming Bond od Hulu naopak vzpomíná na Lazenbyho vetření do kanceláře castingového režiséra, uzurpování jednoho z Conneryho smokingů a pořízení totožného sestřihu. Do aspiranta se měl zamilovat producent Harry Saltzman a senzace byla na světě.
Big Fry Turkish Delight: reklama | Cadbury
Ačkoli Ve službách Jejího Veličenstva nemělo tak skvělé ohlasy a vyplnit Conneryho odkaz bylo pro začínajícího herce napoprvé nad jeho síly, Lazenby roku 2015 pro Daily Mail tvrdil, že Saltzman si jej chtěl pojistit pro další filmy. Z fleku mu prý nabízel milion dolarů, ale hercův agent Ronan O'Rahilly se domníval, že bondovská éra zašla. „Nedělej to. V branži je chlápek jménem Clint Eastwood, jenž v Itálii natáčí westerny a dostává 500 tisíc dolarů za jeden. Raději natoč dva takové,“ nabádal prý Lazenbyho, jehož v následné bondovce Diamanty jsou věčné opět vystřídal Connery.
Ve službách Jejího Veličenstva
Ve službách Jejího Veličenstva | United Artists
Sám Lazenby se navíc před premiérou svého trháku začal od Bonda veřejně distancovat a v rozhovorech kupříkladu zmiňoval, že 007 je surovec a už jej nikdy nebude hrát. „Mír – to je teď hlavní poselství,“ vzkazoval na adresu hippie kontrakultury, která válkou pohrdala. I proto se zdálo, že bondovkám rychle odzvoní – nemluvě o tom, že role byla zkrátka příliš asociovaná s Connerym. Podle reportu The Australian Women's Weekly ze srpna 1969 ale Lazenbymu nabízeli kontrakt na šest filmů, dalším měla být adaptace Muže se zlatou zbraní, v níž hrál nakonec roku 1974 Roger Moore. Lazenby se na premiéře Ve službách Jejího Veličenstva nicméně objevil se zarostlou image, která s Bondem moc nesouzněla, a pečetil svůj záměr následovat jiné herecké příležitosti.
Těch se mu však od té doby příliš nedostávalo možná i proto, že prosakovaly nepotvrzené fámy o jeho aroganci a sporech s herečkou Dianou Rigg či režisérem Peterem R. Huntem. Zahrál si v akčňáku Muž z Hongkongu a sbíral epizodní role v televizi, ale v posledních padesáti letech o něm mainstreamové publikum neslyšelo. Jeho tvář si připomínají jen bondovští pamětníci, jichž je naštěstí pořád dost.
Svého rozhodnutí přesto litoval. „Byl konec šedesátek – zvonáče a dlouhé vlasy byly in, Bond měl krátký sestřih a smoking. Mysleli jsme, že už si neškrtne. Zmýlili jsme se. Často si přeju, abych natočil ještě jeden, jen abych zavřel pusu všem, podle nichž jsem selhal,“ nechal se slyšet roku 2015. Také nejdéle sloužící Bond Roger Moore v autobiografii My World Is Bond roku 2008 kolegova slova potvrdil. „George přijal mizerné rady. Znal jsem ho tehdy a od té doby jsem jej mnohokrát potkal. Uznává, že udělal chybu.“ 
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Deadline, Cinemablend