Nový alfa predátor v Hollywoodu. Studia Paramount a Skydance utvoří silnou alianci

Nový alfa predátor v Hollywoodu. Studia Paramount a Skydance utvoří silnou alianci
Mission: Impossible Odplata - První část | Paramount Pictures
Hlavní tváří mocného spojenectví, které se posvětí po vypršení pětačtyřicetidenní lhůty umožňující položit na stůl ještě výhodnější nabídky, se stane zakladatel Skydance, jednačtyřicetiletý producent a podnikatel David Ellison. Jeho firma v zábavním průmyslu operuje od roku 2010 a nyní ukončuje vládu dynastie Redstoneů. Dosavadní předsedkyně správní rady Paramountu Shari Redstone uvolňuje své místo mladší krvi, která dle jejích slov dobře rozumí obchodním strategiím Paramountu.
Pod Paramount Global spadá nejen filmové studio Paramount Pictures, ale také televizní stanice CBS nebo streamovací služba Paramount+. Ellison hodlá do společnosti s bohatou filmovou knihovnou a tržní hodnotou kolem osmi miliard dolarů napumpovat další miliardy na technologický vývoj a zajistit progresivní ekonomiku v době streamovacího boomu. Podle zákulisních zpráv by se nebránil oslovit konkurenty Paramountu ohledně možnosti vytvoření kombinované streamovací služby. V tomto ohledu ostatně tradiční společnost nestíhá a Skydance chystá finanční injekci ve výši osmi miliard dolarů, celkový podnikatelský rozměr obchodu má mít obrat 28 miliard.
David Ellison
Top Gun: Maverick
Mission: Impossible Odplata - První část
Mission: Impossible Odplata
Tom Cruise, Top Gun: Maverick
Filmový trh tak bude mít mocného hráče na poli distribuce i produkce, který bude mít dost silné zázemí pro blockbusterovou výplň kin i televizní či videoherní obsah. Dohoda se kula za zpola zavřenými dveřmi od začátku roku a vlídná slova z obou stran svědčí o tom, že dlouhodobá spolupráce nesla kýžené plody. „Nastává význačný transformativní obrat pro celý průmysl, vypravěče, tvůrce obsahu i držitele akcií, kteří investovali do odkazu Paramountu a dlouhé životnosti zábavní ekonomiky,“ citoval web Variety Ellisonova slova.
Pokud zatím neposvěcená dohoda vstoupí v platnost, Hollywood pomyslně zpřetrhá další vazby s hluboce zakořeněným studiovým systémem. Právě po Paramountu byl například pojmenovaný výnos z roku 1948, který zakázal vertikální integraci průmyslu, v němž vlivná studia do té doby kontrolovala výrobu i distribuci prostřednictvím vlastní sítě kinosálů. Takové časy jsou dávno pryč a relativně nová společnost Skydance dostane příležitost zavést kinematografii novými směry. Dopad zřejmě pocítíme jen nepatrně a na úrovni streamu, v němž má Paramount+ vedle Netflixu či Maxu co dohánět.
Zdroje: Variety, Reuters