20 let od nejsladšího filmového polibku. Zápisník jedné lásky stále dojímá i silně pobuřuje

20 let od nejsladšího filmového polibku. Zápisník jedné lásky stále dojímá i silně pobuřuje
Zápisník jedné lásky | New Line Cinema
Když snímek v červnu 2004 debutoval, kritici se rozcházeli. Jen málokdo si dovolil doporučovat podobný cukrlátkový pastiš, který nehynoucí lásku prodával přinejmenším radikálně. Postarší rezident domova pro seniory (James Garner) předčítá své vrstevnici (Gena Rowlands) romantický příběh ze 40. let, v němž si Noah nejprve vynutí první rande s Allie. Na pouti se zavěsí na její kabinku ruského kola a vyhrožuje, že se ve výšce pustí, jestliže jej odmítne. Která by odolala? Poctivou a iniciativní ženu vede ke zdravější svobodomyslnosti tím, že si spolu s ní lehne doprostřed silnice a neuhýbá, dokud je skoro nepřejede auto.
Zápisník jedné lásky
Zápisník jedné lásky
  • Netflix
  • Google Play
  • iTunes
  • +1
78%
Nápadník z dělnické třídy nedělá radost dívčiným rodičům, kteří dokonce zadržují všechny jeho emotivní dopisy, když se s ním Allie po hádce rozejde a odjíždí do jiného města. K návratu ji po letech přiměje novinová fotografie Noaha před zrekonstruovaným domem. Znovu podlehnout svodům urputného muže zvládne i přesto, že ji čeká svatba s novým snoubencem Lonem (James Marsden), který je mnohem bohatší, citlivější i ohleduplnější než Noah. Vášeň a polibky v dešti bývají silnější než rozum, přičemž láska hory přenáší hlavně tehdy, když jejímu naplnění vlastně nic nepřeje. Ve filmu přitom rozkvétá mnoho let, jelikož je to právě Noah, kdo se ve stáří vrací ve vzpomínkách spolu s vážně nemocnou a zapomínající Allie.
Jeremy Leven (Legenda o slavném návratu) měl hotový scénář už roku 1998 a kromě Spielberga vábil i jiné slavné tváře. George Clooney roku 2020 pro Entertainment Weekly vyprávěl, že „před lety měl dělat film nazvaný Zápisník jedné lásky a měl ho dělat s Paulem Newmanem.“ Vůdce Dannyho parťáků měl přirozeně ztvárnit mladšího Noaha, zatímco Frajer Luke by se za milostným vzplanutím ohlížel ve stáří. „S Paulem jsme o tom mluvili a jednoho dne jsem se na něj podíval a pověděl mu: ‚Nemůžu ten film natočit. Každý ví, jak jsi vypadal ve třiceti. Máš modré oči, já hnědé. Ve třiceti jsi byl příliš slavný na to, abych tě v tom věku mohl hrát. To nikdy neklapne.‘ Řekl mi, že mám asi pravdu,“ vylíčil, jak sebe i Newmana vyšachoval.
Rachel McAdams, Ryan Gosling
Zápisník jedné lásky | New Line Cinema
Cassavetes, jehož otec John patřil k nejúspěšnějším autorským filmařům 60. a 70. let, sáhl po tehdy nepříliš známém Goslingovi z absurdních důvodů. Dětského herce a tanečníka upřednostnil před Haydenem Christensenem proto, že mu nepřišel dost pohledný. „Podíval se na mě a řekl mi, ‚Chci tě do té role, protože nejsi jako ti ostatní mladíci z Hollywoodu. Nejsi hezký, nejsi cool, jsi prostě obyčejný maník, co vypadá trochu střeleně,‘“ popsal Gosling pro magazín Company. Noah, jak jste se mohli dočíst výše, má své vyšinutější chvilky. V podání nynějšího sexsymbolu mu je ale odpouštíme, neboť v hercových očích plane pozitivní vášeň a spolu s McAdams, jejíž postava má ve vzpomínkové části stěžejnější roli, zkrátka tvoří dokonalý plakátový pár.
Na roli Allie se přitom hlásily skoro všechny mladé herečky Hollywoodu včetně popové divy Britney Spears, která s Rachel utvořila tandem konečných uchazeček. Cassavetes vsadil na talentovanou Kanaďanku, která roku 2004 zamířila ke hvězdám také jako středoškolská primadona Regina z komediálního hitu Protivný sprostý holky. McAdams Goslinga konfrontovala svou nezkrotnou energií a ustála všechny vypjaté scény, v nichž Allie většinou oprávněně zlořečí svému zaslepenému ctiteli. Potažmo se s ním oddává ikonickému fyzickému kontaktu, ať už jde o polibek v dešti, zírání před sexem nebo dovádění u oceánu, které si vyžádalo skoro gymnastické prvky. Emoční dopad jejich výbušné romance zintenzivňují krásné a nostalgické přírodní lokace, které skýtají poctivý formální kýč jako ze staré školy. A rovněž poskytují symboliku jako v případě záběrů na hejna ptáků, kteří se vždy vrací do hnízdišť stejně jako Allie k Noahovi.
V zákulisí to mezi herci nejprve neklapalo. Hlavně Gosling nepociťoval správnou chemii a režisérovi naznačoval, že by Rachel rád vyměnil. „Nechceš ji odsud odvést a přijít s jinou herečkou, která by se mnou četla mimo kameru? S ní to dělat nejde. Nic z toho nedostanu,“ popisoval Cassavetes pro VH1 hercův vztah k McAdams, která zaujímala diplomatičtější stanovisko. „Rozhodně jsme měli intenzivní kreativní debaty,“ pronesla po deseti letech v rozhovoru s Yahoo Movies UK. Příměří zajistil nejmenovaný producent, k němuž Cassavetes rozhádané herce odvedl. „Šli jsme do jedné místnosti s producentem. Oni na sebe začali ječet a já jsem odešel. Vykouřil jsem cigaretu a po chvíli začali vycházet se slovy ‚Tak dobře, pusťme se do toho.‘ A od té doby se to zlepšilo,“ potvrdil režisér, podle něhož McAdams stála za svou postavou i tehdy, když kamery neběžely.
Hořkosladký příběh uzavřel svou pouť americkými kiny v pozici ospalého hitu, který přes slabší rozjezd vydělal 115 milionů dolarů. Nejen dospívající generace si oblíbila to, co James Garner po druhém přečtení zaslaného scénáře nazval „univerzálním apelem“. Popisovaná mladická láska možná není zdravá, ale v dokonale vykalkulované sentimentální formě a s již nepopiratelně romantickým osudem Garnera a Rowlands mohla vzniknout nečekaná moderní klasika. Magazín US Weekly film zařadil mezi 30 nejromantičtějších filmů všech dob, Entertainment Weekly jej neopomněl zmínit v žebříčku 25 nejvíc sexy filmů. Total Film vybíral padesátku nejlepších filmových polibků a ten v dešti stačil na čtvrté místo, přestože herci se zjevně museli přemáhat.
Rachel McAdams, Ryan Gosling
James Garner, Gena Rowlands
Zápisník jedné lásky
Zápisník jedné lásky
George Clooney ve Flashovi
„Lidé mně a Rachel prokazují medvědí službu, když se domnívají, že jsme stejné jako postavy v tom filmu. Naše love story je daleko romantičtější než jejich,“ zavzpomínal Gosling pro GQ na poslední nečekaný zvrat, který nadešel až po skončení produkce. Zpočátku znesváření herci si padli do náruče a v letech 2005 až 2007 spolu randili. Ikonický polibek dokonce zopakovali na předávání MTV Movie Award. „Bůh žehnej Zápisníku jedné lásky. Díky němu jsem poznal jednu z velkých lásek mého života,“ doplnil herec, jehož sláva po uvedení filmu raketově stoupla stejně jako věhlas jeho kolegyně a dočasné partnerky.
Nevydrželi spolu, ale Gosling má spokojenou rodinu s herečkou Evou Mendez a navrch kulminující kariéru, která se díky loňské Barbie dotkla vrcholu. McAdams má dvě děti se scenáristou Jamiem Lindenem a rovněž zůstává žádanou herečkou se zkušenostmi z autorských dramat, romantických komedií i marvelovek. Jejich průlomový snímek možná není tím nejlepším, na jakém se podíleli, ale jeho kultovní pověst si po dvou dekádách nezaslouží podceňovat. Podobně vlivné žánrovky už přece jenom nevznikají.
Prohlédněte si žebříček nejlepších romantických filmů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroje: Entertainment Weekly, GQ, Post Magazine, Collider