Komentáře týdne: „Číst u Everything Everywhere All at Once titulky je jako hrát simultánně šachy na třech stolech.“
Všechno, všude, najednou | A24
Do kin vstoupila pohádka Zakletá jeskyně, na Netflix akčňárna Interceptor. Společnost A24 před časem vyrazila dech svým komediálním úletem Everything Everywhere All at Once, který stále budí pozornost. Jsou tu další Komentáře týdne. Inspirujte se. Vaše názory uvádíme bez jakýchkoli redakčních úprav.
„Takový výron nápadů a fantazie, kdy se tvůrci urvou ze řetězu a hrají si s časem, multiverzem a především pozorností diváka, jsem naposledy viděl v seriálech Legion a Doom Patrol. Pokud je koncept takhle složitá čalamáda, máte dvě možnosti. Ve snaze ho za pochodu pochopit, nejspíš nebudete stíhat-nebudete v obraze, co se zrovna děje. Číst u toho ještě titulky, to je jako hrát simultánně šachy na třech stolech. Nebo se na to můžete vykašlat a prostě akceptovat, že postavy poskakují po svých alternativních já a půjčují si od nich schopnosti. Tento přístup doporučuji, protože budete mít čas si všimnout, že je ta šílenost hlavně rodinné drama, že je to místy velmi vtipné, že Michelle Yeoh a Jamie Lee Curtis jsou ve svých rolích geniální a že je to celé neskutečný úlet s velkým vzkazem. Pro ty méně hloubavé, je tady scéna s análními kolíky, velký bizárek, jakých je k vidění jen málo. Ale stejně tak se tvůrci dotýkají velkých témat a poslední třetina je vysloveně emocionální nářez, stejně jako byl Atlas Mraků, nebo klidně i Fontána. Po určitém chaosu vše doklapne a vyvrcholí do silného sdělení. Víc než dvouhodinová stopáž je v takovém kvapíku smrtící, ale asi rozumím tvůrcům, že minisérie by byla stejně nevhodná, jako zkracování. Chtělo to velkou odvahu, vypustit tohle dílko na diváky a za to A24 tleskám, protože u Disney a ostatních zlatokopů, se důvěry v divákovu trpělivost a inteligenci, jen tak nedočkáme.“ Martrix / 90 procent
„Velmi silný snímek, jehož animace i obsah významně ční nad průměrem současné mainstreamové produkce. Geniálním propojením současnosti s deníkem, animací, atmosférou i hudbou jsem byl uchvácen. 90 % stopáže je věnováno židovskému holokaustu a pátrání po tom, jak Anne dopadla, a emočně funguje. Ari Folman už dříve dodal mimořádný protiválečný Valčík s Bašírem, a postmoderně pojatá adaptace deníku Anne Frankové je také vynikající. Kdyby cílová skupina nebyla primárně dětský divák, a tvůrce v samém závěru nepřirovnal židovský holokaust k současným běžencům, hodnotil bych ještě výš. Důležitý a vysvětlující film.“ Aquiver / 80 procent
„Tak už jsem to psal. Netflix dokáže zprostředkovat dobrou zábavu. Bohužel, jím produkované filmy jsou většinou hrůza. Dobrá, koukat se na tento film v 80-tých letech jako nadšený puberťák, nebyl bych patrně tak zklamán. ALE V ROCE 2022? CO TO JE? Tento film nesahá Přepadení v Pacifiku ani po podrážku. Je mi doopravdy líto Elsy Pataky, která se doopravdy snažila, a proto tomuto filmu dám těch 40 procent. Bez ní by to byla jen hrůzná s....a!“ p.a.douch / 40 procent
Ohnivé ulice (1984) – Tohle nemít ve své videotéce? Velká chyba.
Ohnivé ulice | Universal Pictures
„Motorkářský gang unesl zpěvačku rovnou z pódia během koncertního vystoupení a to neměl dělat. Do akce na její záchranu nastupuje bývalý žoldák s tváří Michaela Parého a není sám. Nostalgická akční jízda plná barevných neonových světel, deštivých ulic převážně pod nadzemkou, drsný hlášek, silných motorek a neskutečné filmové zábavy. Co se týče námětu, nad tím se dá pozastavit co že je to za blbost, ale v rámci takového snímku, ve kterém jde čistě jen o nadhled a čistou zábavu, něco takového bohatě stačí. Navíc když jde, použitím masových scén z ulic, něco jako o akční odpověď na muzikály. Použitý soundtrack plný osmdesátkových hitů tak není žádná náhoda. Režisér Walter Hill vytvořil něco jako akční ódu na hudbu a mechanismus. Naprosto jednoduchý děj, místy tvořící přímočarost ve svém vývoji, se jeví upřímně a okázale. A i když je zábavy přehršel, u kterých si nejeden divák řekne něco o tom, že něco takového snad nikdo nemohl myslet vážně, se to podařeně vyhýbá sebeparodii i parodii zároveň. Byť se to varovně drží u samé hranice. Film sice ve svém konceptu zvláštní, ale právě s oním nostalgickým neonovým vizuálem docela přitažlivý. Dalo by se říct takřka jako komiks. V tomto případě filmový komiks. Jedinečná a vizuálně pozoruhodná směs akce, hudby i emocí v netradičním něco jako akčním rockovém muzikálu. Ano, svým způsobem působivá ozvěna na Hillův starší počin ´Warriors´ (1979). Tohle nemít ve své videotéce? Velká chyba.“ martin-mickey-stusak / 90 procent
„Nejlepší hraná pohádka za poslední 4 roky. Krásné lokace, atmosféra, neokoukaní herci a povedený scénář, kde každá scéna má svůj smysl pro cílový dramatický oblouk, ve kterém, i když cíl je předem daný svým žánrem, cesta k němu je originální, nápaditá a emočně strhující. Část pohádky disponuje až téměř hororovou náladou, a tak z popsaných důvodů, o co méně si film vychutná to nejmenší dítě, o to více balzám pohladí dospělou vnímavou pohádkovou duši... Paní Solčanská a milí herci, děkuji, že je na co chodit do kina.“ aquiver / 80 procent
Respect (2020) – Paní Franklinová byla úžasná zpěvačka a napsala mnoho krásných písní.
Respect | Universal Pictures
„Film není tak špatný jako Rocketman, ale jen proto, že se dají otravné pasáže přetočit. Z nějakého pro mě záhadného důvodu se více než na boj za práva černých Američanů, což bylo Arethino celoživotní poslání, zaměřuje na přehnanou a pro mě dosti otravnou náboženskou masírku. Z druhé strany pokud je její nejprodávanější deska opravdu záznamem toho kostelního citového výlevu, není se asi čemu divit. Paní Franklinová byla úžasná zpěvačka a napsala mnoho krásných písní. Nicméně z nekonečných černošských gospelových masturbací je mi šoufl už od dob pokusů Raye Charlese o country. Nebýt jich, měl by navíc snímek o dobrých dvacet minut méně a jeho stopáž by byla mnohem více přijatelná. Za mě zklamání.“leafroller / 60 procent
Zaujal vás některý z filmů/seriálů? Našli jste doporučení k dílům, která vás zajímají? Pokud ne, napište komentář na kartu snímku z naší databáze. Příště třeba vybereme právě váš.
Všechny komentáře najdete přehledně seřazené od nejnovějšího zde. Dejte „palec“ těm, které vás zaujaly.