Proč není Simon Baker od zrušení Mentalisty moc vidět a jaká je šance, že se seriál dočká oživení
Simon Baker byl svého času jedním z nejvýraznějších talentů své generace. Poprvé na sebe výrazněji upozornil rolí hezounka Matta v L. A. – Přísně tajné (1997), a zatímco v televizi se Mentalistou proslavil, na skutečný filmový hit, kde by hrál hlavní roli, zatím stále čeká. Nejvíc se tomu přiblížil v hororu Země mrtvých (2005) legendárního režiséra George A. Romera.
Baker podle všeho ale hit momentálně ani nehledá. Proč, o tom se rozpovídal v rozhovoru pro televizi CBS LA: „Teď mi táhne na padesátku, takže mám trochu jiný přístup a pohled na věc, protože jsem jako mladší herec dokázal soustavně pracovat a živit rodinu. Teď je to pro mě trochu jiné. Nemám takový hlad po práci, takže si nyní trochu víc vybírám, do jakých příběhů se chci zapojit.“
Než Baker přišel do Ameriky, působil jako herec v Austrálii. Do USA se přestěhoval v roce 1995, a než získal vytouženou roli Patricka Janea, zahrál si v řadě filmů. V roce 2015 se vrátil do rodné Austrálie, kde momentálně nejvíc natáčí, a i to se do jisté míry podepsalo na tom, proč není tolik zavalený prací. „Vzpomínám si, kolik nabídek bylo, když jsem se poprvé dostal do Hollywoodu. Kolik bylo konkurzů, kolik se natáčelo. A to byla polovina devadesátých let. Teď je to množství obsahu ještě šílenější. Tehdy mě to ohromilo. Jako herec v Austrálii mám možná jednou za pár měsíců scénář, který přijde a každý se ho snaží přečíst... Náš filmový průmysl je malý.“
Mnoho herců zpomalí, když si vydělají dost peněz na to, aby se mohli věnovat vysněným rolím. Simon Baker měl v jednu chvíli smlouvu s televizí, která mu zaručovala plat nejméně 30 milionů dolarů ročně. Nějaké ty úspory by tedy mít měl. Navíc stále pracuje, i když málo. Momentálně připravuje společně s režisérkou Del Kathryn Barton drama Blaze, v němž se mladá dívka bude muset vyrovnat s tím, že byla svědkem brutálního znásilnění.
A pokud jde o možný návrat Mentalisty, o tom momentálně televize CBS neuvažuje. Ostatně, příběh byl uspokojivě uzavřen. A ani Baker, vzhledem ke svému současnému rozpoložení, by zřejmě na možnost podobně časově náročné práce v USA nekývl. Mentalistu momentálně opakuje televize Nova a v tuto chvíli není dostupný na žádné české streamovací službě. V březnu nicméně do našich končin konečně dorazí HBO Max, na jehož americké verzi je celý seriál k dispozici. Při troše štěstí tak bude i v nabídce české mutace.