Seriály Pohotovost a Nemocnice Chicago Hope slaví výročí. V zámoří se stal hitem jen jeden z nich

Seriály Pohotovost a Nemocnice Chicago Hope slaví výročí. V zámoří se stal hitem jen jeden z nich
Pohotovost | NBC
Stálice programu tuzemských komerčních televizí byste od sebe ze zpětného pohledu možná nerozeznali, přesto mezi nimi existovalo několik rozdílů. Nemocnice Chicago Hope pojednávala o soukromé klinice specializující se na náročné chirurgické výkony. Hlavními postavami byli neurochirurg Shutt (Adam Arkin), kardiochirurg Geiger (Mandy Patinkin) či šéf lékařů Watters (Hector Elizondo), kteří se jako jediní objevovali v ansámblu napříč všemi šesti sériemi.
Nemocnice Chicago Hope
Nemocnice Chicago Hope
63%
Oproti tomu Pohotovost zobrazovala dění na ambulanci státní nemocnice, s čímž souviselo i hektičtější tempo, větší variabilita popisovaných případů a důraz na mladší, méně zkušené postavy (a tedy i herce). Jim samozřejmě dominoval George Clooney jako pediatr Ross, jehož jsme mohli vidět v prvních pěti řadách. Pozornost strhávali i původně čerství absolventi a posléze plnohodnotní lékaři Greene (Anthony Edwards), Carter (Noah Wyle) a Weaver (Laura Innes),
Asi byste dokázali odhadnout, v jakém městě se odehrává Nemocnice Chicago Hope. Jenže Chicago je dějištěm i Pohotovosti, která sleduje dění na urgentním příjmu nemocnice v Cook County, inspirované tamějším skutečným zdravotnickým zařízením. Zasazení obou seriálů do chicagského prostředí však nesouvisí ani tak s tím, že by se nejlidnatější město státu Illinois vyznačovalo prvotřídním lékařským věhlasem, nýbrž spíše s pobídkami a obecně výhodnými podmínkami pro filmové štáby, čehož v posledních dekádách využila spousta zámořských produkcí.
Nemocnice Chicago Hope
Nemocnice Chicago Hope
Nemocnice Chicago Hope
Nemocnice Chicago Hope
Nemocnice Chicago Hope

Na ambulanci přes dinosaury

Za zmínku stojí i vznik Pohotovosti, jenž se od běžného způsobu výroby televizních seriálů přece jen lišil. Za námětem totiž stál Michael Crichton, který v polovině 70. let napsal scénář k filmu z prostředí ambulance, avšak žádné studio po něm neskočilo. Spisovatel se tedy věnoval jiným projektům a začátkem 90. let přivedl společně se Stevenem Spielbergem k životu svůj Jurský park.
Se Spielbergem se pak vrátili k zaprášenému Crichtonovu námětu, avšak hvězdný filmař moudře uvážil, že téma dává smysl spíše jako seriál, dlouhodobě rozvíjející osudy lékařů a epizodicky se věnující jejich pacientům. Díky zaštítění Spielbergovou společností Amblin Television už bylo vyjednávání s televizními stanice o poznání plodnější než o dvě dekády dříve.
Pohotovost
Pohotovost
  • Max
75%

Jednoznačný vítěz

Pilotní díl Chicago Hope běžel na stanici CBS 18. září 1994, přičemž o den později se na NBC objevila Pohotovost. Už další týden však oba pořady šly proti sobě v prime timu ve čtvrtek večer, přičemž po první sezóně vyšla navzdory prvotním předpokladům ze sčítání sledovanosti vítězně Pohotovost. Proto zástupci CBS s původně ambicióznější Nemocnicí Chicago Hope raději vyklidili pole a během dalších let s časovým slotem často hýbali. Seriál zpočátku sledovalo průměrně 11 milionů amerických domácností, a i když čísla nijak rapidně neklesala, poslední řadou byla ta šestá, již si v průměru naladilo přes devět milionů rodin.
Zato Pohotovost se od začátku mohla pyšnit lepší sledovaností. Počátečních 19 milionů vedlo k tomu, že se první řada stala druhým nejsledovanějším pořadem roku, předběhla ji pouze Show Jerryho Seinfelda. Toto soupeření pokračovalo i další čtyři roky, přičemž Pohotovost z něj třikrát vzešla vítězně. Ve druhé polovině 90. let tedy Pohotovost americkému televiznímu trhu dominovala a i proto vydržela mnohem déle nežli Chicago Hope – zrušení ji čekalo až v roce 2009, díky čemuž se s 15 sériemi stala druhou nejdéle běžící zámořskou lékařskou show; a to po Chirurzích (Grey’s Anatomy), jejichž 21. řada začne už za pár dní.
Pohotovost
Pohotovost
Pohotovost
Pohotovost
Pohotovost
Ačkoli se tedy Nemocnice Chicago Hope dočkala pozitivních kritických ohlasů a spousty nominací (i výher) cen Emmy, s ohromujícími úspěchy Pohotovosti se nemohla měřit. Zatímco Chicago Hope z pera tvůrce Davida E. Kelleyho (později úspěšného s Ally McBealovou, Sedmilhářkami či novějšími tituly jako Mělas to vědět a Nedostatek důkazů) sázela na probírání etických otázek a hloubkové ponory do svých postav, Pohotovost představila živelnější a díky snaze o (relativní) medicínskou přesnost i neotřelejší podívanou, jež se stala šablonou pro lékařské pořady dalších dekád.
Zatímco Nemocnici Chicago Hope momentálně na žádné streamovací službě nenajdete, všech 15 sérií Pohotovosti si můžete připomenout na Maxu. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších dramatických seriálů.
Zdroje: EmmyTVLegends.org, Wikipedia, Entertainment Weekly