300: Vzestup říše představuje generála Themistokla a odhalí nám důvod perské invaze do Řecka

300: Vzestup říše představuje generála Themistokla a odhalí nám důvod perské invaze do Řecka
Naprosto dokonalý byl nejen jejich pekáč buchet, ale i suchý, sarkastický a zcela pragmatický přístup k životu. No a teď se snad konečně opět pomějeme. Zack Snyder spolu s Frankem Millerem dali dohromady scénář k dalšímu snímku, který se ponese ve stejném duchu, jako ten předchozí.
300: Vzestup říše
Oproti původním zprávám, že půjde o přímé pokračování, nastaly jisté změny. Tedy bylo jich hned několik. Tak například název se měnil hned 3x. Původně se měl projekt jmenovat Xerxes, poté 300: Battle of Artemisia a nakonec vyhrálo finální 300: Vzestup říše (2013). Na režisérské křeslo se bohužel nevrací Zack Snyder, ale vystřídal ho Noam Murro a co se týče časového zasazení děje, tak se podíváme opět do roku 480 př. n. l.. Tehdy Xerxes rozdělil své vojsko na 2 části - loďstvu čelila řecká flotila a pěším jednotkám se postavil král Leonidas v bitvě u Thermopyl (děj prvního filmu).
Sullivan Stapleton
Hlavní dějová linie se tedy tentokrát přesune na moře, kde má athénský generál Themistokles za úkol udržet obrannou linii. Jeho protivníkem je perská námořní velitelka Artemisia, se kterou svedl bitvu u Salamíny. Ještě před touto bitvou se však podíváme do doby před deseti lety, kdy se udála slavná bitva u Marathonu. Díky ní diváci zjistí, proč Peršané o invazi do Řecka tolik stáli a co z Xerxese udělalo po krvi toužící bestii.
300: Vzestup říše
!!!Pozor spoiler!!!
Jen dodám, že dle historických pramenů v bitvě u Salamíny Řekové vlákali Peršany do léčky, vyhráli a Xerxes byl porážkou otce Dareia I. u Marathonu nucen Řeky potrestat za vítězství i vměšování do tzv. iónského povstání.
!!!Konec spoileru!!!
Tak uvidíme, jak si filmaři pohrají s historií. Každopádně výprava by mohla být znovu skvělá (soudě podle prvních zveřejněných obrázků a plakátu). V hlavních rolích se představí Sullivan Stapleton (Themistokles), Eva Green (Artemisia), Lena Headey (spartská královna Górgo), Hans Matheson, Rodrigo Santoro (Xerxes), Ygal Naor (Dareios) a Jack O'Connell.
Česká premiéra je ohlášena společností Warner na 1. srpna 2013.