US tržby: Avengers potopili Bitevní loď i diktátora Sachu Barona Cohena

US tržby: Avengers potopili Bitevní loď i diktátora Sachu Barona Cohena
V Universalu si musí sypat popel na hlavu, že se rozhodli ve Státech pozdržet premiéru Bitevní lodi (2012). Zatímco jinde ve světe již film dávno vesele brázdí kinosály (a dokázal nastřádat takřka čtvrt miliardy), v USA si odbyl premiéru až tento víkend. Studio si zřejmě chtělo počkat na divácky vděčnější skoroletní sezónu, snímek tím ovšem poslalo do souboje s nečekaně fenomenálními Avengers (2012). A dle očekávání „Lodě“ nedostaly šanci. Avengers si o svém třetím víkendu utrhli solidních 55 milionů dolarů a celosvětově již mají skoro 1,2 miliardy, což z nich dělá čtvrtý komerčně neúspěšnější film historie (výše je jen druhá část posledního Harryho Pottera, Titanic a Avatar). U Marvelů mají vyděláno na dobrých deset let dopředu.
Sacha Baron Cohen
Diktátor (2012)
Bitevní loď startuje na druhém místě s 25ti miliony. Něco takového je pro blockbuster za 209 mega vyložený výsměch a herec Taylor Kitsch se zcela neplánovaně stává největším smolařem pro rok 2012, neboť má ve statistikách nejen megapropadák John Carter (2012), ale nyní i Bitevní loď. Megapech. Na třetím místě startuje se 17ti miliony u nás famózně hodnocený Diktátor (2012). V zámoří jsou kritici výrazně chladnější, snímek má jen lehce nadprůměrné ohlasy a Cohen nejenže nezopakuje úspěch fenomenálního Borata (128 milionů), ale zřejmě ani Bruna (60 milionů). Nutno podotknout, že se odměřenější přístup ze strany Američanů dal očekávat, neboť si Cohen skutečně v ničem nebere servítky a kupříkladu si dělá legraci i z 11. září.
Temné stíny (2012) ustoupily na čtvrtou pozici s 50% propadem. V Americe si novinka Tima Burtona opravdu nepřijde na své (aktuálně 50 mega výdělek vs. 150 rozpočet) a ani ze zbytku světa se příliš peněz nehrne. U Warnerů, stejně jako v Universalu, nebudou na Avengers vzpomínat v dobrém.
Cameron Diaz
Jak porodit a nezbláznit se (2012) | 2011 - Lionsgate
Na páté pozici poslední novinka víkendu, komedie Jak porodit a nezbláznit se (2012) s Elizabeth Banks, Cameron Diaz a Jennifer Lopez. Film vypráví o pětici párů v radostném očekávání, což je nitka, na níž se nepochybně dalo navěsit hodně vtipných korálků "ze života". Recenze nicméně mluví o ryzím průšvihu, čemuž desetimilionový otvírák odpovídá. Těžko říct, jestli si po tomhle slabém startu film udrží pozici v plánu českých premiér.
Na šesté místo si polepšil Báječný hotel Marigold (2012), jemuž stále stačí 178 kin na to, aby se držel v TOP 10. Sedmé Hunger Games (2012), osmý překvapivý černošský hit Think Like a Man (2012 / rozpočet 12 milionů, tržby 85), na devítce zamilovaný Talisman (2012) a desítku uzavírají Piráti! (2012).
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.