Konec, který všechny šokoval. Představitel brutálního záporáka ze Saw oprašuje zvrat století

Konec, který všechny šokoval. Představitel brutálního záporáka ze Saw oprašuje zvrat století
Saw: Hra o přežití | Lionsgate
I když se najdou tací, kteří Wanův sebevědomý debut neuznávají a považují ho za epilepticky sestříhaný a nekoherentní výtažek Sedm a řady japonských thrillerů, Saw se stal zásluhou jediného filmu fenoménem. Zvláštní roli bezesporu sehrál právě neočekávaný finální zvrat (spoilery do konce odstavce), kdy mrtvola ležící celou dobu mezi dvěma uvězněnými oběťmi náhle ožije a ukáže se, že šlo o Kramera, jenž vypjaté a hodně bolavé rozhodování svých „hráčů“ sledoval z první ruky.
Saw: Hra o přežití
Saw: Hra o přežití
  • Netflix
  • Google Play
  • iTunes
82%
Díky téhle nečekané rošádě byl z Jigsawa, jenž vytipované hříšníky rád zavírá do pastiček vyžadujících drastické formy osvobození, novodobý král mainstreamové hororové scény. Tobin Bell si roli zopakoval v několika pokračováních a série se souběžně s globálním boomem násilného subžánru torture porn utrhla ze řetězů a nabízela jeden brutálnější sequel (nebo prequel) než druhý. Úlohu pastičkáře postupně přebírali různí učedníci a Bell se jako hlavní zloduch vrátil pro Saw X z minulého roku, které příběh zasadilo mezi události jedničky a dvojky. Chris Rock mezitím stihl unudit příznivce značky svým spin-offem Spirála strachu: Saw pokračuje a momentálně se připravuje jedenáctý díl, v němž bude znovu úřadovat Bell jako Kramer.
Dvaaosmdesátiletý herec dosáhl díky Saw na kariérní maximum a u příležitosti speciální projekce úvodního filmu poskytl vítanou subjektivní reflexi prvotních okolností, jež z něj učinily žánrovou ikonu. On sám prý finální zvrat vůbec nepředvídal a smekl před tvůrci, kteří jej dokázali špičkově zrealizovat. „Když jsem četl scénář, ten moment na konci filmu jsem absolutně nepředpokládal. Říkal jsem si: ‚Pokud to dobře natočí, mohl by to být jeden z těch filmových momentů, které jsou... nezapomenutelné.' A ukázalo se, že je to tak, a bez Leighovy reakce na ten moment by to nebylo tím, čím to je," ocenil také herectví kolegy a scenáristy filmu Leigha Whannella, jenž ztvárnil jednoho z mužů ve smrtící Kramerově smyčce.
Saw: Hra o přežití
Saw: Hra o přežití
Saw: Hra o přežití
Saw VI
Saw 5
Ne všechno ohledně daného příběhu dává smysl, ale provedení i marketingové ošetření zůstávají ukázkovým příkladem plodné hry s publikem. Zatímco mnoho jiných žánrových děl na svých zásadních zvratech okázale staví a dává k nim vodítka příliš okatě i na úrovni propagace, Saw své eso vytasilo pomyslně odnikud. Troufalost, morbidní moralizování i strategie Jigsawa našponovaly zájem o další příspěvky a zatím se nezdá, že by obecenstvo na tyhle pastičky rezignovalo. Po odbočce k vyhraněné formě plné extrémního násilí se franšíza vrátila do mainstreamovějších kolejí a nízkorozpočtový Saw X vydělal po celém světě 111 milionů dolarů. Jedenáctý díl můžeme očekávat v příštím roce, datum premiéry ale zatím neznáme.
Prohlédněte si žebříček nejlepších hororů 21. století podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroje: Movieweb, X