Romantický idol Hugh Grant v hororové novince děsí k smrti a kritici mu opět tleskají

Romantický idol Hugh Grant v hororové novince děsí k smrti a kritici mu opět tleskají
Heretic | A24
Herec jako kdyby se na Heretica procvičoval několika posledními projekty. Postavy velmi pochybných morálních kvalit si zahrál v Atlasu mraků, famózním druhém Paddingtonovi, v Ritchieho Gentlemenech i v povedené fantasy Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Přehlédnout nelze ani jeho nevysoké představení coby Oompa-Loompa v loňském vánočním hitu Wonka, jímž strhnul pozitivní i negativní pozornost už před premiérou.
Heretic
Heretic
AI
72%
Grant si herectví naplněné ironií viditelně užívá, ale obecenstvo v Torontu seznalo úplně nový směr jeho soudobé tendence. Pan Reed svou zlobu nedeklamuje tak napřímo jako Grantův kanibal ve zmíněném Atlasu mraků, jenž výhružně olízne zakrvácenou čepel, ale svou hrou na kočku a myš pořádně zatopí oběma mormonským věrozvěstkám v podání Chloe East (Fabelmanovi) a Sophie Thatcher (Kostlivec).
Heretic: trailer | A24
Pětadvacet kritiků a kritiček na Rotten Tomatoes zatím film doporučuje z 88 % a padají slova o ďábelsky zábavném teologickém rozjímaní či řemeslně sebejistém půlnočním filmu. Režiséři Scott Beck a Bryan Woods, jimž se moc nepovedla sci-fi 65 a jež proslavil jejich scénář k Tichému místu, zvolna budují napětí a udržují diváka na špičkách. Našlapovat se přitom musí hlavně kolem Granta, z něhož prý běhá mráz po zádech a dle A. A. Dowda z IGN Movies „nalezl temnotu pod přívětivou pečetí své stárnoucí hvězdné osobnosti.“
Reed je vždy připravený hladově se zakousnout do čehokoli, co mu ideologicky nepřátelské mladé dívky přednesou. Využívá k tomu svůj odvěký šarm spojený s nahromaděným cynismem a skrývanou zlobou, přičemž jeho narůstající šílenství a techniky psychického teroru ústí do větším dílem hororové, částečně však i komediální „jízdy dějinami náboženství a konceptem boha, který kupovali a prodávali šarlatáni spolu s populární kulturou.“
Heretic
Heretic
Wonka
 Dungeons & Dragons: Čest zlodějů
Paddington 2
Heretic podle Benjamina Leeho z The Guardian „není krystalicky čistou zábavou, ale díky Grantovi stojí za to se ušpinit.“ Řada prvních diváků a divaček na síti X souhlasí, že dřívější neochvějný klaďas zde předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů a jeho přítomnost každou scénu rázem zintenzivňuje. Pro mnohé tak bude překvapení, že herce příště čeká účast ve čtvrtém dílu osvědčené série Bridget Jones, jehož scénář považuje za dosud nejlepší z tetralogie a uronil při něm nejednu slzu.
V jaké poloze máte Hugha Granta nejraději? Tu znepokojivější si bude americké publikum moci připomenout v listopadu, kdy snímek vstoupí do tamějších kin. O české distribuci zatím není nic známo, ale doufejme, že si tuzemské společnosti tenhle nadějný kousek nenechají ujít.
Zdroje: Movieweb, X, Rotten Tomatoes
Prohlédněte si žebříček nejlépe hodnocených hororů roku 2024.