Harrison Ford je v 82 letech Hulkem. „Stačí být idiotem na peníze,“ vtipkuje největší frajer branže

Harrison Ford je v 82 letech Hulkem. „Stačí být idiotem na peníze,“ vtipkuje největší frajer branže
Captain America: Nový svět | Marvel Studios
Nestárnoucí hvězda Uprchlíka či dramatu Svědek, za který získala jedinou oscarovou nominaci, vystoupala na pódium Comic-Conu v San Diegu s ovacemi a v trochu netypické fordovské póze. Obvykle distancovaný herec, jenž dle kolegy a nového Kapitána Ameriky Anthonyho Mackieho zahájil první den natáčení hláškou „pojďme tu kravinu natočit“, před šílejícím davem předstíral transformaci do zuřícího Hulka. Trailer k očekávané marvelovce, v níž Ford přebral úlohu Rosse po zesnulém Williamu Hurtovi, to sice přímo nevyjevil, ale posléze vyšlo najevo, že součástí filmu bude také scéna, v níž se prezident USA promění v Red Hulka přímo během projevu před Bílým domem.
Harrison Ford
Harrison Ford

Herec

8.1
Novináři lačnící po senzacích z největší nerdovské sešlosti se Forda vyptávají na detaily kolem jeho postavy a komiksového světa, čímž pochopitelně dosahují svého. „Nechtějte, abych se do toho pustil,“ pronesl už na odchodu herec v reakci na otázku, jak vlastně Red Hulka ve filmu přivedl k životu. Předtím na okamžik zbrunátněl a zachrchlal. Jeden by řekl, že celebrita ztělesňující přístup „I don't care“ vlastně neví, co trikaři s jeho postavou po transformaci vyvádějí. „Chtělo to hodit všechno za hlavu. Stačilo být idiotem na peníze, což už jsem dřív udělal… ale byla to zábava,“ v nadsázce vysvětloval, co jej přimělo ke vstupu do MCU, kvůli čemuž mu prý Mackie osobně volal.
Captain America
Captain America | Marvel Studios
Takhle to ale s Fordem bylo vždy. Roku 1977 sice nebyl jediný, kdo vůbec nechápal, co s ním George Lucas v tuniské poušti a v interiérech vesmírných korábů vlastně natáčí, jeho reakce však vešly do dějin. „Takové nesmysly můžeš napsat, ale ne je odříkat,“ poznamenal tehdy směrem k dialogům. Hana Sola chtěl nechat v dalších dílech zabít (potažmo aspoň zmrazit), byl ostatně jen řemeslníkem, co si přivydělával nějakým hraním. Pak se ovšem stal Indianou Jonesem a jeho sláva se absolutně vymkla z kloubů. Přesto si v heroických polohách zachovával ležérní styl, jako kdyby s bičem a kloboukem, se světelným mečem nebo s prezidentským kabinetem v akčňáku Air Force One raději koukal na televizi a hulil trávu. Byl to přece on, kdo v Dobyvatelích ztracené archy navrhl, že se zuřivě šermujícím protivníkem nebude bojovat, nýbrž jej prostě zastřelí.
Totéž charisma a stejný sarkastický drajv jej neopouští ani na stará kolena, kdy se vrhá do dalších zábavných či nostalgických podniků. Vrátil se jako Blade Runner, v zákulisí omylem praštil Ryana Goslinga do obličeje a při rozhovorech neustále předstíral, že zapomíná kolegovo jméno. „Netuším, co je nějaký pos*aný Force Ghost, a je mi to fuk,“ pronesl na adresu svého camea ve Vzestupu Skywalkera, které dle reportéra mohlo být ztělesněním Ducha vytvořeného Silou. Pátým filmem rovněž završil dobrodružství Indiany Jonese, v němž ovšem nastavil i emotivnější tvář. Jednak v závěru Nástroje osudu, který si pro ikonickou postavu schoval pěkný osobní zvrat, jednak i během potlesku vestoje na premiéře v Cannes.
Jenže jako Hulk se Ford zdá být fordovštější než kdykoli předtím. „Na takové otázky jsem vždycky reagoval s maximálním respektem i kompletním pohrdáním. Nebudu tuhle stupidní otázku zodpovídat. Ale díky za příležitost,“ setřel dotaz, kdo z dvojice Thunderbolt Ross a Indiana Jones lépe zvládá hady. „Jsem z vesmíru 616?,“ podivil se, když reportérka chtěla vědět, kdo je podle něj „ukotvující bytostí“ této dimenze mnohovesmírů (princip anchor being vysvětluje film Deadpool & Wolverine).
„Jsem mimo svou orbitu,“ dodal a odešel. Je přitom vidět, že si to naplno užívá. „Jsem poctěný, že mohu být součástí universa Marvelu,“ prohlásil před obecenstvem Comic-Conu, kde rovněž nakopl Mackieho do zadnice. „Dlouho jsem sledoval fantastické herce, jak si to tu užívají. Chtěl jsem se na tom také podílet.“
Captain America
Captain America
Dobyvatelé ztracené archy
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
Blade Runner 2049
Ford tím možná geniálně zapadá do Hulkovy rozdvojené osobnosti, a jelikož byl vždycky přirozeně dobrý herec, který nepotřeboval tlačit na pilu, jeho casting se zatím rozhodně jeví jako ideální rozhodnutí. A nejen proto, že je skoro stejně starý jako skutečná hlava Bílého domu Joe Biden. Hulk vždy oponoval světovému řádu a i z donucení hrál dle vlastních pravidel, což mručícího Forda, jenž ve volnu létá s vrtulníkem do hor pro ztracené či zraněné turisty, perfektně vystihuje.
Podívejte se na náš žebříček nejlepších herců, kde se Ford nepřekvapivě nachází proklatě vysoko.
Zdroje: Den of Geek, X, Variety, Yahoo