Voldemort Odyseem. Britská legenda napíná svaly v epické homérovské adaptaci

Voldemort Odyseem. Britská legenda napíná svaly v epické homérovské adaptaci
Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) | Warner Bros.
Fiennes a Binoche se před kamerou sešli poprvé od roku 1996, kdy si společně zahráli v oscarovém trháku Anglický pacient. Oba patří k nejváženějším evropským hercům své generace, kteří se v zásadě upisují autorským filmům, od nichž si nicméně rádi odskočí i k větší hollywoodské produkci. Platí to hlavně pro Fiennese, z něhož Steven Spielberg v Schindlerově seznamu učinil jednoho z nejhorších padouchů kinematografie. Jako M navázal na Judi Dench v bondovkách s Danielem Craigem, zablbnul si ve třetím prequelovém filmu série Kingsman a čas od času režíruje sám sebe v trpělivě vyprávěných poctivých dobovkách. A samozřejmě propůjčil tvář (vyjma nosu) Lordu Voldemortovi v pěti dílech kouzelnické franšízy Harry Potter, pro což si jej mnozí pamatují nejvíce.
The Return
The Return
AI
68%
Herecké ikony kývly na nabídku Pasolinimu, jenž není nijak příbuzný s kontroverzní legendou italské kinematografie Pierem Paolem Pasolinim (Saló aneb 120 dní Sodomy). Je nicméně synovcem Luchina Viscontiho, jednoho z pionýrů neorealismu, a režii má v krvi. U filmu se díky vlastní houževnatosti nejprve uchytil jako skaut lokací (mimo jiné na klasikách Vražedná pole a Misie), posléze zastával vysokou pozici v Columbia Pictures. Prozatím natočil pouze tři filmy, které si sám napsal – komedii Machan o jihoasijských emigrantech, dramedii Zátiší o úředníkovi, jenž vyhledává příbuzné lidí, kteří zemřeli v osamění, a drama Nikam zvlášť o umírajícím samoživiteli. Za druhý jmenovaný film obdržel v Benátkách cenu za nejlepší režii.
The Return (2024)
The Return (2024) | Bleecker Street Media
The Return převypráví dobře známou Homérovu epickou báseň, respektive tu méně akční a dobrodružnou část po Odysseově návratu na ostrov Ithaka. Se scénářem Pasolinimu tentokrát pomáhali dva autoři, jež lze rovněž považovat za legendy – Edward Bond, jenž zemřel v březnu ve věku 89 let, stojí za scénářem kultovní Zvětšeniny Michelangela Antonioniho, John Collee je podepsaný pod tituly jako Master & Commander: Odvrácená strana světa, Hotel Mumbai nebo nedávný Opičí muž.
The Return (2024)
The Return (2024) | Bleecker Street Media
Výsledek téhle pozoruhodné spolupráce vyšle 6. prosince do zahraničních kin společnost Bleecker Street Media a nemusíme se bát, že absence trojské války či plavby kolem ostrovů svůdných sirén zbaví tuhle látku veškeré atraktivity. Odysseus, kvůli němuž Fiennes evidentně držel dietu a odbyl si pár koleček v posilovně, bude odrážet zpupné nápadníky, kteří v honbě za královskou korunou usilují o život jeho syna Telemachuse (Charlie Plummer). Konkrétnější závěry budeme moct vyvodit až s prvním trailerem, ale seznalejší publikum by už teď mělo být na pozoru. Tuzemská premiéra zatím bohužel ve výhledu schází.
Podívejte se na žebříčky nejlepších herců a hereček. Schválně, jak vysoko se tu Fiennes a Binoche nachází.
Zdroj: Deadline