Hrůzostrašný Nicolas Cage terorizuje USA. Velebený horor Longlegs je triumfálním hitem

Hrůzostrašný Nicolas Cage terorizuje USA. Velebený horor Longlegs je triumfálním hitem
Longlegs | Neon
Skoro všichni se shodují, že Oz Perkins si tímto úspěchem zajistil místenku do hororové síně slávy, kde už trůní jeho slavný otec Anthony Perkins. Představitel Normana Batese z Hitchcockova Psycha syna obsadil do vlastnoručně zrežírovaného třetího dílu a naočkoval jej celoživotní vášní pro horory, jejichž prostřednictvím Oz zkoumá vlastní dětské zkušenosti a vztah s rodiči. Anthony celý život nuceně skrýval svou homosexualitu a dokonce se zkoušel lékařsky přeorientovat, přičemž jeho partnerka Berry Berenson při něm stála až do předčasné smrti vlivem AIDS. Také ona odešla předčasně, seděla totiž na palubě prvního letadla, které 11. září 2001 narazilo do Světového obchodního centra.
Longlegs
Longlegs
66%
To je značné břímě i pro dospělého muže, přičemž Perkins v Longlegs spatřil ideální příležitost pro rodičovské drama obklopené nervydrásající investigativní zápletkou. Příběh se primárně odehrává roku 1993, což vedle otcova úmrtí rozeznívá vzpomínky na éru nejoceňovanějších temných kriminálek v čele s Mlčením jehňátek a Sedm. Protagonistka, mladá agentka FBI Lee Harker v podání novodobé scream queen Maiky Monroe, unikne z poněkud fatalistických spárů hluboce pobožné matky (Alicia Witt), která žije na farmě a projevuje záhadné spirituální napojení na letitou sérii příšerných vražd v regionu.
Také Berenson měla rodinné tradice spjaté s komunikací s mrtvými, tudíž Perkins vkročil na známé území. „Vše, co se snažím udělat, zkouším vztáhnout na sebe,“ potvrdil pro IndieWire padesátiletý režisér a příležitostný herec, jenž vytvářel snové pohlcující světy i v předchozích hororech February, I Am the Pretty Thing That Lives in the House a Mařenka a Jeníček v lese hrůzy. V posledním případě lituje, že víc nezužitkoval motiv matčiny lži směrem k dětem. „Matka může přijít se zástěrou, smyšleným příběhem, o němž se domnívá, že nejlépe poslouží rodině,“ vysvětlil. Tak jako jeho matka před ním a bratrem Elvisem tajila otcovu pravou sexuální orientaci.
Tyto motivy v Longlegs zabaluje do děsivého příběhu o stíhání vraha, jenž podobně jako Buffalo Bill žije ve sklepě, kde se věnuje svým drastickým koníčkům. K nerozeznání namaskovaný a bledý Cage má být loutkářem, jenž umí proniknout do vědomí vybraných rodin a zinscenovat místa činu, která prý na stříbrných plátnech nemají co do hrůznosti konkurenci. Pocit amorální fascinace fotografiemi reálných vražd má filmem prostupovat a byl nakažlivý i pro samotné herce. Alicia Witt se v rozhovoru pro Movieweb nechala slyšet, že svou postavu si možná okamžitě oblíbila, ale natáčení pro ni bylo tak intenzivní, že projekce Longlegs raději nechá na ostatních a sama si je odpustí.
Longlegs
Longlegs
Longlegs
Longlegs
Longlegs
Trvalé zážitky si odnesla i Maika Monroe, již před deseti lety proslavil kultovní horor Neutečeš. Distribuční studio Neon jako součást svého šifrovaného marketingu, který hovořil v symbolech a mučivých náznacích, použilo také video, které zachycuje hereččin vysoký tep v momentě, kdy poprvé spatřila filmovou image Nicolase Cage. Toho si Perkins nemůže vynachválit a vlastní vedení oscarového herce přirovnal ke krotiteli lvů, jenž v kleci jen postává a občas mrskne bičem. A zvířeti také čas od času připomene, aby jej nesežralo. „Neseženete si Nica Cage do svého filmu, abyste ho vodili za ruku. Je nesmírně kolaborativní a chytrý, ví snad všechno o každém filmu, jaký kdy natočili,“ pěl ódy na šedesátiletou ikonu, která je prý „přirozeným vůdcem a dokonale sladěným nástrojem.“
Sám herec přišel s vysoce položeným sípavým hlasem své postavy, již fanoušci už nyní řadí k nejzlověstnějším hororovým zloduchům kinematografie. Na sociální síti X přitakával i Guillermo del Toro, jenž ocenil, že Perkins zůstal věrný rytmu a motivům, na nichž si vystavěl kariéru. Cage oceňuje jako „našeho posledního a nejlepšího expresionistického herce“ a kvituje kolegovu schopnost navodit „zvláštní dojem dotírajícího zla a hrozící zkázy.“ A v neposlední řadě jej těší, že Perkinsův charakteristický rukopis se konečně a po zásluze těší takové pozornosti – to se však ve světle momentálního zahraničního šílenství kolem Longlegs jeví jako dost krotké vyjádření. Projekt, jehož produkce dle dostupných zpráv přišla maximálně na deset milionů dolarů, může z nashromážděných fanfár ještě hodně těžit.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: IndieWire, X, Movieweb