„Noční můra ukovaná Satanem.“ Nadšené reakce na horor s Cagem hovoří o největší hrůze dekády

„Noční můra ukovaná Satanem.“ Nadšené reakce na horor s Cagem hovoří o největší hrůze dekády
Longlegs | NEON
Garance kvality je zatím od kritiků a kritiček opravdu stoprocentní. Čtrnáct z nich dosud svou recenzí přispělo jejich shromaždišti, webové stránce Rotten Tomatoes. Každá zvedá palec nahoru, a to dost jednoznačně – průměrné hodnocení ukazuje vysokých 8,4 bodů z 10. Naprostou a ničím neředěnou spokojenost hlásá třeba Bill Bria ze SlashFilm, píšící o „nejděsivějším hororu roku, který se zadře pod kůži a už jej nevyškrábete“. Jiní hovoří rovnou o největším nerváku celé dekády, který v pekle ukul sám Satan a na Zemi ho poslal jako hrozivý artefakt.
Longlegs
Longlegs
75%
To však není všechno. Podle ScreenAnarchy sledujeme „děsuplné splynutí vysokého umění a znepokojení“, přičemž každý záběr je „nádhernou noční můrou“. Často se zmiňuje vtahující režie Osgooda Perkinse, který o filmové tísni něco ví od táty Anthonyho Perkinse, hereckého představitele Normana Batese z Psycha a rovněž režiséra třetího Psycha. Ne na všechny ale jeho práce působí stoprocentně, Katie Rife z IGN Movies totiž soudí, že žánrově povědomé scény pouze překrývá zlomyslný filtr.
Bezútěšnost si prý ale jinak našla svou novou filmovou definici a Perkins, který v současnosti už dokončuje adaptaci povídky Stephena Kinga Opičák, svým hororovým surrealismem šperkuje nevídaně intenzivní exkurz do myslí sériového vraha a nezkušené agentky. Maika Monroe, která ve filmech jako Neutečeš nebo The Watcher před zlem hlavně utíkala, se pouští do nebezpečného vyšetřování jako důstojný nástupce Clarice Starling. A Nicolas Cage má být v nejzápornější úloze kariéry k nepoznání, a to jako panenkami posedlý zabiják, jenž se podle všeho dokáže lidem dostat do hlavy i za pomoci černé magie.
Longlegs: trailer | NEON
Oscarového herce si prý režisér pokud možno šetří a zručně navozuje unikavost a enigmatickou náturu jeho postavy. O to víc však udeří krátké výbuchy jeho psychotické show, již Cage mistrně ovládá dlouhá léta. Zvlášť pak v posledních letech, kdy se expresivně vyřádil v kultech jako Mandy – Kult pomsty, Renfield nebo v Cannes spokojeně přijaté novince The Surfer. Tady jej navíc režíruje propagátor agresivní estetiky Perkins, jehož surreálně laděné převyprávění Jeníčka a Mařenky v sobě rozhodně mělo specifické, originální zlo. To nyní opět slibuje i trailerová kampaň Longlegs, která skládá útrpně vyhlížející a přece fascinující obrazové šifry, z nichž toho o příběhu mnoho nevyčtete. Perkins to podle všeho otiskl i do filmu, který bude i v žánrových vodách zvláštním útvarem. Snad tedy se samými výhodami.
Horor Longlegs se v amerických kinech objeví už za pár dní, o uvedení v českých kinech či na v tuzemsku dostupných streamovacích službách zatím nic známo není. Podívejte se tedy zatím alespoň na náš žebříček nejlepších hororů posledních deseti let.
Zdroje: Movieweb, Rotten Tomatoes