Letošní ročník festivalu Be2Can nabídne nejdivočejší film, který byl kdy uveden v Cannes

Letošní ročník festivalu Be2Can nabídne nejdivočejší film, který byl kdy uveden v Cannes
Titan (2021) | Diaphana Distribution
CANNES
Titan (2021)
Zahajovacím filmem letošního ročníku Be2Can se stane nový snímek francouzské režisérky Julie Ducournau. Ten přepsal historii Cannes, protože teprve podruhé za celou existenci prestižního filmového festivalu získal nejvyšší ocenění (Zlatou palmu) film režírovaný ženou. Po mezinárodním úspěchu kanibalistického hororového dramatu Raw se vrátila do Cannes s možná ještě více šokujícím titulem, v němž se po sérii nevysvětlitelných trestných činů otec shledá se synem, jenž byl deset let nezvěstný. Snímek způsobil doslova šílenství a některá média ho dokonce označila za nejdivočejší film, který kdy na festivalu byl.
Nitram (2021)
Nitram
Druhým oceněným filmem z Cannes, jenž bude v rámci Be2Can uveden, bude Nitram od australského režiséra Justina Kurzela. Herec Caleb Landry Jones získal za ztvárnění masového vraha, který v roce 1996 zavraždil v Tasmánii 35 lidí, cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Film sleduje události vedoucí k masakru ve městě Port Arthur ve snaze pochopit, proč a jak k této tragédii došlo.
Miloval jsem svou ženu (2021)
Miloval jsem svou ženu
Z Cannes přichází také nejnovější film Ildikó Enyedi. Maďarská režisérka už v minulosti získala srdce diváků i kritiky filmem O těle a duši, který vyhrál Zlatého medvěda a byl nominovaný na Oscara. Na stříbrná plátna se vrací s historickým romantickým dramatem natočeným podle stejnojmenného románu maďarského spisovatele Milána Füsta. Jde o milostný příběh kapitána lodi, který se jednoho dne s přítelem vsadí, že si vezme první ženu, která vstoupí do kavárny. Ve filmu se představí slavná francouzská herečka Léa Seydoux a po jejím boku se objeví herci Gijs Naber a Louis Garrel.
U Petrovových řádí chřipka (2021)
U Petrovových řádí chřipka
Ruský režisér Kirill Serebrennikov, který donedávna čelil pokusům ruské vlády zdiskreditovat jeho kariéru a během natáčení posledních dvou snímků nemohl ani opustit svou rodnou zemi, se do Cannes po filmu Léto vrátil se snímkem natočeným podle stejnojmenného románu U Petrovových řádí chřipka. Sleduje v něm rodinu v postsovětském Rusku, která zápasí o přežití v městě zasáhnutém chřipkovou epidemií.
Uvolnit pěsti (2021)
Uvolnit pěsti
Ve druhé sekci oficiálního výběru Cannes Un Certain Regard zvítězil film ruské režisérky Kiry Kovalenko Uvolnit pěsti. Režisérka byla žačkou samotného Alexandra Sokurova, který dal šanci několika talentům na filmové vzdělání v rodném městečku. Snímek vypráví příběh mladé ženy, která se zoufale snaží uniknout z dusivého sevření rodiny v bývalém hornickém městě v Severním Osetsku. Film produkoval Alexander Rodnyanskij, producent filmů jako Leviatan nebo Nemilovaní.
Začátek (2020)
Začátek
Další zajímavou novinkou z Cannes bude film Začátek, jenž Gruzie vybrala také jako adepta na Oscary. Režisérka Dea Kulumbegashvili přináší intimní debut, v němž se zaměřila na komunitu Svědků Jehovových, kteří jsou v ospalé vesničce napadeni extrémistickou skupinou.

BERLINALE
Miluj svého robota (2021)
Miluj svého robota
Německá herečka, scenáristka a režisérka Maria Schrader je v našich končinách známá především díky minisérii Neortodoxní. Její nejnovější film se ocitnul v soutěžní sekci na Berlinale, odkud si odnesl cenu za Nejlepší herecký výkon, která byla udělena herečce Maren Eggert. Film vypráví tragikomický příběh ženy, introvertní intelektuálky, a humanoidního robota nejnovější generace vytvořeného tak, aby své partnerce splnil jakékoli přání. Využívá k tomu subtilní německý humor v duchu Toniho Erdmanna.
Přirozené světlo (2021)
Přirozené světlo
Z Berlinale přichází i maďarský válečný snímek Přirozené světlo, jehož režisér Dénes Nagy získal na festivalu cenu za nejlepší režii. Porota na filmu ocenila hlavně inovativní formální přístup, jakým zobrazil pochod vojáků během 2. světové války. Jeho neotřelý přístup je poznat i díky tomu, že sám je primárně režisérem dokumentárních filmů a Přirozené světlo je jeho první hraný film. Snímek posouvá hranice válečného žánru a navazuje na současnou maďarskou vlnu v čele s Kornélem Mundruczem, výše zmíněnou Ildikó Enyedi a Lászlem Nemesem.

BENÁTKY
Sněžit už nikdy nebude (2020)
Sněžit už nikdy nebude
Z hlavní soutěže festivalu v Benátkách bude na Be2Can uveden film inspirující polské režisérky Małgorzaty Szumowské, v němž do života uzavřené zámožné komunity vstupuje tajemný muž, masér z východu se zvláštním darem. Szumowská se představila již svými předešlými, oceňovanými snímky, které si zamilovali diváci i kritika, jako třeba Tvář nebo Tělo.
Drazí soudruzi! (2020)
Drazí soudruzi!
Ruský režisér Andrej Končalovskij získal v Benátkách Speciální cenu poroty. Ta mu byla udělena za černobílý snímek Drazí soudruzi!, který zachycuje nešťastné události ze stávky pracovníků z Novočerkassku v době tvrdého komunismu.
Mainstream (2020)
Mainstream
Gia Coppola, vnučka legendárního režiséra Francise Forda Coppoly, vstoupila do sekce Horizonty v Benátkách s filmem Mainstream. Ten si bere na paškál současnou antisociální dobu sociálních sítí a pranýřuje chování novodobých influencerů. V hlavních rolích vystupují herci Andrew Garfield a Maya Hawke.