František Fuka

František Fuka

Autor

Články autora

  1. Retro recenze - Rogue One: Star Wars Story
    Recenze11. 7. 2020
    Retro recenze - Rogue One: Star Wars Story

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2016: Původně jsem chtěl opět začít textem, ujíždějícím do dálky, ale nejnovější Star Wars film tento text neobsahuje. Nejnovější Star Wars film dokonce vůbec neobsahuje slova "Star Wars" v jakékoliv podobě a jmenuje se (v původním znění) jenom "Rogue One". Jen úvodní nápis "Před dávnými časy, v předaleké galaxii...." dává tušit, že začíná něco, co by nám mělo být povědomé...

  2. Retro recenze: Most špiónů - Tom Hanks, studená válka, sestřelený Američan a netradiční výměna politických vězňů
    Recenze11. 7. 2020
    Retro recenze: Most špiónů - Tom Hanks, studená válka, sestřelený Američan a netradiční výměna politických vězňů

    Dnes večer si v televizi můžete pustit oscarové drama Most špiónů (2015) s Tomem Hanksem v hlavní roli. Stojí za to připomenout si zajímavé historické události pod dohledem ikonického hollywoodského režiséra Stevena Spielberga? Dozvíte se v recenzi, kterou při té příležitosti znovu publikujeme. PŮVODNÍ TEXT: Steven Spielberg režíruje (znovu) Toma Hankse v soudně-špionážním dramatu podle skutečných událostí z 50. a 60. let minulého století.

  3. Retro recenze: Fakjů pane učiteli - Sexy sympaťák v roli ulítlého profesora, který tluče děti a neumí gramatiku
    Recenze4. 7. 2020
    Retro recenze: Fakjů pane učiteli - Sexy sympaťák v roli ulítlého profesora, který tluče děti a neumí gramatiku

    Dnes večer si můžete v televizi pustit první film z třídílné populární série s netradičním učitelem v hlavní roli. Pojďme si tuto německou komedii připomenout v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2014: Zeki je nepříliš vzdělaný nezaměstnaný recidivista, který je právě propuštěn z vězení a chce co nejdříve vykopat lup, který si ukryl. Bohužel si ho ukryl na místě, kde mezitím vyrostla školní tělocvična.

  4. Retro recenze: Bitevní loď - "A3 - G8 - Zásah, potopená."
    Recenze20. 6. 2020
    Retro recenze: Bitevní loď - "A3 - G8 - Zásah, potopená."

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2012: Hopper nikdy nechtěl sloužit u válečného námořnictva jako jeho starší bratr. Kvůli velkému průšvihu ale musel. Nechtělo se mu ani požádat o ruku své holky jejího otce, shodou nešťastných náhod svého nejvyššího velitele. Bude muset. Nikdy také nechtěl bojovat proti mimozemské invazi. I k tomu ho okolnosti donutí. Pokud ne, všichni končíme. Peter Berg, režisér akční komedie Hancock a thrilleru Království, na Zemi přivedl další nepřátelsky naladěné mimozemšťany.

  5. Recenze: Psí láska - příběh neobvyklého závodu za polárním kruhem
    Recenze15. 6. 2020
    Recenze: Psí láska - příběh neobvyklého závodu za polárním kruhem

    Český dokument o Janě Henychové, která se (několikrát) zúčastnila závodů psích spřežení ve Finsku, jejichž trať je dlouhá 1200 km!

  6. Retro recenze: Úsvit planety opic - Zamlžené lesy. Zarostlé trosky města. A především opice, ty opice…
    Recenze12. 6. 2020
    Retro recenze: Úsvit planety opic - Zamlžené lesy. Zarostlé trosky města. A především opice, ty opice…

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2014: Nějakých 10-20 let po předchozí Planetě opic. Většina lidí vyhynula. Inteligentní opice si spokojeně žijí v lese a domnívají se, že lidé vyhynuli zcela. Ale náhle zjišťují, že v nedalekém městě žije celkem velká komunita lidí, kteří se začnou nebezpečně rozpínat. Potřebují totiž zprovoznit hydroelektrárnu v přehradě, nacházející se poblíž opičího města. Je zaděláno na konflikt.

  7. Retro recenze: Grandhotel Budapešť - úžasné scény, úžasné postavy a pár chytrých hlášek
    Recenze9. 6. 2020
    Retro recenze: Grandhotel Budapešť - úžasné scény, úžasné postavy a pár chytrých hlášek

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2014: Na současný hřbitov přichází mladá dívka, aby zavzpomínala u hrobu slavného spisovatele.

  8. Recenze: Můj otec Antonín Kratochvíl - slavný fotograf, dramatické věci a záplava sprosťáren
    Recenze4. 6. 2020
    Recenze: Můj otec Antonín Kratochvíl - slavný fotograf, dramatické věci a záplava sprosťáren

    Antonín Kratochvíl (narozen 1947) je velmi slavný český fotograf, možná slavnější ve světě než v Česku. Má spoustu cen, fotil nejslavnější celebrity a nejbrutálnější mezinárodní konflikty, a po mnoha desetiletích se vrátil do ČR za svým synem (emigroval v 60. letech).

  9. Recenze: Raoul Taburin - musí opravář bicyklů umět jezdit na kole?
    Recenze3. 6. 2020
    Recenze: Raoul Taburin - musí opravář bicyklů umět jezdit na kole?

    Raoul Taburin žije ve francouzském městečku, provozuje opravnu bicyklů a všichni ho mají za špičkového cyklistu akrobata / závodníka. Je to ovšem omyl / lež, neboť Taburin není schopen ujet na kole ani pár metrů. Snažil se celý život, ale prostě mu to nejde. A kdykoliv se snažil své tajemství někomu prozradit, stalo se cosi nemilého.

  10. Retro recenze: Star Trek: Do neznáma - Jak dopadlo sci-fi režírované autorem Rychle a zběsile?
    Recenze29. 5. 2020
    Retro recenze: Star Trek: Do neznáma - Jak dopadlo sci-fi režírované autorem Rychle a zběsile?

    Justin Linn, autor několika filmů ze série Rychle a zběsile, v roce 2016 režíroval sci-fi Star Trek: Do neznáma. Film s ikonickou posádkou lodi Enterprise si dnes večer můžete připomenout v televizi. Při té příležitosti připomínáme dobovou recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2016: Mno, zase se objeví nějaké nečekané nebezpečí, Enterprise je zase na cucky, posádka je rozprášena a musí se dát dohromady a zase společně porazit nečekané nebezpečí a dokázat, že v jednotě je síla.

  11. Recenze: Problémissky - Modelky, feministky a pytlíky s moukou
    Recenze28. 5. 2020
    Recenze: Problémissky - Modelky, feministky a pytlíky s moukou

    V roce 1970 se několik skupin feministek rozhodlo protestovat proti finále soutěže Miss World, které se konalo v Londýně. Toto je jejich příběh. Ale taky příběh o tom, že v roce 1970 poprvé vyhrála černá miss, a podruhé na ceremoniálu vystoupil americký komik Bob Hope.

  12. Recenze: #jsemtady - příjemný mix Lásky přes internet a Terminálu
    Recenze25. 5. 2020
    Recenze: #jsemtady - příjemný mix Lásky přes internet a Terminálu

    Stéphane (Alain Chabat) má kachní restauraci na francouzském venkově, je relativně úspěšným šéfkuchařem, ale něco mu v životě chybí. Například někdo, s kým by mohl mít nějaký smysluplný lidský vztah (nerozumí si ani s vlastní rodinou).

  13. Retro recenze: Legenda o Tarzanovi - Syrový pohled na utiskované Afričany, nebo červená knihovna?
    Recenze23. 5. 2020
    Retro recenze: Legenda o Tarzanovi - Syrový pohled na utiskované Afričany, nebo červená knihovna?

    Dnes večer si v televizi můžete pustit dobrodružný film věnující se legendárnímu Tarzanovi. Stojí za to věnovat mu pozornost? Otevíráme recenzi snímku z roku 2016. PŮVODNÍ TEXT: Tento nový Tarzan je exaktně vzato sequel obecně známého "Tarzana", neboť se celý odehrává (s výjimkou flashbacků) osm let poté, co Tarzan (Alexander Skarsgård) a Jane (Margot Robbieová) spokojeně přesídlili z Afriky do civilizovaného Londýna.

  14. Recenze: Malá lež - Falešná svatba, umírající babička a špatně hrající rapperka
    Recenze22. 5. 2020
    Recenze: Malá lež - Falešná svatba, umírající babička a špatně hrající rapperka

    Do čínského města se sjíždí velmi rozvětvená rodina (jejíž někteří členové žijí v USA a jiní v Japonsku), aby se rozloučila s babičkou, která má rakovinu a zbývají jí údajně jen tři měsíce života. Babička ale pravdu o svém zdravotním stavu nezná a domnívá se, že se celá rodina sjela kvůli svatbě mladého vnuka.

  15. Recenze: Emma. aneb Když většina postav vypadá jako mírné parodie skutečných lidí z 18. století
    Recenze20. 5. 2020
    Recenze: Emma. aneb Když většina postav vypadá jako mírné parodie skutečných lidí z 18. století

    Emma Woodhousová je krásná, inteligentní a slušně zajištěná mladá slečna na anglickém venkově někdy na počátku 19. století. Je mírně rozmazlená a neustále by ráda tlačila lidi kolem sebe (převážně chudší a méně inteligentní) do činů, které jsou pro ně podle ní nejlepší. Což se ne vždycky ukáže být dobrým nápadem.